• Advertisement

Стипендии за отличници без родители

Напред, науката е слънце!

Стипендии за отличници без родители

Мнениеот ана » 19 Октомври 2015, 13:13:25

Те са 30 бъдещи лекари, 10 бъдещи юристи, 6 бъдещи програмисти, 4 кандидат- учители, 19 икономисти, 4 бъдещи учени, един специалист по роботика, един бъдещ режисьор, пианист, художник и археолог... Това са само част от кандидатите за стипендианската програма „Готови за успех” за тази учебна година – общо 180 момичета и момчета. Това е десетата година на програмата, която осигурява стипендии за отличници, изгубили единия или и двамата си родители.
Средствата са изцяло от дарения – от хора и компании, които подкрепят тези млади хора в усилията им да завършат образованието си. Раздават се толкова стипении, колкото са събраните средства. Целогодишно Фондация „Помощ за благотворителността в България” (ФПББ) набира средства за "Готови за успех".
„За нашите стипендианти тази подкрепа е много повече от пари, тя е знак за одобрение и подкрепа от обществото за направения от тях избор - да успеят с лични усилия. Така ние и нашите дарители казваме на младите хора без родители, че техните усилия в образованието са важни за нас” казва координаторът на програмата Яна Рупева от ФПББ. Децата, останали без родители, рядко имат финансова възможност да продължат образованието си – за да оцелеят са принудени да работят. Почти половината от приетите студенти без родители отпадат в процеса на обучение поради липса на финансови възможности.
„Хората, които са станали популярни, освен да си купят по-хубава кола и по-голям апартамент, имат една задача – да помагат. Самият аз съм пример, че мечтите могат да се сбъдват. През годините никога не съм се отказвал. Работил съм и съм мечтал, подготвял съм се за момента, в който ще успея. За мен е щастие да съм тук и ще помагам с каквото мога” – така се обръща към стипендиантите посланикът на добра воля на програмата Ненчо Балабанов. Миналата година той се присъедини към посланиците на „Готови за успех” - журналистите от „Нова телевизия” Христо Калоферов и Мирослава Иванова, както и актрисата Албена Михова. Можете да застанете до тях в тази кауза, като подкрепите тези млади хора чрез SMS на DMS 17 777 с думата USPEH. Или да дарите за тяхното образование онлайн, чрез http://www.platformata.bg. Стипендиатската програма е вдъхновяваща - великолепно потвърждение за това е решението на една млада двойка да посвети сватбата си на „Готови за успех“. Младоженците поканили гостите си вместо да им носят подаръци, да дарят средства за благородна кауза. Жестът им осигури шест стипендии за тази година.
Пенка Цветкова от ФПББ разказва за верижния позитивен ефект от стипендиантската програма: „Това, което ни вдъхновява ни през изминалите 10 години, са успехите на нашите стипендианти и факта, че направеното добро ражда добро. Младежите, които подкрепяме, от своя страна подкрепят други хора и инициативи. Един от тях подготвя ученици от бившата си гимназия – НПМГ, за националната олимпиада по химия и е един от ръководителите на отбора на гимназията. Други стипендианти на „Готови за успех” помагат на деца в домове, доброволстват в центрове за деца с увреждания и с аутизъм, правят инициативи в полза на бежанския лагер в Харманли, мотивират ромски деца да продължат с образованието си, включват се в природозащитни акции, почистват планини и дерета от боклуци.
Елена Стефанова е стипендиант на ФПББ от 2008 година насам. През лятото тя се включи като доброволец в инициативата на фондацията за безплатни медицински прегледи на възрастни хора в Северозападна България, заедно с екипи специалисти от Александровска болница. „Ако повече хора отделят малко време, можем да постигнем изумителни резултати. Ако просто се грижим за ближните си без да очакваме нещо насреща - това би променило всички ни, би променило България” – така Елена отговаря на въпроса е станала доброволец на тази инициатива. „Вие виждате, че ние се борим и отдаваме любовта си в това, което правим. Давате ни не просто допълнителна финансова помощ за образованието, а подкрепа и оценяване на това, което искаме и заслужаваме в този живот” – това пише до дарителите на „Готови за успех” Николина Вълчева, която следва филмов и телевизионен монтаж в Национална академия за театрално и филмово изкуство. Допълва, че без тази подкрепа не би могла да осъществи мечтата си и да учи в НАТФИЗ. Янко Димитров, който следва софтуерно инженерство, се обръща към дарителите с думите: „Постигнатото до момента се дължи на Вашата подкрепа. Заделените от Вас средства ми помогнаха много по време на обучението – позволих си да отделя пълноценно време за университета, вместо за прехраната и битовите си нужди”. Включите се чрез SMS на DMS 17 777 с думата USPEH. Или онлайн http://platformata.bg/kauzi/campaign/8.html?layout=single

Потребители благодарили на автора ана за мнението:
boyko123
Рейтинг: 4%
 
ана
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Септември 2014, 09:48:47
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement