• Advertisement

Матура по немски, ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора

Напред, науката е слънце!

Матура по немски, ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора

Мнениеот Dee » 21 Май 2009, 11:00:51

Здравейте! Обръщам се към всички зрелостници, държали матура по немски език на 19.05.2009г!!!!! Лично аз и моите съученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора, положили успешно изпита за DSD сме възмутени от нивото на матурата по немски език...проблемът със записа на слушането мисля че е бил повсеместен,което тотално попречи на нормалното възприемане на текста..да не говорим че на въпрос номер 8 е посочен за верен отговор В при положение, че на 2 места в текста се споменава, че честото ходене на солариум води до увеличен риск за рак на кожата..ако погледнете транскрипта на текста за слушане, ще се убедите че верният отговор в действителност е А! Що се отнася до граматичните упражнения определено не мисля че имаха нещо общо с трудността на миналогодишната матура ..само за пример момиче с 93 от 96 точки на DSD има 10 грешки на матура, която би следвало да е на ниво В1.....В Стара Загора най-добрият резултат е 7 грешки /аз също имам толкова/....за какво говорим?!!!!!! Защо се подиграват с нас...12 години в училище имам диплома 6.00 и заради някой, който не си е свършил работата ми се отнема възможността да уча на мястото където искам, защото те имат изискване за диплома 6.00.... Мисля, че най-малкото не е справедливо спрямо нас с оглед на качеството на записа и самата трудност на матурата скалата за оценяване да бъде уеднаквена за всички предмети..ПОДКРЕПЕТЕ ИДЕЯТА МИ ДА ОТПРАВИМ ИСКАНЕ КЪМ МОН ДА ИМА РАЗЛИЧНА СКАЛА ЗА ОЦЕНЯВАНЕ ЗА ОТДЕЛНИТЕ ПРЕДМЕТИ И ДА БЪДЕМ КОМПЕНСИРАНИ ЗАРАДИ СЛУШАНЕТО!!!!!!!!
Dee
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 3 Декември 2008, 18:29:37
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Матура по немски, ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора

Мнениеот ChaotiX » 21 Май 2009, 14:37:24

Лошо качество на слушането наистина има и тук при нас, във Велико Търново. (Аз съм в 11. клас.) Гледах btw DSD II от 2008 и там наистина нивото е ниско за C1; не зная сега как е бил изпитът. За записа и по-точно НЕкачеството съм напълно съгласен - обаче към граматиката що за изисквания от ученици все пак в езикова гимназия с профил немски (предполагам)? :mrgreen: Днес разгледах компонентите по-подробно - за Hoerverstehen наистина е било ужасно да се подиграват с учениците, обаче за Grammatik u. Wortschatz какво толкова?
Аватар
ChaotiX
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 334
Регистриран на: 2 Януари 2008, 01:00:00
Благодарил: 1 път
Благодарено: 5 пъти

Re: Матура по немски, ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора

Мнениеот Skindred4life » 21 Май 2009, 16:55:50

Аз също съм от "Ромен Ролан" и нямам намерение да търпя тази глупост наречена зрелостен изпит. Да си кажа честно матурата (поне тази по немски), както и самата организация в изпитния ден бяха неадекватни като цяло. Касетофона в стаята ми имаше ограничение на звука и не се чуваше изобщо. Говорителката беше с прекрасен акцент и ако чуеш нещо е цяло чудо да го разбереш. Също смятам варианта за по-труден от обявеното ниво(все пак не само хора от езикови гимназии се явяват) какво да очакват те сега(то и аз не знам, надявам се да не съм с много грешки).
В текстовете за четене имаше около 10тина правописни грешки като някои от тях можеха да те подведат в отговора ти. А за капак в 10 и нещо решиха, че е идеалният момент да косят моравата пред училището. Много е забавно да слушаш моторна косачка и да се опитваш да съчиниш смислен текст.(разбирам, че съм с диплома по немски, но не съм Бог)
Лично аз като цяло се очудих от липсата на каквито и да е указания. До колкото разбрах всеки квестор е решавал на място какво точно да разреши на зрелостниците(дали да пише и/или отбелязва на листовете с текст и т.н.). Така беше и на матурата по БЕЛ.
Тази картина се е повторила и на много от другите матури по език: стари касетофони, неадекватно обяснение и тем подобни. Не смятам матурите за успешни, както предполагам, че ще твърди министърът.
Skindred4life
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Май 2009, 16:31:01
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Матура по немски, ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора

Мнениеот rosenrot » 21 Май 2009, 18:05:40

Аз съм от Ямбол, тук също имаше проблеми със записите и също смятам, че нивото на матурите не е според зададеното. Полагала съм Test DaF и в сравнение с тамошните условия, матурите (и на двете) са някаква жалка пародия на изпит.
Познати от Благоевград и Пазарджик също се оплакват. Предполагам проблеми е имало в цялата страна. НЕ Е ЧЕСТНО НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ ЗАРАДИ ЧУЖДИ ГРЕШКИ. Смятам, че нещо трябва да се направи и вярвам, че не е невъзможно.
Най- добре е да се потърси подкрепата на учителите, по- възможност и на специалисти (може би от Гьоте институт биха могли да помогнат). Може официално да се подаде жалба до инспектората, също за да има успех трябва да се тръби по медиите - може да се пише до БТВ, Нова телевизия (до каквото се сетим) и местните телевизии и вестници. Имам идея да се напише и някакво отворено писмо до министъра и до други отговорни лица. Колкото повече хора се съберем, които публично да обявим протеста си, толкова по- добре. Имаше и един сайт за подписки в интернет, но в момента не мога да го намеря. Една ямболска журналистка ме посъветва ПЪРВО ДА ПИШЕМ ДО МЕДИИТЕ. Тогава те сами ще почнат да разпитват МОН и прочие.
Вярно е, че сега е най- неудобното време за протест - следват балове, екскурзии и прочие - но все пак СТАВА ВЪПРОС ЗА НАШЕТО БЪДЕЩЕ И АКО НИЕ НЕ СИ ГО ИЗВОЮВАМЕ - ТОГАВА КОЙ???
Моля всеки, който има информация, мнение или идея по темата, да пише. Колкото по- рано протестираме - толкова по- добре.
rosenrot
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 19 Октомври 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Матура по немски, ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора

Мнениеот rosenrot » 21 Май 2009, 23:33:33

Всеки, който иска да сподели и да прочете още по темата. е добре дошъл на този адрес: http://www.facebook.com/topic.php?topic ... 7281387330. Представям и примерен текст за протест, моля ви допълвайте - колкото повече подробности, толкова по- добре:

Матури по чужди езици 2009 – ПРОТЕСТ НА ЗРЕЛОСТНИЦИ

От: (изброяване на имена)

Във връзка с проблемите в провеждането на Държавния зрелостен изпит по чужд език, състоял се на 19.05.2009г, ние, зрелостниците, желаем да съобщим следното:

1. Относно цялостното провеждане на Държавните зрелостни изпити, включително и този по Български език и литература, състоял се на 17.05.2009, ни направи впечатление липсата на достатъчни писмени указания, както и неосведомеността на квесторите по въпроси, свързани с попълването на изпитните тестове.
2. Конкретно относно частта СЛУШАНЕ при матурите по чужд език наблюдавахме следното: лошо качество на записа, което възпрепятства възприемането на четения текст, прекъсване, започване от средата, необходимост от смяна на аудиоустройството.
3. В НАРЕДБА № 1 от 11.04. 2003 г. за учебно-изпитните програми за държавните зрелостни изпити липсват конкретно зададени критерии за изисквания лексикален и граматичен езиков материал, както и литература за подготовка (за сравнение програмите на изпитите в СУ ”Св.Климент Охридски” са точно и ясно формулирани и дават подготвителна литература).
4. Отново в частта СЛУШАНЕ при матурата по НЕМСКИ ЕЗИК се натъкнахме на сгрешен отговор: на въпрос 8 би трябвало да е отговор А, а не отговор B, както е зададено в ключа с верните отговори.
5. Относно държавния зрелостен изпит по НЕМСКИ ЕЗИК наблюдаваме, че нивото на изпитния материал е по- високо от предварително зададеното за ДЗИ по чужди езици.
rosenrot
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 19 Октомври 2008, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Матура по немски, ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора

Мнениеот Schuler » 24 Май 2009, 12:10:47

Кво ревете всички? И миналата година Hören-а беше с гадно качество, ама не съм чул някой да писка толкова. И какво някой като имал 93 точки на DSD автоматично ли означава, че трябва да има 6.00 на матурата? Бахти критерия...
Граматиката била трудна? След 5 години в езикова гимназия, DSD и претенции, че знаете немски даже да ви дадат да правите Passiv-изречения в Konjunktiv II не трябва да се оплаквате. Още повече, че с тая система за оценяване с 10 грешки пак ще имате над 5.50 оценка.

Dee написа:12 години в училище имам диплома 6.00 и заради някой, който не си е свършил работата ми се отнема възможността да уча на мястото където искам, защото те имат изискване за диплома 6.00....


Кажи ми къде искат такава диплома? В Харвард ли ще ходиш?
Аватар
Schuler
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 84
Регистриран на: 3 Октомври 2006, 00:00:00
Местоположение: Vienna
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Матура по немски, ГПЧЕ "Ромен Ролан", Стара Загора

Мнениеот Dee » 25 Май 2009, 13:36:14

London's King's College...и ако ни бяха дали да правим изречения в Пасив в Конюнктив 2 нямаше да имаме проблем ;)
Dee
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 3 Декември 2008, 18:29:37
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement