• Advertisement

Истината за Антималигноцит / Antimalignocyt

Кой каза "Наздраве"? :-)

Истината за Антималигноцит / Antimalignocyt

Мнениеот velingrad » 8 Февруари 2010, 22:59:41

Настоящата Тема, има само една единственна цел и това е, събиране на информация около личността Продан Христов, сдружение "Антималигноцит" и препарата носещ същото име.
Противно на всички очаквания, всички конструктивни материали, които са подкрепени с доказателства, ще бъдат публикувани, независимо дали от почитатели, или противници на горе споменатите.
Темата ще бъде заключена, и няма да се допускат мнения. За мнения, остава първоначалната Тема: Рак и Антималигноцит / Antimalignocyt
-----------------------------------------
-----------------------------------------
Да започнем със злополучните "дипломи" и златни медали, които се представят, като доказателство, че Продан Христов е отличЕн откривател

Изображение Изображение Изображение

за съжаление на сдружението, в предването "Преди лекарствата" II част при мин. 17:44 и интервюто на Щонова с въпросният господин, той- самият Продан Христов заяви:
"...те ми искаха пари за тея работи... аз им казах, ми незнаех, че ще искате пари... за мене нямат стойност. Някакъв медал там...за какво ми е?"
Всеки сам да си направи изводите.

I. ОБЕКТ
1. СН23
Е клиничното наименование, на препарата, предлаган от Продан Христов с активната поддръжка на сдружение "Антималигноцит".

2. СН23 комбинал
Е наименованието на препарата, който по думите на др. К. Попов е бил предоставен през 1978г. безвъзмездно, от фирмата "Христов-Биохим", за клинично изпробване в неврохирургическо отделение ПОБ Ст.Загора.

3. Антималигноцит
Е препарата, който Продан Христов макар и неофициално от години предлага и продава на онко болни в България. Същият препарат, по неофициални данни на сдружение "Антималигноцит" е представян няколко пъти пред българските власти, с цел регистрация.

4. Продукт, с който са „лекувани” хората от СПИСЪКА
Единственно и само по твърдения на Продан Христов и сдружение "Антималигноцит" препарата, с който са се лекували (сами) онко-болни, носи името "Антималигноцит". Нито едно така наречено "клинично" изследване, не касае препарат с име "Антималигноцит".
Няма данни, за свидетел/свидетели, които някога са виждали лабораторията на Продан Христов.
Няма данни, че Продан Христов е имал разрешително за действаща лаборатория, както в Германия, така и в Австрия.
Няма данни, с какви продукти е търгувала фирмата Oncocell Arzneimittel-Vertrieb GmbH.

5. КНИГАТА
Е най-често представяното доказателство, че Продан Христов е откривател на универсално лекарство, за борба с всички познати видове РАК. При трезва оценка, книгата написана от ... във вид на интервю, предлага едностранните твърдения на Продан Христов.

6. ДОКУМЕНТАЦИЯТА

а. предлагана от сдружение с нестопанска цел "Антималигноцит":

- книгата/интервю на и от Продан Христов

- Листовката, приложена към всяка опаковка с лекарството:
ИзображениеИзображение

- декларацията на А. Минкова:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение


18.04.2010 За съжаление, след спирането на сайта "Малки обяви" от вчера не работи и основният сайт на Сдружение "Антималигницит". В това положение, връзките към документациите на дружеството са недостъпни. Вероятният читател, ще трябва да се задоволи с това, което сме успяли да спасим в Заедно.

21.04.2010Сайтъ на Сдружението е отново ОN, но информациите, от тази Теманяма да намерите на страниците на "Сдружение Антималигноцит".

- Клинична документация (която освен кръг избрани, никой не е виждал)

- това, което всеки може да прочете из безброй форуми.

б. намерено и публикувано от група ентусиасти, търсещи истината:

Превод на статия от немското списание Spiegel:
15.05.1967
МЕДИЦИНА / ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ РАК
Бизнес със страха

Списание "Neue Revue" играеше ролята на посредник, а Федералните немски въоръжени сили на спасител. С едномоторния самолет «До 27», двама пилота от спасителния отряд Ландсберг (Лех) транспортираха смъртноболната пациентка Елфи Рийт от градската болница в Саарбрюкен до Бад Райхенхал. Заглавието на статията в "Neue Revue": "Полет към надеждата".

Болната от рак пациентка Елфи Рийт почина. Надеждата, която жълтото списание даде на нея и на милиони читатели остана излъгана.

Рекламният акт, провъзгласен като «драматична спасителна акция» остана епизод от вдигания от месеци насам шум в жълтата преса около едно ново, така наречено чудодейно средство срещу рак. Името му: СН23. Откривателят му: българският емигрант Продан Христов, 44, според собствените му думи "биохимик" и ръководител на раковата клиника в Бад Райхенхал.

Не за първи път, така наречените нетрадиционни медици, а заедно с тях и една част от немската преса, този път "Quick" и "Neue Revue", правят "голям бизнес със страха от рака" (по думите на мюнхенският медицински журналист Алберт Пюлман). Но сега за първи път официални представители на лекарското съсловие в Германия решиха да се намесят. В понеделник миналата седмица, Баварската федерална медицинска асоциация заведе дело срещу Продан Христов и неговият брат Христо, 53, чиято докторска титла не е медицинска, а придобита в училище за световна търговия във Виена и която краси фирмената табела на "Частната клиника" в Бад Райхенхал. Възраженията на лекарският съюз:

> Подвеждащата табела на входната врата на райхенхалската вила под наем (Частна клиника «Д-р Хр. и Пр. Христови») е в противоречие с раздел 13 на Федералния закон за практикуващите медици. Съгласно който, с лишаване от свобода до една година или парична глоба се наказва, "всеки който не е лекар и няма право да упражнява лекарска дейност, използващ обозначение, което обосновано от обстоятелствата създава впечатление, че има право да практикува лекарската професия".

> Според лекарската асоциация "с твърдението си, че средството им е все още в процес на клинични изпитвания", "братята Христови се опитват да се промъкнат през вратичките на немския закон за лекарствата".

Критериите за клинични изпитвания включват и правилото медикаментът безплатно да се предоставя на клиники и лекари. В клиниката на Христови обаче, явно се печелят пари с предполагаемото лекарство срещу рак. Според проспекта на клиниката, в зависимост от стаята се предплаща между 2400 и 3300 ДМ. Лекарската асоциация смята, "че това е безскрупулен бизнес със страха и надеждата на много болни от рак".

Така както емайлираната табела на входа, съмнителни са и лицата, занимаващи се с бизнеса с СН23 в препълнената понастоящем клиника: освен братята Христови, които нямат диплома за завършено образование в областта на медицината или естествените науки, замесен е и противоречивият от години онколог от Тегернзее, Йозеф Иселс. Той произвежда и тества предполагаемото чудотворно средство в своята клиника Рингберг.

Като правоспособни лекари в клиниката в Бад Райхенхал работят д-р Ерих Бергер, който безуспешно пропагандира от години препарата СН23 в Австрия, както и д-р Фритц Вестрик, син на бившият съветник на канцлера и федерален министър Лудгер Вестрик. По неговите думи, той от години се занимава "с изследване на рак", макар да не дава информация и да избягва въпроси относно кариерата си на учен.

Чудодейни средства срещу рак е едната от темите, увеличаващи най-много тиража на немската жълта преса:

> През януари 1953г. списание "Revue" в серия от публикации ("Мъже, победили рака") съобщава за чудодейното средство срещу рак на руснака в изгнание, д-р Якоб Павлотцки (120 000 предполагаеми «напълно излекувани»)

> През юни 1961г. от Ривера (Уругвай), списание “Bunte Illustrierte” съобщи за ново средство против рак («Lisado de Corazon”).

> През ноември 1963г. списание “Bunte Illustrierte” започна серия от статии за "Bamfolin", чудодейно средство, придобито от японска бамбукова трева.

Никое от изобилно прехвалените чудодейни средства не успя да докаже обещанията си, освен че подобни статии повлияха благоприятно на тиражите на въпросните списания.

Преди два месеца и половина, този път "Quick" започна поредица от репортажи около вълшебната формула сн23. В началото на април "Neue Revue" подхвана същата тема и предполагаемото медицинско чудо отговаря отново на типичната схема,както предишните кампании от този вид:

> Както винаги изобретателите се чувстват като аутсайдери, отричани и пренебрегвани от конвенционалната медицина. Както винаги лекарството се извлича от редки растения, чието магическо действие е предадено от овчари, земеделци и билкари.

> Както винаги химическия състав на медикамента се пази в тайна - формулата на СН23 се "съхранява в трезор в Южна Германия". Едва 14 дни след откриването на клиниката в Бад Райхенхал, в кампанията си за СН23, "Neue Revue" не се посвени да пише за журналист от САЩ, "отписан от неговите лекари" и "излекуван" от рак чрез терапия с СН23 ("Моето състезание със смъртта").

Според изказванията на Христов, той държи в ръцете си противораковата си субстанция още от вечерта (6:00 h) на Нова година 1959. Въпреки това, в нито един от случаите досега не е било възможно убедително да се докаже предполагаемото лечебно действие. От тук е повече от ясно, защо информацията, свързана с растителното лекарство се държи в тайна. Причината едва ли е аргумента на неговия откривател, че все още се намира в процес на клинично изпробване.

В действителност тази формулировка на производителя на СН23 изглежда като оправдание, което позволява ненаказуема практика с медикаменти във Федерална Република Германия. Едновременно с това тя разкрива и един пропуск в западногерманското законодателство по отношение на лекарствените средства.

В САЩ и Канада например, на лекарите е позволено да предоставят на хора медицински препарат едва тогава, когато Държавните служби за лекарства го допуснат до клинични изследвания. Това се случва едва след като производителите направят подробни лабораторни тестове с животни, за да докажат безвредността на субстанцията.

Специалистите по вътрешни болести в Германия издадоха подобни указания, но те не са задължителни за производителите на лекарства. Единственото, с което Мюнхенската лекарска асоциация би могла да атакува практиката с "изпитването" на братя Христови е предполагаемото облагодетелстване и правене на бизнес.

В Мюнхен, държавни представители обединиха правните си действия срещу производителите на СН23 с предупреждение към обществеността относно съмнителния медикамент. Това обаче няма да накара немската жълта преса да спре да всява страх и надежда от рак сред читателите си.

В случай, че интересът им към СН23 стихне, вече са се подготвили за следващото чудо за борба с рака, в края на април "Квик" започна поредица за италианския "частен лекар" и предполагаем раков лечител д-р Алдо Виери.

Борецът срещу рак Виери се чувства като «неприобщен» към медицината. Както винаги в подобни случаи "Квик" се срещна с вече «излекувани». Но когато беше предложено на чудотворния доктор да изпробва демонстративно антираковото средство върху животни, той отказа.

Всичко останало е както обикновено: лекарството се състои от растителни и животински субстанции и неговият състав е тайна.


и оригиналът от 1967 г. :
Geschäft mit der Angst

- Нелегален репарат за борба срещу Рак - Bundesamt für Sicherheit im Gesundheitswesen Österreich

- A Skeptical Look at Antimalignocyt (CH-23) - Stephen Barrett, M.D.

- Biologische Krebsabwehr - Wissenschaft-unzensiert

- Лекарство срещу Рак - data-bg

- Unverzügliche Einstellung aller Aktivitäten zur Herstellung und Inverkehrbringung von Arzneimitteln: Produkt "Antimalignocyt"

- Geschäft mit der Angst


б 1. премахната от сайта на сдружението информация, за щастие спасени от потребителкаta с ник КОМЕНТАТОРКА:

файл 1-1-Teil.doc:
„ІІ. Б. МЕТОД НА ПРОИЗВОДСТВО НА ГОТОВИЯ ПРОДУКТ
Както вече беше посочено, лечебната субстанция на медикамента Антималигноцит е изолирана от Paeonia Oficinalis и Verbaskum Thapsiforme. За тази цел растенията се нарязват ситно и се заливат с дестилирана вода. Сместа се съхранява при определена температура. След 24 часа се добавят ензими, които разграждат растителните белтъчини, а след тях други субстанции с катализаторно действие. След няколко часа се образува жълтеникаво-сиво-бяла утайка, от която чрез фракционни методи се изолира (екстрахира) лечебната субстанция (херба-ацид).

Лечебната субстанция Херба-ацид се изолира в чиста форма под формата на прах със сиво-бял-жълтокафяв цвят и рН – 1,5, която след това образува химическо съединение с посочените в ІІ А аминокиселини.

ІІ. Г. КОНТРОЛ НА МЕЖДИННИТЕ ПРОДУКТИ
Образуващите се при изолирането на лечебната субстанция (Херба-ацид) междинни продукти се контролират, докато аминокиселините се купуват от промишлеността и отговарят на качество DAB.”


файл 10-1-Teil-Doclad—Dr-Berger-Klagenfurt-12-6-65.doc
1. "Разработеният от г-н Христов медикамент СН 23 оказва ясно изразено некотизиращо действие върху малигнени тумори както при карциноми, така и при саркоми, без да уврежда кръвната картина, паренхиматозните органи и ретикулоендотелиалната система.
2. По данни на г-н Христов при този препарат се касае за растителни алкалоиди.
3. Досегашният опит показва, че лечението с СН 23 трябва да се провежда на етапи, т.е. след 3 – 4 дни приложение на медикамента трябва да се направи пауза, тъй като при продължителна апликация се получава твърде бърза некротизация на туморите и метастазите, което в отделни случаи доведе до тромбоза и емболия.
4. Поради опасността от тромбоза в бъдеще ще провеждаме лечението с СН 23 в посочената висока доза на интервали, чиято продължителност тепърва трябва да се установи и при антикоагулационна защита.
5. Минималните индикации за токсичност (гадене) трябва да се разглеждат като индикация за разпад на клетки.
6. Ако туморът е обхванал стените на големи кръвоносни съдове, при некротизиране на тумора може да се стигне до застрашителни арозионни кръвоизливи.
7. Успешно лечение с СН 23 е възможно само при такива болни, които разполагат все още с достатъчно защитни сили, за да могат да резорбират некротизиралите клетки.
8. След многобройните опити с животни и опита от първите му приложения на раково болни хора не съществува никакво съмнение в малигностатичното действие на медикамента СН 23.
9. При пациенти, които преди това са лекувани с големи дози познати цитопластика или са били силно облъчени с рентген, респ. кобалт, не беше установен или беше установен само минимален терапевтичен ефект на СН 23.
10. Окончателни заключения върху индикационните области могат да се направят след изследвания върху по-голям брой болни".


Доклад на д-р Иселс от април 1967 г. (12-1-Teil-Predv-Doklad-Dr-Issels-04-67.doc)
„ДЕЙСТВИЕ НА ПРЕПАРАТА:
Според нашите наблюдения, препаратът СН 23 притежава цитостатично и възпалително действие.

Цитостатичното му действие наблюдавахме при различни форми на карцином, сарком, лимфогрануломатоза и в два случая на левкемия. При пациенти с такива туморни форми постигнахме спиране на процеса, намаляване на туморите, съответно подобрение на левкемичната картина и подобрение на общото състояние.

При два мозъчни тумора не се постигна благоприятно повлияване.

Наред с това цитостатично действие препаратът СН 23 оказва и възпалително действие върху перитуморната тъкан. При нашите наблюдения придобихме впечатлението, че зависи от дозировката дали на преден план ще се прояви цитостатичното или възпалителното действие. Силата на възпалението е право пропорционална на дозата, т.е. колкото по-висока е дозата, толкова по-силно и по-късно във времето се появява възпалението. Тази възпалителна реакция започва със силни болки в областта на тумора, със силно кръвоснабдяване на тумора и склонност към кръвоизливи. Възпалителните реакции, които настъпиха в областта на тумора 6, 8 до 10 седмици например след ударна терапия и високи дози, почти не можеха да се овладеят терапевтично. Останахме с впечатлението, че колкото по-силно е възпалението, толкова по-слабо е разграждането на тумора. Това обяснява защо при ударна терапия (група на дозиране І) на рентгеновите снимки наблюдавахме спиране, но не и решително обратно развитие на туморите.”

Клинично изпробване на “СН 23”

СЕЛЕКТИВНО ДЕЙСТВУВАЩ МАЛИГНО-СТАТИК С РАСТИТЕЛЕН ПРОИЗХОД от Йозеф Иселс
Свойства на СН 23
Д: Форма на приложение: Тъй като СН 23 може да се прилага само интравенозно, мускулно или подкожно, досега той беше доставян само като инфузионен разтвор в шишета от по 200 до 500 мл, чието стерилно производство се контролира редовно от производителя и компетентни институти. Документите от изследванията на тези институти доказват стерилността на изследваните шишета и винаги ни бяха представяни [2, 9, 11, 20, 21].
При оценката на постигнатите в Рингберг-Клиник резултати с СН 23 трябва да се има пред вид обаче, че препаратът не е прилаган като единствено лечебно средство. СН 23 беше прилаган като малигностатично помощно средство в рамките на разработената от нас и практикувана в продължение на 17 години вътрешна терапия на рака. Както вече подробно съобщихме (Иселс [29, 30]), всяко изключително локално действуващо лечение (химиотерапия, операция, облъчване) трябва винаги паралелно да се придружава от изключваща причините цялостна терапия. Въпреки отличната си поносимост и доброто си малигностатично действие, СН 23 е само средство, въздействуващо върху тумора, което наистина го атакува, но не може да отстрани причината за неговото възникване – туморната среда, склонността към образуване на тумори на хронично болния цялостен организъм.


[b]файл 13-1-Teil-2-Predv-Dr-Issels-11-67.doc[/b]
"30.11.1967
Лекувани общо 730 пациенти
Извадени от общото число, тъй като лечението им е започнало след 1.9.1967 -
180 пациенти
Общ колектив 550 пациенти
Статистически неоценяеми 164 пациенти
Статистически оценяеми 386 пациенти = 100,0 %
Починали до посочената дата 157 пациенти = 42,0 %
Неизвестна съдба 78 пациенти = 20,0 %
Живи 151 пациенти = 38,0 %

От статистически оценяемите пациенти от всичките четири групи на дозиране, чието лечение с препарата СН 23 е започнало през периода от средата на октомври 1966 до 31. август 1967 година, днес, след период на наблюдение максимално 13 месеца,
живи са 151 пациенти = 38,0 %.

Броят на живите пациенти в действителност би могъл да бъде малко по-висок, тъй като до определената дата не бяхме получили писмено потвърждение от 78 пациенти (20,0 %). Считаме, че имаме право на такова заключение, тъй като ни е известно, че от групи на дозиране ІІ до ІV има пациенти, които са живи и са добре, обаче не са ни изпратили писмено потвърждение до определената дата".


файл 14-1-Teil-Empirichna-medizina.doc
ЕМПИРИЧНА МЕДИЦИНА
Списание за ежедневната практика
том ХVІІ, 1968, брой 7

Клинично изпробване на СН 23 в Рингберг-Клиник
СЕЛЕКТИВНО ДЕЙСТВУВАЩ МАЛИГНО-СТАТИК С РАСТИТЕЛЕН ПРОИЗХОД
от Йозеф Иселс

От Рингберг-Клиник – специализирана клиника за вътрешно лечение на рака – Роттах-Егерн (Управител: д-р Йозеф Иселс, д.м.н.)
……..
В: Програма на изследването

Чрез клиничното изпробване искахме да се опитаме да изясним следните въпроси:

1. Действува ли СН 23 малигностатично ?
При всички ли малигноми действува еднакво добре ? При кои заболявания приложението му е най-перспективно ?

2. Селективно ли е действието на СН 23 или приложението му е свързано със странични действия върху костния мозък, черния дроб, бъбреците или други органи ?

3. Кои фактори могат да повлияят върху ефикасността на СН 23 и поради това са важни за дозирането на препарата ?

По какъв стандарт на дозиране трябва да се прилага СН 23 при отделните злокачествени заболявания, за да се постигне както максимум въздействие, така и максимум поносимост ?


Не беше задача на клиничното изследване да изяснява фармако-динамичния механизъм на неизвестното активно вещество на СН 23. За лекаря, който трябва да запази живота на нелечимо болен пациент, на първо място стои въпросът дали едно средство може да помогне и дали е безвредно. Въпросът как помага е от второстепенно значение.
…..

Д: Кои туморни форми реагираха на СН 23?
1. Отделните форми тумори като че ли не са еднакво чувствителни към СН 23. Някои тумори се блокират или намаляват размерите си от сравнително малки дози СН 23. Други тумори се повлияват по същия начин от много по-високи дози. Редица видове тумори се повлияват от СН 23 минимално или въобще не се влияят.
2. В рамките на изпробваните до сега в Рингберг-Клиник норми на дозиране бяха направени следните изводи ( Таблица 4):

А. Кои форми тумори реагираха добре на СН 23 ?
1. Карциноми на гърдата
2. Генитални карциноми при жената
3. Карциноми на ректума
4. Саркоми, особено остеосаркоми
5. Системни заболявания, най-вече лимфогрануломатози, плазмоцитоми
B. Кои форми тумори реагираха на СН 23 само в единични случаи ?
1. Бронхиални карциноми
2. Тумори на мозъка
3. Остри левкемии
С. Кои форми тумори реагираха слабо или въобще не реагираха на СН 23 ?
1. Тумори на тестисите (теритоми, семиноми)
2. Метастази на белите дробове
3. Малигноми с плеврални ексудати
……..
И: Норми на дозиране, прилагани от предишни изследователи

На базата на собствени опити с животни и тъканни култури, както и на опита на Бергер [13] и Шпат / Едер [17], производителят [5] ни препоръча да прилагаме на всеки пациент 10 до 20 дни възможно високи дневни дози СН 23 под формата на венозни инфузии като повтаряме тази ударна терапия при необходимост.

Бергер [13, 14,15] е лекувал общо няколко стотици пациенти със следния режим на дозиране:
• В продължение на 6 – 20 дни (последователно) 2 до 4 пъти дневно по 5 г СН 23 в 500 мл инфузионен разтвор венозно
• Следователно дневната доза е била 10 – 20 г СН 23.
• Седмичната доза е била 70 – 140 г СН 23.
• По този начин дозата за 21 дни възлиза на 210 до 420 г. Както изрично подчертава Бергер, тази доза е била понасяна от пациентите без каквито и да било токсични явления.

С тези дози Бергер постига при много от своите пациенти за няколко дни частични ремисии в учудващо голям обем.

На 80 пациенти на работната група Шпат / Едер [17] също е приложена такава високо дозирана ударна терапия.

Тези огромни дози в редица случаи са ускорили дотолкова разграждането на тумора, че силно токсичните белтъчни продукти от разпада не са могли да се изхвърлят достатъчно бързо и са причинили тежки кризи на реинтоксикация ( = синдром на Crush).

К: По какви принципи са разработени нормите на дозиране в Рингберг-Клиник ?

Не можехме да приложим препоръчаните от Бергер [13, 14, 15] и Христов [5] дози поради следните основания:
1. Установените като ефикасни чрез опити с животни дози не могат просто да се пренесат и приложат при терапията на хора. Здравите опитни животни макар и заразени чрез ваксиниране на туморни клетки, разполагат с неувредени системи за защита и детоксикация. Поради това животните са в състояние в продължение на дълъг период от време да обезвреждат големи количества некро-токсини, които могат да възникнат при бързото разпадане на тумора.

Това условие далеч не е налице в същия размер при болния от рак човек. Ракът често се дължи на тежко хронично общо заболяване на целия организъм. Защитните сили на болния от рак организъм са абсолютно недостатъчни и в никакъв случай не могат да бъдат повишавани според необходимостите. Поради тази причина при хуманната терапия малигно-статичните средства трябва да се прилагат в по-ниски дози, отколкото при опитите с животни.

2. Също толкова малко – макар и поради други причини – могат да се прилагат в хуманната терапия определените с HeLa–клетки ин витро стойности за активното вещество.

3. Разработените от други изследователи с предишни партиди СН 23 норми също не могат да служат като база за приложение поради променения състав на сегашните партиди СН 23.

4. В Рингберг-Клиник СН 23 се прилагаше едновременно с практикувания от 17 години цялостен режим на лечение.

Реактивиращото, пренастройващо действие на цялостните лечебни мерки повишава реактивната готовност на организма толкова, че нормалните дози лекарства често пъти се оказват твърде силни. В рамките на една по необходимост полипрагматична вътрешна терапия на рака дори само поради тази причина обичайните дози активно вещество трябва да се намалят средно до една трета.

5. Почти 2 десетилетия практически опит с над 5000 нелечимо болни ни научи, че всеки вид терапия трябва да бъде съобразена с индивидуалното състояние за реагиране на всеки болен.

6. Индивидуалната чувствителност на съответния тумор също трябва да се има пред вид при определянето на терапията.

7. Както всяка друга хемотерапия, и малигно-статичното действие на СН 23 – както вече бе споменато – е свързано с образуването на по-голямо или по-малко количество некро-токсини. С една и съща доза СН 23 при един и същи пациент веднъж могат да възникнат повече, друг път по-малко разпадни вещества, което може да предизвика общи реакции с различна сила. Необходимо е терапевтичните мерки да се съгласуват внимателно с реакциите на болния и следващата инфузия на СН 23 да се направи едва тогава, когато предизвиканата от предишната доза обща реакция отново напълно е отзвучала.

Л: Какви норми на дозиране бяха практически изпробвани в Рингберг-Клиник ?

Първа опитна серия ( = режим на дозиране І)

Пациентите от тази серия бяха подложени на ударна терапия с продължителност 10 днис дневни дози от 0,4 до 0,8 г СН 23, следователно с дневни инфузионни количества от 400 до 800 мл еднопромилов разтвор. По този начин за 10-дневния период на ударно лечение беше приложено общо количество 4 до 8 г СН 23, което се понесе добре.

Тези дози отговарят на една 25. част от количествата, прилагани и препоръчани от Бергер [13], Христов [5] и други.

При много пациенти беше установено спиране на растежа на тумора. Дори тези малки дози СН 23, равняващи се на една двадесет и пета част от препоръчаните количества, в някои случаи бяха свързани с настъпваща 6 до 10 седмици по-късно възпалителна реакция, проявяваща се с остро възпалително подуване на тумора и придружена от силни болки и тенденция към кръвоизливи, което ни принуждаваше да преустановим всички терапевтични мерки до отшумяване на този късен ефект.

Втора опитна серия ( = режим на дозиране ІІ)

Поради посочената по-горе причина ние запазихме дозата, но започнахме да не я прилагаме ежедневно. Десетдневните дози от първата серия (4 – 8 г) бяха разпределени за период от 28 дни като се прилагаха през 4-дневни интервали.

По този начин се подобри блокиращото действие и се намали придружаващото възпаление. Късните реакции бяха по-слаби се овладяваха по-лесно.

Трета опитна серия ( = режим на дозиране ІІІ)
Бяхме с впечатлението, че блокиращият тумора ефект на СН 23 е най-силен тогава, когато възпалителният ефект е ограничен. По-нататъшно намаляване на възпалителния ефект можеше да се очаква обаче само при намаляване на единичните дози. Затова единичните дози бяха намалени на 0,2 до 0,3 г СН 23 (= 200 – 300 мл еднопромилов инфузионен разтвор на СН 23). Същевременно 4-дневният интервал между инфузиите беше увеличен на 7 дни. Резултатът беше убедителен:

• Значително се повиши блокиращият, съответно разтварящият тумора ефект на СН 23.

• От друга страна възпалителният ефект се проявяваше в такава слаба форма, че за първи път вече беше възможно лечението с СН 23 да се провежда без прекъсване няколко месеца.

Четвърта опитна серия ( = режим на дозиране ІV)

Тя беше осъществена с единични дози от 0,1 до 0,2 г ( = 100 до 200 мл еднопромилов инфузионен разтвор на СН 23) на 14-дневни интервали и имаше следните резултати:

• Възпалителният ефект беше смекчен още повече.
• Блокиращият ефект не беше повишен повече от вече постигнатото. В някои случаи средният блокиращ ефект при режим ІV беше по-нисък от ефекта при режим ІІІ.

Същите наблюдения, направени в клиниката на Христов в Райхенхал, където беше възприет нашият начин на дозиране, станаха повод за главната лекарка г-жа д-р Х. Вайс да опита режим на дозиране V, който след това беше възприет и от Рингберг-Клиник.

Пета опитна серия ( = режим на дозиране V)

28-дневното количество от 500 мл ( = 500 мг = 0,5 г СН 23) беше разпределено на малки дневни дози от по 10 до 20 мл, които се прилагаха чрез подкожно или мускулно инжектиране. Тези инжекции не предизвикваха никакво локално дразнене. На 7 до 10 дни – в зависимост от индивидуалната реакция – дневната доза се увеличаваше (50 – 100 мл). Този начин на дозиране се оказа най-добрият от всички изпробвани норми на дозиране:

Блокиращият, съответно разтварящият тумора ефект сега вече настъпваше след 8-дневно лечение.

Възпалителният придружаващ ефект остава при това толкова ограничен, че нито пречеше на блокиращото действие, нито се проявяваше по някакъв друг смущаващ начин.


Вариант: Красимир

До председателя на
Сдружение "Антималигноцит"


ОТКРИТО ПИСМО

от Доц. Д-р Людмил Пейчев, дм - ръководител на катедрата по фармакология и лекарствена токсикология при Медицински Университет Пловдив, бул."В.Априлов" 15-а

Уважаема Госпожо Почева,

Във връзка с предстоящата пресконференция "Ракът - открито е лекарство", на която по уважителни причини немога да присъствам, моля чрез Вас моето мнение да стане достояние на медиите:
Най-напред държа да отбележа моето уважение и преклонение пред дръзновението на господин Продан Христов - създателя на "Антималигноцит", който посвещава повече от 30 години от своя живот на благородната идея да създаде средство за лечение на рак.
Запознат съм подробно с документацията на "Антималигноцит" - поликомпонентен природен продукт, съдържащ няколко аминокиселини и екстракти от растения с лечебно действие. Този продукт е подкрепен с много богата научна, техническа, предклинична и клинична информация. Част от предклиничните изследвания бяха извършени преди 20 години от специалисти на катедрата по фармакология на Медицински Университет Пловдив, където работя понастоящем. Химическите анализи доказват наличието на биологично-активни вещества от природен произход. Използваните дози на отделните компоненти в Антималигноцит не предизвикват прояви на токсичност у опитни животни. Нямам пряко наблюдение върху клиничните изпитвания върху болни хора от ракови заболявания, но внимателно проучих протоколите за тях.
На базата на подробната документация за Антималигноцит, която надвишава 1000 страници, считам, че "Антималигноцит" има потенциални възможности да подкрепи много от авторските претенции на създателя му, но е необходимо да се прецизират реалните възможности на продукта по отношение диагноза, стадий на туморния процес, локализация, дозировка и курсове на лечение при хора.

Пловдив, 07.11.2009 г С поздрав Доц. Д-р Людмил Пейчев, дм ръководител на катедрата
по фармакология и лекарствена токсикология
при Медицински Университет Пловдив


Оригинал!

До председателя на
Сдружение “Антималигноцит”


ОТКРИТО ПИСМО

от Доц. Д-р Людмил Пейчев, дм – ръководител на катедрата по фармакология и лекарствена токсикология при Медицински Университет Пловдив, бул.”В.Априлов” 15-а

Уважаема Госпожо Почева,

Във връзка с предстоящата пресконференция “Ракът – открито е лекарство”, на която по уважителни причини немога да присъствам, моля чрез Вас моето мнение да стане достояние на медиите:

Най-напред държа да отбележа моето уважение и преклонение пред дръзновението на господин Продан Хростов – създателя на “Антималигноцит”, който посвещава повече от 30 години от своя живот на благородната идея да създаде средство за лечение на рак.

Запознат съм подробно с документацията на“Антималигноцит” – поликомпонентен природен продукт, съдържащ няколко аминокиселини и екстракти от растения с лечебно действие. Този продукт е подкрепен с много богата научна, техническа, предклинична и клинична информация. Част от предклиничните изследвания бяха извършени преди 20 години от специалисти на катедрата по фармакология на Медицински Университет Пловдив, където работя понастоящем. Химическите анализи доказват наличието на биологично-активни вещества от природен произход. Използваните дози на отделните компоненти в Антималигноцит не предизвикват прояви на токсичност у опитни животни. Нямам пряко наблюдение върху клиничните изпитвания върху болни хора от ракови заболявания, но внимателно проучих протоколите за тях.

На базата на подробната документация за Антималигноцит, която надвишава 1000 страници, препоръчам да се проведат нови клинични проучвания в съответствие с Българското и Европейско законодателство за изпитване на противотуморния му ефект. Считам, че “Антималигноцит” има потенциални възможности да подкрепи много от авторските претенции на създателя му, но е необходимо да се прецизират реалните възможности на продукта по отношение диагноза, стадий на туморния процес, локализация, дозировка и курсове на лечение при хора.

Пловдив, 07.11.2009 г

С поздрав

Доц. Д-р Людмил Пейчев, дм

ръководител на катедрата
по фармакология и лекарствена токсикология
при Медицински Университет Пловдив
От потребител orsen
1)Единствено при Деница Желязкова няма разминаване между епикризата и твърденията написани от организацията "Антималигноцит" за заболелите.Въпреки , че и в епикризата на Деницата е добавено с химикал "без химия"(всеки може да го добави), след изричното "постъпва за химиолечение".Дали химиотерапията е проведена или не, и дали е повлияла заболяването, ако е проведена, не може да се каже.

2)При Мирослав Стойнов организацията пише , че прилага епикриза , а такава няма.

3)При Мария Минкова последното магнитно-резонансно изследване сочи , че има "релативно хипотензивна в Т1 нехомогенна зона с характеристика на резидуален участък".Това е след като момичето е приемало "антималигноцит".Тоест все още има някакъв остатък от тумора, въпреки "антималигноцит"

4)При Йорданка Баева не става ясно категорично дали има метаста за в белия дроб или не.КАТ сочи че няма, Цитологичното изследване сочи , че има туморни клетки.Засъжаление и двете не са 100% достоверни и достъчни за точна диагноза.Иначе тумора на Йорданка е в начален стадий(Стадий Ib T2 N0 Mo/1(за М(метастази) не е сигурно)).Първичния тумор е излекуван оперативно, не с медикаменти нито химиотерваапия , нито антималигноцит.Антималигноцит е даван след това на здравате вече пациентка.Дали е предпазил от рецидиви той, или ртадикалната операция не може да се каже.

5)Костадин Михайлов не с е лекувал само с антималигноцит както се твърди, а е бил опериран двукратно, подлаган на лъчетерапия и след това се използва антималигноцит.При него резултатите от лечение с антималигноцит изглеждат много добри, но затова можем да съдим само от неговите думи, няма документация,становища, епикризи на специалисти.

6)При Дияна Михалева радиланото оперативното лечение е отстранило основния туморен процес, не се съобщава за метастази в (лимфни възли N) и далечни метастази(М),което обуславя химио и лъчетерапия .Затова и не са проведени.Дали е била здрава безантималигноцит или антималигноцит е подействал не може да се каже.

7)Бистра Миланова е била излекувана при втората операция на паротидната жлеза(задушна жлеза) във Виена.Не са намерени лимфни метастази в хистологично изследваните 24 дисецирани лимфни възли, както и в подезичната жлеза.Няма далечни метастази в други органи.Тоест тя е здрава след операцията.Използванто в случая на Антималигноцит след като жената е здрава е превантивно.Не може да се каже дали е имали нужда или ефект от него.

8)Емилия Желязкова- левкоплакията не е рак, а предразполагащ фактор за рак, както е и язват на стомаха, полипозата по червата, камъните в жлъчния мехур.

За останалите пациенти, показани като излекувани с антималигноцит няма приложени документи.
*
Пробвах да говоря с някои от пациентите.Въпреки, че ми беше изключително неудобно да говоря с тези хора.
Звънях само на домашните телефони , за да намаля вероятността разговор с някой , който се представя за съответния пациент.
Говорих с жената на Асен Адамов.Асен Адамов е имал ранен карцином на белия дроб без метастази(лимфни или далечни).Опериран е с радикално отстраняване на единия бял дроб.Взимал "антималигноцит за всеки случай", бе задължително той да го излекувал.Сега е жив и здрав, слава богу.
Петър Паунов- не съществува такъв номер.
Иванка Стоянова- не съществува такъв номер.
Мирослав Беломиров Стойнов-избрания номер е грешен или непълен.
София Василев- приема профилактично "антималигноцит за всеки случай", след операция химио и лъчетерапия.


ИНСТИТУТ ЗА ОБЩА И ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ПАТОЛОГИЯ КЪМ УНИВЕРСИТЕТ ВИЕНА
Директор: проф. д-р А. Линднер
Виена, 29.юни 1959 год.
до г-н Христо Христов
Виена VІ
Естерхазиг. 20

Вие ни изпратихте за изпитване на субакутна токсичност разтвор с означението СН 1923. Касае се за кафяво-жълтеникава мътна течност, проявяваща силна склонност към разпенване и притежаваща слаб ароматен мирис.

Тази течност беше инжектирана субкутантно на 10 женски плъха с тегло между 100 и 140 г три пъти дневно в количество 0,6 мл/100 г телесно тегло през времето от 12.06. до 26.06.1959 включително (14 дни непрекъснато). При опитните животни не настъпиха никакви явления, които да дават повод за предполагане на локално дразнещо действие. Девет от 10 опитни животни преживяха опита. Едно от опитните животни загина през нощта след десетия ден на опита. За съжаление животното беше намерено в състояние, при което аутопсията и хистологичното изследване на органите вече беше безсмислено. Приемаме, че смъртта на това опитно животно не се дължи на прилагането на субстанцията, а на други причини.

Поведението на животните по време на опита беше напълно нормално. Нито едно от животните не намали теглото си. Средно увеличение на теглото беше 12 г за 14 дни и е напълно в рамките на нормалното.

Обръщаме изрично внимание върху това, че настоящата експертиза не може да служи като база за клинично приложение на изследвания разтвор, тъй като не са изследвани важни качества като напр. стерилност. Експертизата има само ориентировъчен характер.

Директор на института: подпис
(проф. д-р А. Линднер)


ФЕДЕРАЛЕН ИНСТИТУТ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО-ФАРМАКОЛОГИЧНИ
И БАЛНЕОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
Виена, 23.09.1963
№ 628/63

До фирма
д-р Х. Христов
Химико-фармацевтични препарати
Естерхазигасе 20
Виена VІ.

Относно: Ориентиращо изследване на поносимостта на разтвор

С придружително писмо от 25.6.1963 Вие изпратихте на нашия институт няколко шишенца с бистра, безцветна течност за ориентиращо изследване на поносимостта й чрез опити с животни. Шишенцата носеха означението СН 23. Според Вашите данни се касаеше за пречистен екстракт от Verbascum thpsiforme и Paeonia officinalis. Тъй като разтворът реагираше силно кисело (рН около 2), ние се отказахме от биологично изследване и Ви помолихме за нови проби, които Вие ни изпратихме неотдавна.

При измерване с индикаторна хартия Мерк тези проби показват рН-стойност кръгло 4,4.

За ориентиращо изследване на тъканната поносимост инжектирахме подкожно 0,1 мл СН 23 от вътрешната страна на ухото на зайче. Образува се мехурче, което за кратко време беше абсорбирано и не предизвика никаква реакция на тъканта. Локалната поносимост на разтвора може да се характеризира като добра.

За проверка на острата токсичност инжектирахме интравенозно на 10 мишки 10 мл СН 23 на 100 г тегло. Нито едно от опитните животни не показа признаци на токсично увреждане след инжектирането. Дозата не може повече да се увеличава, защото дори инжекционният обем от 10 % от телесното тегло представлява тежко натоварване на кръвообращението за животните. Поради тази причина смъртоносната доза на разтвора не можа да бъде определена върху мишки.

На зайче инжектирахме интравенозно 3 мл СН 23 / кг телесно тегло. Животното не показа нито непосредствено след инжекцията, нито по време на периода на наблюдение в течение на една седмица признаци на токсично увреждане.

Ръководител: подпис
(д-р И. Айхлер)7. ПРАВА върху продукта

От - velingrad селектирано:
Da er finanziell am Ende war, wandte er sich an einen reichen Mann und verkaufte an ihn die Rechte. Er wurde dann gemeinsam mit Prof. Dr. Kurt Tepperwein ein neuer Weg gesucht, um diese Substanz an die Öffentlichkeit zu bringen. Die Grundidee ist folgende Für ein Getränk ist die offizielle Genehmigung relativ einfach zu erhalten. Wie bei Coca Cola gibt es das Getränk in Flaschen und das Konzentrat in einer anderen Verpackungseinheit.
In einer neuen Fabrik wurde ein schmackhaftes Getränk in 0,33 L Flaschen entwickellt. EJede 0,33 L Flasche enthält 1,5 mg der Wirksubstanz. Das Konzentrat wird in Trinkampullen mit 500 mg Wirksubstanz abgefüllt. Die Produktion wurde aufgebaut und das Getränk ist nun erhältlich.
Останал без финансови средства, откривателят продава правата на продукта. В нова фабрика се започва произвoдството на напитка.


II. СУБЕКТ

1. Продан Христов/Продан Христев

Кой е Продан Христов?
Имигрирал през 50-те години при брат си в Австрия (някои смятат че е Австралия) българин. Притежател (по собственните му думи) на образование за билколечител. Научил много за билколечението "от бабите в село".
Според собственните му думи, документирани в интервютата пред Щонова и Карбовски, както и "написаната от него самият" книга: студент, следвал 7 семестъра (незавършил разбира се), прекъснал и решил да стане "биохимик".
Кое точно го прави "биохимик" и как е достигнал тази титла, остава неясно.
Дали е П. Христов, П. Христев или П. Христов-Христев не става ясно.


2. Сдружение Антималигноцит

Председател Катя (може би Катерина и ли нещо подобно) Почева- основната фигура за разпостранение и рекламиране на Антималигноцит. Поддържа постояна връзка с "откривателя" и е способна да даде необходимите указания за използуването на Антималигноцит. Събира информация от излекувани- отказва да събира такава и от неизлекувани. Твърди, че който не се е излекувал, то или е било "много късно". или не е приемал "правилно препрата". Какво е "неправилно приемане", при тинктура или извлек, който трябва да се приема разреден с вода, не обяснява.
Особенно активна страна на Сдружение "Антималигноцит", провеждаща (или предизвикваща такива) срещи с Премиера, Яне Янев и др.
Екстремно (без преувеличение) активна в безбройни Форуми, където призовава да се защити "откритието" на Продан Христов. В частност не спира дори да го титулува "Д-р", но само там, където не я опонират. Основният и аргумен е: "Българско откритие, за българите", "патриотът П.Христов" и "нека имаме право на избор".
Очевидно за всеки мислещ, особенно неграмотна персона, както за медици, така и за лаици - това е обаче мое лично мнение, макар да е подплатено с потвърждението на "стотици" други.


3. Хора, „лекувани” от П.Х.

III. ИНСТИТУЦИИ

1. Нормативна уредба
Чл. 27. (1) За издаване на разрешение за употреба на лекарствен продукт лицето по чл. 26, ал. 1 подава в ИАЛ заявление по образец, придружено с досие във формат "Общ технически документ", което съдържа:
1. име и адрес на управление/постоянен адрес на заявителя и на представителя по чл. 26, ал. 2; когато заявителят е лице, различно от производителя или производителите - адрес на обектите за производство;
2. наименование на лекарствения продукт;
3. данни за качествения и количествения състав на лекарствения продукт, като се посочва международното непатентно наименование, препоръчано от СЗО, при наличие на такова, или съответното химическо наименование;
4. терапевтични показания, противопоказания и нежелани лекарствени реакции;
5. дозировка, лекарствена форма, метод и начин на приложение и предложен срок на годност;
6. предпазни мерки и мерки за безопасност при съхраняване на продукта, при прилагането му на пациентите и при унищожаване на отпадъците от продукта, придружени с указания за потенциалните рискове от лекарствения продукт за околната среда;
7. описание на начина на производство;
8. описание на контролните методи, използвани от производителя;
9. оценка на потенциалния риск от лекарствения продукт за околната среда за всеки отделен случай и мерки, предвидени за ограничаването му;
10. резултати от:
а) фармацевтичните (физико-химични, биологични или микробиологични) изпитвания;
б) предклиничните (токсикологични и фармакологични) изпитвания;
в) клинични изпитвания;
11. декларация, че при клиничните изпитвания, проведени извън територията на държавите членки, са спазени етичните принципи на Добрата клинична практика;
12. описание на системата за лекарствена безопасност, която ще бъде въведена, а когато е подходящо - и описание на системата за управление на риска;
13. данни за лицето по чл. 186, ал. 1 - име, адрес, професионална квалификация;
14. кратка характеристика на продукта съгласно чл. 34;
15. макет на първичната и вторичната опаковка на продукта и предложение за листовка в съответствие с изискванията на глава шеста;
16. копие от разрешението за производство, издадено от регулаторния орган на държавата, в която се извършва производството, придружено със сертификат за Добра производствена практика или сертификат, удостоверяващ, че производството на лекарствения продукт и на активните вещества, влизащи в състава му, е извършено в съответствие със стандарти, най-малко еквивалентни на стандартите на Добрата производствена практика;
17. копие от документ, с който лекарственият продукт е определен за лечение, профилактика или диагностика на редки заболявания, придружен с копие от становището на Европейската агенция по лекарствата;
18. копия от всички разрешения за употреба, издадени в друга държава членка или в трета държава, за лекарствения продукт, за който се иска разрешение за употреба;
19. списък на държавите членки, в които е подадено заявление за издаване на разрешение за употреба на лекарствен продукт;
20. копие от кратката характеристика на продукта, предложена от лицето по чл. 26, ал. 1, или копие от кратката характеристика на продукта, одобрена от регулаторен орган на държава членка/държави членки или от държава от Европейското икономическо пространство, вече издала разрешение за употреба;
21. копие от отказа за издаване на разрешение за употреба в държава членка или в трета държава, придружено с мотиви; информация за временно спиране или за прекратяване на действието на разрешението за употреба;
22. копие от предложената листовка за пациента, придружено от обобщение на резултатите от оценката на нивото на разбираемост на съдържанието на листовката от избрана от заявителя целева група от пациенти, или копие от листовка, одобрена от регулаторен орган на държава членка, вече издал разрешение за употреба;
23. документ за платена такса в размер, определен в тарифата по чл. 21, ал. 2.
(2) Документите по ал. 1, т. 18 по отношение на държавите членки, съответно по т. 19, се подават само в процедурите по раздел VII.
(3) За радионуклидни генератори към данните по ал. 1 се представят допълнително следните документи:
1. описание на системата заедно с подробно описание на компонентите й, които могат да повлияят на състава или на качеството на дъщерните радионуклиди;
2. качествени и количествени особености на елуата или сублимата.
(4) Документите и данните от фармацевтичните, предклиничните и клиничните изпитвания се придружават с обобщени доклади, изготвени от експерти с необходимата техническа и професионална квалификация. Към докладите се прилага автобиографична справка на експертите, изготвили доклада.
(5) Досието на лекарствения продукт се представя на български и/или на английски език.

*******************
Продължава....
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Истината за Антималигноцит / Antimalignocyt

Мнениеот velingrad » 23 Август 2010, 21:09:47

Няма възможност, в едно мнение да се спаси всичко, което вече е изтрито и безвъзвратно загубено, та затова продължение. За съжаление, Темите в други Форуми, където имаше и не малко полезна информация, една по една се унищожават- не и тук [-X


2. Регулаторни органи {ИАЛ (НИЛС, ДИКЛС), AGES, ZLG, EMEA, FDI)

3. Изпълнителна власт
ИзображениеИзображениеИзображение

IV. МЕДИИ


31.03.2010- следва...


Писмо Катя Почева - пред. на сдружение "Антималигноцит", преди 27.07.2009г:
Здравейте г-н Борисов,

поздравявам Ви, за успеха в Парламентарните избори, съответно с Премиерския пост.
Много надежди на българският народ са във Вас! Уморихме се от дългият преход, който така и не дойде....за обикновенните хора. Няма да Ви отекчавам със това, как хората живеят в мизерия, как не вярват, че ще дойде добро, защото всичко това, го знаете.
Искам да споделя със Вас, че от 1992г., българинът Продан Христов - биохимик, емигрант във Австрия /Виена/, прави опити да регистрира лекарството за рак Антималигноцит, което е негово откритие, за съжаление до днес безуспешно... Аз самата загубих дете, болно от рак, на 13г., научих за лекарството но много късно.
В България, обаче, болни от рак, включително и деца, на които официалната медицина, няма какво да им предложи повече /рецидиви с прогнози месеци живот/, са излекувани с Антималигноцит. Вие знаете за лекарството. Наш представител /на сдружение "Антималигноцит"/, се срещна и разговаря със Вас, преди изборите. Аз самата, също успях да разговарям със Вас, на среща в гр. Пловдив. Сдружение "Антималигноцит", съответно хора и майки на излекувани със лекарството, държим на среща със Вас, на която да споделим и обсъдим, действия, относно решаване на този проблем. Зная, че сте много зает и Ви предстои решаването на много проблеми, натрупани в годините, но искам да вярвам, че ще намерите време за нас. Все пак проблема касае спасяване на човешки живот... и Вие, убедена съм в това, няма да останете безучастен! Едно уникално откритие, е на път да си отиде със края на откривателя / на 86г./, а в същото време умират хора, умират деца, нашите деца. 3000 деца годишно заболяват от рак в БГ., а 70% от тях умират, нашите деца..трябва да се даде шанс.
Антималигноцит, не поредния лекарствен продукт, който трябва да бъде одобрен от ИАЛ, това е откритие , не само в национален, но и в световен мащаб! Мисля, че е време да защитим, поне това българско откритие, наш дълг е да го направим. Колко български открития, отидоха по света, ще позволим ли с това да стане така.
Едно производство и износ, на лекарство за рак, което няма подобно в света, ще донесе и големи по мащаб икономически ползи за БГ., направете го! Вие можете! Нека света чуе за нас, това което сме, защото досега управляващите, показаха друго лице, което не сме..! Всички сме в очакване, за среща със Вас!

С уважение: Катя Почева - пред. на сдружение "Антималигноцит"


Изображение
**********************
След изтриването на темата за Antimalignocyt от puls.bg, която бе достигнала 10-12 страници, и в която имаше доста интересни неща, пускам тук някои неща, събрани от ентусиастите- "противници" на Антито. Просто, колкото повече минава време, толкова повече вдигат ръце от Председател Почева и нейните набези из нетното пространство.
**********************
http://www.antimalignocyt.com/forum/vie ... a&start=10

Привет госпожа Мирчева

Казвам се Митко Солаков ,от Пловдив съм и съм един от хилядите Български граждани които си задават въпроса Тази държава трябва ли да се грижи за хората си и хора ли сме поставили да се грижат за нас. Защо винаги трябва да се кланяме на тези които ни грабят и убиват. Защо няма достойни хора сред ВАС КОИТО СТЕ ПОСТАВЕНИ ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЕМЕЙСТВОТО СИ /.защото ние БЪЛГАРИТЕ сме семейството Ви/ и да направите регистрация на единственото в света успешно лекарство против рак АНТИМАЛИГНОЦИТ ако не сте го чували ,запомнете го. Защото никой не е затрахован против РАК и не знае кога ще му потрябва на самия него. Не Ви карам да мислите за хората ....те за Вас са само тълпа ,нали, Помислете за себе си за близките си ,за тяхните близки и знайте че във ВАШИТЕ РЪЦЕ е живота на хиляди.Малко грубо Ви моля РЕГИСТРИРАЙТЕ това лекарство. Знаем че ще изгубите пари и привилегии ако го направите,знаем че ще Ви обвинят във всички земни грехове и дори може да Ви заплашват ,но ...ех кой се е отказал от благинките, да му мислят умиращите.

С пожелание за щастлив и охолен живот Ваш М Солаков

Знам че дори няма да прочетете писмото но ....

----- Original Message -----
From: Митко Солаков
To: jasmina.mircheva@bda.bg
Sent: Monday, August 10, 2009 12:52 AM

Здравейте господин Солаков,Пиша Ви с цялото уважение към личната Ви трагедия.

Да, ракът не може да подминава никого и не подминава и нас, които сме посветили професионалния си живот в защита на интересите на гражданите. Не зная кой внушава на хората, че е възможно да работиш против ефикасно лекарство за рак, заради финансови интереси. Нали парите сами, без ефикасно лекарство, не могат да излекуват нито нас, нито любимите ни хора. Надявам се искрено да преосмислите отношението си към институцията и към хората, работещи в нея, защото всички много ни боли от това.

Сега искам да Ви обясня възможностите за разрешаване (регистрация) на продукта антималигноцит. От времето на трагедията, настъпила с лекарството талидомид, което доведе до раждането на хора без крайници, живи и до днес(те са около 50 годишни), всички държави поставят високо изискванията за качество, ефикасност и безопасност на едно лекарство. Производителите трябва честно и без заобикалки да обявят своите данни и ако те са достатъчни и убедителни, професионалистите се произнасят по разрешението за употреба и лекарството може легално да бъде употребявано от хора.Проблемът разрешаване на антималигноцит има друг много важен аспект – огромното социално значение на рака е причина за едно законово положение в страните от Европейския съюз, към които България вече се причислява. Това законово положение задължава всяко ново лекарство за лечение на рак да бъде разглеждано и разрешавано само от международен екип от учени в Европейската агенция по лекарства(ЕМЕА) и ако то придобие разрешение, последното е валидно за всички страни от съюза. Това е направено, за да бъде направена възможно най-безпристрастната и компетентна оценка на кандидатстващия продукт, както и в името на това той да достигне възможно най-бързо до пациентите във всички страни на Европейския съюз. По тази причина антималигноцит трябва да започне процедура не в България, а в Лондон, Великобритания, където се намира Европейската агенция по лекарствата.С пожелание за много здраве, оставамИскрено ВашаДоц. д-р Жасмина Мирчева

Директор ИАЛ
Доц. д-р Жасмина Мирчева
Изпълнителен директор
ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ
ПО ЛЕКАРСТВАТА

Assoc. Prof. Dr. Jasmina Mircheva
Executive Director
BULGARIAN DRUG AGENCY

***********************
Изображение
2008-06-23

До
Министър-председателя
на Република България д-р Сергей Станишев

УВАЖАЕМИ Г-Н СТАНИШЕВ,

Обръщаме ме се към Вас – премиера на Република България, който ръководи националната здравна политика на най-високо ниво, както и към учения, на когото не му е безразлична съдбата на болните от рак.
Сдружение „Антималигноцит” е организация с чисто хуманна цел и дейността му е насочена единствено да защитава правата на онкоболните и различните възможности за тяхното лечение.
Повечето от нас, или наши близки, са изпитали страданието от страшната болест и всички сме свързали съдбата си да се борим за регистрацията на лекарството „Антималигноцит”.
„Антималигноцит” е открит от българския биохимик Продан Христов преди десетилетия във Виена. То, макар и нерегистрирано, е помогнало на хиляди хора както в България, така и в Австрия, Германия и други страни. Списък с излекуваните от него българи, заедно с епикризите им, са на разположение в нашето сдружение.
Многократни са неуспешните опити на г-н Христов да регистрира лекарството в България. Същото е изпитано с голям успех в различни клиники в Австрия и Германия и документацията от тях е в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).
Изразяваме пред Вас нашето възмущение от безхаберието и нежеланието на ИАЛ да се обърне сериозно към проблема. Считаме, че това се дължи или на невежество, или на конфликт на интереси, или просто на липса на елементарна хуманност.
Установено е, че „Антималигноцит” е напълно нетоксичен лекарствен продукт и унищожава само раковата клетка, без да вреди на здравата. При навременно и правилно прилагане се стига до пълно излекуване на пациента. Именно зад тези качества заставаме ние и настояваме за регистрирането на медикамента у нас. Това е дълбоко хуманен акт и всяко протакане би било трагично за много болни (много от които - деца), които се опитват да намерят лекарството, но то стига твърде бавно до някои от тях, тъй като трябва да го поръчват от Продан Христов в Австрия, където се произвежда в лабораторни условия.
Молим Ви Вие лично да се ангажирате с регистрацията на лекарството „Антималигноцит”, да защитите уникалното откритие на един безспорно даровит българин.
Убедени сме, че с неговата поява на световния пазар ще бъде спасен животът на хиляди хора, ще прославите страната си с велико научно откритие, а може би и с Нобелова награда.
Светът търси лекарството, което България може да притежава и да го предложи на света.
Едно уникално откритие на един безспорно даровит българин е на път да остане непризнато, а в същото време болните от рак умират.
За повече подробности прилагаме кратък списък на излекувани и Ви молим при Ваше желание да приемете членове на сдружението, както и излекувани, за да се уверите лично в правотата на нашата кауза.
Нашето желание е също да бъде поканен откривателят на лекарството г-н Продан Христов.
Надяваме се, че такава среща да се осъществи в най-скоро време.С уважение:

Катя Почева: .................
(председател на Сдружение „Антималигноцит”)


************************
Писмо на Сдружение "Антималигноцит" до ИАЛ
2006-10-07

До Д-р Емил Христов
Директор на ИАЛ

Копие до
Д-р М. Попова
Дирекция “Лекарствена информация и безопасност”

До Печатни и електронни медии

От УС на Гражданско Сдружение
“Антималигноцит”

Уважаеми Д-р Христов,
Уважаема Д-р Попова,

Обръщаме се към Вас, обезпокоени от неразрешаването на проблема с регистрацията на Антималигноцит в България. Смятаме, че сме длъжни да ви пишем, защото решаването на този проблем касае живота на десетки хиляди болни от рак годишно.
Регистрирахме Сдружението, защото се оказа, че нещо с което трябва да се заеме държавата (МЗ и ИАЛ) – регистрацията на Антималигноцит в България – тя не го прави. По този начин лишава онкоболните от възможността за лечение и живот.
За пореден път в ИАЛ е внесена документация за регистриране на медикамента. Надяваме се на вашата добронамереност и желание, че това ще се случи.
УС, а и членовете на Сдружението, част от които са излекувани с това лекарство, сме достатъчно запознати с качествата и ефективността на Антималигноцит – още повече, когато го изпиташ върху себе си.
Клиничната документация на г-н Продан Христов неколкократно е прочетена от УС, членове, граждани интересуващи се от Антималигноцит. Уверяваме ви, че там няма нищо измислено. Надяваме се и вие да сте прочели същата и да сте забелязали, че доста утвърдени и сериозни институти, клиники и лекари са дали становищата си за ефективността и качествата на Антималигноцит.
Относно лечебните качества на Антималигноцит коментара е излишен – защото и пациентите при клиничните изпитвания в бившата частна клиника на Продан Христов и пациентите в България са болни с изчерпани възможности за лечение (оперирани, облъчвани, лекувани с цитостатици, с рецидив), а излекувани с Антималигноцит.
Излекувани, защото 5, 9, 10, 14 години след рецидива им те са живи и здрави. Излекувани. Защото Антималигноцит лекува рака, а не удължава живота, за разлика от цитостатиците, които са силно токсични, не лекуват, а в същото време регистрирани и разрешени за лечение при онкоболните.
Такова лекарство няма в света и вие това прекрасно го знаете. Кога обаче ще заработи разума, морала, доброто, за да може регистрацията на Антималигноцит да стане факт?
Много е лесно да се каже: “Трябва да се спази закона.” Този закон ние, а и вие прекрасно знаем, че обслужва други интереси, а не живота на болните от рак. До момента се оказва, че едно лекарство, което е 100 % нетоксично и може да излекува болния от рак няма как да бъде регистрирано, но се надяваме това да се промени – защото няма невъзможни неща. Липсват, изглежда, по-горе посочените – разум, морал и желание това да се случи.
Няма как едно лекарство, което е открито преди 46 год. и се произвежда лабораторно в един момент да отговаря на последния закон, който е направен да обслужва други интереси. Ние знаем обаче, че това което липсва е възможно да се направи.
Регистрацията на Антималигноцит е от национален, а дори и от световен интерес.
За да може регистрацията да се случи, ако е нужно дори ще се започне от начало, в смисъл - което е необходимо и липсва в документацията да бъде изследвано и доказано. Затова обаче е нужно да се обединят институциите и наистина да служат на хората. Защото ако вие сте загрижени за живота и здравето на онкоболните регистрацията на Антималигноцит отдавна трябваше да бъде реалност.
Въпреки, че Продан Христов е български емигрант във Виена, когато е открил лекарството си той се е обърнал към сериозни институти и клиники. Бил е приет, лекарството е изследвано и доказано относно ефективност и качество.
От 15 години обаче Продан Христов води една непрекъсната кореспонденция, говори за качествата на лекарството и че може да се помогне на болните от рак, но никой не е проявил интерес то да бъде изпробвано, така както се е случило това във Виена. ЗАЩО?
Именно това искаме да се случи. Всяко едно забавяне лишава болните от лечение с това лекарство. Няма как качествата на Антималигноцит дълго да бъдат скривани. То вече е познато на хората и вие им дължите отговор – какво ще направите за да бъде най-после регистрирано и да се използва масово и свободно.
През всичките тези години научихме едно – лекарство, което лекува не може да бъде регистрирано. Нека обаче някой от вас излезе и заяви това официално – пред всички онкоболни – защото те няма да ви разберат. Защото всеки иска да живее. А не се ли замисляте, че и вие и вашите деца може да се нуждаете от Антималигноцит.
Надяваме се на отговор и действия в полза на регистрацията на Антималигноцит.
Ние ще продължим нашата борба, защото знаем, че сме на верния път и Антималигноцит е спасението срещу рака. Вие също знаете това.
С уважение:


Катя Иванова Почева
(председател)

Емилия Стойнова Желязкова
(зам. председател)

Борислав Александров Арапчев
(техн. секретар)СПИСЪК НА НЯКОИ ИЗЛЕКУВАНИ С АНТИМАЛИГНОЦИТ


1. Деница Желязкова, на 16 год., 1996 год. - на 6 годишна възраст тумор на мозъка (астроцитом) ,
Майка – Емилия Желязкова, гр. Пловдив, ул. Перуника 41, Тел.: 032 77 05 23,
GSM 0886 40 67 76

2. Мирослав Беломиров Стойнов, на 22 год., 1998 г. - на 14 години открит тумор на мозъка (астроцитом) – бил е с рецидив, размер 6-7 см.
Майка – Елка Стойнова - гр. Сливен, ул. Лермонтов 8 а, 044 75 712, 0888 40 93 41

3. Таня Динчева Кацарова, 14 год., 2002 – на 10 год е открит тумор на мозъка (мултикистичен астроцитом) – била е в кома, на морфин, без оперативна намеса от официалната медицина
Майка – Мария Кацарова - Пловдив, ул Скопие 62, етаж 2, ап. 5

4. Николай Тошев - Диагноза - Кожен меланом, 1999, хистологично доказан, отказал лечение от официалната медицина
София, ул. Съборна 3, служ. тел.: 02 987 59 64, дом.: 02 90 16 30, 0896 65 82 01

5. София Василева, на 16 год, на 6 год възраст открит тумор на малкия мозък, хистологично доказан като медулобластом.
Майка – Диана Василева – Пловдив, ул. Храбрец 30, ап. 19, тел. 032 66 79 25

6. Йорданка Анастасова - Рак на гърдата - 1998 год. – лекувана единствено с Антималигноцит, неоперирана.
Австрия, Виена, Kardinal Nagal Platz 1, Тел: 0043 699 196 639 78

7. Румяна Николова - рак на гърдата.
Варна, ул. Тодор Влайков 12, Тел: 052 60 15 29, 0897 916 177

8. Йорданка Баева – рак на стомаха (2003 год. открит), с метастази в бял дроб, лекувана единствено с Антималигноцит
Син – Мирослав Баев – Пловдив, ул. Димитър Талев 71, Тел.: 032 77 57 77, 0897 85 32 85

9. Петър Паунов, 2000 год. открит тумор на гръбначния стълб, рецидив, с прогноза – 3 месеца живот. Днес – жив и здрав.
София, ж.к. Люлин, бл. 021, ет. 1, ап. 101, Тел.: 02 92 50 886, 0885 25 95 77

10. Стоянка Методиева – кожен рак (меланом) – отписана от лекарите без предложение за някакъв вид лечение. Лекувана само с Антималигноцит.
Съпруг – Симеон Благоев – София, жк Красна Поляна, бл. 217, вх. А, ап. 2, Тел.: 02 825 57 27, 0888 565 495

11. Мария Недялкова – Рак на шийката на матката – без никаква терапия освен Антималигноцит.
Дъщера – Стефка Райнова – Стара Загора, ул. Граф Игнатиев 46, Тел.: 0878 77 33 02

12. Митра Николова – 1992 год. открит рак на шийката на матката, оперирана, облъчвана, рецидив, метастази във всички органи. Лекувана с Антималигноцит, днес – 14 год. по-късно - жива и здрава.
Пловдив, жк. Тракия, бл. 9, ет. 6, Тел.: 0889 36 98 45

13. Катя Шишкова – 7 миомни възела преди 7 години, изчезват с Антималигноцит. Отказва операция
Варна, Тел.: 0889 32 52 86

14. Емилия Желязкова – левкоплакия на шийката на матката, открита 1997 год. Отказва операция. Излекувана с Антималигноцит.
Пловдив, ул. Перуника 41, Тел.: 032 77 05 23, GSM 0886 40 67 76

15. Симеон Георгиев – 1997 год. открит кожен рак (меланом) - Излекувана с Антималигноцит. Без намеса на официалната медицина.
София, жк Красна Поляна, бл. 217, вх.А, ап. 2, Тел.: 02 95 76 391, 0887 16 14 77


Случаите са много, това са само малка част! Стотици са в България.
Но и това е достатъчно!

********************
(Отговорът се прави по повод предаването "Тази сутрин" по БТВ - 25.11.2008 ...)
2008-11-25

ПРАВО НА ОТГОВОР от Сдружение с нестопанска цел "Антималигноцит"

1. Дали всеки препарат на химична основа (използван в химиотерапията) е покрил всички изисквания, изброени от г-н Емил Христов? Включително че е нетоксичен / безвреден и лекува / помага?

2. От какво е притеснението на г-н Емил Христов - че ще се появи алтернативно лекарство на "официалните отрови"?

3. Над 400 страници документация е подавана в ИАЛ от Сдружението ни. Същата такава е на разположение и в офиса на Сдружението по всяко време! Имаме върнат отговор, подписан от г-н Емил Христов - съдържащ какво в документацията липсва, а той в ефир твърди, че такава документация не е подавана!

4. Сдружение, а не фондация е нашата организация, за да може всеки желаещ да стане член и да участва и контролира дейността на сдружението. То не е от затворен тип. Създадохме го във вида сдружение именно заради максимална прозрачност.

5. Членове на Сдружението ни бяха разпитвани / разследвани в МВР. Следователят приключи случая със становище - няма престъпление и няма вина, а дори има хуманен жест и ползи - помогнато е на хора!!! Нима майките, излекували децата си, са престъпници? Откога да се бориш за живот е противозаконно, г- н Емил Христов? Нека хората знаят Вашите думи, казани пред 10 човека - "Не ме интересуват човешките драми! " и "Всички се раждаме, за да умираме!" - Тогава нашето мнение е, че от Вас и Вашата институция няма никаква нужда!

6. Смешните и недоказани твърдения на г-н Емил Христов бихме оборили в публичен дебат! Той обаче вече два пъти отказва публична среща с нас!

7. Имат ли воля и желание г-н Емил Христов и ИАЛ да помогнат и съдействат за проверка и внедряване на Антималигноцит? При положение че тяхната основна роля е качествено и ефективно лечение на болните?

8. Всеки член на Сдружението има своя основна друга работа, от която единствено се издържа.

9. Тук е мястото на всички излекувани и хора, търсещи Антималигноцит да застанат в негова защита!!! Прилагаме списък с някои излекувани и приканваме медиите да се свържат с тях, за да се уверят в истината!

**********************
http://www.malkiobyavi.com/pro/pic-news ... wsid=11285
Епикриза на Дияна Михалева

2008-08-28
Нова излекувана с Антималигноцит жена

Дияна Михалева, от град Варна заболява през февруари 2005 година от инфилтративен плоскоклетъчен карцином на шийката на матката. ...

Изображение
Изображение
Година по-късно е оперирана. Направена й е тотална хистеректомия с двустранна аднексоектомия.
Тя ни пише, че от предаването "Искрено и лично" е разбрала за лекарството против рак Антималигноцит и колко трудно се е добрала до неговия откривател Продан Христов във Виена.
Провела лечение единствено с Антималигноцит (без химио и лъчетерапия).
Днес жената няма проблеми със здравето.

Телефони за контакт:
052 56 74 36,
0886 99 24 45.

http://www.malkiobyavi.com/cell/diana-mihaleva.php
***********************
http://www.malkiobyavi.com/pro/pic-news/search.php
***********************
http://www.malkiobyavi.com/pro/pic-news ... E%F6%E8%F2

Ausweisung angeordnet
Behörden gegen Erfinder des Krebsmittels ?CH 23
(Archiv - Hamburger Abendblatt)

13.11.1967
Associated Press
Bad Reichenhall, 13. November Der 43jährige Erfinder des umstrittenen Krebsmittels "Ch 23", Prodan Christoff, soll auf Grund einer Anordnung des bayerischen Innenministeriums in München als "unliebsamer Ausländer" die Bundesrepublik verlassen. Wie von der Christoff Krebsklinik in Bad Reichenhall mitgeteilt wurde, ist ihm eine Frist bis zum 30. November gesetzt worden. Prodan Christoff ist bulgarischer Staatsbürger.
In seiner Klinik und in der Klinik des "Krebsarztes" Dr. Josef Isseis in Rottach-Egern werden nach Angaben der Chefärztin der Christoff-Klinik, Dr.
Hannelore Weiss, rund 100 Krebskranke, die "schulmedizinisch ausbehandelt" sind, mit dem von Christoff entwickelten Mittel "Ch 23" behandelt. Nach Äu- ßerungen von Chefärztin Dr. Weiss soll der Zustand der mit "Ch 23" behandelten Patienten gut sein. Für diese Kranken, so sagte sie, würde ein Weggang von Christoff aus der Bundesrepublik "das Todesurteil bedeuten", wenn die Behandlung mit "Ch 23" eingestellt werde.
Zahlreiche Patienten hätten bereits das bayerische Innenministerium und das Bundeskanzleramt in Bonn mit Protesttelegrammen überschüttet und dringend eine Rücknahme der Ausweisungsverfügung gefordert. Es sei in der Klinik zu einem "Patientenaufruhr" gekommen, der von ärztlicher Seite kaum mehr zu kontrollieren sei. Die Patienten seien aufs äußerste erbittert über die Maßnahme des Innenministeriums.
Die bayerische Landesärztekammer hatte schon vor einigen Monaten dringend vor dem Krebspräparat "Ch 23" gewarnt und die Auffassung geäußert, daß es nicht wirksam sei.


Още за Антималигноцита

antimalignoshit

анти-глупостин

Антималигноцит, Ставринол, Хомеопатия

Antimalignocyt, which appears to contain some herbal preparations, has not been evaluated by the EMA.

In most circumstances, herbal medicinal products are authorised at national level (unless they have to be evaluated by the European Medicines Agency (EMA) as per European pharmaceutical legislation). In the past, the rules governing the placing on the market and surveillance of these products differed from Member State to Member State. The European Commission therefore proposed a specific registration procedure for herbal medicinal products with long-standing traditional use in order to improve the protection of public health and facilitate trade in herbal medicinal products in the EU. The Traditional Herbal Medicinal Products Directive 2004/24/EC came into force on 30th April 2004 and provided the legal basis for a regulatory approval process for herbal medicines in the EU. Under this directive, each EU Member State is required to set up its own registration scheme to ensure that all traditional herbal medicinal products obtain an authorisation to market within the EU. While most individual herbal medicinal products will continue to be licensed nationally by Member States, the process for licensing and information on herbal substances and, preparations will be increasingly harmonised across the European Union.

The EMA prepares scientific opinions on the safety and efficacy of herbal substances and preparations thereof, in order to help to harmonise regulatory information on these matters across the EU. Community herbal monographs are published on the EMA website and can be accessed using the following link:
http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=/pages/medicines/landing/herbal_search.jsp&murl=menus/medicines/medicines.jsp&mid=WC0b01ac058001fa1d

It seems that the product Antimalignocyt contains active ingredients from the plants peony and common mullein. For your information, please note that no monograph has been established on peony but a monograph on the use of mullein flower in cough and cold is available.
http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/herbal/medicines/herbal_med_000002.jsp&murl=menus/medicines/medicines.jsp&mid=WC0b01ac058001fa1d

For information under which circumstances a medicinal product has to be evaluated by the European Medicines Agency, please refer to the following link:
http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/about_us/general/general_content_000109.jsp&murl=menus/about_us/about_us.jsp&mid=WC0b01ac0580028a47

Further information on the granting of a marketing authorisation by the centralised procedure is described in Chapter 4 of Volume 2 of the 'The rules governing medicinal products in the European Union' which are published by the European Commission in a series of 10 volumes on the website of the Pharmaceuticals Unit.
http://ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-2/a/chap4rev200604_en.pdf
http://ec.europa.eu/health/documents/eudralex/index_en.htm

Any medicinal product for the treatment of cancer requires an evaluation via the centralised procedure at the EMA.
In answer to your questions, a herbal medicinal product claiming to be effective in the treatment of cancer has to be evaluated by the Agency.


Антималигноцит, очевидно съдържащ някои растителни препарати, не е бил оценяван от EMA.

В повечето случаи, растителните лекарствени продукти биват разрешавани на национално ниво (освен когато трябва да бъдат оценявани от Европейската агенция по лекарствата (EMA) съгласно европейското фармацевтично законодателство). В миналото правилата, уреждащи пускането на пазара и наблюдаването на тези продукти се различаваха в различните държави-членки. Ето защо Европейската комисия предложи строго определена процедура за регистрация на растителни лекарствени продукти, традиционно употребявани продължително време, с цел подобряване защитата на общественото здраве и улесняване търговията с растителни лекарствени продукти в ЕС. Директивата за традиционните растителни лекарствени продукти 2004/24/ЕО влезе в сила на 30 април 2004 г. и предостави правното основание за регулиране процеса на одобряване на растителни медикаменти в ЕС. Съгласно тази директива, всяка държава-членка е длъжна да създаде своя собствена регистрационна система, за да се гарантира получаване на разрешение за пускане на пазара в рамките на ЕС на всички традиционни растителни лекарствени продукти. Докато повечето различни растителни лекарствени продукти ще продължават да се регистрират на национално ниво от държавите-членки, то процесът за издаване на разрешения и информация относно растителните вещества и препарати ще става все по-хармонизиран в рамките на Европейския съюз.

EMA изготвя научни становища относно безопасността и ефикасността на растителните вещества и препаратите от тях, с цел да помогне за хармонизиране на регулаторната информация по тези въпроси в целия ЕС. Монографии на Общността за растенията с медицинска употреба са публикувани на интернет страницата на EMA и са достъпни, използвайки следната препратка:
http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=/pages/medicines/landing/herbal_search.jsp&murl=menus/medicines/medicines.jsp&mid=WC0b01ac058001fa1d

Очевидно, продуктът Антималигноцит съдържа активни съставки от растенията божур и лопен (овча опашка). За Ваше сведение, моля обърнете внимание, че все още не е утвърдена монография за божур, но е на разположение монография за използването на цвят от лопен при кашлица и настинка.
http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/herbal/medicines/herbal_med_000002.jsp&murl=menus/medicines/medicines.jsp&mid=WC0b01ac058001fa1d

За информация при какви обстоятелства даден лекарствен продукт трябва да се оценява от Европейската агенция по лекарствата, моля вижте следната препратка (линк):
http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/about_us/general/general_content_000109.jsp&murl=menus/about_us/about_us.jsp&mid=WC0b01ac0580028a47

Допълнителна информация за издаване на разрешение за пускане на пазара по централизираната процедура е описана в глава 4 на том 2 на " Правила на Европейския съюз за лекарствени продукти", които са публикувани от Европейската комисия в серия от 10 тома на интернет страницата на Фармацевтичния отдел.
http://ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-2/a/chap4rev200604_en.pdf
http://ec.europa.eu/health/documents/eudralex/index_en.htm

Всеки лекарствен продукт за лечение на рак изисква оценяване посредством централизирана процедура в EMA.
В отговор на Вашите въпроси, растителен лекарствен продукт, за който се твърди, че е ефикасен при лечението на рак, трябва да бъде оценяван от Агенцията..................................
Имаше едно време, един български филм. Този филм, носеше името "Краят на песента". Е, и тук се напяхме, макар и не по хайдушки:

ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЛЕКАРСТВАТА НЯМА ДА РЕГИСТРИРА АНТИМАЛИГНОЦИТ

03.2.2011 г.

Продуктът Антималигноцит не е разрешен за употреба в България. Изпълнителната агенция по лекарствата няма да го регистрира като медикамент за лечение на онкологични заболявания и занапред. Причините за това са, както в неизяснения състав на този продукт, така и в действащия Регламент (ЕО) N 726/2004 на Европейския парламент и на Съвета. Според този нормативен документ всички иновативни и високотехнологични медикаменти за лечение на злокачествени заболявания, се оценяват единствено от Европейската агенция по лекарствата по т. нар. централизирана процедура. Разрешението за тяхната употреба се издава от Европейската комисия. Изпълнителната агенция по лекарства обаче ще направи проверка дали неразрешения за употреба препарат се разпространява у нас. Ако се окаже, че това е така, ще бъдат наложени съответните санкции, които достигат до 50 000 лв. Освен това ще бъде преустановено разпространението на продукта.


http://www.mh.government.bg/News.aspx?p ... ewsid=3162

От Института за експериментална трансплантация и лечение на туморите
(Директор: проф. д-р м.н. D. Schmähl) към Немския център за ракови изследвания в Хайделберг
Неефективност на лекарствения продукт СН 23 при Yoshida - сарком при плъхове и
Сарком 180 при мишки
От D. Schmähl, H. Ballweg, F. Berndt und H. Osswald 1)

Лекарственият продукт СН 23 напоследък нашумя в заглавията на редица вестници във Федерална Република Германия. Разработен е преди години от българския биохимик Продан Христов, а съставките му се извличат от лопен (Verbaskum Thapsus L.) и божур (Paeonia off. L.), стабилизирани със специален венозен буфер. В доклада по-долу проследихме ефективността му, приложен върху животни с два вида тумори. Ние бяхме запознати, от скорошните дискусии, за клиничното приложение на този препарат.

СН 23 ни беше предоставен от г-н Христов. Препаратът, според всички данни, представлява 2% воден разтвор на базата на активната съставка. Г-н Христов присъства на всички инжекции. Дозирането направихме по негови указания. Той обеща огромен успех.
Тествахме препарата върху тумори Yoshida-сарком върху плъхове u Сарком 180 върху мишки. И двата тумора са от типа алкилиращи и се повлияха особено добре при химиотерапия.
Избрахме тези видове тумор поради тяхната податливост на химио-терапия, за да дадем най-голям шанс на препарата да докаже антитуморния си ефект.
При опитите ние третирахме една група от животните с Cyclophosphamid2), за да сравним реакцията на туморите. Съгласно споразумението с г-н Христов, химически анализ на СН 23 не беше направен, но подложихме препарата на тестове, спектрален анализ за съдържание на Rf стойности и др. характеристики.

Методология
А) Характеристики на СН 23
Изследван 7 ml леко оцветен в червено разтвор от СН 23.
Разтворът съдържа 20 mg. суха субстанция на ml. РН-то на разтвора е 3,.5
Максимумът на оригиналния разтвор в UV-рамките е 300 mμ, със силно изявен спектър от 280 mμ: минимумът на кривата е 248 mμ.
Записите са направени със UV спектометър DK-2A на фирма Beckman.
Хроматографските опити на разтвора доведоха до следните резултати:
Rf - стойност в разтвор Пропанол/Вода - 72/25 - 0,2;
Rf - стойност в разтвор N - Бутанол (водонаситен) - 0,05.
Хроматограмите се развиват възходящо (използван лакмус: Schleicher u Schull Nr 2043 b mgl.) Поставено върху лакмуса и подложено на UV лъчи се забелязва рязко оцветяване в син цвят.

B) Резултат от експериментите:
Бяха подбрани 54 опитни животни – 54 мъжки Sprague Dawley - плъхове, от колонията за разплод Swenke, Naucheim, с тегло между 150 и 200 g. Храната им се състои от Altromin-R* - бисквитки.
Имплантиран Yoshida-сарком - интерпериториално, инокулация от 0,2 ml истински асцит (10• клетки по 3 X 10•/mm•), лечение 12 -24 дни след трансплантацията, умъртвени 5-7 дни след лечението. След имплантацията, туморът солидно нарастна. Установени метастази - в лимфните възли, надбъбречната жлеза, мозъка и панкреаса. Увеличението на тумора спрямо началното му тегло е повече от 85%. Повишаването на теглото на тумора по време на експеримента е контролирано от определения по-горе метод [2]. Направени, хистологични изследвания 3), сравнени са лекуваните с нелекувани тумори. Пробите при лекуваните и нелекуваните тумори бяха подложени на хистологичен анализ. Повиши се теглото на туморите, което беше контролирано преди с Cyclophosphamid.

Опит 1. Започна с лечение при тежък, нарастващ Yoschida тумор с тегло от ~ 2,9 g. СН 23 беше инжектиран два пъти дневно в продължение на 10 дни на 10 плъха с дози при всички - 2.0 ml. Дневните дози, въз основа на активното вещество са 80 mg за плъх (~400 mg/kg), Общи дози 800 mg/плъх (4 g/kg). 5 животни оставихме без лечение и под наблюдение. Дневните дози бяха определени въз основа теглото на плъховете (4 g/kg). Оставихме нетретирани 4 животни под наблюдение. 4 плъха, имплантирани с тумор също с тегло от ~ 2.9 g по същото време третирахме веднъж дневно с 30 mg/kg с Cyclophosphamid. 11 дни след лечението всички плъхове бяха умъртвени. В различните експериментални групи туморите бяха претеглени.

Опит 2. Лечението с СН 23 започна
a) с буфериран разтвор
b) с небуфериран разтвор
Животните бяха третирани 12 ч. след имплантацията.
Дозирането при a) два пъти дневно 2.0 ml повече от 5 дни. Дневни дози – 80 mg/плъх – 400 mg/kg, общи дози – 400 mg/плъх - 2.0 g/kg.)
При b) в продължение на три дни 2 X 1.0 ml и за период от 2 дни 2 X 0.5 ml (общи дози 160 mg/плъх - 0.8 g/kg)
Дозировките при b) трябваше да поддържат по-ниски стойности от тези при a), а местата на инжектиране често бяха променяни, така че животните да не получат дълбоки некрозни рани. Всички 10 животни бяха от всички експериментални групи, 10 бяха в контролната, сравнителна група. Смъртта при половината животни настъпи на шестия ден, а при останалите на деветия ден след третирането.
При мишките подбрахме женски животни от вида NMRI (колония за разплод: Schwenke, Nauheim) с тегло 25 g ± 2 g, хранени с Altromin - M*. Сарком 180 при експеримент 1 с aсцит, при експеримент 2 с емулсия
на солидна туморната тъкан във всеки отделен случай, имплантирана в бедрото.
Опит 1 - Сарком 180 с асцит
Опит 2 - Сарком 180 с емулсия.

Опит 1. 7 дни след трансплантацията на тумор с големина – 0.3 ± 0.08 g започна терапия с СН 23 в продължение на 12 дни при 20 животни с дневна доза от 2 X 1.0 ml (40 mg/мишка – 1.6 g/kg) до 1 X 0.5 ml (10 mg/мишка – 0.4 g/kg). Началните много високи дози трябваше да се редуцират в процеса на опита, но изглежда, че местата за абсорбация в подкожието бяха недостатъчни.
Прилагането на общите дози достигна до 230 mg/мишка – 9.2 g/kg. Сходен подход беше приложен с Cyclophosphamid - виж в таблицата. Дозировките бяха приложени при 5 мишки. 20 животни бяха лекувани под наблюдение. Животните бяха умъртвени на 13-тия ден - с усложнения.

Опит 2. Както при плъховете, така и тук работихме с буфериран и с небуфериран разтвор на СН 23. Третирането започна 6 часа след имплантирането и продължи 6 дни. Животните бяха умъртвени 17 дни след третирането с усложнен тежък тумор. Таблицата дава представа за дозировките. Приложените общи дози при този опит бяха 90 mg на мишка – 3.6 g/kg с буфериран СН 23 и съответно 53 mg/мишка – 2.12 g/kg за небуфериран.

Резултати:
Инжектирането на животните не показа понижение на левкоцитите. Таблицата дава информация за резултатите от изследванията. Лечението с СН 23 беше приложено при различни видове тумори при различни конфигурации. То не повлия на растежа на тумора дори когато лечението започваше веднага след имплантацията. СН 23 не само, че не можа да предотврати метастазите, но и не ги локализира. Кривата на растежа на тумора е идентична с тази при не третираните животни. Както при буферираната, така и при небуферираната субстанция на СН 23 - ефект не беше постигнат. При хистологията на третираната и нетретираната саркома също няма разлика в резултатите. Това, че бяха използвани податливи на химио-терапия тумори, които се поддават на регресия и дори могат да бъдат лекувани, показва третирането им с Cyclophosphamid.
Особено впечатление ни направи абсолютната неефективност на СН 23, въпреки приложените от нас високи дози, които достигнаха до 9.2 g/kg. активно вещество. Това се равнява на приблизително 650 g за лечение при хора (!). Твърденията на г-н Христов за ефективно прилагани дневни дози от 5 до 20 mg върху много по-трудните за повлияване автохтонни тумори звучи несериозно.

Обобщение
Въпреки изключително високите дози, в които беше приложен СН 23, той не повлия върху Yoschida-сарком при плъховете и Сарком 180 при мишките. Растежът на туморите не се повлия от СН 23 дори когато беше приложен веднага след имплантирането на тумори с добре позната податливост на химиотерапия, потвърдена от паралелно приложения Cyclophosphamid.
Изображение

Обобщение (б. прев.: на английски език в оригиналната публикация)
Неeфективност на CH 23 при Yoshida-сарком при плъхове и при Сарком 180 при мишки.

Изключително високите дози от препарата CH 23 не оказват влияние върху растежа на сарком на Yoschida при плъхове и на Сарком 180 при мишки. Растежът на тези тумори, не беше повлиян дори когато CH 23 беше прилаган в момента на имплантация. Добре познатата податливост на химиотерапия на туморите се потвърждава от прилагането на Cyclophosphamid.

Изображение

Литература
[1] Schmähl , D., “Образуване, растеж и химиотерапия на злокачествени тумори”, Editio Cantor, Aulendorf 1963
[2] Druckrey , H., Schmähl , D., Danneberg , P., Kaiser , K., Nieper , H. A., Lo , H. W. u. Mecke, R.,
Arzneim.-Forsxch. (Drug Res.) 6, 539 (1956)
За автора.: Проф. Д-р Д. Шмел, Директор на института за експерименти Geschtroulsterzeugung и лечение на немският център за изследване на рака, 69 Heidelberg, Berliner Str. 27

-----------------------------------
1) Сърдечно брагодарим на техническите асистенти г-ца И. Фарер и К. Шуман
2) N,N-до-(2-хлоретил)-N',0-propylenphosphorsäureeslerdiamid.
3) За провеждане на хистологичните изследвания благодарим на Проф. Д-р Г. Гьотлер, Директор на института по експериментална патология, Немският Център за ракови заболявания, Хайделберг.
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Истината за Антималигноцит / Antimalignocyt

Мнениеот velingrad » 1 Юни 2011, 20:35:17

1. 21.06.1067г.
Съобщение в HA за смъртта на "Откривателят" на CH23 Dr. Berger (Бергер). 21.07.1067г.

2. 18.05.1967г.
Съобщение на Др. Стокхаусен:
"Ние също желаем, развитието зад пределите на учебната медицина. Това трябва да се извършва обаче, при еднакви законни условия и контрол."
Както се съобщава, братята Христоф са обявили състава на CH23 за таен (или секретен). В частната си клиника, те извършват процедури върху болни от рак, срещу високо заплащане.

3. 13.11.1967г.
Вътрешното министерство на Бавария, издава нареждане, до 30.11.1967г Христоф да напусне Германия. По думите на Др. Вайс, в лкиниките на Христоф и Др. Изелс около 100 пациенти, отписани от учебната медицина, се лекуват с CH23- състоянието им е добро. Ако се спре лечението им, това би означавало сигурна смърт. Съобщава се и за мнoгoбройни протести на болни от рак.Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Истината за Антималигноцит / Antimalignocyt

Мнениеот velingrad » 5 Юни 2011, 20:53:41

Въпреки молбата ми, председателката отказа да публикува каквито и да е оригинали (за каквото и да е), поне копия от такива. Емииии тук имаме пък нови и нови:
В общи линии, P. Христоф получава право да остане в Германия, до края на 1967 г.
Предупреждение, за / срещу CH23
Прикачени файлове
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Истината за Антималигноцит / Antimalignocyt

Мнениеот velingrad » 7 Юни 2011, 22:53:05

Само за инфо, без коментар:

Darf nur in Apotheken und nur gegen ärtzliche Verschreibung abgegeben werden
(Може да се разпространява само в аптеки и само по лекарско предписание)
#
Zur oralen oder Intravenösen Anwendung nach ärztlicher Verordnung
(За перорално или интравенозно приложение само по лекарско предписание)
Прикачени файлове
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Истината за Антималигноцит / Antimalignocyt

Мнениеот velingrad » 5 Ноември 2011, 18:25:43

Публикуваното "по-доле" бе предложено от така наречената "противникова страна". Обещанието, да публикуваме всичко, което има връзка с "казуса", е изпълнено.

Коментар от мен- vel...:

- това, че следното е подписано не от друг, а от Др. Х. Христов, показва достоверността на документа. Др. Х. Христов е брат на Пр. Христов, но докторската му титла е търговска- в никакъв случай медицинска.
Освен това, тук се споменава препаратът (субстанция) CH 1923!? Поне за мен, името CH 1923, до днес не бе известно.
*****
С помощ на "клеветниците", е събрана допълнителна информация, публикувана в Bayerisches Ärzteblatt. Поради големината на оригиналните статии, ще ги публикувам само като текст. PDF данните са на разположение на всеки, който е заинтересуван.

Sogenannte Krebsklinik in Bad Reichenhall geschlossen

Die vorstehende Erklärung wurde am 22. 3. 1968 als Nachrichtendienst (ND 4/68) an die Presse versandt

Die inzwischen erfolgte behördliche Schließung der
sogenannten „Privatklinik" Christoff für interne
Krebstherapie in Bad Reichenhall gibt uns Anlaß
zu folgender Erklärung:

Die von der Stadt Reichenhall im April 1967 unter
erstaunlichen Umständen konzessionierte sogenannte
„Privatklinik" Christoff für interne Krebstherapie
wurde am 21. 3. 1968, und damit elf Monate zu spät,
durch behördliche Anweisung wieder geschlossen.

Der äußere Anlaß für diese Maßnahme ist die inzwischen
erfolgte Arbeitsniederlegung der einzigen
dort tätigen Ärztin. Die tatsächlichen Gründe für die
Schließung dieser Klinik sind jedoch die gleichen,
die bereits bei ihrer Eröffnung bestanden und durch
die die Bayerische Landesärztekammer am 3. 5. 1967
zu einer scharfen öffentlichen Warnung vor dieser
Klinik und dem dort verabreichten Mittel veranlaßt
wurde, nämlich:

Herstellung dieses in seiner Zusammensetzung geheimgehaltenen
Mittels zu gewer blichen Zwecken
durch den aus Bulgarien stammenden Prodan Christoff,
der keine Erlaubnis zur Herstellung von Arzneimitteln
hat und sie in der Bundesrepublik
Deutschland auch nicht erhalten kann, da er die dafür
geforderte Sachkunde nicht besitzt; denn er ist
entgegen der häufig gewählten Berufsbezeichnung
„Biochemiker" weder Biologe noch Chemiker, noch
gar Biochemiker.

Gefährdung der Kranken durch Verabreichung eines
nicht angemeldeten, in seiner Zusammensetzung geheimgehaltenen
Mittels von nicht bekannter Giftigkeit
und ohne Gewähr für seine Sterilität und Freiheit
von Krankheitskeimen (nach einer Mitteilung
der Chirurgischen Universitätsklinik Graz kann dieses
Mittel unter gewissen Umständen sogar eine
tödliche Gefahr für die damit behandelten Patienten
darstellen).

Weigerung des Herstellers, sein Mittel von unabhängigen
Sachverständigen pharmakologisch, toxikologisch
und klinisch prüfen zu lassen, obwohl ihm
diese Möglichkeiten schon seit Juli 1967 wiederholt
angeboten wurden.

Der Verkauf des Mittels „CH 23" an den sogenannten
Krebsarzt Dr. Issels, der Herrn Prodan Christoff

dafür offenbar einen nicht unerheblichen Preis bezahlte,
und die Anwendung des ungeprüften Mittels
in der sogenannten Krebsklinik am Tegernsee stellt
keinen Ersatz für die fehlende klinische Erprobung
des Mittels „CH 23" dar (inzwischen hat Herr Dr.
Issels im übrigen erklären lassen, das Mittel „CH 23"
habe in seiner Klinik keine besondere Rolle gespielt;
die Leser von illustrierten Zeitungen und wohl auch
manche seiner Patienten, die für dieses Mittel erhebliche
Summen bezahlen mußten, dürften über
diese Feststellung wohl etwas verwundert sein).

Die am 3. 5. 1967 von der Bayerischen Landesärztekammer
im Interesse der Kranken und aus der Verantwortung
bei der Verwendung von Arzneimitteln
am Menschen mit großer Deutlichkeit ausgesprochene
öffentliche Warnung vor diesem ungeprüften Geheimmittel
hatte bisher u. a. folgende interessante
Konsequenzen:

Erlaß einer Einstweiligen Verfügung gegen den
Schriftleiter dieser Zeitschrift, in der diesem ein
Teil der warnenden Feststellungen „derzeit" untersagt
wurde;

eine Anzeige wegen falscher Anschuldigung gegen
den Präsidenten der Bayerischen Landesärztekammer
und den Schriftleiter dieser Zeitschrift,
da die Staatsanwaltschaft das beantragte Strafverfahren
gegen die Brüder Christoff wegen Verstoßes
gegen das Arzneimittelgesetz und die Bundesärzteordnung
gegen die Brüder Christoff eingestellt
hatte.

Die inzwischen angeordnete Schließung der „Privatklinik"
hat die Richtigkeit unserer Beurteilung von
Anfang an und in vollem Umfange bestätigt.

Gegen den Hersteller von „CH 23", Prodan Christoff,
haben wir inzwischen unter Vorlage neuen Beweismaterials
erneut Strafanzeige wegen Verstoßes gegen
das Arzneimittelgesetz erstattet, da wir uns verpflichtet
sehen, mit allen Mitteln jedem Versuch,
woher er auch kommen mag, entgegenzutreten, durch
ungeprüfte Geheimmittel Menschen zu gefährden
und Geschäfte mit der Hoffnung und der Angst
Kranker zu machen.

256

BAYERISCHES ÄRZTEBLATT

Heft 4


Nach Redaktionsschluß eingegangen:

CH 23 — endlich tierexperimentell erprobt!

Ergebnis: Selbst in extrem hoher Dosierung völlige Unwirksamkeit gegen Krebs!

Das angebliche Krebsmittel CH 23 des sogenannten
Biochemikers Prodan Christoff, das seit einem Jahr in
der Bundesrepublik unter fortlaufender Verletzung der
Bestimmungen des Deutschen Arzneimittelgesetzes gewerblich
hergestellt und vertrieben wird, ist nun endlich
im Tierexperiment auf seine Wirksamkeit gegen
Krebsgeschwülste untersucht worden.
Diese Untersuchung fand in Anwesenheit von
Herrn Prodan Christoff im Institut für experimentelle
Geschwulsterzeugung und Geschwulsi-
behandlung am Deutschen Krebsforschungszentrum in
Heidelberg statt.

Herr Prodan Christoff war bei diesen Untersuchungen
anwesend und die Dosierung seines Mittels erfolgte
nach seinen Vorschlägen.

Herr Professor Schmähl, der Direktor des erwähnten

Institutes, hat das Ergebnis dieser tierexperimentellen

Untersuchungen inzwischen bekanntgegeben.

CH 23 erwies sich auch bei extrem hoher

Dosierung als völlig unwirksam gegen

Krebsgeschwülste!

Die wissenschaftliche Veröffentlichung des Ergebnisses
dieser tierexperimentellen Untersuchungen erfolgt
in der Zeitschrift „Arzneimittelforschung", Editio Cantor
KG., Verlag für Medizin und Naturwissenschaften,
Aulendorf/Württ.

Die zuvor in einem Frankfurter Institut durchgeführte
Untersuchung auf die Giftigkeit des Mittels CH 23
ergab lediglich, daß es nicht akut(!) toxisch ist.
Durch diese Untersuchungsergebnisse wurde unsere
bereits vor einem Jahr ausgesprochene Warnung vor
der Anwendung dieses in seiner Zusammensetzung
geheimgehaltenen und ungeprüften Mittels und die
Berechtigung unserer Forderung, dieses Mittel vor der
Anwendung an kranken Menschen auf seine Giftigkeit
und tierexperimentell zu untersuchen, in vollem Um-
fang bestätigt.

Ob im übrigen den beiden erwähnten Instituten ein
in jeder Beziehung identisches Mittel zur Prüfung
übergeben wurde, erscheint uns zweifelhaft.
Trotz dieses Untersuchungsergebnisses stellt der sogenannte
Biochemiker Prodan Christoff unter ständiger
Verletzung deutscher Rechtsvorschriften das Mittel
CH 23 weiterhin gewerblich her und bringt es auch zu
hohen Preisen in den Verkehr.

Beihilfe dabei leistet ihm sein Bruder und Kaufmann
Christo Christoff, der trotz der Belehrung durch den
Staatsanwalt seinen an der Schule für Welthandel in
Wien erworbenen Dr.-Tltel in der Bundesrepublik
weiterhin unerlaubt führt.

Der Staatsanwaltschaft und anderen deutschen Behörden
ist im übrigen mindestens seit einigen Monaten
bekannt, daß das Mittel CH 23 nach einem Gutachten
aus der Chirurgischen Universitätsklinik in Graz auch
tödliche Wirkungen haben kann!

Im zeitlichen Zusammenhang mit der Anwendung von
CH 23 sind in Bad Reichenhall bisher mindestens
24 Personen verstorben; die Zahl der in zeitlichem Zusammenhang
mit CH 23 außerhalb von Reichenhall
verstorbenen Personen soll nach privaten Feststellungen
mindestens das Dreifache betragen.
Das Ergebnis der wissenschaftlichen Nachprüfung von
CH 23, die allerdings 1 Jahr zu spät erfolgte, hat auch
die Auffassung der Bayerischen Landesärztekammer
bestätigt, daß die Anwendung von Mitteln, deren Zusammensetzung
geheimgehalten wird und deren Wirksamkeit
und Unschädlichkeit nicht wissenschaftlich
nachgewiesen sind, mit einer gewissenhaften ärztlichen
Berufsausübung unvereinbar ist und daher auch gegen
die Berufsordnung für die Ärzte in Bayern verstößt.
(Die vorstehende Erklärung wurde am 30. 4. 1968 als
Nachrichtendienst — ND 6/1968 — an die deutsche Fach-
und Standespresse versandt)

338

BAYERISCHES ÄRZTEBLATT

Heft 5


(Aus dem Institut für experimentelle Geschwulsterzeugung und Geschwulstbehandlung [Direktor: Professor
Dr. med. D. Schmähl] am Deutschen Krebsforsehungszentrum in Heidelberg)

Unwirksamkeit von CH 23 beim Yoshida-Sarkom der Ratte
und dem Mäusesarkom 180

Von D. Schmähl, H. Ballweg, F. Berndt und H. Osswald *)

Das Krebsmittel CH 23 wurde In der Bundesrepublik
Deutschland durch Schlagzeilen einiger illustrierter
Zeitschriften in jüngster Zelt bekannt. Es ist schon vor
Jahren von dem bulgarischen Biochemiker P. Christoff
entwickelt worden und soll extrahierte Inhaltsstoffe
aus Königskerze (Verbaseum Thapsus L.) und
Pfingstrose (Paeonia off. L.) enthalten, die mit einem
Spezialpuffer stabilisiert und für die Venen verträglich
gemacht wurden. Im folgenden wollen wir über tierexperimentelle
Untersuchungen an zwei chemosensl-
blen Impftumoren berichten, die das Ziel hatten, eine
kanzerotoxische Wirksamkeit des CH 23 nachzuweisen.
Wir verzichten bewußt auf eine Stellungnahme zu der
in jüngster Zeit entstandenen Diskussion über die Problematik
der klinischen Behandlung mit diesem Präparat.


CH 23 wurde uns von Herrn P. Christoff übergeben.
Es stellte eine nach seinen Angaben 2%ige (be-

*) Für techn. Assistenz danken wir Frl. I. Führer und
K. Schumann.

zogen auf Wirkstoffgehalt) wässerige Lösung dar. Bei
allen Injektionen war Christoff anwesend. In der
Dosierung richteten wir uns nach seinen Vorschlägen.
Sie war so gehalten, daß sie nach den Angaben von
Christoff die größte Wirksamkeit versprach. Als
Testtumoren verwendeten wir das Y o s h 1 d a - Sarkom
der Ratte und das Sarkom 180 der Maus. Von beiden
Tumorarten ist ihr gutes Ansprechen auf Chemotherapeutika,
z. B. vom Typ der Alkylantien, hinreichend
bekannt [1]. Wir wählten diese chemosenslblen Tumortypen,
um dem Präparat die größte Chance zu geben,
seine tumorhemmende Wirksamkeit unter Beweis zu
stellen, was bei chemoresistenten Geschwülsten von
vornherein viel schwieriger gewesen wäre. Bei den Versuchen
behandelten wir jeweils als Vergleich für die
Ansprechbarkeit der Tumoren eine Gruppe mit Cyclophosphamid*).
Nach einer Vereinbarung mit Herrn
Christoff wurde auf eine chemische Analyse des

*) N,N-bis-(2-chloräthyl)~N' O-propylenphosphorsäureester-
diamid.

476

BAYERISCHES ÄRZTEBLATT

Heft 7


CH 23 verzichtet. Wir haben aber versucht, das getestete
Präparat durch spektrale Analyse, Aufnahme
des Rf-Wertes usw. zu charakterisieren

Methodik

A) Charakterisierung des CH 23

7 ml einer schwach rot gefärbten Lösung von CH 23 wurden
untersucht. Die Lösung enthielt 20 mg Trockensubstanz
pro ml, das pH der Lösung betrug 3,5. Das Maximum
der Originallösung lag im UV-Bereich bei 300 mM, mit
einer stark ausgeprägten Schulter bei 280 ro»; das Minimum
der Kurve lag bei 248,5 ... Die Aufnahmen wurden
mit dem UV-Spektrophotometer DK-2A der Firma Beck-
man gemacht.

Die chromatographischen Untersuchungen der Lösung
führten zu folgenden Ergebnissen:

Rf-Wert im Laufmittel Prop.nol/Wasser =72/25 = 0,2

Rf-Wert im Laufmittel n-Butanol (wassergesättigt) = 0,05.

Die Chromatogramme wurden aufsteigend entwickelt
(verwendetes Papier: Schleicher u. Schüll Nr. 2043 b mgl).
Die Verbindung läßt sich auf dem Papierchromatogramm
mit UV-Licht neben Verunreinigungen gut erkennen, sie
ergibt mit Ninhydrin eine intensive Blaufärbung.

B) Durchführung der Tierexperimente

Als Versuchstiere dienten 54 männliche Sprague-Dawley-
Ratten (Koloniezucht Schwenke, Nauheim) im Gewicht
zwischen 150 und 200 g. Ihre Ernährung bestand aus Altro-
min-R®-Xeksen. Das verwendete Yoshida-Sarkom führt
nach intra peritonealer Verimpfung von 0,2 ml des genuinen
Aszites (Zellzahl 10 5 bis 3 X 10 5/mm3) in 5—7 Tagen zum
Tode der Tiere, nach subkutaner Transplantation nach 12
bis 24 Tagen. Bei der letzten Übertragungsart wächst der
Tumor solid am Transplantationsort. Metastasen in den
regionalen Lymphdrüsen oder in den Nebennieren, Mesen


terium und Pankreas sind häufig. Die Angangsrate ist
> 85%. Die Gewichtszunahme der Tumoren während des
Versuches wurde nach einer früher beschriebenen Methode
verfolgt [2]. Stichprobenweise wurden histologische Untersuchungen*)
der behandelten im Vergleich zu unbehandelten
Tumoren durchgeführt.

Versuch 1: Beginn der Behandlung bei einem Gewicht
der sc. wachsenden Yoshida-Geschwülste von ~2,9 g. CH 23
wurde zweimal täglich über 10 Tage lang an 10 Ratten in
einer Dosis von jeweils 2,0 ml im. gespritzt. Die Tagesdosis,
bezogen auf Wirksubstanz, ist demnach 80 mg pro
Ratte (~400 mg/kg), die Gesamtdosis 800 mg/Ratte
(~4 g/kg). 5 Tiere blieben unbehandelt, sie dienten als Kontrolle.
4 Ratten erhielten bei dem gleichen Tumorgewicht
von ~ 2,9 g einmalig 30 mg kg Cyclophosphamid iv. Am
11. Tage nach Behandlungsbeginn wurden alle Ratten
getötet, die Tumoren präpariert und die Tumorgewichte
in den einzelnen Versuchsgruppen durch Wägung bestimmt.

Versuch 2: Beginn der Behandlung mit CH 23

a) als gepufferte Lösung

b) als ungepufferte Lösung
bereits 12 h nach der sc. Impfung

Dosierung bei a) zweimal täglich 2,0 ml im. über 5 Tage
(Tagesdosis: 80 mg/Ratte ~ 400 mg/kg; Gesamtdosis 400 mg;
Ratte = 2,0 g/kg);

bei b) während 3 Tagen 2X1,0 ml und während 2 Tagen
2X0,5 ml (Gesamtdosis 160 mg/Ratte = 0,8 g/kg).

Die Dosierung mußte bei b) geringer gehalten werden als
bei a) und die Injektionsorte (iv., im. und sc.) häufig gewechselt
werden, da die Tiere an den Injektionsstellen
tiefgreifende, geschwürige Nekrosen bekamen. Je 10 Tiere
waren in jeder Versuchsgruppe. 10 ebenfalls in der Kon-

*) Für die Durchführung der histologischen Untersuchungen danken wir Herrn Prof. Dr. G. Ooerttler, Direktor des Institutes für experimentelle Pathologie, Deutsches Krebsforschungszentrum,
Heidelberg.

Tabelle

Übersicht über Anordnung und Durchführung der Tierversuche zur Wachstumsbeeinflussung

von Impftumoren mit CH 23

Dosierung

Tierart

Tumorart

Tierzahl

Behandlungs


mg/Ratte/Maus

Tumorgewicht am

beginn

Tages-, Gesamtdosis

Tötungstage in g

Ratte

Yoshida-

5

22 ± 10

Sarkom

"

10

Tumorgewicht

80 800

31 ± 7

2,9 g

CH 23

"

"

4

Tumorgewicht

6 6

0,3 ± 0,2

2,9 g

Cyclophosphamid

Ratte

Yoshida-

10

5,0 ± 1,4 17,0 ± 1,0

Sarkom

"

"

10

12 h nach Impfung

80 400

5,3 ±1,5 21,7 ± 2,9

CH 23 mit Puffer

"

10

12 h nach Impfung

20—40 160

3,5 ± 0,5 17,5 ± 3,5

CH 23 ohne Puffer

3,5 ± 0,5 17,5 ± 3,5

Maus

Sarkom

20_

1,8 ± 1,4

180

"

"

20

Tumorgewicht

10—40 230

2,3 ± 1,0

0,3 g

CH 23

"

"

5

Tumorgewicht

2 8

0,5 ± 0,3

0,3 g

Cyclophosphamid

Maus

Sarkom

20

2,4 ± 1,2

180

"

10

6 h nach Impfung

10—20 90

2,3 ± 1,5

CH 23 mit Puffer

2,3 ± 1,5

"

"

10

6 h nach Impfung

4—10 53

2,4 ± 0,9

CH 23 ohne Puffer

"

"

5

6 h nach Impfung

2 8

0,04*)

Cyclophosphamid*) Durchschnittsgewicht von 2 Tieren, bei den übrigen 3 Tieren war bei der Tötung kein Tumor nachweisbar

Heft 7

BAYERISCHES ÄRZTEBLATT

479


trollgruppe. Tötung der Tiere zur Häifte am 6. bzw. am
9. Tag nach Behandlungsbeginn.

Bei den Mäusen verwendeten wir weibliche Tiere des
Stammes NMRI (Koloniezucht Schwenke, Nauheim) im
Gewicht von 25±2 g, die mit Aitromin-M® gefüttert wurden.
Das Sarkom 180 wurde im Versuch 1 durch Aszites,
im Versuch 2 durch Emulsion aus solidem Tumorgewebe
jeweils im. in einen Oberschenkel übertragen.

Versuch 1:7 Tage nach Transplantation bei Tumorgewichten
von 0,3±0,08 g Therapiebeginn mit CH 23 über
12 Tage bei 20 Tieren in Tagesdosen von 2 X 1,0 ml (40 mg/
Maus = 1,6 g/kg) bis 1 X 0,5 ml (10 mg/Maus = 0,4 g/kg).

Die anfänglich sehr hohen Tagesdosen mußten Im Laufe
des Versuches reduziert werden, da die örtliche Resorption
ungenügend war und sich Infiltrationen der Subkutls
ausbildeten. Die applizierte Gesamtdosis belief sich dennoch
auf 230 mg/Maus - 9,2 g/kg. Im Vergleichsansatz
wurde Cyclophosphamid in der in der Tabelle angegebenen
Dosierung bei 5 Mäusen verabreicht. 20 Tiere dienten
als unbehandelte Kontrolle. Tötung der Tiere am 13. Tag
nach Behandlungsbeginn und Wägung der Tumoren.

Versuch 2: Wie bei den Versuchen an Ratten wurde
hier sowohl mit gepuffertem (sc. Injektionen) als auch mit
ungepuffertem (iv, Injektionen) CH 23 gearbeitet. Die Behandlung
begann bereits 6 h nach der Impfung, sie dauerte
insgesamt 6 Tage. Tötung der Tiere 17 Tage nach Behandlungsbeginn
mit Bestimmung der Tumorgewichte. Über
die Dosierung gibt die Tabelle Aufschluß. Die applizierten
Gesamtdosen belaufen sich in diesem Versuch auf 90 mg
pro Maus = 3,6 g/kg bei dem gepufferten CH 23, bzw. auf
53 mg/Maus = 2,12 g/kg bei den ungepufferten.

Ergebnisse

Während der Injektionen zeigten die Tiere keine Leukozyten-
Depression. Über die Ergebnisse unserer therapeutischen
Untersuchungen gibt die Tabelle Aufschluß.
Bei keiner Versuchsanordnung und bei keiner Tumorart
konnten Beeinflussungen des Tumorwachstums
durch CH 23 beobachtet werden, und zwar auch dann
nicht, wenn praktisch simultan mit der Transplantation
die Therapie einsetzte. Auch die Metastasenfrequenz
und -lokalisation unterschied sich in den ..-23-Serien
nicht von den Kontrollen. Die Wachstumskurven der
behandelten Geschwülste waren mit denen der Kontroll-
Tumoren identisch. Sowohl das gepufferte CH 23
als auch das ungepufferte, bei dem die Wirksubstanzen

„frei" vorliegen sollen, waren in gleicher Weise unwirksam.
Auch histologisch ergaben sich keine Unterschiede
zwischen den behandelten und den unbehandelten
Sarkomen. Daß die verwendeten Tumoren indessen
chemosensibel waren, zeigen die Behandlungsergebnisse
mit Cyclophosphamid: Hier kam es zu deutlichen
Rückbildungen und sogar zu Heilungen.

Besonders bemerkenswert erscheint uns die absolute
Wirkungslosigkeit des CH 23 trotz der angewendeten
sehr hohen Dosierung. Die von uns applizierten Gesamtdosen
belaufen sich bis auf 9,2 g/kg der Wirksubstanz.
Das sind — auf menschliche Verhältnisse umgerechnet
— etwa 650 g pro Mensch (!). Dagegen sollen in
der Klinik nach Angaben von Christoff bei den ungleich
schwerer zu beeinflussenden menschlichen autoch-
thonen Tumoren schon nach Tagesgaben von 5 bis
20 mg über einen begrenzten Zeitraum (Gesamtdosis
~ 1 g) „Erfolge" zu verzeichnen gewesen sein.

Zusammenfassung

Das Präparat CH 23 beeinflußte trotz Gabe extrem
hoher Dosen das Wachstum des Yoshida -Sarkoms
der Ratte und des Sarkoms 180 der Maus nicht. Auch
die Applikation simultan mit der Impfung führte zu
keiner Wachstumsbeeinflussung der Geschwülste. Die
bekannte Chemosensibilität der verwendeten Tumoren
bestätigte sich nach den Gaben von Cyclophosphamid.

Literatur:

[1] Schmähl, D., „Entstehung, Wachstum und Chemotherapie
maligner Tumoren", Editio Cantor, Aulendorf
1963.

(2)Druckrey, H., Schmähl, D., Danneberg, P.,
Kaiser. K., Ni.p.r, H. A., Lo, H. W. u. M.ck.,
R., Arznetm.-Forsch. (Drug Res.) 6, 539 (1956).

Für die Verff.: Professor Dr. D. Schmähl, Direktor
des Instituts für experimentelle Geschwulsterzeugung
und -behandlung am Deutschen Krebsforschungszentrum,
6900 Heidelberg, Berliner Straße 27

(Aus „Arzneimittelforschung", Editio Cantor KG,
Aulendorf/Wttbg., Heft 5 1968)

Eine Gegendarstellung von Herrn Dr. Issels

Herr Dr. Issels hält die auf ihn bezogenen Sätze unserer
Veröffentlichung „Sogenannte Krebsklinik in Bad Reichenhall
geschlossen" Im April-Heft des „Bayerischen
Ärzteblattes" für unrichtig. Darin heißt es: „Der Verkauf
des Mittels ,CH 23' an den sogenannten Krebsarzt
Dr. Issels, der Herrn Prodan Christoff dafür offenbar
einen nicht unerheblichen Preis bezahlte, und die Anwendung
des ungeprüften Mittels in der sogenannten
Krebsklinik am Tegernsee stellt keinen Ersatz für die
fehlende klinische Erprobung des Mittels ,CH 23' dar
(inzwischen hat Herr Dr. Issels Im übrigen erklären
lassen, das Mittel ,CH 23' habe In seiner Klinik keine
besondere Rolle gespielt; die Leser von illustrierten
Zeitungen und wohl auch manche seiner Patienten, die
für dieses Mittel erhebliche Summen bezahlen mußten,
dürften über diese Feststellung wohl etwas verwundert
sein)."

Herr Dr. Issels verlangt von uns eine Gegendarstellung,

die wir zwar nicht abdrucken müßten, weil sie zweifellos
den Bestimmungen des § 10 des Bayerischen Pressegesetzes
nicht entspricht. So hat z. B. die Angabe der
„Einstellung der Überprüfung des Mittels ,CH 23' und
der Beendigung der vertraglichen Vereinbarungen mit
Prodan Christoff" mit der Veröffentlichung in Heft 4/
1968 des „Bayerischen Ärzteblattes" nichts zu tun; sie
liegt auch zeitlich nach dieser Veröffentlichung. Wir
drucken die Gegendarstellung nachstehend dennoch ab,
weil sie uns sehr interessant erscheint und uns außerdem
Gelegenheit zu einigen Feststellungen gibt.
Diese Gegendarstellung lautet:
„In dem Artikel ,Sogenannte Krebsklinik in Bad
Retchenhall geschlossen' im ,Bayerischen Ärzteblatt',
Heft 4, April 1968, Seite 256, stellten Sie die Behauptung
auf, ich hätte erklären lassen, das Mittel ,CH23',
entwickelt von Herrn Prodan Christoff, habe in mei-

480

BAYERISCHES ÄRZTEBLATT

Heft 7


trollgruppe. Tötung der Tiere zur Häifte am 6. bzw. am
9. Tag nach Behandlungsbeginn.

Bei den Mäusen verwendeten wir weibliche Tiere des
Stammes NMRI (Koloniezucht Schwenke, Nauheim) im
Gewicht von 25±2 g, die mit Aitromin-M® gefüttert wurden.
Das Sarkom 180 wurde im Versuch 1 durch Aszites,
im Versuch 2 durch Emulsion aus solidem Tumorgewebe
jeweils im. in einen Oberschenkel übertragen.

Versuch 1:7 Tage nach Transplantation bei Tumorgewichten
von 0,3±0,08 g Therapiebeginn mit CH 23 über
12 Tage bei 20 Tieren in Tagesdosen von 2 X 1,0 ml (40 mg/
Maus = 1,6 g/kg) bis 1 X 0,5 ml (10 mg/Maus = 0,4 g/kg).

Die anfänglich sehr hohen Tagesdosen mußten Im Laufe
des Versuches reduziert werden, da die örtliche Resorption
ungenügend war und sich Infiltrationen der Subkutls
ausbildeten. Die applizierte Gesamtdosis belief sich dennoch
auf 230 mg/Maus - 9,2 g/kg. Im Vergleichsansatz
wurde Cyclophosphamid in der in der Tabelle angegebenen
Dosierung bei 5 Mäusen verabreicht. 20 Tiere dienten
als unbehandelte Kontrolle. Tötung der Tiere am 13. Tag
nach Behandlungsbeginn und Wägung der Tumoren.

Versuch 2: Wie bei den Versuchen an Ratten wurde
hier sowohl mit gepuffertem (sc. Injektionen) als auch mit
ungepuffertem (iv, Injektionen) CH 23 gearbeitet. Die Behandlung
begann bereits 6 h nach der Impfung, sie dauerte
insgesamt 6 Tage. Tötung der Tiere 17 Tage nach Behandlungsbeginn
mit Bestimmung der Tumorgewichte. Über
die Dosierung gibt die Tabelle Aufschluß. Die applizierten
Gesamtdosen belaufen sich in diesem Versuch auf 90 mg
pro Maus = 3,6 g/kg bei dem gepufferten CH 23, bzw. auf
53 mg/Maus = 2,12 g/kg bei den ungepufferten.

Ergebnisse

Während der Injektionen zeigten die Tiere keine Leukozyten-
Depression. Über die Ergebnisse unserer therapeutischen
Untersuchungen gibt die Tabelle Aufschluß.
Bei keiner Versuchsanordnung und bei keiner Tumorart
konnten Beeinflussungen des Tumorwachstums
durch CH 23 beobachtet werden, und zwar auch dann
nicht, wenn praktisch simultan mit der Transplantation
die Therapie einsetzte. Auch die Metastasenfrequenz
und -lokalisation unterschied sich in den ..-23-Serien
nicht von den Kontrollen. Die Wachstumskurven der
behandelten Geschwülste waren mit denen der Kontroll-
Tumoren identisch. Sowohl das gepufferte CH 23
als auch das ungepufferte, bei dem die Wirksubstanzen

„frei" vorliegen sollen, waren in gleicher Weise unwirksam.
Auch histologisch ergaben sich keine Unterschiede
zwischen den behandelten und den unbehandelten
Sarkomen. Daß die verwendeten Tumoren indessen
chemosensibel waren, zeigen die Behandlungsergebnisse
mit Cyclophosphamid: Hier kam es zu deutlichen
Rückbildungen und sogar zu Heilungen.

Besonders bemerkenswert erscheint uns die absolute
Wirkungslosigkeit des CH 23 trotz der angewendeten
sehr hohen Dosierung. Die von uns applizierten Gesamtdosen
belaufen sich bis auf 9,2 g/kg der Wirksubstanz.
Das sind — auf menschliche Verhältnisse umgerechnet
— etwa 650 g pro Mensch (!). Dagegen sollen in
der Klinik nach Angaben von Christoff bei den ungleich
schwerer zu beeinflussenden menschlichen autoch-
thonen Tumoren schon nach Tagesgaben von 5 bis
20 mg über einen begrenzten Zeitraum (Gesamtdosis
~ 1 g) „Erfolge" zu verzeichnen gewesen sein.

Zusammenfassung

Das Präparat CH 23 beeinflußte trotz Gabe extrem
hoher Dosen das Wachstum des Yoshida -Sarkoms
der Ratte und des Sarkoms 180 der Maus nicht. Auch
die Applikation simultan mit der Impfung führte zu
keiner Wachstumsbeeinflussung der Geschwülste. Die
bekannte Chemosensibilität der verwendeten Tumoren
bestätigte sich nach den Gaben von Cyclophosphamid.

Literatur:

[1] Schmähl, D., „Entstehung, Wachstum und Chemotherapie
maligner Tumoren", Editio Cantor, Aulendorf
1963.

(2)Druckrey, H., Schmähl, D., Danneberg, P.,
Kaiser. K., Ni.p.r, H. A., Lo, H. W. u. M.ck.,
R., Arznetm.-Forsch. (Drug Res.) 6, 539 (1956).

Für die Verff.: Professor Dr. D. Schmähl, Direktor
des Instituts für experimentelle Geschwulsterzeugung
und -behandlung am Deutschen Krebsforschungszentrum,
6900 Heidelberg, Berliner Straße 27

(Aus „Arzneimittelforschung", Editio Cantor KG,
Aulendorf/Wttbg., Heft 5 1968)

Eine Gegendarstellung von Herrn Dr. Issels

Herr Dr. Issels hält die auf ihn bezogenen Sätze unserer
Veröffentlichung „Sogenannte Krebsklinik in Bad Reichenhall
geschlossen" Im April-Heft des „Bayerischen
Ärzteblattes" für unrichtig. Darin heißt es: „Der Verkauf
des Mittels ,CH 23' an den sogenannten Krebsarzt
Dr. Issels, der Herrn Prodan Christoff dafür offenbar
einen nicht unerheblichen Preis bezahlte, und die Anwendung
des ungeprüften Mittels in der sogenannten
Krebsklinik am Tegernsee stellt keinen Ersatz für die
fehlende klinische Erprobung des Mittels ,CH 23' dar
(inzwischen hat Herr Dr. Issels Im übrigen erklären
lassen, das Mittel ,CH 23' habe In seiner Klinik keine
besondere Rolle gespielt; die Leser von illustrierten
Zeitungen und wohl auch manche seiner Patienten, die
für dieses Mittel erhebliche Summen bezahlen mußten,
dürften über diese Feststellung wohl etwas verwundert
sein)."

Herr Dr. Issels verlangt von uns eine Gegendarstellung,

die wir zwar nicht abdrucken müßten, weil sie zweifellos
den Bestimmungen des § 10 des Bayerischen Pressegesetzes
nicht entspricht. So hat z. B. die Angabe der
„Einstellung der Überprüfung des Mittels ,CH 23' und
der Beendigung der vertraglichen Vereinbarungen mit
Prodan Christoff" mit der Veröffentlichung in Heft 4/
1968 des „Bayerischen Ärzteblattes" nichts zu tun; sie
liegt auch zeitlich nach dieser Veröffentlichung. Wir
drucken die Gegendarstellung nachstehend dennoch ab,
weil sie uns sehr interessant erscheint und uns außerdem
Gelegenheit zu einigen Feststellungen gibt.
Diese Gegendarstellung lautet:
„In dem Artikel ,Sogenannte Krebsklinik in Bad
Retchenhall geschlossen' im ,Bayerischen Ärzteblatt',
Heft 4, April 1968, Seite 256, stellten Sie die Behauptung
auf, ich hätte erklären lassen, das Mittel ,CH23',
entwickelt von Herrn Prodan Christoff, habe in mei-
ner Klinik keine besondere Rolle gespielt, wobei Sich
offensichtlich auf eine Veröffentlichung in der ,Abend-
zeituntf vom 22. 3. 1968 anspielten.
Bereits am 27. 3. 1968 hat die ,Abendzeitung' auf mein
Ersuchen hin richtiggestellt, daß ich eine solche Erklärung,
wie sie auch von Ihnen zitiert wird, nicht
abgegeben hatte. In dieser Richtigstellung habe ich
mich vielmehr dahin geäußert, daß ich es sehr bedauern
würde, wenn die von mir im Rahmen meiner
eigenen Therapie mit ,CH 23' behandelten Patienten
nicht mehr mit diesem Mittel weiterbehandelt werden
können, und daß das Mittel in eineinhalbjähriger Anwendung
an über tausend Patienten eine günstige
Wirkung gezeigt hat.

Hinzuzufügen ist allerdings, daß ich inzwischen die
Überprüfung des Mittels ,CH 23' eingestellt und die
entsprechenden vertraglichen Vereinbarungen mit
Herrn Prodan Christoff für beendet erklärt habe, weil
er seit Schließung der Klinik in Bad Reichenhall das
Mittel nicht mehr herstellt.

Rottach-Egern, den 10. Juni 1968

gez. Dr. Josef Issels"

Das Interessanteste an dieser Gegendarstellung ist das,
was sie nicht enthält.

Herr Dr. Issels bestreitet also nicht, daß er dem sogenannten
Biochemiker Prodan Christoff dessen Mittel
„CH 23" für einen nicht unerheblichen Preis laufend
abgekauft hat. Herr Dr. Issels hat das getan, obwohl
er wußte, daß Prodan Christoff die Erlaubnis zur Herstellung
von Arzneimitteln nicht bekommen könnte, da
er keine einzige Voraussetzung hinsichtlich der erforderlichen
Sachkenntnis besitzt Die Abgabe dieses Mittels
gegen Entgelt ist zweifellos eine gewerbliche Herstellung,
die Prodan Christoff gegenüber der Staatsanwaltschaft
stets in Abrede gestellt hat.

Herr Dr. Issels bestreitet ferner in seiner Gegendarstellung
nicht, daß er mit „CH 23" ein ungeprüftes Mittel
fortlaufend angewendet hat, und daß die Anwendung
eines Mittels in seiner Klinik kein Ersatz für die
klinische Erprobung eines Arzneimittels ist. In früheren
Veröffentlichungen bezog sich Herr Dr. Issels zur Recht


fertigung der Verwendung dieses ungeprüften und in
seiner Zusammensetzung geheimgehaltenen Mittels u. a.
auf Verlautbarungen aus Österreich. Er glaubte dann,
die Auffassung vertreten zu können, das Mittel habe
sich im Tierversuch und auch am Menschen als nicht
toxisch erwiesen, und die Wirksamkeit von „CH 23"
stehe aufgrund der vorgelegten Gutachten außer Zweifel.
Dazu ist festzustellen:

In der „Wiener Klinischen Wochenschrift", Heft 45/1967,
heißt es in einer Veröffentlichung von Professor RATZENHOFER,
Vorstand des Pathologischen Instituts der
Universität Graz, wörtlich: „Die Therapieversuche mit
,CH 23' mußten abgebrochen werden, da das Präparat,
dessen Zusammensetzung und Herstellung unbekannt
ist, späterhin in nicht verwertbarer Qualität und nicht
reproduzierbarer Wirkung zur Verfügung gestellt
wurde."

Aus der von Herrn Dr. Issels gern zitierten Chirurgischen
Klinik der Universität Graz wurde auch der
Staatsanwaltschaft in München eine Stellungnahme vom
5. bzw. 7. 9. 1967 übergeben, in der u. a. festgestellt
wird, daß die zur Verfügung gestellten Chargen von
„CH 23" Konzentrationsunterschiede bis zu 1:100 (!!)
aufgewiesen haben. An der Grazer Klinik wurden folgende
Gesundheitsschäden durch die Verabfolgung von
„CH 23" beobachtet: „Venenschädigung bis zur Todesfolge,
Nierenschäden, schwere Elektrolytstörungen,
schwerste lebensbedrohende Hämolyse, exzessiv beschleunigtes
Tumorwachstum bei der unwirksamen
Charge. Die Verabfolgung von ,CH 23' ohne laufende
strengste klinische Kontrolle, Intensivtherapie und
chirurgische Maßnahmen kann zum raschen Tode führen."
Bei drei Krebspatienten, die nach Behandlung
mit „CH 23" aus Bad Reichenhall in die Chirurgische
Klinik der Universität Graz eingeliefert worden waren
und dort gestorben sind, konnte keinerlei positive Wirkung
auf das Tumorwachstum beobachtet werden. Bei
zwei dieser Patienten bestanden darüber hinaus beträchtliche
Störungen der Nierenfunktion und des Elektrolythaushaltes.


Wenn Herr Dr. Issels von den Brüdern Christoff das
gleiche Mittel „CH 23" erhalten hat, auf das sich das
Urteil der Grazer Klinik bezieht, dann ist das Bedauern
von Herrn Dr. Issels, Patienten nicht mehr mit diesem
Mittel weiterbehandeln zu können, einfach unfaßbar
und mit der Pflicht zur gewissenhaften Berufsausübung
nicht zu vereinbaren.

Heft 7 BAYERISCHES ÄRZTEBLATT 481


Erneute Warnung vor CH 23

Bereits im Jahre 1967 haben wir im „Bayerischen
Ärzteblatt" vor den Brüdern Christoff und dem
von ihnen hergestellten und vertriebenen angeblichen
Krebsmittel CH 23 gewarnt. Der wegen
dieser Warnung gegen den Schriftleiter des
„Bayerischen Ärzteblattes" angestrengte Prozeß
ist heute (!) noch nicht erledigt!
Nachdem die Bruder die Bundesrepublik verlassen
haben, weil ihnen der Boden hier zu heiß
wurde — die Staatsanwaltschaft sucht sie wegen
Steuerhinterziehung —, haben sie in Wien eine
Firma „Christoff Biochemie" gegründet, die das
angebliche Krebsmitte! CH 23 weiter vertreibt.
Der Erfinder dieses Mittels, Prodan Christoff,
behauptet, inzwischen auch österreichischer
Staatsangehöriger geworden zu sein. Sie versuchen,
ihr Mittel in Deutschland über Handlanger
und Mittelsmänner in Verkehr zu bringen.
So war im „Schweinfurter Tagblatt" vom 6.
Juni 1971 folgende Kleinanzeige au/gegeben
worden:

„Krebskrank? Ich gebe Ihnen gerne und kostenlos
einen Ret. Robert Wirth, 8230 Bad Reichenhall,
Bahnholstraße 5."

Aul Antrage verschickt dieser Herr eine Werbe¬
schrilt für CH 23 - Kombinal der Firma Christoff
Biochemie, A-1190 Wien, Iglaseestraße 46. Dazu
ein Begleitschreiben — ohne Datum — mit dem
Text:

„Sehr geehrte Frau...!

Keine Angst! Bezugnehmend auf Ihre Zeilen
überreiche ich Ihnen in der Anlege einen Prospekt
von CH 23 - Kombinal, aus welchem Sie
alles weitere ersehen können.
Betonen möchte Ich, daß jeder Arzt berechtigt
ist, Sie mit diesem Mittel zu behandeln. Sie erhalten
es von der Herstellerfirme gegen Voreinsendung

Ich hoffe, Ihnen damit sehr gedient zu haben
und wünsche Ihnen alles Gute!"

Die Zentrale zur Bekëmpfung der Unlauterkeit
im Heilgewerbe, 6800 Mannheim-L. 1,1, hat wegen
der illegalen Werbemethoden Anzeige erstattet.


Wir wiederholen nachdrücklich unsere Warnung
vor dem angeblichen Krebsmittel CH 23 - Kombinal
der Brüder Christoff. Das Mittel ist in der
Bundesrepublik nicht registriert und darf daher
auch nicht vertrieben werden. Die Einfuhr erfolgt
illegal und ist strafbar.

1054

Bayerisches Ärzteblatt 11/71
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти


Назад към Здраве

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement