• Advertisement

Българските лекари стават по-опасни

Кой каза "Наздраве"? :-)

Българските лекари стават по-опасни

Мнениеот seli » 12 Ноември 2010, 18:31:08

Изображение

Цялата медицинска общност в страната е обезверена, без надежда, че нещо ще се случи, че ще се промени в здравната система, че някога в тази нещастна държава ще има поне малко по-добро здравеопазване. А обезвереният лекар е много по-опасен и от недоучилия. Това коментира днес пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов.

Според него в България има медицина, но няма здравеопазване, защото здравната система действа на случаен принцип, а координацията вътре в нея е сериозно нарушена. Здравната каса прави една регулация, която не позволява на доболничната помощ да работи ефективно, смята Райчинов. Той даде пример с Русе, където по думите му работят 27 000 общопрактикуващи лекари и лекари специалисти и където има същият брой неизползвани направления. 200 000 лв. са неизползвани за медико-диагностични дейности /лабораторни изследвания, рентген/ и това се случва заради рестрикциите, които налага касата - страхът от санкции и глоби за надвишени стандарти, допълни Райчинов.

Според председателя на БЛС доболничната помощ се стимулира да не работи и това рефлектира на хоспитализациите и качеството в болничната помощ.

Райчинов съобщи, че средствата в бюджета на НЗОК за следващата година са с 40 млн. лв. по-малко от тази година, "като регулацията остава същата - изцяло и само държавно управление на касата като отдел на Министерството на финансите". Дейностите се определят и разпределят единствено и само от надзорния съвет на НЗОК, респективно от финансовото министерство, смята Райчинов. Той изрази съмнение, че 65-те милиона лева допълнително, които обещава финансовият министър Симеон Дянков до края на годината, ще бъдат всъщност спестени средства от джипита, специалисти и от изследвания.

Райчинов съобщи, че плащанията в болниците в почти цялата страна са намалени с 20-30 процента и разделени на 4 вида според вида собственост - университетски, областни, общински, и четвъртата графа "други". Той изрази несъгласие Националният рамков договор да се сключва на 5 години, както и с намерението да се узакони трансфера на средства от НЗОК към Министерството на здравеопазването. Няма трипартитен принцип на управление на НЗОК, това за което настоявахме най-много, както и взаимна регулация и контрол. Единственото, което се спазва е запазването на здравната вноска от 8 процента, смята председателят на БЛС.

http://society.actualno.com/news_322556.html

www.actualno.com
Аватар
seli
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3158
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Февруари 2009, 23:21:09
Местоположение: Стокхолм - Истанбул - Бургас
Благодарил: 205 пъти
Благодарено: 246 пъти

Назад към Здраве

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement