• Advertisement

Българин е осъдил БГ в Страсбург?

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Българин е осъдил БГ в Страсбург?

Мнениеот VaskoLeon » 7 Октомври 2010, 23:17:42

Съдът в Страсбург осъди България заради кола

07.10.2010 22:21

Тя била конфискувана от собственика й в проължение на 10 години, докато уж се водело разследване, тъй като се оказала открадната

Европейският съд за правата на човека осъди България за посегателство срещу частна собственост по дело за задържане от българските власти на личен автомобил над 10 години, докато проверявали дали е откраднат, съобщи Франс прес.

Георги Методиев Атанасов купил колата, чиято марка не се съобщава, на 23 август 1995 г.

Тя била конфискувана от полицията на 26 ноември 1997 г. и при експертиза било доказано, че е открадната.

Въпреки многократните обжалвания тъжителят си получил обратно автомобила едва на 9 октомври 2008 г.

Задържането на превозното средство на ищеца за срок от около 10 години и 10 месеца не е било пропорционално на преследваната законова цел, а именно воденето на разследването, постанови съдът.

Той отбелязва в решението си, че по случая с колата не са водени следствени действия след 16 януари 1998 г.


Атанасов е поискал и 10 хил. евро обезщетение за обезценяването на колата му между 1997 и 2008 г., вкл. за кражбата на авторадиото, докато колата стояла на полицейския паркинг.

Съдът обаче отхвърли това искане поради липса на доказателства.

Решението на съда подлежи на обжалване до три месеца след датата на обявяването му.Въпрос> Според съдът в Страсбург няма ли имотни загуби /намаляване на стойността на колата/ и пропуснати ползи / десет години човекът не е можел да си ползва придобивката/?

Оттук> http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3314971
Аватар
VaskoLeon
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1693
Снимки: 66
Регистриран на: 1 Юни 2008, 00:00:00
Местоположение: Leonberg bei Stuttgart
Благодарил: 59 пъти
Благодарено: 50 пъти

България осъдена в Страсбург заради нов зам.-министър

Мнениеот KOMEHTATOPKA » 25 Декември 2011, 23:58:05

България осъдена в Страсбург заради нов зам.-министър
24 декември 2011

Европейският съд по правата на човека постанови, че е нарушено правото на журналисти да се изразяват
Новият зам.-министър на правосъдието Деница Петкова е причина държавата да плаща след осъдително решение срещу България, постановено от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
Преди два дни Петкова бе назначена от премиера Бойко Борисов за заместник на новия правосъден министър Диана Ковачева. Досега Петкова беше съдийка в Бургаския окръжен съд.

През 2003 година тя е била съдия-докладчик по дело за клевета срещу бургаския журналист Катя Касабова (репортер в регионалния в. "Компас"), съобщи пред Mediapool адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". В разплитането на историята участва и Божидар Божков (по това време кореспондент на в. "Сега"), който също е даден на съд в отделно дело от четирима инспектори от образователното министерство заради тяхно разследване.

Те публикуват разкрития как се заобикалят изпитите за приемане в елитните училища в града като 74 напълно здрави деца се вписват като болни от експертна комисия, за да бъдат включени в специалните приемни квоти. Заради това много други деца, положили изпитите, не са успели да учат там, където са искали. След намесата на журналистите комисиите за приема на болни ученици в гимназиите са подменени, но това не се оказва достатъчно доказателство за съда.

Разследването води до множество награди, включително "Паница" и награда на от фондация "Свободна и демократична България".
Съдия Петкова обаче произнася решение, с което Катя Касабова е осъдена да плати на четиримата експерти 7500 лева. Божков също е осъден, но от друг съдия - на 6300 лева.

Двамата обаче завеждат заедно дело срещу България за нарушено право на изразяване и го печелят през пролетта на тази година. Съдът в Страсбург присъжда държавата да плати 11 800 лева на Касабова и 25 000 лева на Божков Досега това остават и единствените случаи, по който България е осъждана за нарушаване на това основно човешко право, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Мотивите в решението на съдийката срещу Катя Касабова са странни и са коментирани специално в решението на Европейския съд. В мотивите си Петкова признава, че с репортажите си подсъдимата журналистка е действала в защита на обществения интерес, но посочва, че тези нейни подбуди не елиминират наказателната й отговорност.

"Това беше едно уникално решение. От една страна съдът признава, че журналистът действа в защита на обществения интерес, а го осъжда за клевета", коментира Кашъмов.

Тази част от биография на Деница Петкова обаче бе пропусната в справката, разпространена от кабинета по повод назначението й за зам.-министър. Министерският съвет съобщи, че тя има магистратура по право от Бургаския свободен университет и 16 години юридически стаж. Била е съдия в районните съдилища в Карлово и Поморие и в Окръжния съд в Бургас. През 2009 година Висшият съдебен съвет й присъжда ранг на върховен съдия.

http://dnes.dir.bg/news/sad-strasburg-m ... a-10186570

Изображение
Qui quaerit, reperit
~~~~~~~~
Аватар
KOMEHTATOPKA
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 563
Регистриран на: 21 Ноември 2009, 22:21:45
Благодарил: 92 пъти
Благодарено: 114 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

  • Advertisement