• Advertisement

"Стършел" навършва 65 години

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

"Стършел" навършва 65 години

Мнениеот vl » 17 Февруари 2011, 17:05:47

www.starshel.bg/?pos=8&artid=1032

ЮБИЛЕЙНО СЛОВО


записано в салоните на редакцията без специални разузнавателни средства

"Стършел" навършва 65 години.

Това го прави най-стария български вестник, който излиза без прекъсване и без да е променял името, а и нрава си.

За по-стар претендира вестник "Труд", който се обяви за продължител на някакъв "Труд", започнал да излиза през 1935 г., но прекъснал през 1944 г. То ако е така, първи "Стършел" в историята на печата ни е забелязан през 1891 - тогава от него са излезли няколко броя. Ако искахме да се правим на велики, можехме да обявим, че сме негов продължител и да празнуваме 120 години.

Но не сме такива хора, да бием фалшиво тъпана - ние държим на истината. А истината за началото е: първият брой на "Стършел" излиза на 15 февруари 1946 г. "Труд" е шест месеца след това.

От тия 65 години най-трудни, но и най-свободни бяха последните 20. С помощта на триста хиляди подписа, събрани от наши читатели, успяхме да измъкнем вестника от опеката на ЦК на БКП/БСП и да го направим независим и демократичен. Един вестник, който не служи на политически партии и интереси, не се финансира от сенчести групировки и неясни капитали. Днес при "Стършел" всичко е кристално ясно - вестникът принадлежи на хората, които го пишат. И най-вече на читателите, защото се финансира единствено от продажбите.

Това, че сме зависими от пазара, не ни принуждава да слезем на нивото на простотията и чалгата, които шестват из хумористичните шоута по разните телевизии. В тоя смисъл сега в "Стършел" съществува цензура, това е цензурата на вкуса - при нас не допускаме вулгарности и цинизми. Не допускаме и уличния псувачески език, завладял останалата ни преса. Вестникът се пише на нормален български език и може да се чете от всички в семейството - от бабата и дядото до внучето и кучето.

Заради моралната си позиция, заявена в девиза: "Опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота", вестникът и днес е любим на много читатели. Без да е със стохилядните тиражи на жълтата преса. Стана така, че с годините се промени и читателската ни аудитория - отпаднаха онези, които търсят клюки и интриги, флашки и сензации. Останаха да ни купуват хората с демократични възгледи и по-висока култура, които са отвратени от нивото на масовата българска преса. Такива хора не са много в България, но са по-добрата є част.

Именно за тази публика си струва да жужи "Стършелът"! И за това жужене 65 години не стигат!

Наздраве!

Михаил Вешим,
главен редактор с чаша в ръка
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2133
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 483 пъти
Благодарено: 191 пъти

Re: "Стършел" навършва 65 години

Мнениеот liverbird » 17 Февруари 2011, 18:49:04

Евала на целия им екип. За щастие не са се дали и се чудя как оцеляват.... От няколко месеца имам електронен абонамент и мога само да го препоръчам :)
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement