• Advertisement

Пълната забрана за пушене в България

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот maxx » 3 Юни 2012, 11:22:22

Велинград се опита да се направи на много интересен и умен, но ме подцени. Отново съм тук и отново ще пиша злободневна тема. Ако и този път ме блокира, имам други компютри, други ай-пи-та, така че мога пак да се пререгистрирам. Този път за пушенето и отношението на българина към новата забрана. Още в първия ден от влизането на забраната, много собственици и гости на заведения заобиколиха тарикатски, типично по български забраната.
Пушим на инат

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/06/0 ... nat.160252
А под статията коментарите са отново типично български, правене на инат, неосмисляне на ползата от това, а просто мрънкане откъде накъде ще се забранява. Негативни коментари, а коментарите, които са в полза на забраната и са от непушачи, са затрупани с безброй минуси, и много малко плюсове...Значи или спазваме закона, както правят германците и не пушим в заведение, или оставаме извън Европа в ориента. Ръкавицата е хвърлена, от нас българите зависи дали искаме да се придвижим към Европа или искаме на останем в балканското си тресавище на вечно мрънкащи и противопоставящи се на разумни закони, вместо да ги изпълняваме.


Не подценявам никого- нито тук, нито в реалният живот. Лощото е, когато някои се надценяват сами.

vel...
maxx
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 2 Юни 2012, 23:20:06
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: НИЕ И ГЕРМАНЦИТЕ

Мнениеот bromma » 3 Юни 2012, 14:24:15

Четох линка дето си постнал maxx и си мисля, че отношението ни към забраната за пушене също е базирано на един стар рефлекс от соц. времената - да заобикаляме забраните по всякви изобретателни начини.
Иначе казано, на нас българите най- ни е гот когато нещо ни се забрани, тогава сме в стихията си и показваме чудеса от находчивост и креативност.
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: НИЕ И ГЕРМАНЦИТЕ

Мнениеот makeno » 3 Юни 2012, 14:38:38

Макс, не знам какви са тези твои комплекси, че само в БГ се опитваме да заобикаляме забраните. Това че ти си такъв, не означава, че всички българи са така. Вече има наложени няколко глоби. Ако законът ти позволява по някакъв начин да правиш нещо, което ти харесва, но е забранено, много ясно, че ще го правиш. Навсякъде по света се опитват да избягват забраната, кой по-успешно, кой не толкова. Ето как са го направили в едно градче в Германия:
Ресторантьорът Михаел Виндиш от германското градче Хаузах, например, пробива три големи дупки (по естетически начин) в стената на своето заведение - една голяма и встрани от нея две по-малки, където удобно могат да бъдат мушнати главата и ръцете. Там загорелите за цигарка клиенти могат спокойно да си дръпнат набързо, като технически погледнато пушенето им се извършва извън сградата.

:)
Просто моите 2 цента...
В българския език няма дума в множествено число, която да завършва на й.

Потребители благодарили на автора makeno за мнението (общо 2):
pentschosneschi30
Рейтинг: 8%
 
Аватар
makeno
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2132
Регистриран на: 29 Ноември 2005, 01:00:00
Благодарил: 51 пъти
Благодарено: 118 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот Mr.Bombastic » 3 Юни 2012, 16:20:06

Макс, ако ще правиш напук и ще дразниш хората, които поддържат този сайт (с единствената цел да е полезен), ще олицетвориш това от което повечето от нас избягаха от България.

Моите 5 стинки.
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7107
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 460 пъти
Благодарено: 303 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот Rashkov1 » 3 Юни 2012, 19:30:22

Аз съм нов тук (на запад, и във форума ), но ме провокирахте с тази тема да се включа. Не съм много млад, но не съм и много стар това е уточнение защото ще заявя, че никога не съм пушил активно и не мисля да го правя. И защо, защото мисля, че съм умен (пояснявам), навремето в България в час по история запомних как въобще тютюна и пушенето заедно с него са се появили в Европа. И понеже това нещо пушенето е абсолютна малоумщина приветствам всяка инициатива за напълното му заличаване от лицето на земята. И за тези които си мислят, че правителствата просто търсят начин за малко повече приходи в хазната с тези закони против тютюнопушенето, ще кажа, че шапка им свалям (на правителствата), че след 200 и кусур години се мъчат да поправят една нелепа грешка. И за пояснение тютюна е донесен при откриването на Америка като ново откритие и е бил достъпен само на най-богатите и видните (ех защо не си остана така ). И по темата моето мнение е, че който иска да заобикаля закона за забрана на тютюнопушенето не е много умен.
Rashkov1
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 267
Регистриран на: 16 Май 2012, 22:02:02
Местоположение: Германия
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 84 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот velingrad » 3 Юни 2012, 20:03:28

Тематиката сме я "яли" и другаде, но това е без значение.
Ако сериозно помислим, всичко в живото е "малоумщина" (Rashkov1 ). Но да знаете някъде да има забранено (чрез закон) малоумие? Ако не беше "натиснал" ЕС-съюзът, то нащо "слънце", нямаше и да помисли, че да откаже любимите си пури, пред чашка в заведенеие. Мислите ли, че "онези горе" спазват собственните си закони? Мислете си го, ама бавно, много бавно. Щото ако "тук" журналисти засекът някои от тях, ще стане скандал. Под "родната стряха" нико няма да смее даже и да го съобщи.
За мен персонално (пушач) въпросът е не, кое е здравословно, кое малоумщина и кое вредно. Защото, ако се размислим (поне малко), най-напред трябва да се забрани алкохолът. На да ли има (може и да има) убити, бити и пребити от заклети пушачи, но от алкохолизирани такива- милиони. Алкохолизмът, макар и повечето да не го признават, е доста популярен. я спрете някому ракията, та да видим, дали няма да има общонационални протести.
Да забранят, или контролират много по-сериозно "раздаването" на "шофйорски" книжки, че там нещата в родината са много по-печални.
Необходимо ли е, точно непушачите, да посещават заведения, в които се пуши?
Лицемерно е, да се твърди, че по този начин, грижата за здравето на людете е номер едно.

Може да не вярва някой, но и като заклет пушач, когато съм поканен нейде си, не е ли приятно на домакина, не пуша. Летя ли дълги разстояния, не изпитвам потребност от цигара.
Средният българин, плюе "хамериканците" за щяло и нещяло, но подобна антиникотинова "инициатива" се приема даже с ръкопляскания.
И защо тогава, не вземат, че направят цигарите по рецепта? Директно в аптеките, като метадона?

Толкоз по темата, която е повече място за страсти, но не и за разум. Разум, които всеки би трябвало да притежава, независимо дали самоубийственно се трови, или го избягва.


p.p. Приказка на Грим е, че пушачите умират по-по от непушачите- и двете категории, се разболяват (от рак например) еднакво често.

"Чусиковски" (на Темата) ;-)

* Собственно, неприкосновенно и лично мнение на човек от... село, а не на този дето четете в червено.
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот estira » 4 Юни 2012, 16:39:58

velingrad написа: На да ли...


Kак ва пък е та зи ду ма срич ко са на та? И вземи да си оправиш запетайките, че се излагаме пред хората! #-o

Иначе съм против тютюнопушенето и угаркоплюенето.
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.

Потребители благодарили на автора estira за мнението:
vessy72
Рейтинг: 4%
 
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот naselo » 4 Юни 2012, 19:31:33

Заобикалянето е приятно занимание за всеки навсякъде, но българите се оправдават тъпо. Мозъците са заети с други тъпотии и битовизми или изфирясали.
naselo
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 662
Регистриран на: 23 Февруари 2009, 05:44:59
Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 65 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот Rashkov1 » 4 Юни 2012, 21:12:39

Хубава дискусия се заформи за една иначе незаслужаваща и грам внимание тема ( цигарите ). Velingrad аз за разлика от другите схванах идеята ти, обаче ти си схванал моята наполовина ( може би защото съм се изразил неточно ). Аз исках просто да вмъкна, че пушенето е една от двете най-нелепи грешки на човечеството които са просто лошо стечение на обстоятелствата ( това е лично мое мнение ), а другата грешка е измислянето на парите. Едната грешка поне се мъчат да я отстранят ( ех защо не направят това и с втората ).А за алкохола наистина е много много по вреден във всякакъв аспект обаче срещу него трудно ще се преборим ( даден ни е от природата т.е и дивите животни го познават и го обичат )
Rashkov1
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 267
Регистриран на: 16 Май 2012, 22:02:02
Местоположение: Германия
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 84 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот vessy72 » 4 Юни 2012, 21:33:20

estira написа:Иначе съм против тютюнопушенето и угаркоплюенето.

И аз! (макар и все още да съм активен пушач :oops:). Смятам, че не е редно да караме околните неволно да споделят избора ни (на пушачи).

Вел, не съм съгласна със сравнението ти с употребата на алкохол. Пък било то и в случаите на алкохолизъм. В крайна сметка, ако живеещият с алкохолик е потърпевш, законът е на негова страна. За алкохолиците има клиники, терапии и т.н. За потърпевшите им половинки има всякакви асоциации, фондации и т.н., които помагат на жертви на насилие. Твърде вероятно е алкохоликът да си отнесе някое дори и ефективно наказание за тормоза, който е причинил/а на околните (друг въпрос е колко потърпевши търсят правата си)! Обаче, убий ме, ама не съм чула някой родител дори да е бил административно наказан за това, че целодневно пуши около невръстното си астматично дете (имам такива познати)! Ми някак не е честно, меко казано!
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Където трябва
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот velingrad » 4 Юни 2012, 22:20:18

Ах vessy72...

Рекох, че "загърбвам" Темата, ама като да останах неразбран, айде още веднъж:
- с какво този закон, ще предпази асматичното дете в къщи? Е ли той приложим в сбственните 4 стени?
- с какво този закон, ще спре "угаркоплюенето" по улиците? Важи ли той, за тях?
Защо не забранят цигарите, или ги направят "аптекопредписвателни", както писах горе?
Защо глобите за спазването на тоя закон, са по-високи от "минал на червено джигит"?
Кой задължава popwill, да посещава тези места, които посещавам и аз (например де)? И ако има такива места, където смърдящи типове (като мен), се умирисват взаимно, какво МУ пречи това?

За втори път последно, но този път наистина:
- уважавам всяко живо същество, което не ще да ми души отровите, като се съобразявам със нормите. Но го правя, защото мисля, а не защото ми е наложено със закон. Толерантността, не е еднопосочен път.

"зверче мюнхенско", ако имаш време, оправи ми запетайките ;-)

Излагането не е наше- то си е само мое :-"
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот makeno » 4 Юни 2012, 23:10:13

velingrad написа:- уважавам всяко живо същество, което не ще да ми души отровите, като се съобразявам със нормите. Но го правя, защото мисля, а не защото ми е наложено със закон. Толерантността, не е еднопосочен път.


Ти да, но много хора не мислят и не се съобразяват с другите. Аз не пуша, въпреки че по неволя съм пасивен пушач. Цигарите не ми пречат, но предпочитам около мен да не се пуши, особено в затворени пространства. Затова съм ЗА закона, но като бивш студент на лекции по право са ми много интересни всякакви начини за заобикаляне на закона. :)
Просто моите 2 цента...
В българския език няма дума в множествено число, която да завършва на й.
Аватар
makeno
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2132
Регистриран на: 29 Ноември 2005, 01:00:00
Благодарил: 51 пъти
Благодарено: 118 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот vessy72 » 4 Юни 2012, 23:31:21

makeno написа:
velingrad написа:- уважавам всяко живо същество, което не ще да ми души отровите, като се съобразявам със нормите. Но го правя, защото мисля, а не защото ми е наложено със закон. Толерантността, не е еднопосочен път.


Ти да, но много хора не мислят и не се съобразяват с другите.
=D> Именно! Тук си е мястото и на законите. Вел, може да ти звуча наивно, но си мисля, че подобни забрани ще доведат в крайна сметка до понижена употреба на цигари, както и на отказали се от пушенето хора. А това хич не е зле! Няма да стане бързо, ама като се сетя какви вълнения бяха и при налагането на принудителното слагане на предпазния колан, и на задължителната детска седалка в колата... :)
• “On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.” Antoine de Saint-Exupéry
Не хранете форумните тролове
Истината за Антималигноцит
Аватар
vessy72
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 788
Снимки: 61
Статии: 2
Регистриран на: 30 Януари 2010, 01:53:44
Местоположение: Където трябва
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 329 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот FrauV » 5 Юни 2012, 00:47:08

Не се ядосвайте и да си хабите здравето напразно.... ;-)
как виждам аз нещата-закон има трябва да се спазва!

Вие си стойте в помещения за непушачи,ние си стоим в помещения за смърдящи пушачи или в домовете си.Никoй на никого не пречи! O:)
Обаче губят и трите страни....

Ако измислят закон за забрана на пушенето под синьото небе,ще си изкопаем землянки... :mrgreen:

Потребители благодарили на автора FrauV за мнението (общо 2):
sneschi30KOMEHTATOPKA
Рейтинг: 8%
 
FrauV
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 221
Регистриран на: 28 Октомври 2009, 20:39:36
Местоположение: RHEINLAND-PFALZ
Благодарил: 89 пъти
Благодарено: 55 пъти

Re: Пълната забрана за пушене в България

Мнениеот KOMEHTATOPKA » 5 Юни 2012, 02:25:30

Makeno, това, че
много хора не мислят и не се съобразяват с другите

е въпрос на възпитание, а не на липса на закон! И липсата на домашно възпитание не може да се компенсира със санкции.

Лично аз смятам, че резултатите от прилагането на този закон ще са плачевни (дано да бъркам!).
Разбрах, че вече има доброволци („под прикритие”), които се ангажират да информират властите за нарушения на закона. Нещо като ОФ – групите от едно време! Е, доносителството май отново ще се възражда като висша форма на взаимоотношения!

Няма да споменавам отношението на подрастващите към всичко забранено!

А самият закон, замислен като средство за запълване на дупките в бюджета с глоби, ще доведе до нарастване на административния апарат; ще се разрастне корупцията, защото ще се глобяват само НЯКОИ нарушители (други ще се „откупват” с „дарения” на инспекторите и ще си останат недосегаеми) и в крайна сметка ще се появи нова телефонна измама – за отърваване на прегрешил пушач или собственик на заведение от солидна глоба.
А ако някой ми каже КАК ще се контролира пушенето по стадионите - готова съм да почерпя!

Така виждам аз резултатите. Ще ми се да бъркам!
Qui quaerit, reperit
~~~~~~~~
Аватар
KOMEHTATOPKA
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 563
Регистриран на: 21 Ноември 2009, 22:21:45
Благодарил: 92 пъти
Благодарено: 114 пъти

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

  • Advertisement