• Advertisement

Данъчния казус „Мъртви души/МПС-та”

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Данъчния казус „Мъртви души/МПС-та”

Мнениеот v666 » 6 Ноември 2012, 13:21:39

Започвам тази тема за да помогна на колегите в Б-я, който не подозират каква тояга съм им приготвили данъчните за МПС-та, който със сигурност не са в движение от години но данъчните искат данъци и щедри лихви върху лихви върху лихви на просрочените задъжения.

Първо ще опиша моя моя случай и накрая препоръки какво да се прави в такива случаи.

Не живея в Б-я от 12 години но съм все още български поданик. Родителите ми живеят в Б-я и по този повод им довеждам внуците да им се радват през лятната ваканция. Това е й времето, когато се занимавам и с българската администрация. „Инвестирайки” в един апартамент поражда данъчно задължение в Б-я за мене. И така всяка година отивам и си плащам всичко , което ми се води по IT системата на данъчните. За мое изненада тази година, изведнъж ми се трупнаха 3,5 хиляди лв. задължения. При по-подробна разпечатка се оказа, че все още ми се водят 2 коли от времето, когато живеех в София. Първата беше Лада-5 , първата ми кола и най-голяма грешка с МПС, която продадох през 1998год. Оказа се, че човека, който я е купил никога не си я прехвърлил на негово име и по този повод хиляда лв. Интересно е и факта как си е издал от „новите” талони на мое име ???? Човека беше издирен, оказа се че колата е бракувана преди 3години и той категорично отказва да плаща каквито и да е данъци за нея. Оказа се пълен батак, нотариуса при който е изповядана сделката е правил далавери и са му отнели лиценза преди години. По закон тогава се предава книгата по вписванията на централния нотарият. При проверка в книгата нищо…
Втората беше Пежо 405ТД, с която се преселих от Б-я. За нея имам документ от Холандската митница и регитъра за колите в NL с подписи и печати. Казах си добре, че ги пазя тези документи. Направих им превод при заклед преводач и отидох на Дървеница да я отписвам. Приеха ми документите и хоп след три месеца ми пратиха писмо, че документите не са ми в ред за да я отпишат. Учтиво устно ми казаха, че мога да ги отпиша с днешна дата без никакви документи на колата(само лична карта е достатъчно). Продължавайки същия разговор с данъчния инспектор разбрах, че данъчните НАРОЧНО не уведомявали за такива задължения за да се трупат лихви в/у лихви в/у лихви. По едно време почна да ми причернява осъзнавайки, че това си е истински държавен рекет.
Разбирам, че живееме в кризисни времена. Държавата бърка, където може само да прибере повече пари:
- Бърка в буркана с пари за черни дни
- Вдигат ставките за имотите
- Гледат да бръкнат в празните портмонета на пенсионерите и т.н.т
Но не мога да приема да плащам за мъртви души, още по-малко от държавата, който иска да чете Гогол….

Анализирайки ситуацията стигам до извода, че данъчните са се свързали към системата на полицията и ползват всички стари записи за МПС-та. Както се казва, набеждават те в нещо и от там на татък е твой проблем да се оправаш с батака. (сетрата и ….)
ОК, си казах нямам време да се занимавам повече с това, отписах колата на Дървеница. Отивам при данъчните и искам да ги отпиша. Данъчния, да няма проблеми но първо трябва да платиш всичко, което дължиш. Казах му, че задължението няма нищо общо с отписването на колите. Заплаши ме с пращане на частни съдя изпълнител да ми конфискува неща и каза адреса ми в София. Това разбира се постигна обратния ефект, с този адрес нямам нищо общо вече десетилетие. Казах му, че мога да го подам писмено заявлението при , което стана ясно че не могат да отказват. Направи неприятно впечатление поведението на дъжавните служители, като помиришат пари и кръв жестоко се осверипява. Явно има инструкции за събиране на макс. суми за какво ли не – иначе казано рекет.

И така след много четене, какво трябва да се прави. Отива се в общината и с ЕГН-то се иска пълна справка на задълженията. Възможно е все още да се направи за София на И-нет https://sonet09.sofia.bg/WSClient/ . Ако е чисто ок, ако не се отива на Дървеница(за София) и се отписва само с лична карта. За съжаление това не е достатъчно, колата не се отписва автоматично при данъчните . За това се отива при данъчните с документа за отписване от КАТ. Данъчните дават заветната бележка , че колата не се води повече. По закон гражданите не могат да дължат суми за повече от 5години. И Така до скоро майка БЪЛГАРИЯ.

Разбирам, че правителството насърчава нови бизнес дейности в Б-я , явно ще има бум при частните съдии изпълнители (тези с бухалките)
v666
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 6 Ноември 2012, 13:16:46
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

  • Advertisement