• Advertisement

Интересни неща

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Интересни неща

Мнениеот ysmivka » 13 Ноември 2013, 22:29:50

Богомилите и Светия граал

http://www.dailymotion.com/video/xlbrc2 ... shortfilms

Изображение

Учени, поети, мъдреци, историци, мистици, владетели, шутове, шарлатани, шамани, иманяри, гадняри, шизофреници, параноици, парапсохолози, далавераджии, тайни служби 2000 години вече търсят из цял свят най-ценната реликва на Земята – Свещената чаша Граал. Неуспешно.

Когато всички версии отпаднат, учеше добрият стар Шерлок Холмс, последната, колкото и да е невероятна, е истинската. Тази най-невероятна от всички всъщност е била първата. През 1245 година папа Инокентий ІV изпраща по още горещите тогава следи свои шпиони в страната ни. 700 години след него хитлеристките мистици от суперслужбата Ананербе стигат до извода, че Граалът е укрит по нашите земи, но времето им е било вече изтекло.

Последните сигурни данни за реликвата са, че е била в ръцете на албигойците. Преки наследници на богомилите. Дори орденът им е наименование от две стари български думи „ал“ – старши и „аллаби“ – възнаградени. Старши възнаградени от самия Бог. Съществува и руската фамилия Алабин.

Установили се в италианските земи, албигойците изпращат свои рицари в България за Тайната книга на богомилите. Документирано е в ръкопис от ХІІІ век в Конкорецката община (Конкорецо е град на 25 км от Милано), че Тайната книга на богомилите е пренесена там от България.

В много отношения митологията около чашата Граал и Тайната книга се припокриват. Видни учени приемат, че това наистина е чаша, но е възможно да е още блюдо, златно копие на Ноевия ковчег и митично озарение на Силата на Словото. Последното се приписва и на Тайната книга на богомилите. Според Емил Елмазов – известен билкар и изследовател, тя била на език, имащ силата да премества облаци, да прекратява бури, да предизвиква растеж на житото за седмици (нещо, което в наше време е в областта на квантовата физика, нанотехнологиите).

Преследвани от Ватикана, албигойците намират последно убежище в митичния и днес замък Монсегюр. Това били около 300 магове, шамани, мъдреци, велики учители, поети, значителна част от тях – българи. Ученият и писателят Еремей Парнов е виждал знамето на последователите на албигойците таборитите и на него изобразена „Калих“ – свещената чаша.
И тази дума е трансформация на българска дума – хала (кала – Кало Йоан – халата Йоан).

Когато през 1244 г. 10 000 кръвожадни наемници на папата с катерачи испанци и гигантски катапулти пристигат под замъка, албигойците разбират, че това е краят. Четирима най-опитни, сред които поне един е българин – Хъно (Ловък) и Емвер, Екар и Клемен се спускат по стените на издигналия се до небесата Монсегюр с торби с най-ценните съкровища и реликви и изчезват завинаги. Първоначално Граала е бил притежание на най-великия от Божиите храмове „Света София“ в Константинопол.

Както копието на Лонгин и плащеницата на Христос. Копието и плащеницата са били намерени от рицарите кръстоносци през 1204 г., разграбвайки храма, но Граалът вече е бил изнесен оттам от хора на водача на богомилите Василий Врач. Той е заявявал, че сам Сатанаил вече се е настанил в „Света София“ и го е осквернил. Никой еретик в цялата история на Византия не е преследван с такава настървеност както Василий Врач.

Причината е желанието на василевсите да си върнат светинята. Заловен и затворен, с него се заема лично императорът Алексей Комнин, който дори се представя за привърженик на богомилството. Но нищо не прекършва Василий, както пише Ана Комнина. Дори когато вече е изправен на кладата, императорът му изпраща последни послания.
Василий Врач е намерил най-вярното решение за укриване на Граала. Древна логическа задача пита „Къде умният човек крие камъче?“ Отговорът: „На брега на морето”.

Ако Граалът е наподобявал ритуална чаша, то най-доброто „море“ за неговото укриване е морето от ритуални чаши по българските земи. Навсякъде, където са живели българи – Индия, Тибет, Китай,Сибир, Волга, Дон и днешна България, ритуалните чаши са неразделна част от битието. Особено място сред тях заемат тези, изработени от черепи на велики хора или значими врагове. Радиестезични изследвания в наше време доказват наличието в такива съдини на оная енергия, която някогашните българи са наричали „оренда“, излъчваща необяснима лечебна енергия и обясняваща паранормални явления.

Ние отиваме дори по-нататък, като смятаме, че „Граал“ всъщност е редуцираната стара българска дума „Габал“ – наименование на ритуална чаша, срещаща се и до днес в езика на етническите българи в Памир и Хиндокуш.

За свещената реликва, за Тайната книга на богомилите или за Граала, ако са различни неща, албигойците изпращат по нашите земи рицар или агент. Има поне едно доказателство, че преди да се озове в албигойците, Граалът е бил в ръцете на българска шаманка. Това е описано в „Историята на чешкия рицар Милохнев“ и е обнародвано преди 12 години в доклад на д-р Дориан Александров по време на конференцията „Приносът на българите в световната цивилизация“. Милохнев е рицар от кръстоносния поход на маджарския крал Андрей ІІ. През 1218 г. кралят поискал разрешение от българския цар Иван Александър да мине през неговите земи.

Той се съгласил, но поставил условие: брак с дъщерята на Андрей ІІ. Кралят се съгласил, но следвала дълга процедура за разрешение от папата. Докато се чакало, рицарите, настанили се около Търново, се отдали на лов. При един излет рицарят Милохнев бил тежко ранен от мечка. Приятелите му го настанили в дома на болярина Богорис. С лекуването му се заела дъщерята на стопанина Ладинка. Смазан от раните, една нощ в просъница рицарят видял в ръцете на Ладинка странна лампа във формата на чаша. На дръжката й били изобразени 12 мъже, държащи полукълбо, изписано с чудновати знаци.

Нека си припомним, че 12 са апостолите на Иисус, 12 са учениците на Василий Врач, 12 са рицарите от Кръглата маса на крал Артур. А „чудноватите знаци“ не са ли ония „черти и резки“ азбуката на старите българи?! „Треската ме мъчеше – пише в хрониката си Милохнев, и ми се струваше, че фигурите оживяват, движат се, шептят ми нещо неразбираемо“. Когато лека-полека оздравял, рицарят попитал момичето за лампата, но разбрал само, че била наследство от майка й – известната шаманка Асла. Позволяваме си да се съгласим с дългогодишния изследовател на българските фамилии в руската история Алфред Халиков, според който нейното име означава „лечител“.

Милохнев оздравява по чудо. Богорис дава тържество в дома си. На трапезата сядат велики боляри. Влиза домакинът, внася сребърен похар – чаша от човешки череп. Милохнев ужасен отблъсква съда. Българите скачат с извадени мечове на секундата. Богорис ги спира: гостът е чужденец, не са му разбираеми традиционни български обичаи. После насаме обяснява на Милохнев, че от незапомнени времена за българите било въпрос на чест при гости у дома да се черпи с вино и чаша, изработена от главата на убит от домакина враг.

Обяснил и виденията на рицаря: майката на жена му Асла била потомка на велика магьосница, колобър. Лампата била нейна и се предавала от поколение на поколение. Тя свързвала магьосниците с духовете на предците и силата, идваща от небето… Това е може би спасената от храма „Света София“ свещена чаша. От тук тя попада в Монсегюр. И от там – отново в България. „Самият аз организирах бягството на четиримата най-съвършени – заявява на превзелите замъка кръстоносци комендантът Ан Марти. – Те отнесоха символите на истинската вяра! Никога няма да ги намерите!

На другия ден оцелелите 257 наследници на богомилите се изкачват на огромната клада.
Папа Инокентий ІV веднага нарежда шпионска операция по горещи следи към България. Шпионите пристигат официално в Търново като монаси минорити. Те носят послание до българския цар Калиман. В него божият наместник пише, че не може да гледа как части се отделят от тялото, демек българската църква се откъсва от Рим. Папата моли „българският владетел да се върне към единството със светата римска църква“.

Посланието е изпратено на 21 март 1245 г. А четири дни по-късно Светият отец предлага свикване на вселенски събор. Всичко това е класическо прикритие за продължителна шпионска мисия, тъй като папата е наясно, че думите му са хвърлени на вятъра: цар Калиман е 11-годишен, регентският съвет е в ръцете на дъщерята на Тодор Комнин Ирина, една от жените на Йоан Асен ІІ. Но въпреки че имат много време, неговите шпиони така и не се добират до Граала.

16 години по-късно Константинопол е освободен, Византия е възстановена, а първата грижа е връщане славата на „Света София“. В България започват междуособици, краят на които не се вижда. Ще минат два века и „Света София“ отново ще стане жертва на вандализъм. И досега в Истанбул запознават туристите с легендата, разказана от очевидец, за една от най-големите мистерии, случила се на 29 май 1453 г.

Константинопол е обграден и по суша, и по море. Милион османлии еничари, разбойници, главорези, дервиши и мошеници нахлуват в него с голи ятагани. Хиляди пленени варвари с яки въжета влачат по брега кораби, пълни с войници на Мохамед ІІ Завоевателя. Последният император Константин влиза в „Света София“, за да получи последно причастие. Службата води свещеник Никола. До василевса застават първенците на империята. Приемат причастието и излизат пред стените на града, за да умрат със смъртта на храбрите.

С кървави ятагани еничарите нахлуват в храма. „В олтара свещеник Никола продължаваше службата – гласи легендата. – Когато богомолците пропищяха, свещеникът се обърна и като видя нахлулите отомански войници, прекъсна службата. Влезе в олтара. Взе от престола свещената чаша и кривна към стената. „Един ден –прокънтя гласът му, – ще се върна, за да довърша прекъснатата литургия… И тогава: горко ви!“ Отиде до стената и потъна в нея… Еничарите замръзнаха по местата си. Когато дойдоха на себе си, провериха милиметър по милиметър стената – не откриха тайна врата…

Свещеник Никола беше просто минал през стената и изчезнал неизвестно къде… Мохамед ІІ Завоевателят пристигна подир пладне. Пред бронзовата врата завари еничарин да кърти с нож украсата. Мигновено замахна със сабята си и го посече. Влезе с тежки стъпки. Храмът, в който знаеше, че според историка Прокопий бил спуснат със златни вериги от небето, беше в краката му… Разказаха на Завоевателя за миналия през стената свещеник. „Знак на Аллаха – отвърна Мохамед ІІ. След което вдигна очи нагоре: „Аллах мой, светлина на небето и на земята!“ извика и падна по очи, сграбчи шепа прах и посипа главата си. Челото му гореше“…

Остава последната загадка: къде свещеник Никола, напуснал най-великия християнски храм с Божия воля, е укрил светинята. Все пак по това време единствените земи, по които на Балканите е имало относително спокойствие, са били българските.


http://neumirai.org/osnv/%D0%BD%D0%BE%D ... 0%BC%D0%B8
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1849
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ysmivka » 16 Ноември 2013, 11:44:56

Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1849
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот estira » 16 Ноември 2013, 20:40:59

Каква е разликата между Интересности и Интересни неща, че имаме нужда от две теми?
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.

Потребители благодарили на автора estira за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ysmivka » 17 Ноември 2013, 00:07:56

Kаквато е между диамантите и кристалите Сваровски.
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1849
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ysmivka » 17 Декември 2013, 10:45:46

Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1849
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ysmivka » 14 Януари 2014, 21:11:34

Гробницата край Поморие – мавзолей на последните тракийски царе

Изображение

Гробницата край Поморие е изградена в чест на последните римски царе или на Максим Ройметалк, който спасява Анхиало от нашествията на готите, твърди известният историк д-р Атанас Орачев. Неговите проучвания са показали и друга зависимост между траките и готите. Според историка, готите са плячкосали района до Малко Търново и са отвлекли много траки, които са заселили на север от река Дунав. По-късно готските племена са предявили претенции към тези градове, тъй като те не са били монолитна група, а само елитът им е бил източногермански .

"Така наречената "Поморийска гробница" най-вероятно ще се окаже мавзолей на последните тракийски царе, независимо от това коя от двете версии, които предлагам, ще се окаже вярна", каза д-р Орачев. Тъй като съоръжението е намерено празно, без никакви археологически, епиграфски или нумизматични материали, които да подскажат неговата датировка и предназначение, се е приело че това е „гробница… мавзолей или хероон, предназначен за погребението на знатен тракиец и неговата фамилия. Вероятно в страничните ниши са поставяни урните с праха на покойниците… Мавзолеят трябва да се датира от края на III или началото на IV в.сл.Р.Хр.”.

Продължението тук: http://www.burgasnews.com/istoriya-i-ar ... iski-tzare
http://evgenidinev.com/seen/thracian_beehive_tomb/
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1849
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ysmivka » 1 Февруари 2014, 14:38:42

Атила, за когото криеха, че е българин. Така както

криеха и за третият му син Ирник, че е създател на

"древна Велика България" през 465 г.


http://letopisec.blog.bg/history/2014/0 ... ot.1233368
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1849
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот didona » 2 Февруари 2014, 00:40:24

ysmivka написа:Kаквато е между диамантите и кристалите Сваровски.На мен са ми еднакво ИНТЕРЕСНИ и двата вида кристали
Аватар
didona
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 106
Регистриран на: 12 Август 2008, 00:00:00
Благодарил: 49 пъти
Благодарено: 16 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ysmivka » 17 Февруари 2014, 22:41:02

Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1849
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ysmivka » 20 Февруари 2014, 22:04:27

Luis Royo
Seine Kunstwerke als Puzzles

Изображение

http://www.puzzlekatalog.de/puzzle-lexikon/l/luis-royo/

Заслужава си да се погледнат и други негови творби.
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1849
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ScheissMann » 21 Февруари 2014, 10:10:06

Аватар
ScheissMann
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 656
Регистриран на: 17 Декември 2013, 13:47:53
Местоположение: Жермани
Благодарил: 98 пъти
Благодарено: 71 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ysmivka » 2 Март 2014, 14:34:44

Марианската падина имала и други измерения :)

Изображение

Марианската падина се намира в Тихия океан до Северните Мариански острови, на които е кръстена. Това е най-дълбокото известно място в света, което достига дълбочина от 11 100 м. Разположена е между Япония и Папуа Нова Гвинея. Дъното й е плоско и чисто, достигащо широчина между 1 и 5 км. Разделено е на прагове от затворени части. Налягането в Марианската падина е почти 1100 пъти повече от атмосферното налягане.

Марианската падина е изследвана на няколко пъти от различни сонди, оборудвани с ехо локатор. Последните данни, дали днешната информация за дълбочината й, са направени през 1995 г от японската сонда Кайко.

В продължение на десетилетия се е смятало, че в Марианската падина няма начин да съществува живот. Там температурите са прекалено ниски, налягането прекалено високи и не достига никакъв източник на светлина. В резултат на направените изследвания на почвата на Марианската падина, се оказва, че тя в никакъв случай не е мъртва зона. През 2010 г. след направени анализи на образци от почвата става ясно, че тя е пълна с микроорганизми.

Изненадващото е, че едноклетъчните организми наистина плуват във свои води, защото намирайки се на 11 000 м. дълбочина са много по-активни отколкото на 6000 м. Освен че се чувстват много добре в Марианската падина те имат и достатъчно източници на храна, тъй като от горния слой на океана пада достатъчно растителен и животински материал.

http://pochivka.com/zabelejitelnosti/n2 ... 0%BD%D0%B0
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1849
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ScheissMann » 2 Март 2014, 15:14:51

Какво плува в морето? Къде е най-голямото сметище в света? Почти всички вече знаят, че отговорът е: “В Тихия океан”. Там на площ колкото Европа теченията събират част от боклуците, които хората изхвърлят в океана.
Мястото е известно като Големия боклучен остров, макар да не изглежда като остров. Намира се между Калифорния и Хавай, където са събрани милиони тонове отпадъци. Колко точно са, е трудно да се каже. Според някои проучвания, цитирани от Европейската комисия, във водата плуват около 3,5 млн. тона смет. Площта на боклучения остров е 3,43 млн. кв. км. Той е съставен от раздробени на малки части отпадъци, основно пластмасови.
“Островът” не се вижда от сателит или с просто око, защото боклучетата са малки. Концентрацията им обаче е голяма. Подобно морско сметище е открито и в Атлантическия океан.
Макар Черно море да си няма свой остров от смет (засега) замърсяването и в него е проблем. С просто око се виждат плаващите като медузи найлонови торбички или потъналите на дъното стари железа или пластмасови отпадъци. Да не говорим за превърналите се в минисметища плажове - често най-посещаваните.
Морски “дарове”
Основните отпадъци, с които се замърсява Световният океан, са изхвърлени от човека пластмасови опаковки. Използването им става все по-масово, а липсата на култура и добри практики за третиране на боклука води до изхвърлянето му в природата, откъдето директно или чрез реките, вятъра и дъждовната вода попада в морето.
Веднъж отишли в морето, бутилките и торбичките се раздробяват на миниатюрни пластмасови парчета под действието на слънчевите лъчи и вълните. Според изследвания, цитирани от ЕК, в проби от морска вода е открита 6 пъти повече пластмаса, отколкото планктон. Освен във водата малките късчета се изхвърлят и на брега и стават част от пясъка. Пластмасови плажове има на много места по света, включително и по крайбрежието на Великобритания.
Част от морските боклуци са и изхвърлените във водата рибарски мрежи, които продължават да “ловят” и след като вече не се използват от човека. Този ефект е известен като “призрачен риболов”.
Проблемът
Проблемът с боклуците в морето и по бреговете му не е само естетически, а екологичен, икономически и здравен. Преките жертви на отпадъците във водата са нейните обитатели.
По данни на Европейската агенция за околна среда за 43% от китоподобните бозайници, всички видове морски костенурки и 36 на сто от видовете морски птици, както и много видове риба е доказано, че поглъщат носещите се в морето пласмасови боклуци. Чрез тях те стигат и до чинията ви, а с храната - в тялото.
Ефектите от поглъщането на морските отпадъци от хората не са изследвани напълно, но според европейските институции не бива да се пренебрегват. Проблемът е, че малките пластмасови парчета в морската вода се превръщат в отровни хапчета. Заради химичния си състав пластмасовите отпадъци се свързват лесно с устойчивите органични замърсители в моретата.
Изследванията показват, че на места концентрацията на тези опасни за здравето вещества върху едно парченце морски отпадък е милиони пъти по-голяма от тази в околната вода. Ефектът от пластмасовия пясък по плажовете върху човешкото здраве също не е безобиден според агенцията по околна среда, макар и да не е напълно изследван. Отровните късове смет се поглъщат от морските обитатели и може да предизвикат дори смъртта им.
По-големите боклуци, които животните поглъщат погрешка, могат да наранят храносмилателния им тракт или да доведат до задушаване. Известно е, че морските костенурки поглъщат носещи се във водата найлонови торбички, защото ги вземат за медузи. Морските птици пък “ловуват” по-малки пластмасови парчета, които смятат за хайвер. Когато попаднат в организма им, създават измамното чувство за ситост или пък спират поглъщането на друга храна.
Сметта е пари
Икономическите негативи от морската смет са за сметка на туризма и промишления риболов. Боклуците във водата и на плажа могат да изгонят туристите, които се притесняват, че може да навредят на здравето им. Това пък лишава от доходи и бизнес хората от крайморските населени места. Изчистването на отпадъците е почти невъзможно, а и струва скъпо.
Изхвърлените в морето рибарски мрежи пък свиват или променят местообитанията на рибите. Изменят движението на пасажите и улавят рибата вместо рибарите. Това може да свие значително улова и да остави без препитание местните хора. Освен това мрежите често се заплитат във витлата на лодките и корабите, предизвикват аварии, а отстраняването им струва пари и време.
Разковничето не е в чистенето
Проблемът с морските отпадъци е на дневен ред и в Европа, и в САЩ. Институциите са на мнение, че водата и плажовете няма как да се изчистят от многобройните малки пластмасови парчета. За събирането на видимите с просто око отпадъци се разчита основно на акции за почистване.
Разковничето според Еврокомисията е в подобряване управлението на отпадъците, както и в това хората да осъзнаят, че дори и една опаковка може да предизвика големи проблеми. От догодина Европейската комисия ще пусне мобилно приложение за маркиране на местата с отпадъци във и край морето. Целта му е да се види големината на проблема, както и да се направи опит да се изчисли поне приблизително какво е количеството морски боклук.
Попадналият в морето отпадък може да изплува навсякъде по света. През 1992 г. кораб, превозващ гумени патета за баня, изгубва част от товара си. В Тихия океан до китайския бряг са изхвърлени 30 000 играчки. И започва необикновеното им пътешествие. Патетата се отправят към Австралия, носени от теченията. 15 години по-късно се появяват... по бреговете на Великобритания. Тази интересна история показва как изхвърленият морски отпадък е глобален, а не локален проблем.
Фасовете - повече от мидите на плажа
Фасове. Това е най-често срещаният (видим) боклук по плажовете в САЩ. Изводът е на националната агенция на САЩ, която се занимава с проблемите на океана, и е направен след поредното почистване на бреговете на страната. Той с пълна сила важи и за Българското Черноморие. И без специално изследване се вижда, че на някои плажове у нас фасовете са повече от мидите.
Всяка година през септември в САЩ има национален ден за почистване на плажовете. През 2012 г. от тях са събрани над 2 млн. фаса. На второ място сред замърсителите са опаковките от храна, а на трето - пластмасовите бутилки от безалкохолни напитки. В топ 10 попадат още найлонови и хартиени торбички, капачки от бутилки, чаши и пластмасови прибори за хранене, сламки, стъклени бутилки, кенчета.
Според данни на Европейската агенция по околна среда 80% от боклука в морето идва от сушата. Най-големият замърсител е битовата смет. Доста боклуци идват и от търговските и пътническите кораби. 95 000 куб. м отпадни води от тоалетните и 5,42 млн. куб. м вода от мивките и душовете на круизните кораби се изпускат в моретата и океаните всеки ден.
Палмовото масло не е замърсило водата
През миналата седмица замърсяването на морето се превърна в тема и в България покрай мистериозно изплували по плажовете по Южното Черноморие бели топчета. Оказа се, че са гранулирано палмово масло, изпуснато от незнаен кораб.
Според екоинспекцията в Бургас замърсяването нямало да повлияе на водните организми, защото палмовото масло било растително и нямало токсични вещества. Анализът на морската вода от плажовете, която беше изследвана заедно с белите гранули, не е замърсена. Самите гранули действително са палмово масло. Това е показала пробата, дадена за анализ в столична лаборатория от районната инспекция по здравеопазване в Бургас, съобщи пред “Труд” вчера шефът д-р Георги Паздеров.
Още преди 3 дни екоинспекцията в морския град излезе с официално становище, че белите топчета, които паникьосаха туристите, са палмово масло. Тогава обаче д-р Паздеров каза, че трябва да се изчакат и резултатите, дадени за анализ в лабораторията в София. Корабът, който е изпуснал палмовото масло, продължава да се издирва от Морска администрация. http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2278509
Аватар
ScheissMann
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 656
Регистриран на: 17 Декември 2013, 13:47:53
Местоположение: Жермани
Благодарил: 98 пъти
Благодарено: 71 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ysmivka » 10 Март 2014, 10:49:25

Защита от Манипулации Доброто или лошото ченге”?

Трудното при управляване на царството не е в това да си умен, а да намираш умни.
„Изваждане от равновесие”
Това може да стане с „пощипвания” отгоре и отдолу, като постепенно разклащате опонента си. Може да стане и с нанасяне на точков удар с помощта на психологическото карате по добре известно уязвимо място на съперника.
Смисълът на изваждането от равновесие е, за да бъде приложен основния похват, съперникът трябва да бъде изваден от равновесие и разклатен.
Когато сме извадени от равновесие, контролираме своите действия в значително по-малка степен. Емоциите замъгляват разума, пречат на мисленето и вземането на решения.
„Дъжд от въпроси”
Това е похват от психологическото карате. Той се провежда по следния начин. Манипулаторът веднага задава няколко въпроса, които не са свързани помежду си.
Когато противникът започва да отговаря на един от въпросите, вие можете да определите зоната, която той счита за главна. По-късно той може да бъде обвинен, че не е разбрал същината и се опитва да избяга от отговорите.
Манипулаторът дърпа струните на желанието за собствена значимост, на вината, на отговорността и на порядъчността. Похватът ни заблуждава или ни въвлича в състояние на неопределеност.
„Доброто или лошото ченге”
Похватът се осъществява от двама манипулатори. Единият играе ролята на „лошото ченге”, а другият – на „доброто”. Агресивният и доброжелателният стил на „ченгетата” трябва да се редуват, докато опонентите не се съгласят. Смисълът на този тип манипулация е в това, че марионетките трябва да избират по-малката от двете злини и да „последват” „доброто ченге”.
http://zashtitise.blogspot.de/2013/11/b ... _3276.html
Изображение

Потребители благодарили на автора ysmivka за мнението:
pentscho
Рейтинг: 4%
 
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1849
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Re: Интересни неща

Мнениеот ysmivka » 24 Март 2014, 17:20:33

GALAXY S4

Изображение

Die Freude am gemeinsamen Erleben, die Unterstützung in alltäglichen Lebenssituationen und ein erweiterter Bedienungskomfort spiegeln sich darin wieder. Das zeigt sich anhand von cleveren Kamera-funktionen – vielfältigen Möglichkeiten des Teilens und speziell entwickelten Anwendungen. Seine Schnelligkeit beweist das Samsung Galaxy S4 gleich an vielen
Stellen. Ein 1,9 GHz Quad-Core-Prozessor bildet zusammen mit einem umfangreichen Arbeitsspeicher das Herzstück der Leistungsfähigkeit. Dank LTE-Kompatibilität und dem neuen 802.11ac WLAN-Standard erzielt es eine hohe Datenübertragungsrate. Das Samsung Galaxy S4 verfügt zugleich über ein großesFull HD Super AMOLED-Display und ein erstaunlich schlankes, kompaktes und griffiges Gehäuse.
Mit Dual Shot zwei Perspektiven gleichzeitig aufnehmen
Bis jetzt ist derjenige, der auf den Auslöser drückt nicht auf den Aufnahmen zu sehen. Ganz so, als wäre er nicht dabei gewesen. Bis jetzt, denn mit der Dual Shot-Funktion wird der Nutzer Teil des erlebten Momentes. Dank der gleichzeitigen Aufnahme wird das Bild der Frontkamera in das Bild der Hauptkamera eingeblendet.
http://www.samsung.com/de/consumer/mobi ... 9505ZKADBT

Изображение
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1849
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement