• Advertisement

50години цветна телевизия в България

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

50години цветна телевизия в България

Мнениеот vl » 1 Декември 2023, 01:20:57

Забележителен юбилей!  Но никой не се сеща за него.......

https://www.actualno.com/curious/koga-s ... 30082.html

https://e-vestnik.bg/36504/svetovnoto-i ... -godinite/

И в двете статии има малко грешки.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2430
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти

Re: 50години цветна телевизия в България

Мнениеот vl » 6 Декември 2023, 02:25:42

И така, уважаеми колеги, година след година достигнахме до този юбилей!

Струва ми се, че участниците в дейността по въвеждането на цветната телевизия у нас вече не са живи и няма кой да си спомни за това......Един от тях е инж. Емил Владков, който е от Русе и е бил колега на моя баща в завод "Найден Киров". Останалите на мен не са ми известни, но ако са живи вече са над 90-те......

Въвеждането на цветната телевизия е било съпроводено от много важно изискване-тя да се приема и като черно-бяла от черно-белите телевизионни приемници.

Системите за цветна телевизия са 3:NTSC-американска, PAL-германска и SECAM-френска. Последната има няколко варианта и в нашата страна беше наложен съветския. Но за нашите условия тя се оказа най-добрата! През 1994г. инж. Емил Владков започна нейната смяна с PAL и това приключи през 2000г. Твърдеше, че това повишавало качеството на цветното изображение, но аз като специалист не съм съгласен с него. При слаб сигнал на PAL наситеността на цветовете се променяше! Освен това, ако в телевизора имаше дефект леко искрене, цветното изображение се смущаваше и даже преминаваше в черно-бяло!

Така или иначе, цветната телевизия беше желана от хората и постепенно започнаха да се снабдяват с телевизори за цветно изображение, които през 70-те и 80-те възлизаха на няколко нормални заплати. Тоест бяха скъпи, за разлика от сегашните. Бяха и тежки-цели 65кг! През 80-те се появиха доста по-нови и леки модели. Качеството на цветното изображение се подобряваше и от самите по-нови и издържани телевизионни приемници. До края на 90-те се продаваха само наши и съветски, а западни само в Кореком. През 90-те Кореком беше закрит и западните марки, вкл. японски и южнокорейски напълниха обикновените магазини. Пак през 90-те започнахме да виждаме по телевизията стари филми от 50-те и 60-те, които вече бяха боядисани чрез компютърни методи. А ги знаехме като черно-бели.......Като устройство цветните телевизори имаха прилика с черно-белите, но имаха и доста разлики. Бяха по-сложни.
Нашето семейство се снабди с "Темп 714" през 1981г. броени дни преди нова година. Тогава никой официално не говореше за Рождество Христово. Беше забранено. Баща ми много се радваше на новата придобивка и на новогодишната цветна телевизионна програма. През 70-те твърде малко хора притежаваха цветни телевизори, но през 80-те и 90-те сериозно се увеличиха. Постепенно черно-белите телевизори започнаха да изчезват.
Доста от предаванията през 70-те бяха черно-бели въпреки цветното предаване. Даже във вестиците в колонката с програмата пишеха кои са цветните предавания.

Ако имате какво да кажете по темата, пишете! Задавайте и въпроси! Надявам се, че ще мога да ви отговоря.
Аватар
vl
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2430
Регистриран на: 8 Октомври 2007, 00:00:00
Благодарил: 488 пъти
Благодарено: 195 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement