• Advertisement

Честит 24 май!

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Честит 24 май!

Мнениеот isisito » 24 Май 2007, 09:05:41

Честит празник на всеки, който се чувства българин!!!!
Аватар
isisito
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 439
Регистриран на: 29 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: Варна
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот AnGeLy » 24 Май 2007, 11:15:45

4естит празник на вси4ки! И по слу4ая една интересна статия от в. Стандарт :D

Учителят мечта: секси и да не бие

Децата си представят даскалицата на XXI век руса и с дълбоко деколте


24 май винаги е бил денят, в който отправяме благодарност към учителите. Но той е и ден, в който си даваме сметка какъв трябва да бъде учителят. А отговора знаят най-добре децата. Във Варна ги попитаха специално как си представят добрия учител. Резултатите от проучването са, меко казано, любопитни.
Учителят супермечта на XXI век трябва да е млад, сексапилен и атлетичен. Длъжен е да се облича модерно и за предпочитане в стил "унисекс".
Това се посочва в повечето отговори на анкета, направена сред 100 деца от 5 до 12 клас. Тя се провежда за 24 май в 12 варненски училища по инициатива на колектива на ученическия вестник "Знак". Тийнейджърите посочили и други изисквания към даскалите си - да имат професионална подготовка със завършена магистратура или клас-квалификация. Децата искат преподавателите им да са под 40 години, да ги обучават с игрови похвати. Но най-вече да ги разбират и да изслушват романтичните им трепети.
Ако униформите станат задължителни за учениците, трябва да са задължителни и за учителите, смятат анкетираните възпитаници. Учителят да не бие, да не пие и да бъде добър, настояват още децата. Някои от участниците в анкетата са направили писмени разработки за учителя супер мечта в първото десетилетие на XXI век, а други са показали рисунки. На една от тях е нарисувана руса даскалка с прилепната блуза и дълбоко еротично деколте, а учителят е представен с риза в райе и модерни панталони. Поводът за анкетата е проведената наскоро общинска конференция "Училището - желана територия за ученика". Това е първи проект на младия екип на ученическия вестник.
Кръстина Маринова


Стандарт
Избори се печелят от тези, които излязат да гласуват!
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот An » 24 Май 2007, 14:23:58

[url=http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=703286]"Върви народе възродени,
към светли бъднини върви..."
[/url]

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Кирилицата

Тази азбука използват около 150 млн. души, разказва РФИ в рубриката си "Европейски акценти"

23.05.2007

Днес "Европейски акценти" ви предлага репортаж от България на колегите от световната програма на РФИ. Акцентът е българската азбука.

Кирилицата, посочват журналистите от РФИ, е една от особеностите на страната, присъединила се към ЕС на 1 януари 2007 г.

Именно заради еврочленството си българите са принудени да се адаптират към новите изисквания. Туристите от бившия Съветски блок не срещат никакви трудности с българския език, но за западните граждани е трудно да дешифрират кирилицата.

Пиер-Еманюел е французин, който е на 3-месечен стаж в компания за информационни технологии в София. Той има доста проблеми при разчитане на имената на улиците.

"Има К, H, обърнато R, обърнато N, X.

Много от буквите са обърнати според нашите представи

и това е объркващото. Когато пристигнах, си дадох 15 дни, за да се запозная с азбуката, а после два месеца, за да се срещам с хора и да мога да говоря с тях", разказва французинът.

В репортажа от София на световната програма на РФИ се подчертава, че създателите на азбуката са братята Кирил и Методий, а по-късно един от техните ученици - Климент, улеснява азбуката и дава името й - кирилица, на името на учителя му.

Днес близо 1200 години по-късно българите са много горди със своя език и своята азбука. Бившият зам.-министър на културата Панчо Цанков, който сега ръководи Евро-българския културен център, признава, че много обича своя език.

"Намирам го за много богат. Освен това смятам, че ние сме единствената страна в света, която има празник 24 май, празникът на славянската азбука.

Има песни, създадени специално за празника. Според мен той е най-хубавият в България", разказва Цанков.

Има и

химн, който възхвалява светите братя Кирил и Методий

Според Станислав Новаков, председател на Националната агенция по туризъм в България, кирилицата е символ на отваряне и мост между различни култури и религии.

Кирилицата се използва в много страни, включително Монголия, Казахстан, а това са държави от централна Азия. Разбира се, и от Русия.

T.e. около 150 млн. души ползват кирилицата. България обаче иска да привлича повече западни туристи.

Новаков обяснява, че скоро нещата ще променят и като страна членка на ЕС българите, от една страна са задължени, а от друга - способни да развиват туризъм.

Сега сменят всички имена на улици, знаците по улиците и т.н. Всичко трябва да бъде двуезично - латинска транскрипция и кирилица.

Имената не се превеждат, а само се транскрибират. Остава обаче още много работа. На този етап са сменени само табелите на големи улици и спирките на метрото в София, всички останали още са на кирилица.

Според министерска заповед българите

имат време до 30 юни, за да приключат тази задача

В България са убедени, че ще посрещнат подобаващо първите летовници.

Кирилицата е третата официална азбука на ЕС след влизането на България в съюза. Когато България влезе в еврозоната кирилицата ще се появи и на евробанкнотите.

Съвременният български литературен език започва да се формира през XIX в. С оглед на това самата азбука също търпи развитие.

Именно през XIX в. българската звукова система се променя и съдържа вече по-малко звуци, отколкото преди.

До тогава българите имат кирилица с 44 букви за 44 звука, а след това азбуката намалява на 32 букви.

Тази азбука, която познаваме и ползваме днес, е от 30 букви и тя се използва след реформата от 1945 г., когато

отпадат голямата и малката носовка, както и двойното е

Буквите от кирилицата имат няколко варианта на латиница и това поражда буквения хаос при транслитерация на имена и наименования.

За да бъдат четени правилно надписите у нас, Министерството на държавната администрация осъществи проект за транслитерация. Наименованието му е "Разбираема България".

Идеята бе да се сложи край на буквения хаос и всевъзможните варианти на транскрибиране на българските наименования на латиница.

В резултат на транслитерацията сега името на Варна няма да се прочете Бапха, каквито случаи имаше.

Най-много различни начини на изписване на латиница досега имаше Панагюрище - цели 7

Чрез създадения софтуер за транслитериране, който е качен на уебсайта на Министерството на държавната администрация всеки може да си направи справка за правилното изписване на дадено наименование с латински букви.

Най-важното е, че трябва да се извърши смяната на табелите на населени места, за да не се объркват чужденците и да са наясно къде точно се намират.

Наложително е да се сменят около 800 хил. табели. Пари за това ще се търсят и от европейските фондове.

По отношение на имената българските граждани могат да продължават да транслитерират както желаят.

www.rfi.bg
Gut sein - besser werden!
Аватар
An
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 552
Регистриран на: 31 Август 2005, 00:00:00
Местоположение: BNLW
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 23 пъти

Мнениеот liverbird » 24 Май 2007, 14:58:27

Да живее кирилицата! Честит празник!
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот vwpolo » 24 Май 2007, 15:19:28

честит празник! горд съм с нашата писменост 8)
Aut inveniam viam, aut faciam
Аватар
vwpolo
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1920
Регистриран на: 13 Април 2006, 00:00:00
Местоположение: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 4 пъти

Мнениеот estira » 26 Май 2007, 10:48:00

Малко на патерици, че идва чак от Македония...


24 май- национален празник на Македония

Изображение

За първи път Република Македония отбелязва 24 май като свой национален празник. В началото на тази година парламентът в Скопие взе решение денят да стане част от официалните празници на страната.

По случая македонското Министерството на образованието организира тържествена конференция на тема “Св. Св. Кирил и Методий и македонското културно-историческо утвърждаване”. В университета “Св. Св. Кирил и Методий” в Скопие пък се открива скулптура на Първоучителите.

Днес от името на Посолството на България в Скопие и Генералното консулство в Битоля ще бъдат поднесени цветя на паметниците на Св. Св. Кирил и Методий в Скопие и Охрид.

Вчера в Българския културно-информационен център в Скопие бе открита изложбата “От А до Я&Z” /“Кирилската азбука – новата азбука на Европейския съюз”/, информира Агенция “Фокус”. Инициативата е на центъра и българското посолството.

Изложбата е открита и представена от Спас Ташев, директор на КИЦ. Посланик Михо Михов е подчертал българския цивилизационен принос в културната съкровищница на Европа чрез делото на Солунските братя и техните ученици, както и факта, че с приемането на България в ЕС кирилицата става третата азбука, използвана в ЕС .


news.bg

Пази боже сляпо да прогледа!
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Мнениеот AnGeLy » 26 Май 2007, 12:19:00

“Св. Св. Кирил и Методий и македонското културно-историческо утвърждаване”


Как не ги е срам :(
Избори се печелят от тези, които излязат да гласуват!
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Мнениеот Mr.Bombastic » 26 Май 2007, 14:51:13

Нямате ли усещането, че тази година в Интернет 24 май не се споменаваше и т.н. Някакси мина между другото.
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7124
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 467 пъти
Благодарено: 309 пъти

Мнениеот lili_vlaeva » 26 Май 2007, 15:59:54

Да и аз го забелязах това. Уж щяло да има тържества, шествия и не знам си още какво, обаче никoй не го отрази . Дори в Новините му отредиха сигурно 1-2 мин време. Ама нали все пак изборите бяха по-важни и за тях трябваше да се предава 24 часа, та те журналистите са си почивали на този празник! :evil:
I hope life isn't a big joke, because I don't get it. ~Jack Handey
Аватар
lili_vlaeva
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1196
Регистриран на: 2 Декември 2006, 01:00:00
Местоположение: не където трябва
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот liverbird » 26 Май 2007, 17:52:13

Mr.Bombastic написа:Нямате ли усещането, че тази година в Интернет 24 май не се споменаваше и т.н. Някакси мина между другото.

Да. Така беше. Обикновено във форума рядко честитя неща, които 10-20 човека вече са честитили и още толкова ще направят, обаче този път имаше нужда.
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот AnGeLy » 26 Май 2007, 18:34:08

lili_vlaeva написа: Дори в Новините му отредиха сигурно 1-2 мин време.


Напротив, имаше обширни репортажи по вси4ки телевизии от шествията и парадите не само в столицата, но и от страната. БНТ посвети поне 1/3-та от новините на тържествата за 24 май, БТВ също, а ТВ 7 някъде около 5мин, но там и самите новини са по-кратки.
А темата, която съпътстваше 24 май, бяха наводненията в цялата страна, а не изборите.
Избори се печелят от тези, които излязат да гласуват!
Аватар
AnGeLy
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3269
Регистриран на: 23 Ноември 2004, 01:00:00
Местоположение: tief im Westen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 8 пъти

Честит праздник!

Мнениеот Stoychev » 24 Май 2009, 11:50:20

Днес е 24 май - големия и светъл праздник на българската писменост.

Кирил и Методий

"Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!..."

Тъй солунските двама братя
насърчаваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествуванье и в страданье
извърши подвизи безчет...

Да, родината ни години
пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
но върши дългът се всегда!

Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
за все световната просвета
тя бе неизчерпаем вир;

бе и тъжовно робско време...
Тогаз Балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отоманский властелин...

Но винаги духът народен;
подпорка търсеше у вас,
о, мъдреци!... През десет века
все жив остана ваший глас!

О, вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте -
заспал в глубока тъмнина;

подвижници за права вярна,
сеятели на правда, мир,
апостоли високославни,
звезди върху Славянски мир,

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нека името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
в Славянството во век веков!

Русе, 1982, априлий 15
[сп. "Мисъл", 1892, кн. IX-X]
Stoychev
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Февруари 2009, 18:18:15
Местоположение: Пловдив и Приморско
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Честит праздник!

Мнениеот estira » 24 Май 2009, 14:05:02

Stoychev написа:Днес е 24 май - големия и светъл праздник...


На зле отива работата, ще се мре! :sad5:
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Re: Честит 24 май!

Мнениеот bromma » 24 Май 2009, 14:17:02

Всъщност изобщо учили ли сме история или глупава пропаганда? Ето това напр. научавам за пръв път, въпреки че често съм се питал:
Защо Евлоги е по-известен от Христо Георгиев?
Хъшовете набеждават по-малкия брат, че е задигнал 100 000 златни рубли

Двамата братя Евлоги (1819 г. ) и Христо (1824 г. ) Георгиеви са родени в Карлово в семейството на Георги Недев от близкото днешно село Васил Левски и Евдокия Пулиева. Само те остават живи от общо 5-те деца. В началото на 1930 г. баща им умира, като оставя добро състояние. Захващат се с търговия във Влашко и състоянието им нараства многократно. След като братята са трупали състоянието заедно и Евлоги завещава на Софийския университет общите им пари, защо за Христо се говори само като за “брата на Евлоги”?
Вярно, че Христо е по-малък, че умира сравнително млад, но от друга страна, богатството им е било общо. Дали пък няма някаква друга причина за това игнориране на по-малкия брат? Може би трябва да се върнем в далечната 1856 г. , когато започва Кримската война. Русия смята да включи в делото и българите в Румъния, като по внушение на главнокомандващия княз Горчаков богатите нашенци съставят комитет, наречен “Благотворително дружество”, който набира доброволци.

За целта Русия превежда 100 000 златни рубли. Председател на комитета е Константин Чокан, а касиер - Христо Георгиев. Записват се 2500 доброволци, за чието въоръжаване и снабдяване средства даряват главно членовете на комитета. Четата тръгва към Калафат, но турски аскер ги очаква на българския бряг и до въстание не се стига. Дарените обаче 100 000 златни рубли незнайно къде потъват. Оказва се, че ги е прибрал Христо Георгиев, който ги е вложил във фирмата.

Цели 12 години поборниците Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа и Хаджи Димитър минават с чети в България, отчаяно се молят за пари, но не им дават. На всичкото отгоре Христо и Евлоги Георгиеви донасят на турското правителство на 8 юли 1868 г. , че четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е минала Дунава.

Поборниците решават да отвлекат Христо Георгиев от вилата му и да го прекарат насила в България с чета, за да види колко е лесно да се воюва с турците. Планът обаче не успява. Според Захари Стоянов през 1868 г. дори Левски решил да се разправи с богаташа, като започнал подготовка за убийството на Христо Георгиев. Едва успял да го откаже по-уравновесеният Любен Каравелов. В хъшовските си години Стефан Стамболов признава, че получавал пари от Евлоги Георгиев само когато отидел при него с пистолет.

Христо Георгиев умира внезапно на 6 март 1872 г. в Букурещ. Поради враждата му със старите поборници след Освобождението той бързо е забравен. Завещанието на Евлоги Георгиев е отворено на 9 юли, два дни след смъртта му през 1879 г. , в Илфовския окръжен съд в Букурещ. Близките му, особено наследниците на майка му, Пулиеви, се надяват да забогатеят, но след като чуват завещанието, остават като гръмнати. Евлоги дарява на българската черква в Букурещ 20 000 лева, “за да се поддържа училището “Кирил и Методий”. 200 000 лева са предназначени за Букурещкия университет, “за да се издържат бедните, но прилежни студенти”. На общината в Галац са завещани 30 000 лева. Шест милиона дарява за построяване на висше училище в България. За строителството на българска болница в Цариград, за приюта “Елена” и букурещкото управление на болниците. Три години преди смъртта си той е купил и сграда в Солун за българска община.

За братовчедите, родени от тримата братя на майка му и на неомъжените братовчедки, той оставя сравнително дребни суми. Оставя дома си в Букурещ на леля си Елисавета Пулиева заедно с покъщнина, коне и т. н. Ошашавените роднини обаче най-много ги възмутило написаното в завещанието, че негов универсален изпълнител е Иван Евстратиев Гешов.

Завещанието, естествено, е оспорено, като процесът дори се политизира. Правителството, в което петима министри са юристи, завежда дело. Ответник е Иван Ев. Гешов. Макар и да е страна в спора, министър-председателят Димитър Петков запазва умереност: “Правителството няма да спечели пари и чест в това дело. ” В края на краищата то губи процеса въпреки разпита на множество свидетели.

Заради проточилия се съдебен процес построяването на Висше училище, както предвижда чл. 13 от завещанието, се реализира чак през 1934 г. , когато е построен ректоратът на Софийския университет. След това издигат и другите две крила. Не се изпълнява желанието на Евлоги училището да се казва “Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово”, а е наречено “Св. Климент Охридски”.

Любомир МИХАЙЛОВ

И преди сто и трийсе години всичко е било пари и то колкото се може повече. Преди от Русия, днес от EU, родният "бизнес" се урежда!
Аватар
bromma
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1315
Снимки: 270
Регистриран на: 24 Февруари 2008, 01:00:00
Местоположение: Sverige, Stockholm
Благодарил: 149 пъти
Благодарено: 254 пъти

Re: Честит 24 май!

Мнениеот nanie » 24 Май 2009, 14:50:01

Честит празник,Честит 24 май -на вси4ки БЪЛГАРИ :flower:
Бъди себе си,има достата4но други хора.

Не забравяй да оби4а6 себе си!!

Приятелите идват и си отиват,а враговете се натрупват!
Аватар
nanie
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 240
Регистриран на: 6 Август 2006, 00:00:00
Местоположение: germany,NRW
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement