Страница 1 от 1

Магистърска степен ,изисквания за холандски университет

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2013, 11:57:07
от Iliananana
Здравейте,казвам се Илиана.Скоро открих този форум,което ме радва изключително, в него виждам кадърни и амбициозни българи, които с обща взаимопомощ и подкрепа споделят интересите и целите си. Това е чудесно, особено когато си далеч от дома.
Имам въпрос относно признаване на дипломи в Холандия, кандидатствах в Утрехт,не ме приеха :( , както и да е , сега мисля за Амстердам,но повече ме вълнува отговора им ,в които писаха че дипломата ми не била на нужното ниво. Това ме притесни леко.Завършила съм ' Мениджмънт на бизнесорганизациите" в СА " Д.А.Ценов" .Ако има някои завършил този университет и приет в Холандия или някои запознат с приемане на българските дипломи в холандските университети,пишете моля! :)

Re: Магистърска степен ,изисквания за Холандски университет

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2013, 12:19:45
от iniuta
Зависи каква специалност искаш да кандидатстваш. В някои университети има едногодишни pre-master програми за хора, чиято бакалавърска програма се различава до някаква степен от желаната магистърска.
Отделно резултати от GMAT, TOEFL/IELTS, мотивационно писмо и т.н.

Re: Магистърска степен ,изисквания за Холандски университет

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2013, 17:07:17
от Iliananana
Благодаря за бързия отклик. Ами "Политика и общество" и "История на културата",не съвпадат с досегашните и незнам как да преценя към какво да се насоча,а тук не дават никаква информация. Особено ме притеснява дали се признават дипломите ми тук,какво отношение имат към българските дипломи като цяло.

Re: Магистърска степен ,изисквания за Холандски университет

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2013, 19:17:28
от boyko123
Илиана, за магистратурите университетите са напълно свободни да определят критериите за прием, така че общи правила е трудно да се намерят. Казваш "тук не дават никаква информация", не знам къде е "тук", но най-добрата информация може да ти даде самия университет, където кандидатстваш. Може да пишеш на отдела за прием, вкл. с молба за съвет ако се колебаеш между няколко специалности. Колкото по-конкретни въпроси зададеш, толкова по-вероятно е да получиш смислени отговори, в това число и по отношение да дипломата ти от БГ - дали е приложима и ако не, защо. Ако се забавят с отговора, информация може да се потърси и по телефона.

Също може да попиташ уни Утрехт какво разбират под "дипломата не е на нужното ниво" - напр. че успехът е нисък, специалността не е подходяща, имат резерви по отношение на СА, или нещо друго. Може да се измъкнат със стандартния отговор "намерихме по-добри кандидати", но може и да ти кажат нещо по-конкретно.

Изобщо, с питане и до Холандия се стига ;)

Re: Магистърска степен ,изисквания за холандски университет

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2013, 19:53:18
от Iliananana
Мерси boyko123,виждам че вече си добре запознат с холандския манталитет ;-) ,стига се и то с доста питане,че се затрудняват много да отговарят на сложни въпроси. Чакам отговор от тях,надявам се наистина да е по-конкретен. Няма опоменати критерии за нивото на образование ( а,моето е с отличен) или някакви насоки спрямо избраните специалности ,това бяха първите ми въпроси, но основно доста добре ми обясниха как да си платя таксата за разглеждане на документи. Ами сега ще знам за друг път и ще се застраховам предварително с всякакви въпроси. Като цяло желая да изучавам специалности с хуманитарна или социална насоченост ,но незнам как точно ще ми се получи. Така че ако някой знае как точно се получава,ще се радвам да даде съвет. ;-)

Re: Магистърска степен ,изисквания за холандски университет

МнениеПубликувано на: 24 Юни 2014, 17:44:49
от Iliananana
Здравейте,
приеха ме във Wageningen :). Бих се радвала да науча повече подробности за обучението там. Ако има някой настоящ или бивш студент,ще се радвам ако сподели мнение. Ако някой пък иска някаква информация,с която аз мога да помогна ,съм на линия.
Поздрави,

Re: Магистърска степен ,изисквания за холандски университет

МнениеПубликувано на: 24 Юни 2014, 19:40:31
от iniuta
Честито и много бъдещи успехи! Не си имала проблеми с признаването на дипломата, нали?

Re: Магистърска степен ,изисквания за холандски университет

МнениеПубликувано на: 4 Юли 2014, 15:26:44
от Iliananana
Благодаря :) ,
Нямах проблеми изобщо. В общи линии от университета в Утрехт ме заблудиха първоначално. Беше ми трудно ,тъй като нямах достатъчно информация в началото. Моят съвет ,към всички които искат да кандидатстват тук е да посетят всички активности ,които се предлагат от избрания от тях университет,като например : Master / Bachelor open day, Be a student for a day и други подобни. На място може да се получи достатъчно информация и да се придобие добра представа за нивото на унито.
Желая успех на всички бъдещи студенти!