Страница 1 от 1

Кандидатстване в холандски Университет

МнениеПубликувано на: 23 Юли 2014, 21:02:37
от Детелина
Здравейте ,

Кандидатствам в 4 Университета в Холандия измежду ,които и Хага /специалност межд.право/
Стигнах до последния етап на дългата процедура , но накрая ,когато трябва да изпратя съответно дипломата си за завършено средно образование ,съответно преведена и легализирана разбира се се получи нещо много странно и нелогично.....
След многобройни запитвания и имейли се оказва , че не позволяват изпращане онлайн , а съответно оригинала по пощата не искат да го пращам .
Единствения вариант , за който ми пишат не знам колко пъти вече е ...да отида там септември с оригиналната диплома и ...така щели да завършат комплектоването на докумените ми и да ме запишат !!!!
Разбира се февруари получих оферта с условия , но ...да отивам до там без предварително да имам съобщение ,че съм приета ....звучи невероятно просто !!!!

Има ли някой , който е минал по този път и е наясно с процедурата ....Моля Ви за информация , защото времето лети , а аз не знам какво да правя ...повече не мога да ги питам за това , получавам неизменно същия отговор

Детелина

Re: Кандидатстване в холандски Университет

МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 19:01:30
от boyko123
Здравей,

Говорих с няколко студенти тук в Енсхеде, а и по спомени също, изисква се преведено и легализирано копие от съществуващите дипломи (средно образование, бакалавър, и пр.). Пише го изрично и в сайта на Хагския университет:
http://www.thehagueuniversity.com/bache ... /enrolment

Правилно ли разбирам, че искат българския оригинал на дипломата? Струва ми се странно, ама знам ли...

Re: Кандидатстване в холандски Университет

МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 19:51:17
от Детелина
Здравейте ,
Много благодаря за отговора .
Разбира се изисква се преведено и легализирано копие на дипломата за средно образование , аз това вече го имам.

Проблема е в начина ,по който да достигне това копие до Хага ,това исках да питам ,ако някой знае.
Те не предлагат опция да изпратим копието онлайн /което е най-нормално и бързо/
Също не позволяват да изпратим преведената и легализирана диплома по пощата.
Искат да " отида септември с дипломата и да я представя на място " , а аз как да харча пари за билети без да съм сигурна ,като я видят ще ме приемат ли !!!!! Това е абсурда в случая....

Мисля ,който е учил там знае ,те правят първо една оферта с известни условия / сертификат за владеене на език , диплома и т.н/ . Такава оферта ми направиха февруари още и остана само да представя дипломата,защото най-късно се получава като време . Но без да е отишла по някакъв начин предварително при тях и те да кажат окончателно отговарям ли на условията и ще ме приемат ли как да се "разхождам " до там както те искат ,за да занеса дипломата лично да я видят....

Знам , че не звучи логично , но безброй пъти ги питах - вече имам преведена и легализирана диплома , как да ви я изпратя ,за да прецените ще одобрите ли кандидатурата ми окончателно /както става навсякъде / и отговарят едно и също

Ето за най-нагледно изпращам дословно изискването им :

-You can show your legalized diploma during the registration days.
-We strongly recommend you not to send your original diploma by post. A scan of your diploma will not suffice for enrolment.
-You can show your diploma after arrival in Holland but no later than mid-September.
-You should just come and show your original diploma. You are already conditionally admitted which means that your Diploma za (zavurcheno) sredno obrazovanie will give access to the programme Law and we can complete your enrolment after showing your diploma.

Не може да я изпратя предварително , трябва да отида на място ...как да съм сигурна в резултата

Ще бъда много благодарна , ако някой вече е минал по същия път и сподели възможно ли е така ....

Re: Кандидатстване в холандски Университет

МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 20:05:12
от iniuta
Аз съм пращала преведено и легализирано копие от дипломата си по DHL, заедно с целия аpplication package.

Re: Кандидатстване в холандски Университет

МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 20:22:36
от boyko123
Ами докато няма някой, дето да се обади че е минал по същия път, да поразпитам още малко.
1) Те знаят ли оценките ти от дипломата - по какъвто и да е начин? Ако ги знаят, и при това положение си condionally accepted, показването на оригинала е формалност - вероятно им трябва просто за сверка на данните. Ако не знаят оценките, почва да ми намирисва.
2) Обикновено преди окончателното записване е необходимо да се преведе семестриалната такса. Ако си я платила, или искат да я платиш преди началото на септември, това пак показва че де факто си приета.
3) Варианта DHL, както каза inuita, и на мен ми изглежда опция. За завереното копие става въпрос. Ама това не е въпрос, а твърдение :)
4) Опита ли да говориш с тях по телефона?

Re: Кандидатстване в холандски Университет

МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 20:32:00
от iniuta
boyko123 написа:Ами докато няма някой, дето да се обади че е минал по същия път, да поразпитам още малко.
1) Те знаят ли оценките ти от дипломата - по какъвто и да е начин? Ако ги знаят, и при това положение си condionally accepted, показването на оригинала е формалност - вероятно им трябва просто за сверка на данните. Ако не знаят оценките, почва да ми намирисва.


Реално за тях дипломата си е формалност. По-важно е да е покрила изискванията за владеене на езика, те и затова са казали, че е conditionally accepted.

boyko123 написа:2) Обикновено преди окончателното записване е необходимо да се преведе семестриалната такса. Ако си я платила, или искат да я платиш преди началото на септември, това пак показва че де факто си приета.


Не е задължително, до университетска политика е. Аз трябваше да платя таксата си при записването, на място.

Re: Кандидатстване в холандски Университет

МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 20:40:17
от boyko123
Хм, всъщност си права; успехът не би трябвало да има значение, не знам обаче дали нямат изисквания за определени предмети, затова попитах дали са виждали някакъв дипломо-подобен документ.