• Advertisement

Накъде след Германия?

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот bknf » 12 Януари 2018, 21:04:28

ivo75 написа: Тя, темата съвсем зави нанякъде...Та само да добавя, че Ботев въобще не е ясно, как е загинал. Дали геройски в бой с турците? Или, като куче застрелян в гръб от своите? Труп няма, приказливи свидетели на смъртта също. Правени са две анкетни комисии след Освобождението без да бъде разкрита истинатА. Или по-скоро, за да бъде правилно потулена.

Не съм запознат със случая, но може да е имало някой, който ги е издал. Щом е било потулено, значи е възможно тоя, който е бил замесен - да е заел държавно място след Освобождението.

Колкото за другите герои от Ботевата чета, които са избегнали турския куршум. След разпадането на четата са попаднали в лапичките на същите тия, които са тръгнали да освобождават и те с удоволствие и срещу заплащане са ги предали на турците. И преди някой да ме обвини, че си измислям за оживелите четници, че българин никога не може да предаде някой тръгнал да го спасява/освобождава - всичко това го има в музея на Баба Тонка в Русчук

Това не го знаех, както и не съм бил никога в музея на Баба Тонка. Трябва да мина някой ден. По време на Освобождението, kато е минал някакъв казашки полк през Батак, видяли едно малко дете, на което родителите били изклани. Взели го като дете на полка. После го пращат в Петербург, където завършва военно училище. Kогато немците блокират Ленинград, участва в защитата на града и загива като офицер. Случая бил описан някъде в мемоарите..
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3543
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 275 пъти
Благодарено: 420 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот baconsutan » 12 Януари 2018, 22:25:26

[quote="bknf"]Темата от това, накъде да хванат отделните хора от Германия, направи завой към един друг въпрос.
Накъде върви България?
[quote]

В Германия живеят различни хора:
1.Такива, които се чувстват добре, искат да останат, но по различни причини не могат. Един пример е написаното от Дидо73.
2.Такива, които не се чувстват добре и желаят да напуснат страната.
3. Такива които се чувстват добре и не искат да я напускат, но им се предлага по - добър вариант, когото да обмислят. По - добра работа, решаване на някои битови или здравословни проблеми на друго място, удовлетворяване нужди на семейството: талантливо дете - музикант, художник, спортист, архитект, лекар, инженер, необходимост от грижи за член на семейството и други.
Тези хора са изправени пред дилемата какво да направят не само със собствения си живот, а и с живота на другите, зависещи от тях.
Преди ме питаха дали живея постоянно в Германия за да пиша във форума. Живях, но се наложи да се грижа за възрастен и болен родител, като за малко дете. Един съученик, който беше на голяма позиция в САЩ, спешно се върна в РБ заради майка си, на която вследствие диабет отрязаха краката и беше сал сама. Та неговата кариера приключи безвъзвратно, но Човекът изпълни синовния си дълг да склопи очите на жената, която го е създала. Друг приятел се премести в Холандия, където имаше възможността да живее в къща заедно с майка си, която изтегли от България, тъй като нямаше останали роднини. Въпреки, че в DE имаше много добра работа и постоянно пътуваше по света.
Познавам хора, които не издържаха на униженията и тормоза от немци в Германия, по принуда се върнаха в РБ и сега са пациенти на психиатрите, а близките им си скубят косите.
Знам и такива, които се бяха устроили по всички линии в DE, нищо не им липсваше. На единия обаче му предложиха работа в Канада, каквато не е и сънувал и той замина. Детето на другия се оказа изключителен музикант и човекът целокупно със семейството си отпраши за Русия. Още не се е върнал, а дъщерята от години покорява световните симфонични сцени.

Потребители благодарили на автора baconsutan за мнението:
EdiMi1
Рейтинг: 4%
 
baconsutan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 467
Регистриран на: 8 Септември 2015, 21:37:27
Благодарил: 127 пъти
Благодарено: 121 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот bknf » 12 Януари 2018, 23:51:55

baconsutan написа: Един съученик, който беше на голяма позиция в САЩ, спешно се върна в РБ заради майка си, на която вследствие диабет отрязаха краката и беше сал сама. Та неговата кариера приключи безвъзвратно, но Човекът изпълни синовния си дълг да склопи очите на жената, която го е създала.

А не е ли било възможно, тя да отиде в САЩ при него - или разходите биха били огромни ?

baconsutan написа:Познавам хора, които не издържаха на униженията и тормоза от немци в Германия, по принуда се върнаха в РБ и сега са пациенти на психиатрите, а близките им си скубят косите.

Слушал съм и за случаи, когато българи в Германия, поради "вина" на обстоятелствата или и на самите себе си (незнание, случайност, собствена или чужда грешка) - стават инвалиди - без да имат "нормален" живот след това.

Има и други случаи (още по-зле), но тях няма да ги споменавам.

А в случая си засегнал въпроса - човек е трябвало да оцелее - за целта се е изнесъл по света, защотото по независещи от него причини, някой е променил - умишлено и съзнателно, бавно и славно, или бързо и неусетно; използвайки всички видове въздействие - масмедии, икономически похвати, и т.н. - средата, в която е израстнал.

Cлед което са дошли разни печалбари, или от друга страна - откровени мошеници, които са почнали да филетират и разпродават онова, до което са се докопали.

При което обаче, те нито биват наказвани (а по кои и чии закони), нито са се погрижили, за това как ще живеят (останалите, възрастни) хора на територията на страната - които нямат възможността да отидат някъде другаде.

Hито това тях много ги интересува. Сещам се за Царя, Иван Костов, и всички знайни и незнайни герои на българския преход към пазарна икономика.

И защо същия тоя човек, не се върне в Родината си - за да се грижи за хората, при които е израстнал като дете.

Правилно ли съм те разбрал?
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3543
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 275 пъти
Благодарено: 420 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот EdiMi1 » 13 Януари 2018, 09:31:02

baconsutan написа:
bknf написа:Темата от това, накъде да хванат отделните хора от Германия, направи завой към един друг въпрос.
Накъде върви България?
В Германия живеят различни хора:
1.Такива, които се чувстват добре, искат да останат, но по различни причини не могат. Един пример е написаното от Дидо73.
2.Такива, които не се чувстват добре и желаят да напуснат страната.
3. Такива които се чувстват добре и не искат да я напускат, но им се предлага по - добър вариант, когото да обмислят. По

Да, това са ситуации в които наистина човек често е изправен пред труден избор и с малка взаимопомощ можем да дадем ценно мнение и информация, които да помогнат в избора. Това е градивно, според мен.
Може би нямаше да има завои в темата, ако заглавието беше мааалко перефрезирано, нещо от сорта - Накъде след Германия, когато/ако/ се наложи. Защото иначе може би звучи - Накъде, защото в Германие е зле.
EdiMi1
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 28 Октомври 2017, 07:33:33
Благодарил: 20 пъти
Благодарено: 11 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот rikiking » 13 Януари 2018, 09:53:29

EdiMi1 написа:Германия, когато/ако/ се наложи. Защото иначе може би звучи - Накъде, защото в Германие е зле.


Има хора, за които е добре. И на мен ми е добре в Германия, но точно защото не работя в тази държава и доходите ми идват отвънка и съм почти изцяло независим от немската бюрократична машина,ред и дисциплина,трудови порядки и регулации.

Но има и българи,работещи в Германия, за които направо си е доста зле и това го знаят и малките деца.Много от нас познават или са виждали смачкани, отрудени и изтормозени сънародници,попаднали в ръцете на някой комплексар немец да си избива върху тях наследствената обремененост, натрупана от три поколения протестанти преди него примерно. Скромни хора работници и служители българи,някои от тях на възраст, докарани буквално до лудост и отчаяние, както беше написал по-горе колегата baconsutan. Но принудени от обстоятелствата да скърцат със зъби и да търпят...Въпросът е, че в България сигурно би им било обаче още по-зле...

Оня ден в общината срещнах съсед - приличен германец, който ме пита какво правя. Като му казах че се абмелдвам, понеже пак заминавам да работя в Африка, му стана много неприятно. Направо му се промени физиолномията и само каза : "Hier kann man nicht mehr leben..."
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan

Потребители благодарили на автора rikiking за мнението (общо 4):
baconsutanМитака ФУbknfEdiMi1
Рейтинг: 17%
 
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот EdiMi1 » 13 Януари 2018, 10:38:06

rikiking написа:
EdiMi1 написа:Германия, когато/ако/ се наложи. Защото иначе може би звучи - Накъде, защото в Германие е зле.


Има хора, за които е добре. ..........................каза : "Hier kann man nicht mehr leben..."

Винаги ще има и от едните и от другите. Винаги ще има местни/включително и на други континенти/, които са готови до кажат горното. Съдби много. Обстоятелства също.
Не е нужно да генерализираме обаче, защото едва ли някои от нас може да даде точна прогноза или да промени нечия съдба.
Субективните интерпретации няма да помогнат. Много е индивидуално. Усета и прага на болка дори, е различен за всеки.
Ако някои е попаднал на кръстопътя, нека му дадем инфото, което имаме, а той ще си вземе решение съобразно капацитета си, зора си и обстоятелствата около него. Надявам се да сме, да ни има и се усещаме , като българска общност все пак.

Потребители благодарили на автора EdiMi1 за мнението (общо 2):
baconsutanrikiking
Рейтинг: 8%
 
EdiMi1
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 28 Октомври 2017, 07:33:33
Благодарил: 20 пъти
Благодарено: 11 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот bknf » 13 Януари 2018, 13:57:55

rikiking написа: Оня ден в общината срещнах съсед - приличен германец, който ме пита какво правя. Като му казах че се абмелдвам, понеже пак заминавам да работя в Африка, му стана много неприятно. Направо му се промени физиолномията и само каза : "Hier kann man nicht mehr leben..."

Това е огромна тема. Kак на немския народ им натрясват решения, които те трябва да приемат. Cякаш са в Средновековието. Тия които са богати - чак толкова много не ги боли. Но останалите.. те нямат никой, който да им
слуша гласа. Няма Меркел, която да отговаря на въпроси 4 часа - от цялата страна.

Има медии, които лъжат - bis sich die Balken biegen. А ако във форума след някоя статия - коментарите не съвпадат с официалната политика на редакцията - се трие абсолютно. Това за да не мога четящите - да прочетат различна информация, факти - от "официалната". Или съобщават празни приказки. За шарените чорапи и зелените обувки на някой си. ;-)

Така че Германия през 2018 далеч не е това, което беше през 1998 година (примерно). А ще става - кой знае какво. Не искам да давам прогнози, щото не съм силен в тях. Пък и не е моя работа.

А в България 1993.. 1995.. 2001.. та до днес - да не би да е било по-различно?

На немеца му е станало неприятно, защото е осъзнал, че се намира в някаква реалност, която той нито може да я промени - нито може да избяга от нея. На практика - не може.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3543
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 275 пъти
Благодарено: 420 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот baconsutan » 13 Януари 2018, 16:32:53

[quote="bknf"]
А не е ли било възможно, тя да отиде в САЩ при него - или разходите биха били огромни ?
А в случая си засегнал въпроса - човек е трябвало да оцелее - за целта се е изнесъл по света, защотото по независещи от него причини, някой е променил - умишлено и съзнателно, бавно и славно, или бързо и неусетно; използвайки всички видове въздействие - масмедии, икономически похвати, и т.н. - средата, в която е израстнал.
Hито това тях много ги интересува. Сещам се за Царя, Иван Костов, и всички знайни и незнайни герои на българския преход към пазарна икономика.
[/quote)
Разходите не са проблем, но жената бе много зле здравословно и не можеше да пътува. Освен това, от денонощното учене и работа в САЩ приятелят ми остана неженен, демек сам в чужбина, сам и у дома.
Срам ме е да си призная, че първият път и аз се излъгах да гласувам за "Царя", който после ме оправя повече от 800 дни. Мислех си, че това е човек . аристократ, с мисия в българската история, а той излезе обикновен покерджия, дребна душица. Такива като него, драгалевския преподавател по политикономия и комунетата - мандраджии изгониха всичко читаво от България, за да нямат вътрешна опозиция и противодействие. Резултатите сега ги виждаме, никой не иска да се връща в РБ. Дано някой ден тъжната родна картинка да се промени и грабителите да ги видим на топло при бай Ставри в Софийския централен.
baconsutan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 467
Регистриран на: 8 Септември 2015, 21:37:27
Благодарил: 127 пъти
Благодарено: 121 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот VaskoLeon » 13 Януари 2018, 19:07:09

bknf написа:Това е огромна тема. Kак на немския народ им натрясват решения, които те трябва да приемат. Cякаш са в Средновековието. Тия които са богати - чак толкова много не ги боли. Но останалите.. те нямат никой, който да им
слуша гласа. Няма Меркел, която да отговаря на въпроси 4 часа - от цялата страна.

Има медии, които лъжат - bis sich die Balken biegen.


Люгенпресе, иначе Путин и Орбан били диктатори, нищо че са избрани на демократични избори с голямо мнозинство! :)

Немците са облъчвани с тази пропаганда от десетилетия, гьобелслизацията е факт! :mrgreen:
Аватар
VaskoLeon
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1565
Регистриран на: 1 Юни 2008, 00:00:00
Местоположение: Leonberg bei Stuttgart
Благодарил: 49 пъти
Благодарено: 41 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот baconsutan » 13 Януари 2018, 21:39:38

VaskoLeon написа:А трябваше да виснат на кестените в София, за да стане нормален преход! :mrgreen:

Който не ти вярва да види случката в Румъния и колко напред е стигнала сега тази държава. В България растат вековни чинари, хайдушки буки и дъбици, някой разклонил се орех също би могъл да е полезен.
Има и друг публичен подход, практикуван в новият световен хегемон - Китай. Но там китайците си нямат БХК. И не страдат от това, а изкореняват круто всякакви гнили практики, за да върви държавата им нагоре.
baconsutan
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 467
Регистриран на: 8 Септември 2015, 21:37:27
Благодарил: 127 пъти
Благодарено: 121 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот itzo » 14 Януари 2018, 08:36:04

VaskoLeon написа:...СерГейчетата от форума нямат край, пребоядисани комуненца! А трябваше да виснат на кестените в София, за да стане нормален преход! :mrgreen:


Откъде този внезапен изблик против СерГейчетата по почти всички страници на форума бре, Васко? Да не би някой от спътниците, които редовно примамваш по маршрута София-Щутгарт да те е ...ъъъ...обидил?
В главите на хората трябва непрекъснато, до втръсване, да се набиват незначителни факти. Тогава те ще имат чувство за динамика, без въобще да помръдват. И ще бъдат щастливи!
itzo
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2040
Регистриран на: 4 Февруари 2014, 13:43:36
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 221 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот zlateto » 14 Януари 2018, 09:18:24

itzo написа:Да не би някой от спътниците, които редовно примамваш по маршрута София-Щутгарт да те е ...ъъъ...обидил?


Откакто @VaskoLevski прописа във форума, все ми се иска да му задам един въпрос: Ако си намери спътник и той се окаже по средата на пътя дърт комунист, човека стига ли желаната от него цел и въобще какво му се случва? :mrgreen:

Шегата настрана, "цялото форум" разбра за (не)симпатиите ти към Ицо и Иво и мерака да лепиш етикети. На тях знам, че им е все тая и с удоволствие ти отвръщат, но имай милост към нас четящите. "Вие комунистите, ти недоклатения" и производните им, си ги запази за "вкъщи" (Mr.Bombastic) или за извън форума. Тук гледаме да се понaсяме, колкото и да не се харесваме.

Хайде със здраве!

P.S. Извинявам се за лиричнoто отклонение, ама и аз душа нося хахха. O:) ;-)
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”

Потребители благодарили на автора zlateto за мнението (общо 2):
itzoEdiMi1
Рейтинг: 8%
 
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2716
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1190 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот rikiking » 14 Януари 2018, 09:58:21

zlateto написа:Шегата настрана, "цялото форум" разбра за (не)симпатиите ти към Ицо и Иво ...


Че те/особено втория/не са си и за понасяне... :mrgreen:
---------------------------------------------------------
VaskoLeon написа:
Той е един каканижеш лузър, утайка на обществото....!
:laughing6:
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот itzo » 14 Януари 2018, 10:09:39

rikiking написа:
zlateto написа:Шегата настрана, "цялото форум" разбра за (не)симпатиите ти към Ицо и Иво ...


Че те/особено втория/не са си и за понасяне... :mrgreen:


А пък на първия целта в живота не е да го харесват разни Васковци. За коя shithole заминаваш този път, ако не е тайна?

https://www.theguardian.com/us-news/201 ... ranslation
В главите на хората трябва непрекъснато, до втръсване, да се набиват незначителни факти. Тогава те ще имат чувство за динамика, без въобще да помръдват. И ще бъдат щастливи!
itzo
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2040
Регистриран на: 4 Февруари 2014, 13:43:36
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 221 пъти

Re: Накъде след Германия?

Мнениеот rikiking » 14 Януари 2018, 10:22:05

itzo написа:
rikiking написа:
zlateto написа:Шегата настрана, "цялото форум" разбра за (не)симпатиите ти към Ицо и Иво ...


Че те/особено втория/не са си и за понасяне... :mrgreen:


А пък на първия целта в живота не е да го харесват разни Васковци. За коя shithole заминаваш този път, ако не е тайна?

https://www.theguardian.com/us-news/201 ... ranslation


Не е от shithole-тата тоя път /не че и там не сме били/. Заминавам за тая африканска държава, дето Мути не дава азил на жителите ѝ,щото била спокойна и развивала много добре икономиката си. Даже и там напъват да се заселват бежанци от shithole-тата ...
We can't help everyone, but everyone can help someone.
Ronald Reagan
Аватар
rikiking
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2359
Снимки: 1
Регистриран на: 17 Юли 2014, 13:47:49
Местоположение: Уганда
Благодарил: 237 пъти
Благодарено: 425 пъти

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement