• Advertisement

Проблем с Nebenkostenabrechnung

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Проблем с Nebenkostenabrechnung

Мнениеот Yuriy » 13 Юни 2013, 21:39:59

Здравейте.моля за съвет!плащаме 430 евро квартира,като наема е 300 а130 евро са режийните.и сега зяпна ме сюрпризира с изравнителна сметка от 503 евро.прати ми го с препоръчано писмо,но това е някакъв лист без печат или подпис и той твърди че е от фирма която се занимава стакива сметки.помолих го да ми обясни за каво толкова доплащаме а той само вика че сметките са точни,но впоследствие разбрах че съседа донас въобще не е получавал такова писмо.като попитах хазяина за това той ми отговори че съседа го познава отдавна и е много икономичен.нямаме индивидуални водомери и топломери,а доколкото разбрах ни пиал и сметка и за кабелна и сателит а ние нямаме.стана голям скандал и сега жена ми я е страх да не ни изкара от квартирата ,че нашия доказан доход трудно ще си намерим квартира.може ли да ни изкара след като сме си плащали всички сметки .имаме и договор .носме много зле с немският не знаем на кой можем да се оплачем.ако някой пише с съвети ще сме му много благодарни.
Yuriy
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Май 2012, 10:17:48
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Проблем с хазяина

Мнениеот daisymm » 13 Юни 2013, 22:44:35

Здравей Yuriy,

ще карама направо по същество.

Yuriy написа:Здравейте.моля за съвет!плащаме 430 евро квартира,като наема е 300 а130 евро са режийните.и сега зяпна ме сюрпризира с изравнителна сметка от 503 евро.

Първоначалният размер на т.нар. Nebenkosten (130 EUR) към наема ви е определен на база на потреблението на предишния наемател. Ако той е действал икономично е напълно реално да се получи такава разлика. Ако тези 503 EUR са за едногодишен период, това прави около 40 EUR на месец.

От личен опит - в първото ни жилище след изравнителната сметка за първата година трябваше да доплащаме около 560 EUR. Нямаше грешка в сметката (доколкото наличните данни позволяват да се прецени). Последва корекция на Nebenkosten и за следващия период трябваше дори да ни върнат малко пари.

Yuriy написа: ... прати ми го с препоръчано писмо,но това е някакъв лист без печат или подпис и той твърди че е от фирма която се занимава стакива сметки.помолих го да ми обясни за каво толкова доплащаме а той само вика че сметките са точни,но впоследствие разбрах че съседа донас въобще не е получавал такова писмо.като попитах хазяина за това той ми отговори че съседа го познава отдавна и е много икономичен...

И моите изравнителни сметки изглеждат точно така - едни прости разпечатки на фирмени бланки без подпис/печат. Това е нормално. Ще вметна само, че изравнителна сметка получава всеки живущ (твоят икономичен съсед също), независимо дали има да доплаща или имат да му връщат пари.

Yuriy написа: ... нямаме индивидуални водомери и топломери,а доколкото разбрах ни пиал и сметка и за кабелна и сателит а ние нямаме.стана голям скандал и сега жена ми я е страх да не ни изкара от квартирата ,че нашия доказан доход трудно ще си намерим квартира.може ли да ни изкара след като сме си плащали всички сметки .имаме и договор .носме много зле с немският не знаем на кой можем да се оплачем.ако някой пише с съвети ще сме му много благодарни

Каква е тази сграда без индивидуални водомери и топлинни разпределители (топломери)? Изравнителната сметка не е ли разпечатана директно на бланка на фирма. Коя е фирмата? В самата изравнителна сметка има доста полезна информация какво и защо е така. Можеш ли да я сканираш и изпратиш?

В Nebenkosten може да са включени най-различни неща, а не само разходите за вода и отопление - например обработката на тревните площи, почистване на стълбището, снегопочистване и т.н., и т.н. Съмнявам се в договора ви за наем да е посочено детаилно за какво точно сте плащали тези 130 EUR, но има начин да получите тази информация. Наемодателят ви частни лице ли е?

Още нещо, има райони на Германия, в които цената на водата е неприлично висока. При разходите ни за вода са по-високи от разходите за отопление. Може именно това да ви е "надуло" сметките. Къде се намирате вие?

В обобщение, трябва да се погледна две неща - каква информация има в изравнителната сметка и какво точно плащате като Nebenkosten. После може пак да се коментира. Какъв срок е посочен за плащане на изравнителната сметка?

Станаха много въпросите, дано не те откажа ...
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението:
Yuriy
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Проблем с хазяина

Мнениеот asenbg » 14 Юни 2013, 08:18:25

Каква е тази сграда без индивидуални водомери и топлинни разпределители (топломери)?


по принцип трябва да има топломери поне. но не е задълвително.
Централен водомер мозе да има - там се плаща на глава - колко хора са общо в сградата и това се разпределя поравно.
Отоплението - ако няма топломери то се пресмята на квадратура зилищна площ за всеки апартамент.
Най-добре е да има топломери и водомери - така ако комшията е ижарчил повече вие не трябва да пплащате повече.
небенкостена се актуализира годишно, в зависимост от данните в изравнителните сметки

polzvah Латиница->Български

kabelna i satelitna televizia ima po centralniat kabel na kyshtata - vsichki jilishta imat dostyp do nego ako tova e na edin chovek imota - tova che vie ne ste polzvali ili znaeli za kabela e vash problem. Kabelnata moze da e vpisana v dogovora za naem. Ako ne e togava moze da osporite razhoodite za kabelna. Ako e vpisano v dogovora - trqbva da plashtate
asenbg
 

Re: Проблем с хазяина

Мнениеот copland » 14 Юни 2013, 09:51:00

И с топломер, и с водомер изненадите не са изключени. Ние (двама в жилище 43кв м) след една изравнителна сметка от около 800 евро, която дойде почти основно от вода, кажи речи по собствена воля си вдигнахме режийните, за да не се налагат повече такива "изравнявания". Отделно почнах да следя разхода за вода много внимателно, но и досега ценообразуването (живеем в Дуисбург, НРВ) за вода (в жилището идва само студена, тук отделно има бойлер на газ) и за отпадъчни води ми е абсолютно необяснимо.
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best.
Аватар
copland
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1257
Регистриран на: 19 Февруари 2005, 01:00:00
Местоположение: RE11 / RB33
Благодарил: 56 пъти
Благодарено: 64 пъти

Re: Проблем с хазяина

Мнениеот ysmivka » 14 Юни 2013, 10:41:00

Yuriy написа:нямаме индивидуални водомери и топломери

Дори и да нямате индивидуални водомери и топломери (в което се съмнявам, каква е тази сграда), слез в мазето и запиши показателите на уредите, така ще знаеш колко ще се консумира за през следващата година, ако го беше направил при влизането в жилището сега щеше да си по–наясно и с изминалата година. Разбери какво влиза в режийните ти, покажи ако можеш тази изравнителна сметка.
Изображение
Аватар
ysmivka
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1841
Снимки: 349
Регистриран на: 21 Октомври 2011, 09:15:33
Местоположение: 97204 Höchberg
Благодарил: 100 пъти
Благодарено: 360 пъти

Re: Проблем с хазяина

Мнениеот Yuriy » 16 Юни 2013, 15:48:02

Благодаря на всички които са писали!досега не можах да ги видя понеже имах проблем с компа!значи сградата е с пет апартамента и е с един общ топломер и един общ водомер и собственика също живее в сградата.мисля да му поискам копия от всички фактури и да се допитам до фирма за такова счетоводство или адвокат!някой да има идея за какви цени работят горе долу?а относно цената на водата живеем в ессен! Ще съм благодарен за мненията ви :thumbleft:
Yuriy
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Май 2012, 10:17:48
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Проблем с хазяина

Мнениеот daisymm » 16 Юни 2013, 18:31:32

Yuriy написа:... значи сградата е с пет апартамента и е с един общ топломер и един общ водомер и собственика също живее в сградата.мисля да му поискам копия от всички фактури и да се допитам до фирма за такова счетоводство или адвокат!някой да има идея за какви цени работят горе долу?а относно цената на водата живеем в ессен ...


В такъв случай (при липса на индивидуални водомери и топломери) е достатъчно да получиш копие от изравнителната сметка и подробно разбивка за Nebenkosten (т.е. какъв дял от тях отива за вода и топлина) и ще разбереш защо дължиш голямото доплащане. В изравнителната сметка ще е даден дяла на всяко домакинство от общата сметка за вода и топлина в проценти и пари. После трябва да знаете колко сте предплатили за вода и топлина под формата на Nebenkosten, за което е нужна обаче справката от наемодателя, защото може да се окаже, че половината от Nebenkosten са за нещо друго, а не за вода и топлина.

Иначе водата ви е доста евтина, спрямо други райони (виж тази не много актуална статистика), но все пак многократно по-скъпа от тази в България, вероятно > 4,20 EUR/куб.м.
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)

Потребители благодарили на автора daisymm за мнението:
Yuriy
Рейтинг: 4%
 
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти

Re: Проблем с хазяина

Мнениеот kanevtransport » 1 Юли 2013, 01:29:14

Здравейте,
Ние получихме сметка за доплащане за последната година 941 евро,но да не забравя ме че тази зима беше доста по дълга от предната и разходите за отопление доста се повишиха,за по миналата година излязохме на нула,Но беше топла Зима,а и сняг нямаше.Погледнато като сума дали е 500 или 900 си е множко особенно ако нямаш стабилни доходи,но след като сме ги изразходили трябва да си ги платим.Моя съвет преди да предприемеш каквото и да е ,прегледай сметките ако не ги разбираш помоли хазаина да ти обясни и тогава ако не си съгласен ходи по други места.Аз лично също реагирах долу горе така,но хазаина ме покани у тях ,нагласил всичко което е плащал,сметнал го беше процентно/Живеем в къща заедно с майка му,но всичко си е отделно/отопление,ток,врати,вода/между нас и майка му 65/35 процента и така.
kanevtransport
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 10 Септември 2012, 19:34:48
Благодарил: 2 пъти
Благодарено: 10 пъти

Re: Проблем с хазяина

Мнениеот m1990 » 4 Юли 2013, 11:36:29

Здравейте и от мен!Получих също изравнителна сметка от хазяина си за топла вода и парно за период 01.04.2012 до 31.03.2013 за сума 400 евро.Аз обаче живея в жилището от 44кв.м от 25.12.2012г и всеки месец плащам 50 евро за отопление.По моите прости сметки излиза че за 3 месеца трябва да платя 400 евро ,което според мен е безумно висока цена.Най вероятно той иска да платя за период в който не съм живяла в квартирата и нямам представа кой е живял.Дайте някакъв съвет!
m1990
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Септември 2012, 14:53:51
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Проблем с хазяина

Мнениеот daisymm » 23 Февруари 2015, 22:52:51

m1990 написа:Здравейте и от мен!Получих също изравнителна сметка от хазяина си за топла вода и парно за период 01.04.2012 до 31.03.2013 за сума 400 евро.Аз обаче живея в жилището от 44кв.м от 25.12.2012г и всеки месец плащам 50 евро за отопление.По моите прости сметки излиза че за 3 месеца трябва да платя 400 евро ,което според мен е безумно висока цена.Най вероятно той иска да платя за период в който не съм живяла в квартирата и нямам представа кой е живял.Дайте някакъв съвет!

m1990, как приключи този случай? Кажи ни с няколко думи, ако все още помниш какво е било.
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, butt you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln)
Аватар
daisymm
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1394
Снимки: 9
Статии: 4
Регистриран на: 18 Август 2009, 20:51:23
Местоположение: daisymm@mail.bg
Благодарил: 1392 пъти
Благодарено: 585 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement