Страница 1 от 1

Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 22 Декември 2014, 11:30:34
от cwetelin
Здравейте,нов съм в форума!Искам да ви питам за мнения.Бях на интервю в София и ми предложиха да отида на дву седмичен пробен период за работа за сметка на работодателя в един завод в град Цербст-анхалт завода се казва Schraubenwerk Zerbst GmbH.Искам да питам някои познава ли завода условията на работа работодателя как е,а и за града условия цени как са, квартири.Ще съм много благодарен ако някой ми отговори!ПС:Познанията ми по немски език не са много добри.

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 22 Декември 2014, 16:28:31
от iniuta
Здравей и добре дошъл във форума.
Интервюто в София представители на фирмата ли го проведоха или посредническа агенция?

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 22 Декември 2014, 20:31:23
от cwetelin
Благодаря,да двама представители на фирмата, служител от човешки ресурси и един служител който говори български.

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 22 Декември 2014, 21:33:52
от daisymm
cwetelin написа:Здравейте,нов съм в форума!Искам да ви питам за мнения.Бях на интервю в София и ми предложиха да отида на дву седмичен пробен период за работа за сметка на работодателя в един завод в град Цербст-анхалт завода се казва Schraubenwerk Zerbst GmbH.Искам да питам някои познава ли завода условията на работа работодателя как е,а и за града условия цени как са, квартири.Ще съм много благодарен ако някой ми отговори!ПС:Познанията ми по немски език не са много добри.

Здравей cwetelin,

директен въпрос - какво е нещото от първостепенно значение, което те интересува в момента ...
... да започнеш работа в Германия, като заплащането и местоположениетп не са от първостепенно значение?
... да започнеш каквато и да е работа в чужбина, стига да е много добре платена и по възможност в мегаполис?

А сега по въпросите ти - ако действително имаш контакт с директния работодател и ще работиш по специалността си няма как да стъпиш накриво, освен ако за тези 2 седмици не счупиш три машини и не провалиш няколко поръчки.

Населеното място Zerbst-Anhalt е с около 20.000 жители. Не познавам града, но познавам добре други подобни на него в една съседна бивша източногерманска провинция. Този тип населени места са много по-добре развити от подобните по големина градчета в България. Средният наем е около 5,20 евро/кв.м (Kaltmiete). Освен това разположението на града е много добро - близо до няколко чудесни града, близо до магистрала А9, близо до летище Берлин/Schönefeld, откъдето се лети много евтино до София.

Не познавам предприятието, но по данните в интернет мога да добия някаква представа - при около 100 души персонал и годишен оборот над 10 милиона евро, говорим за стабилна фирма. Предполагам, че вече е ставало въпрос за заплащането. Аз в момента на сайта на фирмата виждам дамо 2 свободни позиции - Zerspanungsmechaniker (CNC-Drehtechnik) и Dipl.Ing. Maschinenbau. Не знам за коя от двете кандидатстваш, но дори и като фрезист на пълен работен дет ще получаваш достатъчно, за да издържаш съпруга и две деца. Ако не употребявате алкохол и цигари в големи количества, вероятно дори ще може да отделяте и малко средства.

Скачай смело, а след 1 год. ако не ти харесва, ще смениш работата. И без това са нужни няколко месеца в Германия, за да добие човек по-точна представа за важните неща. И един съвчт - ако може пускай новите си въпроси по подходящите за тях теми. Няма как в една тема да се обсъждат толкова много неща.

Успех :thumbleft:

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 23 Декември 2014, 09:16:50
от cwetelin
Здравей ******,благодаря за изчерпателния отговор и за градивната критика,относно какво търся като работа в чужбина ,просто ми омръзна дивотията в БГ и мисля,че Германия е най подходяща за това да се емигрира.Най ме притесняват малките ми познания по немски език!

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 23 Декември 2014, 10:45:16
от boyko123
Спри да се притесняваш и сядай да го учиш (немския) :). Научава се, особено на по-млади години...

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 23 Декември 2014, 16:11:00
от cwetelin
Да прав сте трябва да го уча! :)

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 23 Декември 2014, 16:59:38
от brumbar
Винаги имай едно наум, когато "скачаш" в неизвестното.

Дори и да "работиш по специалността си" и да "не счупиш три машини и не провалиш няколко поръчки" може "да стъпиш накриво".

Също така полетите на EasyJet от летище Берлин/Schönefeld, откъдето се лети много евтино до София са до 26.03.2014. След това може да се лети до България от Berlin-Tegel.

Според мен си заслужава да се възползваш от двуседмичния пробен период. Отиди, виж и добий впечатления сам. Ако после ти предложат постоянен безсрочен договор с макс. 6 месеца пробен период, прецени сам собствените си възможности и оптай. Все пак там има поне един служител, който говори български и би могъл да ти предаде нужната ти важна информация на майчин език.

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 23 Декември 2014, 19:12:13
от daisymm
cwetelin написа:...мисля,че Германия е най подходяща за това да се емигрира.Най ме притесняват малките ми познания по немски език!
За каква длъжност става въпрос все пак? Това не е без значение. И за кога е предвидена пробната работа? Ако прецениш, че информацията е твърде лична, може да ми отговориш и с лично съобщение.

Има и още един странен нюанс в цялата история - идването на служител от ''Човешки ресурси'' на немската фирма в България, за да провежда интервюта на място. Все пак не става въпрос за международен концерн, предлагащ 150 работни позиции, а за фирма, която най-вероятно няма служител, работещ само като ''Човешки ресурси'', а най-вероятно някой, който върши тази работа между другото.

brumbar написа:...Все пак там има поне един служител, който говори български и би могъл да ти предаде нужната ти важна информация на майчин език.
Не е сигурно, че служителят, който говори български, е непременно в предприятието в Zerbst. Дори и да е, изобщо не е сигурно дали cwetelin може да разчита на съдействието му, освен ако по някаква случайност не работят в една и съща бригада и в една и съща смяна.

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 6 Юни 2015, 11:45:26
от Флексито
Здравейте,
същата фирма "SCHRAUBENWERK ZERBST GMBH" ме кани да почна при тях на 13.06.2015
При мен интервюто се състоя в фоайето на хотел "Черно море" - ВАРНА,само 1 човек ме интервюира и той беше българо-говорящ на име Бодо Зайдел ( Bodo Seidel). В обявата беше посочена позиция като ТЕХНОЛОГ и беше адресирана във Варна (месторабота) в самата обява пишеше :
"Избраните кандидати ще преминат обучение в Германия за период от 4 до 6 седмици.
По време на обучението са осигурени квартира и храна."
Като ми обясни въпросния господин, че става въпрос за Германия и ми стана странно и най-странното е, че българската фирма с която са пуснали обявате не съществува и е под наименование
"ПРОФЕСИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА КРАСОТА ООД".
Господина ми иска лични документи (лична карта) за закупуване на самолетен билет.Това нормално ли е?
П.П: аз си пратих копие на картата, но се притеснявам да не би да са измамници..
Благодаря за вниманието!

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 6 Юни 2015, 15:15:58
от naselo
Технолог на какво? Имаш ли опит като такъв?
Ако тепърва ще ставаш такъв, има нещо гнило.

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 8 Юни 2015, 01:17:25
от boyko123
@Флексито - това със самолетния билет и личната карта е необичайно. Обикновено човек си урежда пътуването сам и после му възстановяват разходите. Но това не ги прави автоматично измамници. Ако са ти поискали и пари за нещо, вече мирише.

От друга страна, самата немска фирма съществува (вероятно си проверила :) ), има си и регистрация в немския търговски регистър, и даже и координати за контакт: http://www.schraubenwerk.de/html_de/kontakt.html
Ако имаш сериозни съмнения, спокойно можеш да провериш (по мейл или телефон) дали човекът на инервюто наистина представлява фирмата и каква е обичайната им практика при обучение.

Надявам се да пише и някой от миналите вече по пътя...

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 8 Юни 2015, 07:37:23
от Stojan
Темата май беше Работа в Цербст, а не работа в завода за бурми в Цербст. Цербст, освен, че е близо до Берлинските аерогари, е близо до една друга много важна - Лайпциг/Халле. От там има много полети за всякъде. Близо е до Витенберг, до ландшафтспарка Вьорлиц, до Десау (Баухаус), до много неща и много интересни неща.
Останалите въпроси могат да се коментират едва когато се разберат условията за наемането на "технолога", както и квалификацията му, заради която го наемат. До тогава - Работа в Цербст. Аз съм "за". Копие на личната карта звучи малко странно, ама преди да се впусне хер Зайдел в транскрибиране на старобългарски имена за пред авиационните компании, по-лесно ще му е да ги прочете от фантастичната транскрипция на българската лична карта. Щом те плащат - няма проблем. Както се каза - ако поиска някой пари - едва тогава ACHTUNG!
Апропо JeasyJet преустанови полетите за София от лятното разписание и в момента за София лети само една нискотарифна компания, която отдавна не е нискотарифна: AirBerlin. Българите от ВИС подушиха стръв и вдигнаха цените.

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 9 Юни 2015, 08:43:01
от cwetelin
Здравейте,Флексито,cwetelin_cwetanow@abv.bg-това е моята поща,ако искате можете да ми пишете на нея,аз минах пробен период в този завод и мога да ви дам повече инфо!

Re: Работа в Цербст мнения

МнениеПубликувано на: 9 Юни 2015, 20:44:36
от zlateto
Здравей, Цветелин!

Знам, че споделянето е личен избор, но като автор на темата би ли разказал тук във форума :)