Страница 1 от 1

Въпрос за отглеждане на дете и соц. Помощи

МнениеПубликувано на: 6 Май 2015, 09:49:55
от Kikiriki16
здравейте!
Мъжът ми работи в Германия като самонает повече от 5 год. И чакаме дете за края на ноември. Понеже неговата работа е сезонна и лятото сме в БГ ползваме квартира 1 стая в сутерен. Банята е обща но на етажа сме само ние. Казаха ни, че ако съседите се оплачат ще си имаме голям проблем с детските служби, понеже условията не били подходящи за отглеждане ма дете в една стая. Живеем в скъп район и не можем да си позволим квартира за 500€ след като живеем само 6 месеца там.Аз съм регистрирана и не съм работила никога в Германия. въпроса ми е ще имам ли ядове с детето като се върна в Германия и имам ли право на помощи ?

Re: Въпрос за отглеждане на дете и соц. Помощи

МнениеПубликувано на: 6 Май 2015, 10:55:50
от kyky
Абсурдно е накой да ви направи проблем. Кажете на съседите си да ви дадат тяхната си квартира на цена, която вие можете да си позволите. Ако имате нормален договор за наем единствено хазяинът може да ви изгони като каже, че иска сам да живее в квартирата и то само ако намери начин да излъже пред съда, че наистина ще се нанесе там. Отделно, че в скъпите райони има стотици семейства, които живеят в такива условия като вас, защото с бебе и ниски доходи е практически невъзможно да се намери друга квартира.

Re: Въпрос за отглеждане на дете и соц. Помощи

МнениеПубликувано на: 6 Май 2015, 11:21:00
от olga
1. Jügendamt има право да се намеси.
2. Нямаш право на помощи.

Re: Въпрос за отглеждане на дете и соц. Помощи

МнениеПубликувано на: 6 Май 2015, 11:34:19
от boyko123
@olga - би ли пояснила второто ти твърдение? Напоследък се опитвам да се ориентирам в темата с детските и оставам с впечатление, че поне в случая когато единия родител работи в Германия и детето живее с него, няма проблеми с детските надбавки? Или ти имаш предвид друг вид помощи?

Re: Въпрос за отглеждане на дете и соц. Помощи

МнениеПубликувано на: 6 Май 2015, 11:51:16
от olga
Toва не са социални помощи. (das Kindergeld).
Освен това бащата няма постоянно местожителство в Германия. (над 183 дни в годината).

Re: Въпрос за отглеждане на дете и соц. Помощи

МнениеПубликувано на: 6 Май 2015, 11:54:01
от kyky
olga написа:1. Jügendamt има право да се намеси.

Е, тя югендамт по принцип има право да се намесва, нали това им е работата. Обаче да предположим, че жилището е в изправно състояние, т.е. няма да се срутва, отоплява се, не е опасно, родителите не са устроили някаква кочина или нещо подобно, а отделно, че хазяинът си е длъжен да поддържа квартирата. Не е изключение семейство да живее в общежитие, т.е. с общи части, например обща баня. Това не застрашава детето. Също не е изключение семейство да живее в една стая. А пък има и семейства, които живеят без ток. Колкото и да не им пасва в мирогледа на немците това е реалността около тях. По какъв повод и с каква цел ще се намесва югендамт? Пък ако се стигне дотам да им "бракуват" квартирата нали ще ги настанят в общежитие за бездомни (има и бездомни семейства с деца), където условията биха били подобни.

Освен детски, би трябвало да имат право и на Wohngeld. Условието и за двете е да са постоянно живеещи в Германия, така че там със сезонната работа трябва да се види къде колко живеят.