• Advertisement

Инвалидна пенсия в Германия

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Инвалидна пенсия в Германия

Мнениеот Катюша » 14 Май 2018, 20:16:54

Здравейте, съпругът ми е в Германия, работи там на трудов договор 1година и половина. Искам да отида при него, а аз съм инвалид с 84 процента намалена работоспособност, получавам социална пенсия в България. Въпросът ми е мога ли да се откажа от българската пенсия и да получавам пенсия в Германия, и ако е възможно това трябват ли ми някакви документи от България?
И още един въпрос, мога ли да се възползвам със здравните осигуровки на съпруга за да се лекувам безплатно в Германия, става въпрос за изкуствени тазобедрени стави? И ако е възможно какво трябва да направим, къде да се обърнем? Предварително благодаря.
Катюша
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Май 2018, 15:43:51
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Инвалидна пенсия в Германия

Мнениеот bknf » 14 Май 2018, 21:32:50

съпругът ми е в Германия, работи там на трудов договор 1,5 г. Искам да отида при него, аз съм инвалид с 84 процента намалена работоспособност, получавам социална пенсия в България - мога ли да се откажа от българската пенсия и да получавам пенсия в Германия, и ако е възможно - трябват ли ми някакви документи от България

Би била добра идея, ако всички български пенсионери "се откажат" от българската пенсия, и почнат да получават немска такава ;-). Но това не е (едва ли е) - възможно. Освен ако Меркел лично се застъпи и издейства нещо.

Ето тука можете да прочетете, какви са изискванията - в тоя случай (за който е обяснено):
https://www.eurente.org/

мога ли да се възползвам със здравните осигуровки на съпруга, за да се лекувам безплатно в Германия - става въпрос за изкуствени тазобедрени стави? И ако е възможно какво трябва да направим, къде да се обърнем?

Това сигурно е възможно - за целта трябва да се обърнете към неговата застраховка - и да питате там.
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3804
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement