Страница 1 от 1

Инвалидна пенсия в Германия

МнениеПубликувано на: 14 Май 2018, 20:16:54
от Катюша
Здравейте, съпругът ми е в Германия, работи там на трудов договор 1година и половина. Искам да отида при него, а аз съм инвалид с 84 процента намалена работоспособност, получавам социална пенсия в България. Въпросът ми е мога ли да се откажа от българската пенсия и да получавам пенсия в Германия, и ако е възможно това трябват ли ми някакви документи от България?
И още един въпрос, мога ли да се възползвам със здравните осигуровки на съпруга за да се лекувам безплатно в Германия, става въпрос за изкуствени тазобедрени стави? И ако е възможно какво трябва да направим, къде да се обърнем? Предварително благодаря.

Re: Инвалидна пенсия в Германия

МнениеПубликувано на: 14 Май 2018, 21:32:50
от bknf
съпругът ми е в Германия, работи там на трудов договор 1,5 г. Искам да отида при него, аз съм инвалид с 84 процента намалена работоспособност, получавам социална пенсия в България - мога ли да се откажа от българската пенсия и да получавам пенсия в Германия, и ако е възможно - трябват ли ми някакви документи от България

Би била добра идея, ако всички български пенсионери "се откажат" от българската пенсия, и почнат да получават немска такава ;-). Но това не е (едва ли е) - възможно. Освен ако Меркел лично се застъпи и издейства нещо.

Ето тука можете да прочетете, какви са изискванията - в тоя случай (за който е обяснено):
https://www.eurente.org/

мога ли да се възползвам със здравните осигуровки на съпруга, за да се лекувам безплатно в Германия - става въпрос за изкуствени тазобедрени стави? И ако е възможно какво трябва да направим, къде да се обърнем?

Това сигурно е възможно - за целта трябва да се обърнете към неговата застраховка - и да питате там.