• Advertisement

Религия, вяра

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Религия, вяра

Мнениеот azbuk » 7 Юли 2006, 21:17:48

Видях, че няма такава тема, та реших да попитам:

Тук има ли вярващи и интересуващи се от религия или просто от духовност, на които им се говори за това?

Аз лично съм кръстена в православна църква, и то в съвсем съзнателна възраст по мой избор, както си му е редът. Но не вярвам само в християнството, а чета и много будизъм например. Радвам се да откривам една и съща мъдрост във всички световни религии и вярвам, че всички те имат общ корен. Затова и не вярвам в разделението на религиите, тъй като за мен те са отражения на едно и също нещо.

някой иска ли да си чеше езика на тази тема? интересно ми е кой какво чете, какво го вълнува и т.н.
Аватар
azbuk
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1482
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: Берлин
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот liverbird » 7 Юли 2006, 21:48:35

Аз също съм кръстена, но не вярвам 100% във всичко, което изповядва религията. Доста е изкривена и изродена, църквата я е преиначила и използва за свои цели. Мразя крайното четене на религията. Прим. мисля, че табуто за секса се е породило, защото е имало много болести предаване по полов път поради разюздан начин на живот и безразборен секс. Хубава е идеята да не правим безразборен секс, ама чак пък никакъв преди женитба - вече е много... И много други неща имам предвид, ама нататък пак ще споделя. Мисля, че сляпото следване на една религия е за по-простичките хора( не искам никой да обидя), които не могат сами да открият истините и 'доброто и злото'.
Аз също съм чела малко литература за будизма и за хиндуизма. Много ми допадат посланията на будизма и тяхната теория за живота, смъртта и духът-енергията( 'Тибетска книга за живота и смъртта') и други техни идеи :)
Мисля, че и в исляма има много хубави послания, но тя е най-криво изтълкуваната религия (от тези, които познавам бегло и по-добре). Мисля, че християнството по време на средновековието е било подобно крайно както ислямът сега.
п.п.: Много добра тема!
п.п.2:(естествено веднага се сетих за още нещо) Лятото бях на едно кръщене в Б-я. Попът само приказваше празни приказки за следване на Господ и т.н. . От 70-80изречения само в 2-3спомена дано да стане жив и здрав, хубав човек, да обича и зачита околните и т.н. . Останалото бяха само празни и излишни приказки. Няма да й дойда зле реформи на нашата църква, за да не престане с излишните приказки и проповеди да отблъсква младите хора. Трябва най-вече да се насочи към човешките добродетели и вярата в доброто, а не да се върти само и най-вече отколо ИМЕТО на Бог и дявола, като се забравя да се каже какво всъщност изповядват 2мата.....
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот Sparxter » 8 Юли 2006, 01:49:24

Аз не съм кръстен. Атеист. Вярвам в прераждането след смъртта, по простия физичен закон, че една енергия не се губи, а се препредава...
Cartman: It's a man's obligation to stick his boneration in a women's separation; this sort of penetration will increase the population of the younger generation.
Аватар
Sparxter
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 408
Регистриран на: 20 Юни 2005, 00:00:00
Местоположение: Мюншен
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот azbuk » 8 Юли 2006, 11:49:40

мда, я да се опитам да драсна нещо преди за зачезна.

liverbird написа:Аз също съм кръстена, но не вярвам 100% във всичко, което изповядва религията. Доста е изкривена и изродена, църквата я е преиначила и използва за свои цели.


да, съгласна съм и затова не съм от "църковно вярващите". вярата за мен е много повече нещо интимно, вътре в теб, което се изразява и в отношението ти към нещата. но и до ден днешен си чета библията, макар че е пълна с допълвани и манипулирани пасажи и изкривявания. и все пак мъдростта прозира през всичко това. изначалната, имам предвид.

Мразя крайното четене на религията. Прим. мисля, че табуто за секса се е породило, защото е имало много болести предаване по полов път поради разюздан начин на живот и безразборен секс. Хубава е идеята да не правим безразборен секс, ама чак пък никакъв преди женитба - вече е много...


е, ама това е типично само за наистина "църковно" вярващите. това със секса би трябвало да е личен избор. ако някой избере да не го прави, уважавам избора му. имам такива познати. гадно е, когато догмата се налага на хората и по този начин предотвратява личния избор.

Мисля, че сляпото следване на една религия е за по-простичките хора( не искам никой да обидя), които не могат сами да открият истините и 'доброто и злото'.


не бих ги нарекла прости. това пак е избор. може би за душите им е по-добре този избор. лошо е само, ако се стига до фанатизъм, насочен към инакомислещите. срещала съм такива християни. четат ми библията и ми обясняват защо съм лоша и грешна. избива ги на агресия. ето това е наистина лошо. за съжаление се среща по-често при хората вярващи в буквата, а не в сърцето си. но мен ако питаш и булвата са разбрали погрешно, защото точно в библията пише, че господ отсъжда за хората според това, което имат отвътре, а не според буквата.

Аз също съм чела малко литература за будизма и за хиндуизма. Много ми допадат посланията на будизма и тяхната теория за живота, смъртта и духът-енергията( 'Тибетска книга за живота и смъртта') и други техни идеи :)


от будизма съм чела основно Чогям Трунгпа, но и той се води малко ексцентрик, защото не се води по догмата. но е най-доброто, което имам засега. Тибетската книга на мъртвите ми седи на рафта от много време, но все не намирам време да я прочета. книгата, която най-много ме кефи е "Шамбала и свещеният път на война" на Чогям Трунгпа.

от хиндуизма, вярвам в прераждането. врочем убедена съм, че го има. имам ясни спомени за минали животи, от малка.

и това за празните приказки е вярно. преди една седмица ходих на четенето на едни оригинални будистки текстове в една група водена от един будистки монах тука в Берлин. когато се стигна до дискусията на текста, монахът общо взето само повтаряше написаното. не можеше да го обясни по разбираем начин на хората там. в един момент се оказа, че си го обясняваме по-добре един на друг.

въобще тази представа на догматичния будизъм, че трябва да се отдалечиш от хората и от живота, за да схванеш пътя, за мен е доста глупава. нямам нищо против избора да се посветиш на духовна работа през целия си живот и да се откъснеш от нещата, които те разсейват. но както и самият монах каза, много по-трудно е да вървиш този път сред хората при доста по-неблагоприятни обстоятелства за духовното ти развитие. и все пак само този вторият път те прави способен да помогнеш на някой друг, защото за разлика от монаха обясняваш всичко на база личен житейски опит, който е разбираем и за другия. не са голи теории. ето това харесвам впрочем на Чогям Трунгпа - той говори за всички свещени истини като нещо приложимо в живота...

уфф, отнесох се.
Аватар
azbuk
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1482
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: Берлин
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот Liska » 10 Юли 2006, 21:52:03

Страхотна тема, поздрави Изображение!

На мен вече ми е безкрайно трудно да кажа в какво вярвам. Не съм кръстена, защото родителите ми така са били решили, аз исках, но все нямах време. Сега ми е равно пред очите ;), сиреч някой ден, ако...
И аз съм си избрала някаква "компилация" от всички религии и съм на мнение, че всъщност източника е един и същ, само дето времето, хората, институциите и меркантилността са ги превзели за собствена употреба.
Вярвам в прераждането. Може би, защото търся успокоение и смисъл в нещата, които ни се случват или ни предстоят, не съм сигурна. Но е единственото, което може да ми даде някаква "логика" за еволюцията и да замаже отогворите на въпроси от рода "Къде са се дянали динозаврите и защо не са можели да си живеят с нас?"." А пък щом не са можели да се спогодят с човека, защо пък са били създадени?". Историята, че не се побирали в Ноевия ковчег не ми допадна...
Това с най-общи думи.
Вегетарианче съм от 10 години и то по твърди убеждения. Анатемосана от фамилията заради което ;)
Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде...
Аватар
Liska
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 511
Регистриран на: 3 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Hamburg
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот azbuk » 4 Август 2006, 11:10:28

за всички изписали се към мен вчера и днес и след известен размисъл, цитирам нещо, което бях написала в лично съобщение до някого, тъй като струва ми се се отнася до всички:

"искрено съжалявам за всички тези неща, но след всичко, което изслушах вчера, мога да кажа едно: човек се съди от хората по делата, от Бога по душата. всеки за каквото си таи в тази душа към ближните, за това бива съден. и не по това какво си мислят другите, че той таи. и не за това, което той си мисли, че таи. а за това, което е."

===========================================
което е формулирано и тук:
"К Римляномъ" 7, 22: "Защото според вътрешнийтъ човек съуслаждавамъ се въ законътъ Божий."

П.П. донякъде на тази мисъл ме наведе някой, който ми цитира Талмуда вчера, макар и цитатът да беше много различен. доста бях заинтригувана.
Последна промяна azbuk на 4 Август 2006, 16:13:27, променена общо 1 път
Аватар
azbuk
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1482
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: Берлин
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот nadine » 4 Август 2006, 11:56:18

азбук темата е много добра макар че сега ако се появи някой вярващ ще ни разкаже играта и няма да иска да ни изслуша дори(от личен опит го казвам)
та сега и моето мнение по темата:
аз определено не съм върваща кръстена съм но не съм върпитана да вървам и да си кажа чесно смятам че това дали човек върва в някаква религия или не зависи от семейството му как то го е възпитало катъо е бил малък пример: моя приятелка е силно вярваща и то благодарение на майка си тя не знае защо вярва на Библията просто така е от както се помни защото майка и така я е научила не че имам нещо против това дори е хубаво
аз за разлика от нея вярвам в себе си; вярвам че ако тялото е добре развито то и духът се извисява; вървам че няма невъзможни неща всичко се постига само се иска желание като малка ме научиха няма не мога има неискам и си вярвам в това винаги
като човек който се занимава с точни науки не мога да повярвам в Бог защото не мога да го видя или поне да видя някакво доказателство за съществуването му, но знаете ли кое е най интересното винаги когато ми е трудно абсолютно несъзнателно си казвам Господи помогни ми определено това не е обръщение към християнският Бог но е факт че си го казвам а може би и още милиони атеисти си го казват в трудни ситуации необяснимо е но е така замислете се и съм сигурна че ще се окажа права

п.п. а иначе сега се сетих за нещо което описва моята вяра а може би и вярата на много хора това е стихотворението на Ботев "Моята молитва"
Аватар
nadine
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 49
Регистриран на: 19 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: Варна
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот azbuk » 4 Август 2006, 12:18:07

nadine написа:азбук темата е много добра макар че сега ако се появи някой вярващ ще ни разкаже играта и няма да иска да ни изслуша дори(от личен опит го казвам)


аз съм вярваща и те изслушвам. но аз познавам хора от този тип който наричаш вярващи и разбирам какво имаш предвид.

аз мисля, че бях написала, че сама избрах да бъда кръстена и беше съвсем мое си решение. едно време даже в ранното християнство се е предполагало човек да бъде кръстен чак на 21 години. бях го чела някъде и май се отнасяше за сектата на есеите. и все пак този ритуал има само значението на ясно заявено решение да влезеш в определен път. един вид избор. този мой път обаче си е строго индивидуален и не подлежи на никакви догми.

като човек който се занимава с точни науки не мога да повярвам в Бог защото не мога да го видя или поне да видя някакво доказателство за съществуването му, но знаете ли кое е най интересното винаги когато ми е трудно абсолютно несъзнателно си казвам Господи помогни ми определено това не е обръщение към християнският Бог но е факт че си го казвам а може би и още милиони атеисти си го казват в трудни ситуации необяснимо е но е така замислете се и съм сигурна че ще се окажа права


ами да, тоест Бог не е в Библията, макар и в нея да прозира много мъдрост, която може и да не е била използвана за користни цели от църквата. така че чета Библията на моменти, но не се вторачвам. понякога си я отварям на случайна страница и винаги излиза нещо много смислено. но това и с друга книга може.

в интерес на истината наскоро и аз се бях замисляла за "Моята молитва" на Ботев. до голяма степен тя отразява и моята вяра.
Аватар
azbuk
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1482
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: Берлин
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот Mishle » 4 Август 2006, 12:21:31

тъй като подкрепям мнението на nadine, искам само да добавя въпросното стихотворение, за да можем да си го припомним :) http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID= ... 62&Level=1

Моята молитва

"Благословен бог наш..."

О, мой боже, правий боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове;

не ти, който си направил
от кал мъжът и жената,
а човекът си оставил
роб да бъде на земята;

не ти, който си помазал
царе, папи, патриарси,
а в неволя си зарязал
мойте братя сиромаси;

не ти, който учиш робът
да търпи и да се моли
и храниш го дор до гробът
само със надежди голи;

не ти, боже на лъжците,
на безчестните тирани,
не ти, идол на глупците,
на човешките душмани!

А ти, боже, на разумът,
защитниче на робите,
на когото щат празнуват
денят скоро народите!

Вдъхни секиму, о, боже!
любов жива за свобода -
да се бори кой как може
с душманите на народа.

Подкрепи и мен ръката,
та кога въстане робът,
в редовете на борбата
да си найда и аз гробът!

Не оставяй да изстине
буйно сърце на чужбина,
и гласът ми да премине
тихо като през пустиня!...
Аватар
Mishle
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 636
Снимки: 0
Регистриран на: 18 Август 2005, 00:00:00
Благодарил: 19 пъти
Благодарено: 99 пъти

Мнениеот nadine » 4 Август 2006, 12:47:30

че в Библията има много мъдрост има определено но смятам че това е мъдростта на народа събрана в една книга там е отразено кое е правилно и кое не е казват че Бог така е отредил но лично аз смятам че това са нравствениете норми заложени у хората още от древността
смятам че всяка религия стъпва върху предхождаща я такава или върху езическите вярвания на месните хора пример за тоза са трите основни религии юдеизъм християнство и ислям някой може да твърди че исляма няма нищо общо с другите две религии но не е така има много препратки в корана към християнството не се сещам сега за много примери но един от тях е че името на Дева Мария се споменава в Корана бях чела също така кои са аналозите на основните фигури от Библията в Корана
все пак не трябва да забравяме че всяко ново нещо е добре забравено старо

а за Ботев за мен той е гении има необяснима дарба

п.п. азбук радвам се че не ме нападаш защото толкова много съм спорила с вярващи които не приемат останалите и се опитват да те променят че чак ми е писнало

п.п2. кажете ми как да вярвам в Бог когато виждам какви са бг свещениците сега се сетих за доста фрапиращ случай: не знам дали знаете но в курорта "Св. Константин и Елена" има манастир свещенникът в този манастир е втори по ранг след Варненският митрополит т.е. доста нагоре с йерархията е та този свещенник определено не е благочестив човек търговската улицата до манастира е собственост на манастира и свещенника определя наемите и кои ще вземе там магазин под наем една година се случи да работя в един магазин на тази улица и какво си мислете нащият свещенник определено злоупотребяваше с правомощията си върху тази земя взимаше всякакви неща от магазините на улицата аз лично работех в един в който се продаваха сладки работи кроасани сладолед и т.н. е той ядеше при нас на корем въобще не се притесняваше някак си не можах да го приема
друг случай с този свещенник на който бях свидетел майка ми се занимава с недвижими имоти и едно ателие в нашият вход се продаваше та тя трябваше да намери куповач това беше още преди да се вдигнат толкова цените в БГ та същият този свещенник го купи с една вдовица за около 15000$ парите естествено ги даде жената но имота беше на името на двамата :? след известно време те решиха да продадат ателието е продадоха го за 20000еуро а в този момент вече долара беше паднал доста спрямо еурото и нашият любим свещенник така се пазареше за цената че ви е бедна фантазията та в последствие се оказа че това било практика при него жени най често вдовици които ходят редовно в манастира той ги обработва кара ги да си продават жилищата и след това купуват заедно нещо евтино продават го и той прибира парите
е кажете ми как да имам вяра като човекът който ми казва вярвай в Бог не лъжи иначе ще гориш в Ада и т.н. прави такива подли машинации и лъже и се възползва от хората и положението си :!: :?:
Аватар
nadine
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 49
Регистриран на: 19 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: Варна
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот azbuk » 4 Август 2006, 13:34:02

nadine написа:а за Ботев за мен той е гении има необяснима дарба


при това според вярванията на поповете не е бил много хрисим християнин, нали? и точно там е, където и самите фанатично вярващи християни не си разбират писанията. нали точно това пише в Библията, че пред Бога не човешкият закон отсъжда за това кой е хрисим и кой не. и такава дарба ако не от Бога, от кого е? за мен всички талантливи хора са благословени да бъдат такива. това са дарове. и с поведението си всеки човек може да получи благословия и то не една. отчасти това е описано в една друга част на Новия Завет, която не е популярна сред догматично вярващите - "Къ Коринтяномъ".

п.п. азбук радвам се че не ме нападаш защото толкова много съм спорила с вярващи които не приемат останалите и се опитват да те променят че чак ми е писнало


мен също ме нападат, а и имам доста познати "заклети" християни, т.е. вярва се буквално в буквата. нападат ме, защото аз си вярвам в Бога. и дори не държа да го наричам Бог. и уважавам всички религии. в този смисъл съм съгласна с теб за историята на религията. религията се е меняла, но според мен същността на вярата си е била винаги една и съща. е, и тази същност не подлежи на точните науки. но да оставя Достоевски да го каже, чрез един мой любим цитат:

"...сущность религиозного чувства ни под какие рассуждения, ни под какие проступки и преступления и ни под какие атеизмы не подходит; тут что-то не то и вечно будет не то; тут что-то такое, обо что вечно будут скользить атеизмы и вечно будут не про то говорить."

а корупцията сред религиозните служители е причината такива като Ван Гог да кажат, че Бог е навсякъде, но не и в Църквата. и все пак постъпките на хората нямат отношение към Бога, дори и те да пледират, че се занимават с някаква дейност в негово име и да извършват престъпления. включително и са убивали в негово име, нали така? и ако има такива хора, грешката не я отдавам на Бога, а на хората.

затова се влияя и от будизма и смятам, че пътят трябва да си е предимно индивидуален, без да се изпада в зависимост от разни организирани структури и техните служители. но би било крайност и да се каже, че тези структури нищо добро не са донесли на света...
Аватар
azbuk
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1482
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: Берлин
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот nadine » 4 Август 2006, 14:12:58

в днешно време чоек няма как да не се слияе все пак светът е толкова динамичен а и доста неща са се променили останали са много малко хора които спазват стриктно догмите на религията си а и в някой случай това е невъзможно
а това че се влияеш от будизма е напълно нормално според мен будизма е най-близък като схващания до нашето поколение аз самата доста неща съм възприела докато все още четях за йогата и смятам че ще продължа когато напредна още повече и достигна до ниво да медитирам макар че докато четях "Светлината върху йога" увода ми се стохи малко психиращ и го минах по диагонал не се задълбочавах прекалено много и общо взето си направих компилация от това което ми е нужно от будизма и християнството и си направих така да се каже своя религия защото човек има нужда да вярва в нещо :)
Аватар
nadine
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 49
Регистриран на: 19 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: Варна
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот azbuk » 4 Август 2006, 14:35:24

будизмът просто приема всички други религии. затова винаги е бил най-толерантен и от негова гледна точка световните религии са можели да се видят като част от едно цяло.

за медитацията, препоръчвам ти да прочетеш "Meditation in Action" на Чогям Трунгпа. може да те изненада малко това, което той пише там за това, що е то медитация. всъщност психиращите неща не са нужни, за да медитираш, и даже не е добре да се експериментира с тях много (не искам да плаша никого тук, но познавам хора, които поизперкаха). въобще този автор за мен е един от най-добрте тълкуватели на будизма, който съм чела. всяка негова книга е щедьовър и може да се чете от всеки.
Аватар
azbuk
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1482
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: Берлин
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот nadine » 4 Август 2006, 14:41:17

определено ще потърся книгата но на български
тук във Варна си имаме един магазин само с такива работи изборът на книги е огромен и има още един милион сувенирни нещица от Изтока и други джунджурийки като свещи камъчета за туй и онуй и т.н. просто магазинът е върхът :)
Аватар
nadine
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 49
Регистриран на: 19 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: Варна
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот azbuk » 4 Август 2006, 14:49:54

nadine написа:определено ще потърся книгата но на български


книгата се казва "Активна медитация" на български и я купих едно време от книжарницата "Ел Рид" в София. другата много хубава книга от него е "Шамбала, свещеният път на война". Не става дума за бойни изкуства, а за древната традиция на Шамбала. книгата е уникат просто. никога не съм чела такова нещо. на приятеля си я подарих на италиански. имам я на български, немски и английски.
Аватар
azbuk
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1482
Регистриран на: 26 Май 2006, 00:00:00
Местоположение: Берлин
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement