• Advertisement

Закони - Въпроси и отговори

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот бонджорно'принчипеса » 25 Септември 2013, 14:50:44

Той може и го прави, но само с езиковия аспект, за съжаление. Мисля, че засега направих, каквото се препоръчва в подобни случаи (писма до фирмите, протоколи), дано да стане само с това.

Потребители благодарили на автора бонджорно'принчипеса за мнението:
prekaleno
Рейтинг: 4%
 
бонджорно'принчипеса
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 333
Регистриран на: 13 Септември 2013, 17:04:27
Благодарил: 92 пъти
Благодарено: 72 пъти

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот nono77 » 16 Октомври 2013, 22:20:52

Някой може ли да ми помогне ,като ми обясни какво означава това:
"Sehr geehrte Damen und Herren,
Es wird darauf hingewiesen, daЯ die feststehende Formulierung
"Steuerschuldnerschaft des Leistungsempfдngers" auf den Rechnungen mit
Leistungszeitraum ab 01.07.2013 zwingend erforderlich ist.
Rechnungen ohne diesen Hinweis kцnnen nicht bearbeitet werden.

--
Mit freundlichen GrьЯen"
Работя с гевербе при немец,пускам му фактури,но немският ми не е достатъчен за да си преведа написаното.А като го гледам каква смесица от латиница и кирилица е не ми се мисли.Запознати ли сте какво е това?
nono77
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 29 Март 2013, 19:13:55
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот DrJeckyl_and_MrHyde » 16 Октомври 2013, 23:33:33

nono77 написа:...Es wird darauf hingewiesen, daЯ die feststehende Formulierung
"Steuerschuldnerschaft des Leistungsempfдngers" auf den Rechnungen mit
Leistungszeitraum ab 01.07.2013 zwingend erforderlich ist.
Rechnungen ohne diesen Hinweis kцnnen nicht bearbeitet werden...


Означава, че фактурите, които си издал, трябва да са с нетна стойност на услугата/ите (стоката/ите) и да съдържат забележката Steuerschuldnerschaft des Leistungsempfängers . Българският еквивалент на тази забележка се казва обратно начисляване
Защо това е така, като "Gewerbemann" ( :) ), би трябвало сам да можеш да си отговориш! Насоки: Къде е регистрирана фирмата ти / с предплата ли си работил / работил като подизпълнител.
Успех!

Потребители благодарили на автора DrJeckyl_and_MrHyde за мнението (общо 2):
ritavelingrad
Рейтинг: 8%
 
Аватар
DrJeckyl_and_MrHyde
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 269
Регистриран на: 12 Август 2007, 00:00:00
Местоположение: Bln
Благодарил: 9 пъти
Благодарено: 44 пъти

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот nono77 » 17 Октомври 2013, 22:29:00

Много благодаря за отговора :)
nono77
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 29 Март 2013, 19:13:55
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот бонджорно'принчипеса » 8 Ноември 2013, 19:07:01

contraintuitive написа:
бонджорно'принчипеса написа:ми не много хора, честно казано. но имам загубване ан документи месец преди този договор да е направен. или става дума за грешка от страна на компанията или става дума за крадене на самоличност. не мога да кажа кое от двете , защото не ми дадоха да чуя записа на телефонното обаждане. от кабела са категорични, че договор е направен по телефона за конкретен адрес, на който аз не съм живяла. мерси много.


Вероятно??? става въпрос за измама с лични данни...работата ми се струва сериозна, понеже не се знае още какви договори от твое име може да бъдат сключени...аз бих отишал на адвокат при такъв случай.

Не губи самообладие,а действай!
Успех и дръж ни в течение тука...

пс1. може би ще е уместно да ползваш услугите на преводач!?
пс2. отиди в най-близкия полицейски участък до тебе, обясни им какво се е случило подлатено с всички документи, които имаш от Инкасофирмата, фактури, контакти на фирмата, от която твърдят, че си скючила договор с тяй и дето те е "захапала" така , абе цялата писменост по случая ... и пусни и едно Anzeige срещу неизвестен извършител...няма да е от тежест мисля

И тук да се отчета. Извършителят още не е открит, но с отиване до полицията и започване на разследване плюс писма, обясняващи ситуацията до инкасо компанията и до оригиналната компания в моя случай се разреши всичко, макар и да отне изпращане на няколко писма и да не стана от първия път. Но при мен сумата беше малка (500 еуро) а не такава, за която биха ме осъдили. Противно на очакванията, случаите на кражба на самоличност не са кой знае каква рядкост и инкасо компаниите са наясно. Просто не им се губят пари, заради това са агресивни, но като цяло като видят, че човек си знае правата и се отказват.
бонджорно'принчипеса
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 333
Регистриран на: 13 Септември 2013, 17:04:27
Благодарил: 92 пъти
Благодарено: 72 пъти

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот max » 27 Април 2014, 16:11:06

Имам малък проблем. От фитнес веригата Kingdom of Sports май се опитват да ме изиграят. Веднага след като научих, че започвам нова работа и трябва да се местя в друг град, подадох писмена молба за разтрогване на договора ми по причина Umzug поради нова работа. Без никаква съпротива мацката на рецепцията от фитнесстудиото ми разпечата лист, на който пише, че договорът се прекратява към 28.02.2014 г. Към десети на април получавам писмо от централата на фитнес-веригата, че за да ми се прекрати договора трябва да представя копие от договора на новото ми жилище, иначе ще продължат да ми се теглят месечни такси всеки месец до ноември, когато е затварянето на текущата по договора година.
Вдигнах се на крака някъде на 12 април беше събота от Шлезвиг Холщайн до Бремен и занесох във фитнес студиото копие от Mietvertrag-а ми. Сега получих на новия адрес инфо, че договорът ми се прекратява със сила от 30 април 2014. А от разпечатката по банковата ми сметка става видно, че са теглили месечните такси и през март и през април! Въпреки, че аз на 27 февруари съм се явил и мацката ми е прекратила договора с издаване на писмен документ. Нито през март, нито през април съм живял повече в Бремен, но в жилището се нанесох официално от 15 април. Но съм живял у приятел край Хамбург, и не съм бил в Бремен. Откъде накъде тея се правят на ударени и ще ми теглят две месечни такси след като вече съм обявил прекратяване с уважителна причина-започване на нова работа от март в далечен град?! Имам ли шанс да си искам обратно двете надвзети месечни такси /за март и април/ или не? И какво правим с документа за прекратяването към 28 февруари, който ми беше издаден?
max
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 14 Септември 2009, 10:19:25
Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот onufriy » 27 Април 2014, 18:41:33

Ами не. За доказателство, че си се перместил, служи новият ти договор за наем (би трябвало да е адресната регистрация, ма айде). Демек ти можеш да докажеш прместване към 15 април, демек те ти прекратяват договора в края на отчетния период, демек оди да пиеш една студена вода.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот makeno » 28 Април 2014, 14:42:31

При подобен случай при мен не искаха договора, а Abmeldebescheinigung-a. Ако си се абмелднал около датата на напускане на Бремен, им покажи този бешайнигунг. Може и да върнат нещо, не се знае. При мен въобще не ми теглиха повече след като им го показах.
Просто моите 2 цента...
В българския език няма дума в множествено число, която да завършва на й.
Аватар
makeno
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 2132
Регистриран на: 29 Ноември 2005, 01:00:00
Благодарил: 51 пъти
Благодарено: 118 пъти

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот max » 28 Април 2014, 18:58:16

Това е Kingdom of Sports - ALDI-то във фитнес бранша. Колкото по-евтино, толкова по-нахални и манипулативни. Нямам думи просто. Какъв беше смисълът да подавам заявление за прекратяване по уважителна причина-преместване заради нова работа? Жената го прие охотно, БЕЗ да ми каже, че трябва да донеса и копие от договора на новото местожителство, за да влезе в сила. Това е схема, хитро са го измислили, пращат ти чак месец и половина по пощата, че ако не покажеш договор не влиза в сила, точно когато си видял разпечатката си за последния месец и сам без тяхно напомняне си видял, че са ти дръпнали още една месечна сума след твоето заявено прекратяване.
Това, че съм се нанесъл по договор в новото жилище чак от април не означава, че още от март не съм бил напуснал Бремен, защото вече бях започнал работата и живеех далеч от Бремен, макар и не в собствено жилище.
Днес получих отказ по посочените от вас причини, но ги заплаших с адвокат, защото имам всички документи-кога съм подал за прекратяване с дата, подпис и печат от тяхното студио, договор-кога съм започнал работа, билети за пътуване седмични Хамбург Großbereich до Зона 604 /където ми е работното място в Баргтехайде/. Така че добре се вижда къде съм живял през времето, когато са ми теглили пари и преди да имам договор за сегашното вече постоянно жилище... ;-)
През он_q работа ми са 40-те евро за двете месечни такси, днес получих абрехнунга за април с 2600 евра на сметката, но не искам да ме лъжат по този елементарен начин, когато имам право и всеки би го потвърдил. Това, че съм се нанесъл в жилището си едва от април не означава, че съм живял дотогава в Бремен... :-#
max
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 14 Септември 2009, 10:19:25
Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот onufriy » 29 Април 2014, 16:10:01

max написа:Това е Kingdom of Sports - ALDI-то във фитнес бранша. Колкото по-евтино, толкова по-нахални и манипулативни. Нямам думи просто. Какъв беше смисълът да подавам заявление за прекратяване по уважителна причина-преместване заради нова работа? Жената го прие охотно, БЕЗ да ми каже, че трябва да донеса и копие от договора на новото местожителство, за да влезе в сила. Това е схема, хитро са го измислили, пращат ти чак месец и половина по пощата, че ако не покажеш договор не влиза в сила, точно когато си видял разпечатката си за последния месец и сам без тяхно напомняне си видял, че са ти дръпнали още една месечна сума след твоето заявено прекратяване.
Това, че съм се нанесъл по договор в новото жилище чак от април не означава, че още от март не съм бил напуснал Бремен, защото вече бях започнал работата и живеех далеч от Бремен, макар и не в собствено жилище.
Днес получих отказ по посочените от вас причини, но ги заплаших с адвокат, защото имам всички документи-кога съм подал за прекратяване с дата, подпис и печат от тяхното студио, договор-кога съм започнал работа, билети за пътуване седмични Хамбург Großbereich до Зона 604 /където ми е работното място в Баргтехайде/. Така че добре се вижда къде съм живял през времето, когато са ми теглили пари и преди да имам договор за сегашното вече постоянно жилище... ;-)
През он_q работа ми са 40-те евро за двете месечни такси, днес получих абрехнунга за април с 2600 евра на сметката, но не искам да ме лъжат по този елементарен начин, когато имам право и всеки би го потвърдил. Това, че съм се нанесъл в жилището си едва от април не означава, че съм живял дотогава в Бремен... :-#

Виж сега, в информатиката има един основен принцип - компютърът не прави това което искаш, а това коетo му кажеш. Така е и в правото - важи не това, което си мислиш, че е правилно, а това, което е написано. Щом като е голяма верига, няма как да не са си вързали гащите в AGB-тата, трябва само внимателно да четеш. Освен това каката на гишето не е длъжна да ти дава административни консултации - има си договор, черно на бяло, там си пише. После, много са си кулантни даже. В моя договор за фитнес пише при преместване, ако няма фитнес от същата фирма в радиус на 20 км, след представяне на документа за пререгистрация, но не по-рано от 6 месеца.
onufriy
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1237
Регистриран на: 26 Септември 2005, 00:00:00
Благодарил: 176 пъти
Благодарено: 296 пъти

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот max » 29 Април 2014, 18:44:38

Ами аз имам седмични билети с името ми на тях. Защо не ми поискат договора за работата, а договора за жилището??? След като съм започнал работа толкова далеч няма как да съм продължил да живея в Бремен.
Същата работа е и с Телекома. В новата ми квартира има Телеком връзка, така че не мога да разтрогна договора и си го взех на новото място, но още не са дошли да ми пуснат нета по телекома, и не се и надявам скоро да дойдат, като знам какъв опит имам вече с тях... Затова съм със стик, докато благоволят да дойдат и да ми пуснат нет.
max
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1153
Регистриран на: 14 Септември 2009, 10:19:25
Благодарил: 50 пъти
Благодарено: 148 пъти

Re: Закони - Въпроси и отговори

Мнениеот prekaleno » 1 Септември 2023, 00:45:12

Здравейте,
Имаме много сериозен проблем с ЕОН, не сме пребивавали в Германия от 17.10.2018год.
Плащаме си всички данъци и такси включително и на ЕОН, от няколко месеца ни изпращат заплашителни писма, че ще прекъснат захранването. Преди три години отново ни разиграваха така. Моля да ми кажете има ли промяна в таксата за пренос и захранване? Искат ни 55.54 евро на месец. Къщата не е обитавана, бушоните са свалени вътре. ЕОН, има достъп до електромера, откакто отсъстваме сме им превели 900 евро. Няма разписки, няма отчет кое за какво. Само писма със червен текст и заплахи за прекъсване на захранването. Ако някой е на ясно моля да ми пише???
Благодаря предварително!
prekaleno
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 19 Септември 2016, 18:53:12
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 1 път

Предишна

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement