от copland » 8 Април 2007, 12:24:15
Абсолютно подкрепям мнението ти! И аз снощи през цялата литургия се питах как така има сръбска църква почти във всеки град в областта, как така успяха да направят толкова хубава църква в Дюселдорф, как организацията и начина, по който протича Литургията стават все по-добри. Не мисля, че българите сме по-малко, нито че сме по-невярващи. Но все пак симисля, че грешката е в нас. Не църквата ни е забравила, а ние - нея. Защото църквата е такава през цялата година, а ние се сещаме за нея само на Великден. И евентуално още 2-3 пъти в годината. Та идеята ми е, че ако искаме да се направи нещо по въпроса, ние трябва да го започнем!
Снощи дори не можах да убедя една позната от Есен, че няма българска църква наоколо. Момичето си повтаряше за "българската църква в Дюселдорф", която тя не била виждала, но знаела, че я има. А на въпроса какво прави в сръбската - ми тука се били уговорили с приятелите, тука било и по-близо.
Да не говорим, че в автобуса, с който пътувахме от летището до църквата имаше групичка българи, които си подаваха от ръка на ръка на бутилки сякаш отиват на запой, а не на черква.
И пак да попитам - защо толкова малко хора остават до края на литургията? Тази година си беше даже доста кратка - в 1:30 всичко беше приключило. Тълпата се разотиде час по-рано. А както Бомбата е писал и свещениците, и хора, и цялата обстановка въобще оставиха доста положително впечатление.
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best.