• Advertisement

Здравно-осигурителна система в Холандия

Кой каза "Наздраве"? :-)

Здравно-осигурителна система в Холандия

Мнениеот iniuta » 8 Юни 2010, 20:16:32

За всички, които планират по-продължителен престой в Холандия, предлагам следните полезни линкове, свързани със здравеопазването, здравните застраховки и здравно-осигурителните компании в страната:

Подробно обяснение на здравно-осигурителната система в страната( информацията е на английски)

Тук или тук можете да изберете най-подходящата за Вас здравна застраховка. ( сайтовете са на холандски)

Споделете Вашия опит, от коя компания сте най-доволни, случвало ли Ви се е да се прехвърлите в друга компания и защо?
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Здравно-осигурителна система в Холандия

Мнениеот boyko123 » 21 Април 2016, 12:51:18

Ето малко по-актуални връзки към същата информация
Общо описание на здравно-осигурителната система на англисйки:
http://www.iamexpat.nl/expat-page/offic ... -insurance
Съдържа и връзки към сайтовете на големите застрахователи.
Тук има сайт на английски за сравняване на някои от застраховките. Както знаете, тези сайтове никога не са напълно независими, но дава някаква представа
http://www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker/english

В общи линии системата е следната. Всеки, който живее или работи в Холандия е длъжен да има холандска здравна застраховка. Ако пребивавате временно, без да работите, може да използвате ЕЗОК (Европейската здравно-осигурителна карта) издадена от България. За спешни случаи се приема добре. Ако ви хванат, че нямате здравна застраховка а трябва да имате, ще ви глобят за "пропуснатия" период 130% от стойността на базовия пакет. Отделно ще се наложи да си платите медицинските услуги, ако сте позлвали такива.

Къде е границата между временно пребиваване и живеене в Холандия не е съвсем ясно. По неофициални данни след около 8 месеца адресна регистрация контролиращата служба започва да души наоколо. Но могат да ви подгонят и по-рано, ако да речем сте дошли да живеете при партьор холандец - тогава е ясно, че не сте временно пребиваващ :). От друга стана, ако човек е на специализация, стаж и пр. за по-малко от една година и може да го докаже с документи, минава за временно пребиваване.

Самата здравна застраховка (zorgverzekering) се състои от задължителен базов пакет 9basisverzekering) и евентуално допълнителен пакет (aanvulende verzekering), който е по желание. Базовият пакет е еднакъв при всички застрахователи (съдържанието му се определя със закон), и всеки застраховател е длъжен да ви приеме за базов пакет, без допълнителни изисквания, медицински преглед и пр.
Базовият пакет включва много неща, вкл.:
- Преглед при домашен лекар (huisarts)
- Преглед при специалист с направление от домашния лекар или от друг специалит. Направления има достатъчно :)
- Огромното болшинство от предписаните лекарства, без тези на свободна продажба
- Престой и лечение в болница
- Раждане

Важни неща, които не са включени в базовия пакет:
- Физиотерапия
- Зъболечение, освен по спешност и с органичено покритие
- Очила

И важна забележка за раждането. Базовият пакет покрива акушерска помощ при раждане в къщи и само при медицинска необходимост раждане в болница. Ако не ви се ражда в къщи, може по желание в болница, но това изисква допънителна застраховка или доплащане!

Децата ви до 18 години, ако живеят в Холандия, са безплатно застраховани към базовия пакет на един от родителите (по избор). Също така някои застрахователи предлагат отстъпка при семейна застраховка (мъж и жена, или друг вид семейство ;)).

Много застрахователи предлагат няколко варианта на базовия пакет в зависимост от свободата на избор на болница и специалисти:
- свободен избор (restitutie polis) - възстановяват ви разходите направени в коя да е болница и специалист в Холандия. Това е най-скъпия, но и най-сигурен вариант. Понякога вие получавате сметката и я препращате на застрахователя, понякога болницата се разправя диретно със застрахователя.
- избор между всички болници, с които застрахователя има сключен договор (naturapolis). Големите застрахователи имат договор с много или почти всички болници в Холандия. Разходите от тези болници отиват директно при застрахователя. Ако ходите на друго място се покриват 70-80% от разходите
- ограничен избор на болница в региона (budget polis). Може да ходите само в няколко болници близо до вас, иначе се покриват само 70-80% от разходите. Макар и най-евтин, този вариант при сериозни заболявания, операции и пр. може да се окаже доста неприятен, заради списъците с чакащи, които има в много от болниците.

Спешната помощ винаги се покрива изцяло и може да бъде във всяка болница (да речем най-близката)

Застрахователят може да се сменя веднъж годишно, през декември.

Много организации имат колективна застраховка с някой застраховател, излиза по-евтино. Проверете при работодателя си дали няма такава. Ако има, може да се присъдините към нея по всяко време (не само в края на годината)

Базовият пакет включва и издаване на ЕЗОК, валидна в ЕС. За по-разширено покритие в ЕС, както и за други стани, можете да си вземете допълнителен пакет.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти


Назад към Здраве

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement