• Advertisement

Откриване на фирма или самонает

Форумът, който касае всеки!

Откриване на фирма или самонает

Мнениеот 1234bg » 22 Март 2013, 10:33:44

Здравейте!
Сигурно е писано по тази тема но аз като нов тук не намерих много :(
Интересува ме как законно може да се работи в Холандия ?
Разбрах че става с откриването на фирма или самонает но дали е така и как става ?
Има ли ограничения в бранш,отрасъл....?
Аз специално съм програмист но за съжаление без диплома:(
Благодаря предварително!
Последна промяна iniuta на 22 Март 2013, 11:38:49, променена общо 1 път
Причина: главни букви
1234bg
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Март 2013, 10:16:17
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Откриване на фирма или самонает

Мнениеот iniuta » 22 Март 2013, 11:48:54

Винаги има вариант да си намериш работодател, който да кандидатства за разрешително за работа. След като нямаш диплома, имаш предполагам портфолио, с което да кандидатстваш за работа и да докажеш уменията си. Холандците обаче държат на дипломите.

Вариантът с фирма също го има, но естествено наличната информация е на холандски:

Търговската камара
Как се става самонает
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Откриване на фирма или самонает

Мнениеот boyko123 » 30 Март 2013, 22:43:11

Легално в Холандия може да се работи по следните начини:
1) По трудов договор, след като работодателят е получил разрешение за назначаването ти на работа, което се издава, ако не се намери холандец или друг ЕС гражданин който да може да свърши работата. Дълга и тежка процедура, освен ако не става дума за много специфична позиция, напр. да си връзка с екип от програмисти в България.

2) По трудов договор, след като работодателят е получил разрешение да те наеме като висококвалифициран специалист. За целта е необходимо да ти плащат бруто поне 52000 евро годишно, или 38140 ако си под 30 години. Това разрешение се вади лесно, предимно от големи фирми. Странното е, че няма формално изискване за висше образование... Повече информация - например тук:
http://www.iamsterdam.com/en-GB/living/ ... d-migrants

3) Със собствена фирма - едноличен търговец (eenmanszaak) или ООД (BV) регистрирана в Холандия. Регистрацията на ЕТ става бързо и лесно, дори с минимални познания по холандски - проверено лично, може да се комуникира на английски, както в търговската камара, където става регистрацията, така и с данъчните. Проблемът е другаде - за да те признаят данъчните за "самостотелен предприемач", е необходимо през първата година да имаш поне 3-ма различни клиенти. Тогава данъчните ти издават специален документ (VAR) с който клиентите ти могат да са сигурни, че нямат да ги преследват след това да плащат осигуровки за теб, защото си бил на "прикрит трудов договор". Без този VAR почти никой няма да те наеме, така че се получава проблема с яйцето и кокошката... Може да се издаде VAR и ако просто деклариаш пред данъчните, че ще имаш 3-ма различни клиенти (и други неща, от типа "могат да не ми платят, ако не са доволни от работата"), но тогава могат да се заинатят (и го правят) и да те питат как ще ги намериш, и пр. Ако имаш "letter of intent" от потенциални клиенти, помага, както и ако си работил в Холандия или с холандски фирми преди това.

Така че основното се свежда до намирането на (потенциални) клиенти. Холандците, както каза Ина, държат на дипломите, макар че и доказан опит в областта също е важен и понякога може да компенсира (донякъде) липсата на диплома. Наемането на човек от чужбина се смята за допълнителен риск, така че е най-добре да имаш нещо специфично с което да им провокираш интереса. ИТ сектора като цяло върви добре независио от кризата, така че шансове има. Езикът не е сериозен проблем в този бранш, аз работя вече години предимно с английски.

Моят съвет специално към теб е, ако не си много на зор, изчакай до 2014 за да отпаднат ограниченията за работа а в това време ако можеш изкарай някаква диплома. Няма нужда да е мастер, даже това се смята "overqualified" за програмист тук, може да е бакалавър, или някакъв 2-годишен курс, или дори (ИТ) профилирано средно образование. Също сертификати могат да ти бъдат от полза - Microsoft или каквито и да са. През това време може да търсиш контакти с потенциални клиенти / работодатели.

Тук има някои сайтове за търсене на работа в Холандия, особено ИТ, някои са на английски:
viewtopic.php?f=255&t=11637

Успех!
Б.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението (общо 2):
Самуилvelingrad
Рейтинг: 8%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Откриване на фирма или самонает

Мнениеот 1234bg » 5 Април 2013, 17:49:00

Много ценна информация!! Много благодаря!!!!
1234bg
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Март 2013, 10:16:17
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Откриване на фирма или самонает

Мнениеот Самуил » 12 Юни 2013, 13:19:54

Здрасти!
Благодаря за информацията, но имам няколко уточняващи запитвания по въпроса с откриването на фирма:
1. Има ли някакъв изискуем минимален праг (в парично изражение) за услугата, която съм нает да извърша от клиента ми? В смисъл, мога ли да сменя спуканите велосипедни гуми на трима човека или да взема letter of intent по тази схема?
2. Кога приключва финансовата година в Холандия? Питам от гледна точка на евентуалните разходи за счетоводител и съпътстващите данъци.
3. Предполагам, че не мога да започна процедурата по откриването на фирма преди да съм получил bsn/sofi number, но все пак да попитам, защото има още 8 дена до тогава :)

Благодаря, предварително!
Самуил

П.П. Уърк-пермитът уж не е голяма бюрократична тежест за работодателите, ама бягат от него като Дявол от тамян :)


boyko123 написа:3) Със собствена фирма - едноличен търговец (eenmanszaak) или ООД (BV) регистрирана в Холандия. Регистрацията на ЕТ става бързо и лесно, дори с минимални познания по холандски - проверено лично, може да се комуникира на английски, както в търговската камара, където става регистрацията, така и с данъчните. Проблемът е другаде - за да те признаят данъчните за "самостоятелен предприемач", е необходимо през първата година да имаш поне 3-ма различни клиенти. Тогава данъчните ти издават специален документ (VAR) с който клиентите ти могат да са сигурни, че нямат да ги преследват след това да плащат осигуровки за теб, защото си бил на "прикрит трудов договор". Без този VAR почти никой няма да те наеме, така че се получава проблема с яйцето и кокошката... Може да се издаде VAR и ако просто декларираш пред данъчните, че ще имаш 3-ма различни клиенти (и други неща, от типа "могат да не ми платят, ако не са доволни от работата"), но тогава могат да се заинатят (и го правят) и да те питат как ще ги намериш, и пр. Ако имаш "letter of intent" от потенциални клиенти, помага, както и ако си работил в Холандия или с холандски фирми преди това.

Така че основното се свежда до намирането на (потенциални) клиенти. Холандците, както каза Ина, държат на дипломите, макар че и доказан опит в областта също е важен и понякога може да компенсира (донякъде) липсата на диплома. Наемането на човек от чужбина се смята за допълнителен риск, така че е най-добре да имаш нещо специфично с което да им провокираш интереса. ИТ сектора като цяло върви добре независимо от кризата, така че шансове има. Езикът не е сериозен проблем в този бранш, аз работя вече години предимно с английски.

Успех!
Б.
Самуил
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 12 Юни 2013, 12:48:59
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Откриване на фирма или самонает

Мнениеот boyko123 » 12 Юни 2013, 16:12:12

Благодаря за благодарностите и опитвам да отговоря накратко на въпросите, доколкото съм компетентен :).

1) Няма еднозначен отговор. Тук можеш на видиш заявлението за издаване на VAR, на холандски, оттам човек може да се ориентира за критериите. Ще опитам да сложа "свободен превод" тук през уикенда, ако има интерес.
http://download.belastingdienst.nl/bela ... 9plfol.pdf
Най-общо казано, ако очаквания ти доход от фирмата е под 10000 евро годишно, имаш (или очакваш) по-малко от 3-ма клиенти или планираш да работиш по-малко от 200 часа за фирмата си, си "подозрителен". Останалите критерии са спомагателни. Но само данъчния инспектор решава, на базата на отговорите, дали си независим или не, както и дали да ти поиска допълнителна информация, като "letter of intent". Отначало се изпраща само заявлението. Пак казвам, това се отнася за VAR, който клиентите ти обикновено искат. За самата регистрация на фирмата тези неща нямат значение.

2) Фискалната година съвпада с календарната. До 1 април на следващата година подаваш като ЕТ декларация за данък общ доход (inkomstenbelasting, IB). Ако имаш данъчен консултант (belastingconsulent) той може лесно да уреди отсрочка за декларацията, ако имаш нужда. Декларациите по ДДС (BTW) се подават на тримесечие, по точно до края на месеца, следващ тримесечието. Там отсрочки няма :). По принцип можеш да посикаш фискалната ти година да не съвпада с календарната, но за ЕТ обикновено не се съгласяват.

3) Прав си, не можеш. Още 7.5 дни търпение :)

Колкото до work permit, ако не е за knowledge migrant, процедурата е дълга и тежка. И не се навиват лесно да я започнат работодателите. Но това изискване отпада на 1.1.2014.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението (общо 2):
velingradСамуил
Рейтинг: 8%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Откриване на фирма или самонает

Мнениеот Самуил » 13 Юни 2013, 11:43:11

Ще гледам да се класирам за този VAR. Доколкото разбирам, ако го имаш - имаш някаква легитимност, но не ми става ясно какви гаранции дава на клиента ми и как бих могъл да му навредя, ако нямам такова нещо.
Ще го мъча с гугъл преводача, няма смисъл да се занимаваш. То си е бая нещо като го погледнах :)
Предполагам, че за да не се създават предпоставки за корупция, субективният фактор при държавните чиновници е сведен до минимум. Т.е. сигурно има начин да се попълни това заявление и да мине без да буди съмнения. Както си е по устав.
Като цяло не нацелихме момента за имигрантския поход. Май, май ще се преориентираме, тука с един приятел, към друго място. Подлъгаха ме, че тези уърк-пермити били пластмасов кокал за холандците, подхвърлен от политиците им, ама се оказа, че са си вързали гащите здраво.
Поздрави, Самуил
boyko123 написа:Благодаря за благодарностите и опитвам да отговоря накратко на въпросите, доколкото съм компетентен :).

1) Няма еднозначен отговор. Тук можеш на видиш заявлението за издаване на VAR, на холандски, оттам човек може да се ориентира за критериите. Ще опитам да сложа "свободен превод" тук през уикенда, ако има интерес.
http://download.belastingdienst.nl/bela ... 9plfol.pdf
Най-общо казано, ако очаквания ти доход от фирмата е под 10000 евро годишно, имаш (или очакваш) по-малко от 3-ма клиенти или планираш да работиш по-малко от 200 часа за фирмата си, си "подозрителен". Останалите критерии са спомагателни. Но само данъчния инспектор решава, на базата на отговорите, дали си независим или не, както и дали да ти поиска допълнителна информация, като "letter of intent". Отначало се изпраща само заявлението. Пак казвам, това се отнася за VAR, който клиентите ти обикновено искат. За самата регистрация на фирмата тези неща нямат значение.

2) Фискалната година съвпада с календарната. До 1 април на следващата година подаваш като ЕТ декларация за данък общ доход (inkomstenbelasting, IB). Ако имаш данъчен консултант (belastingconsulent) той може лесно да уреди отсрочка за декларацията, ако имаш нужда. Декларациите по ДДС (BTW) се подават на тримесечие, по точно до края на месеца, следващ тримесечието. Там отсрочки няма :). По принцип можеш да посикаш фискалната ти година да не съвпада с календарната, но за ЕТ обикновено не се съгласяват.

3) Прав си, не можеш. Още 7.5 дни търпение :)

Колкото до work permit, ако не е за knowledge migrant, процедурата е дълга и тежка. И не се навиват лесно да я започнат работодателите. Но това изискване отпада на 1.1.2014.
Самуил
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 12 Юни 2013, 12:48:59
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Откриване на фирма или самонает

Мнениеот boyko123 » 14 Юни 2013, 01:11:18

Самуил написа:Предполагам, че за да не се създават предпоставки за корупция, субективният фактор при държавните чиновници е сведен до минимум. Т.е. сигурно има начин да се попълни това заявление и да мине без да буди съмнения. Както си е по устав...

Предполагам, че си прав :). Само че критериите ги няма в Интернет... Доколкото знам изискването на допълнителна информация се основава на "преценка на риска" (за измама от страна на подаващия заявлението), но и тези критерии не са публични. Опасявам се, че новопристигнал чужденец е един от рисковите фактори :(. Основното от моя опит е да кажеш 3-7 клиента, приход 10000 - 50000 евро, и 200-700, или повече от 700 часа работа чрез фирмата ти. Оттам нанатък, колкото по-независим изглеждаш, толкова по-добре - т.е. "мога да работя откъдето искам; ако не са доволни, могат да не ми платят; не ми се плаща, ако съм болен", и т.н. - ако се справи преводачката на Гугъл, ще се ориентираш.

Цялата история с VAR-а започна оттам, че някои работодатели започнаха да притискат работниците си да напуснат, да си направят фирма и след това ги наемаха през фирмата, за да спестят данъци върху заплатата и да могат лесно да се оттърват от хората, когато няма работа. Държавата се усети, и започна да проверява за такива "псевдо фирми". Когато данъчните видят подобна конструкция те казват, че това е "прикрит трудов договор" и изискват данъците от клиента (работодател), а в твоя случай ще му наложат и глоба за наемане на чужденец на работа без разрешително. Основното за да бъдеш "истинска" фирма е да работиш на свой риск и с различни клиенти. Когато имаш VAR клиентът ти е сигурен, че данъчните не могат (нямат право) да кажат, че те е наел на прикрит трудов договор, и оттам не рискува данъци и глоби. Та затова е важен документ.

Колкото за пластмасовия кокал work permit-a, който ти го е казал, да дойде да пробва... много е вероятно той да получи пластмасов кокал. Факт е обаче, че това изискване отпада на 1.1.2014 за българи, колкото и да мрънкат някои холандски политици по въпроса. А моментът е труден, прав си. Обаче успех, не е невъзможно, доказано е експериментално ;)
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението (общо 2):
velingradСамуил
Рейтинг: 8%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Откриване на фирма или самонает

Мнениеот Самуил » 14 Юни 2013, 12:57:21

Ясно! Ще използвам тези параметри и ще се надявам да мине. Доколкото си го представям - те имат интерес да ми дадат този VAR. Квинтесенцията на ограниченията за българи е да не им тежим на социалната система, а VAR ми изглежда като защита за холандския работник.
Благодаря отново! Ще се похваля сетне :)
Поздрави, Самуил

boyko123 написа:
Самуил написа:Предполагам, че за да не се създават предпоставки за корупция, субективният фактор при държавните чиновници е сведен до минимум. Т.е. сигурно има начин да се попълни това заявление и да мине без да буди съмнения. Както си е по устав...

Предполагам, че си прав :). Само че критериите ги няма в Интернет... Доколкото знам изискването на допълнителна информация се основава на "преценка на риска" (за измама от страна на подаващия заявлението), но и тези критерии не са публични. Опасявам се, че новопристигнал чужденец е един от рисковите фактори :(. Основното от моя опит е да кажеш 3-7 клиента, приход 10000 - 50000 евро, и 200-700, или повече от 700 часа работа чрез фирмата ти. Оттам нанатък, колкото по-независим изглеждаш, толкова по-добре - т.е. "мога да работя откъдето искам; ако не са доволни, могат да не ми платят; не ми се плаща, ако съм болен", и т.н. - ако се справи преводачката на Гугъл, ще се ориентираш.

Цялата история с VAR-а започна оттам, че някои работодатели започнаха да притискат работниците си да напуснат, да си направят фирма и след това ги наемаха през фирмата, за да спестят данъци върху заплатата и да могат лесно да се оттърват от хората, когато няма работа. Държавата се усети, и започна да проверява за такива "псевдо фирми". Когато данъчните видят подобна конструкция те казват, че това е "прикрит трудов договор" и изискват данъците от клиента (работодател), а в твоя случай ще му наложат и глоба за наемане на чужденец на работа без разрешително. Основното за да бъдеш "истинска" фирма е да работиш на свой риск и с различни клиенти. Когато имаш VAR клиентът ти е сигурен, че данъчните не могат (нямат право) да кажат, че те е наел на прикрит трудов договор, и оттам не рискува данъци и глоби. Та затова е важен документ.

Колкото за пластмасовия кокал work permit-a, който ти го е казал, да дойде да пробва... много е вероятно той да получи пластмасов кокал. Факт е обаче, че това изискване отпада на 1.1.2014 за българи, колкото и да мрънкат някои холандски политици по въпроса. А моментът е труден, прав си. Обаче успех, не е невъзможно, доказано е експериментално ;)
Самуил
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 12 Юни 2013, 12:48:59
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Откриване на фирма - информация на английски

Мнениеот boyko123 » 16 Юни 2013, 19:58:38

Търговската камара на Холандия (kamer van koophandel) има заявления за регистриране на фирма на английски:
http://www.kvk.nl/englishwebsite/how-to ... -commerce/
(повечето заявления са двуезични, EN + NL, достатъчно е да се попълни само частта на английски)

и обща информация за започване на бизнес:
http://www.kvk.nl/englishwebsite/starting-a-business/
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението:
Самуил
Рейтинг: 4%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Откриване на фирма - информация на английски

Мнениеот Самуил » 19 Юни 2013, 13:27:58

\:D/
Мислим да навлизаме в бизнеса с почистването на жилища и сега се чудя кой тип Partnership да изберем - Maatschap или VOF :-k
Говорих с един румънец, който си е регистрирал фирма (еднолично, обаче) и той ми каза да ида до Сhamber of Сommerce. Там дават информация за всичко на английски и регистрацията става, образно казано - мигновено и без пари.
Мисля да принтирам и попълня заявленията от твоя линк за по-сигурно, че да не се объркат и да не ме накарат да го правя на холандски.
П.П. Като не искат да ни взимат на работа, ще си създадем работа. Може пък и за добро да е :)


boyko123 написа:Търговската камара на Холандия (kamer van koophandel) има заявления за регистриране на фирма на английски:
http://www.kvk.nl/englishwebsite/how-to ... -commerce/
(повечето заявления са двуезични, EN + NL, достатъчно е да се попълни само частта на английски)

и обща информация за започване на бизнес:
http://www.kvk.nl/englishwebsite/starting-a-business/
Самуил
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 12 Юни 2013, 12:48:59
Благодарил: 8 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Откриване на фирма или самонает

Мнениеот boyko123 » 21 Юни 2013, 12:37:34

Създайте си работа и им вземете парите :) . Колкото до формата на фирмата, наистина говори с човек от KvK, и моето впечатление е, че са компетентни и разбрани. Аз съм ЕТ и съм доволен от това, но вие сте двама, така че ще е или Maatchap или VOF, ама кое точно... Доколкото знам, разликата е че при Maatschap всеки от партньорите е отговорен (максимално) за 1/x от задълженията на фирмата, във вашия случай 1/2. При VOF всеки отговаря до пълния размер на задълженията. Например ако фирмата ви има 10000 дългове и парньора ти има имущество за 1000, от теб могат да вземат останалите 9000, ако си VOF, и най-много 5000 при Maatschap. Но най-добре питайте; ако не стане в KvK, питайте някой счетоводител или данъчен консултант, и без това ще ви трябва за фирмата.

Успех и чакаме новини :thumbleft:
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Откриване на фирма или самонает

Мнениеот niki_k » 21 Юни 2013, 16:29:43

До boyko123

Здравейте,
доколкото разбирам живеете в Енсхеде.Въпросите ми не са точно по тази тема, но дали е удобно да получа от вас малко повече информация за този град?
niki_k
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 18 Юни 2013, 15:33:51
Благодарил: 9 пъти
Благодарено: 2 пъти

Работа в Холандия чрез собствена фирма

Мнениеот Iliananana » 24 Юни 2013, 19:49:53

Здравейте сънародници :),

надявам се да съдействате с малко по-подробна информация по темата, защото това силно ни интересува в момента. :-k
Случаят е такъв: отворихме VOF с приятеля ми,с няколко дейности,сега той има предложение за работа в холандска фирма за транспорт,това се очертава да бъде основен източник на доходи във фирмата,тъй като от него се иска да работи 6 дни в седмицата,но работодателите се притесняват че могат да подлежат на проверки или глоби, ако го наемат. До колкото знам трябва да имаме повече от 3-ма клиента на година,ама и аз не знам точно :) ,пък и със сигурност съотношението на доходите от тази фирма ще е най-голямо спрямо останалите ,на които можем да напишем фактури и да получаваме някакви приходи.
Изобщо какво можем да се направи по въпроса? Дайте някакво инфо,моля!
Iliananana
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Юни 2013, 11:33:30
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Откриване на фирма или самонает

Мнениеот boyko123 » 24 Юни 2013, 21:27:50

Това, което дава сигурност на работодателя-клиент, че не подлежи на глоби, е VAR "winst uit onderneming", т.е. признание от данъчните че доходите ви са резултат ор предприемачество. По-горе е писано по този въпрос. Изискването за поне 3-ма клиенти е много съществено, освен това единият от въпросите (3Е) е дали повече 70% от (очакваните) приходи идват от един клиент. От опит мога да кажа, че при повече от трима клиенти съм получавал VAR дори и със 70% процента приход от един клиент. Бяха се обадили на моя счетоводител обаче да проверят дали наистина съм "независим". Във вашия случай обърнете внимание също на въпроса за инвестициите (4f). Ако сте купили някакво транспортно средство (камион, "баничарка", мотор с кутия за пици и пр.), това е инвестиция и почти сигурно ще ви направи предприемачи :)
Овсен това може да се помисли и за следните варианти:
1) Част от парите от основния клиент минават през "приятелска" фирма - т.е. основния клиент А плаща на фирма Б част от парите, после Б ги плаща на вас. Хем се намалява процента на основния клиент, хем се появява още един клиент. В този случай важното е да се намери фирмата Б.
2) Тъй като става дума за транспортна фирма, може би е възможно да се договорите с тях за някои от курсовете да ви наеме директно крайния клиент. Под една или друга форма основния ви клиент (транспортната фирма) пак може да си получи "тяхната" част от печалбата, например като намали нейните плащания към вас.

@Илиана, предполагам че приятеля ти е българин и няма право на работа в Холандия в момента. Ако случайно не е така, е най-добре да го наемат директно на заплата.

Във всеки случай, успех!
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението:
iniuta
Рейтинг: 4%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Следваща

Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement