• Advertisement

Hаемане на магазин

Форумът, който касае всеки!

Hаемане на магазин

Мнениеот neli kalcheva » 9 Май 2014, 18:08:52

Здравейте на всички в този форум!
Предстои ни преместване скоро в Белгия,решили сме го отдавна,но трябваше да приключим някои неща в БГ,както и да е.Въпросите ми са свързани с развиването на търговска дейност в Холандия или Белгия,решила съм да си отворя магазинче за дребни аксесоари.....или нещо такова.Всякаква информация по този въпрос би ми била от полза.Първо разбира се ще трябва да си направя фирма,ЕТ или др.,какво ще ми е необходимо за това и колко време ще трае процедурата?Дали ще ми дадат да наема помещение или ще е трудно както с квартирите,поне в Белгия,за новодошли и българи?Какви др. разходи ще трябва да предвидя на месец,като осигуровки,данъци........колко ориентировъчно ще бъдат?Касов апарат и др. счетоводни тънкости.Моля ,ако имате информация да я споделите!Или съвети от преминали по този път,или подобен.
Предварително благодаря на всеки решил да пише по темата!
neli kalcheva
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 30 Април 2014, 20:14:05
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Hаемане на магазин

Мнениеот boyko123 » 12 Май 2014, 23:37:59

Здравей, Нели,

Мога да отговоря отчасти на "холандската половина" на въпроса ти. По отношение на помещенията за магазини - покрай кризата има доста празни, особено в по-малките градове. Туристическите дестинации са изключение, там е по-заето. От любопитство попитах днес една агенция за недвижими имоти в Енсхеде какво правят в случаи като вашия, те казаха че наематели са добре дошли отвсякъде, стига да си плащат и че в зависимост от тяхната преценка на риска ще поискат 3-6 месеца предплата на наема (по-точно депозит, който се връща при напускане). Чувал съм и от други хора за подобен депозит. Ако търсиш по Интернет, помещение за магазин е winkelpad или winkelruimte, агенциите са makelaar, bedrijfsmakelaar. Ако търсиш на място, на празните магазини има афиш с телефона на агенцията :). Ако наемаш помещение директно от собственик е важно дали в градоустройствения план (bestemmingsplan) то фигурира като магазин. Това може да се провери в общината (gemeente).

За откриване на ЕТ (eenmanszaak) е писано тук, става лесно и бързо, но трябва преди това да си (сте) адресно регистрирани в Холандия. Регистрирането на ООД (BV) e по-сложно, макар че вече отпадна изискването за минимален капитал. От чисто фискална гледна точка се смята че при печалба до 100 000 евро е по-изгодно ЕТ, над 120 000 - ООД, ориентировъчно.

За данъците - ДДС (BTW) e 21%. Данък общ доход се смята по сложна схема, която се мени всяка година, но пак ориентировъчно - за печалба до 15 000 евро годишно данъка е около 1000 евро, и това ти дава чист доход съизмерим с минималната заплата. При печалба съизмерима със средната заплата - 30 000 - данъците са около 20%. Като печелиш милион даваш на държавата половината, дай Боже ;). Отделно трябва здравна застраховка, минимум 80-90 евро месечно на човек.

Вероятно ще ти трябват застраховки за магазина и стоката, евентуално за нетрудоспособност, и пр. Големите банки (Rabobank, ABN-Amro, ING) имат специални пакети за различни форми на бизнес, вкл. малки магазини. Според мен е добра идея да поговориш с тях, хем за фирмени банкови сметки, хем за застраховки. Те могат да ти помогнат и за купуване или наемане на касов апарат, евентуално апарат за електронно плащане (с дебитни карти - много е полулярно тук) и пр. Внимавай обаче, защото застраховането е много полулярен спорт в Холандия, може да ти предложат застраховка и срещу падане на нокътя на малкото пръстче на левия крак ;), все пак си използвай здравия разум.

Ще ти трябва със сигурност счетоводител, поне в началото, да се оправя най-вече с данъците. В Холандия ако кажеш accountant се разбира нещо като експерт-счетоводител в България, такъв не ти трябва, може да потърсиш boekhouder, belastingconsulent, tax consulent. Тарифите са различни, зависи и от оборота, но да речем 500-1000 евро на година. Те ще ти "разкрият" и счетоводните тънкости. Добре е да имат опит с фирми в търговията на дребно (detailhandel)

В общи линии пътят е следния:
1) Адресна регистрация и BSN номер
2) Фирмена регистрация
3) Наемане на помещение, и пр.

Успех! В коя част на Бенелюкс мислите да се установите?
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението (общо 4):
Marto66medichkovavelingraddaisymm
Рейтинг: 17%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Hаемане на магазин

Мнениеот neli kalcheva » 15 Май 2014, 16:26:35

Много,много ти благодаря Бойко!!!!!!!!
Точно от тези отговори се нуждаех,защото чета какво ли не по форумите,но не знаех дали се ориентирам добре. :) Разбира се не знаех и за тези тънкости със счетоводителите,притесняваше ме и отношението на канторите за недвижими имоти към българи.Отново ти благодаря за изключително систематизираният отговор!!!
Мислим като за начало да се установим в Белгия,предполагам Антверпен.Предпочитам да е голям град,с разнородно население и по-точно жени,които обичат да си купуват " дрънкулки", :) защото съм намислила нещо ;-) .Освен това съпруга ми е работил там,познава околността,имаме и приятели наблизо и така...........Притеснява ме езика отначало,че е........ :) Надявам се голямата ни дъщеря да дойде с нас,защото знае немски и английски много добре,за да помага.Разбира се четох за програмите за интеграция към общините и смятам това да е първата ни стъпка,докато се ориентираме .Надявам се да се справим.
:) Благодаря и за пожеланието за милиона!

Потребители благодарили на автора neli kalcheva за мнението:
medichkova
Рейтинг: 4%
 
neli kalcheva
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 30 Април 2014, 20:14:05
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Hаемане на магазин

Мнениеот boyko123 » 19 Май 2014, 21:28:24

Ами като се сбъдне пожеланието за милиона, спомнете си за мен ;). И аз благодаря за благодарностите, но да отбележа все пак че Белгия е друга държава, вероятно има разлики и в правилата, и в отношението.

Известно подозрение към българите като цяло има и тук, но до голяма степен нещата си зависят от човека. Ти си положителен "контра-пример" - идваш да правиш бизнес и можеш да инвестираш при това, това прави добро впечатление :).

За търговия на дребно обаче езикът си е необходим, поне за този който продава. Така че там вероятно ще има "предизвикателства", но успех. И пишете във форума за Белгия, като пристигнете ;)
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението:
medichkova
Рейтинг: 4%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти


Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement