• Advertisement

Собствен бизнес - мираж или реалност?

Форумът, който касае всеки!

Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот Marto66 » 30 Януари 2015, 18:01:36

Привет на ВСИЧКИ,
много се радвам се, че открих този форум и добре обходих по темите. Изчетох всичко и се запознах с много детаили и искам да благодаря на всички които са отделили от времето си да пишат тук, за да се помагаме взаимно.
Въпросът ми е към наши съграждани в Холандия, ако могат да ме ориентират в нещата. В БГ имам малка предприемаческа фирма /с богат опит/ за цялостни строителни ремонти/всички дейностти до боя/, монтаж и подръжка на прозорци, проектиране и озеленяване. Омръзна ми в БГ да се боря с вятърни мелници, и реших, че Холандия е точното място ЗА ТОВА/поне да има смисъл/. В Холандия съм бил многократно и ми изглеждат доста подредени нещата и реверанс към перфекционизма им - един прекрасно организиран свят.
Въпросите са ми: Какви са вашите напътствия и впечатленията Ви в този сектор и как е регламентиран. Как е устроен пазара и как се ориентират местните хора когато имат подобни нужди. Рекламата през интернет достатъчна ли е, или по друг начин се достига да информацията, как се свързват клиент с фирмата изпълнител. Изискват ли се сертификати за малките фирми и какви, имат ли по особенни вътрешни правила, нормативни бази и др. За работниците изискват ли преминали задължителни курсове, обучения или пък по специални разрешителни документи за да работят на обект/частен дом. Само с англииски може ли да се работи или холандският е задължителен и т.н. Благодаря предварително.
Marto66
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 26 Януари 2015, 11:17:40
Благодарил: 13 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот boyko123 » 1 Февруари 2015, 17:26:08

Привет, marto66, и добре дошъл във форума! Както си задал въпросите, човек трябва да има поне 5 години стаж в бранша, че да може да ти отговори точно :). Но ще споделя някои впечатления, дано да ти бъдат полезни.

1) Как се ориентират местните хора като им трябва фирма за ремонт, озеленяване, и пр. По много начини, трудно е да се подредят по важност. Доста често по препоръки на приятели и комшии. Интернет също е начин, особено сред по-младите. Там е важно да имаш правилните холандски ключови думи в сайта, за да те намират. Други канали, които се използват - виждам, че са дошли на комшията да му оправят градината, харесва ми как го правят, и ги спазарявам още на място да дойдат и при мен. Случва се по-често, отколкото си мисли човек. Повечето от жилищата под наем в Холандия се отдават от корпорации (woningcorporaties), те наемат периодично фирми за поддръжка и ремонт на сградите (основно външен). В някои случаи и наемателите наемат после фирмата да свърши нещо из вътре. Пускането на реклама в пощенските кутии също може да свърши работа.

2) Как е регламентиран сектора. Не е особено регламентиран :). Искат се сертификати само за работа по газта, заради опасността от експлозия (тук газификацията е масова) и мисля, че за камини и огнища (не съм сигурен), заради CO опасностите. Оттам нанатък е свободен пазар, няма специални изисквания и за работа по домовете. Разбира се, фирмата носи материална отговорност за причинени щети или некачествено свършена работа. Освен това има различни браншови организации, които издават сертификати за качество на фирмите в бранша - да речем бояджии (schilders), ремонтни работи (kluisjesbedrijven), градинари-озеленители (tuinbedrijven), и пр. Мога да потърся и да ти изпратя връзки към сайтовете на сертификаторите, ако имаш по-конкретен интерес. Само че там всичко е на холандски. Не са задължителни сертификатите и по мое мнение не са особено важни, но ако си сертифициран (erkend) все пак е предимство, особено ако си чужденец, да речем.

3) Само с холандски може ли да се работи. Може, но в твоя бизнес без холандски драстично намаляваш потенциалните клиенти.

Сега някои по-общи приказки. В този бизнес цената играе в повечето случаи решаваща роля. Холандците са малко стиснати (пестеливи, както казват те :)). Та в тази връзка на поляците им ѝ e излязло име, че са добри работници (когато не са пияни) и евтини. Тъкмо снощи една позната холандка ми каза "трябва да намеря някой поляк да ми оправи покрива, че тече". Българите са по-скоро неизвестна величина в този бранш, но като си чужденец от теб се очаква да си евтин. Ако решиш да се позиционираш като предлагащ добро качество на нормални (холандски) цени, в началото ще е голямо катерене... Освен това доста често част от плащанията за ремонтни работи, особено по-дребни, стават в кеш "под масата". Ако прекаляваш, ще те подгонят данъчните, но да знаеш че има място за малки "импровизации" ;)

В Холандия в момента строителния бизнес, особено на жилищно и офис строителство, е в дълбока криза. Много работници бяха съкратени и доста от тях се пробват на твоя пазар - къде успешно, къде не. Така че в момента има голямо предлагане на подобни услуги (ремонт, поддръжка, озеленяване, и.т.н) и пазарът е труден. От друга страна, държавата намали ДДС за строително-ремонтни работи от 22 на 6%, засега до 1.7.2015, което малко пооживи търсенето, но след като се върне ДДС на 22% вероятно ще има спад. Така че моментът е наистина труден за започване на подобен бизнес. Но както каза един консултант навремето (по време на една от ИТ кризите) - абе аз от гледна точка на пазара съм една бълха. Трябва ми едно куче или котка да се закача, а дали има 1000 или 10000 кучета и котки на света, като се закача някъде ми е все тая... Тъй че ако си намериш ниша, и този пазар ще свърши работа. Освен това строителния бизнес започва бавно да се събужда, ако не изкочи пак някоя криза отнякъде нещата трябва да тръгнат на по-добре.

Също така в "направи си сам" е доста популярен подход тук, много неща хората си правят/ремонтират сами, майстори се търсят главно за по-големи или специализирани работи. Естествено има и хора с две леви ръце (пример - пишещия) или на които просто не им се занимава с такива неща; тъй че пазар има, но не е толкова голям колкото може би изглежда като гледаш подредените къщички и дворчета :).

Една идея за теб може да е да опиташ да се закачиш на първо време като подизпълнител за довършителни на някоя строителна фирма; по този начин и ще създадеш контакти. Може би дори е възможно още с българската фирма, с командироване на хора на място. Потърси строителни фирми в района, където евентуално мислиш да се установите, и пиши. Най-много да ти кажат "не" :).

Казваш, че си бил много пъти в Холандия, сигурно имаш познати, разпитай ги и тях какво мислят по въпроса. И накрая по въпроса за перфекционизма - холандците не са перфекционисти. Прагматици са. Системата работи добре, без да те притиска, не е идеална и от теб не се иска да си идеален. Перфекционизма е в Германия ;). А че е чисто и подредено, вярно е.

"Вятърни мелници" и тук не липсват, особено в началото:
[*] Първоначално установяване и намиране на квартира докато още нямаш доходи - не е лесно...
[*] Недоверие към чужденците, особено ако трябва да ги пуснеш в къщи да ти правят ремонт
[*] Език

Доказано е обаче експериментално, че могат да бъдат преборени и като се закрепиш веднъж в системата, става по-лесно. И си струва :)

Хайде успех!
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението:
Marto66
Рейтинг: 4%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот Marto66 » 5 Февруари 2015, 13:02:26

Благодаря ти boyko за изчерпателният отговор ; =D>
Точно такава информация очаквах и много ми помогна да се ориентирам в обстановката. Разбирам, че въпросите ми са много и обстоятелствени, но съм започнал сам от А,Б... преди 17год. и познавам материята до болка/частният бизнес/ и затова се задълбочавам. Просто усещането ми в БГ за промяна в положителна посока взе да се изпарява и за това започнах да се оглеждам, вече все пак сме в Еврозоната имаме " някаква възможност" или поне шанс.
За съжеление посещенията ми в Холандия са били само служебно/от по няколко дни/ и после около синът ми/който следва в Айндховен/ общо десетина пъти - в последните три години, и нямам никакви познати и ми липсва инфо/това е основно грижата ми/. Проблеми за наем на квартира и други първоначални финансовите трудности не ме безпокоят, защото ще мога да се справя спокойно.

Ще ми бъде много полезно ако ми отговориш и на следното:
1. При подаване на документи за bsn number задължително ли е да имаш адресната регистрация с договор за наем или има и друга възможност?!Трябва ли да пребливаваш в Холандия през цялото време докато трае процедурата и какви документи се изискват точно?
2. Има ли някаква промяна по изискванията и процедурата за откриване на фирма/смятам първоначално да е ЕТ/ -
[i]За откриване на ЕТ (eenmanszaak) е писано тук, става лесно и бързо, но трябва преди това да си (сте) адресно регистрирани в Холандия. /Синът ми може ли да открие собствена фирма като редовен студент/.
3. Какви задължителни /здравни, осигурителни и други/ месечни разходи като собственик на ЕТ да предвидя - все пак ще трябва да се издържам на собствени разноски първите шест или повече месеци.
4. Този документ VAR "winst uit onderneming" ще ми бъде ли задължително необходим за моята дейност или е пожелателен. ](*,)
5. Референции от фирми от Германия, Австрия/с които съм работил/ биха ли били полезни и доколко холандците /като частни лица/ се повлияват от това - псилогията им не ми е позната, а тя като попрочетох е доста странна.

Благодаря отново за отделеното време и пожелавам успех.
Marto66
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 26 Януари 2015, 11:17:40
Благодарил: 13 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот Marto66 » 8 Февруари 2015, 20:23:32

Относно документите за регистрация в общината/BSN номер/:
0. Договор за наем или друг документ за адресна регистрация...
1. Акт за раждане - превод и легалицзация/английски и/или холандски/???
2. Лична карта ли международен паспорт?!
3. Акт за граждански брак/като си семеен/ необходим ли е!?
4. Дипломи - средно и/ или висше - превод и легализация...
5. Други/какви/???
Marto66
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 26 Януари 2015, 11:17:40
Благодарил: 13 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот boyko123 » 8 Февруари 2015, 21:26:17

Marto66 написа:Относно документите за регистрация в общината/BSN номер/:
0. Договор за наем или друг документ за адресна регистрация...
1. Акт за раждане - превод и легалицзация/английски и/или холандски/???
2. Лична карта ли международен паспорт?!
3. Акт за граждански брак/като си семеен/ необходим ли е!?

0. - договор за наем, или акт за собственост, или писмено съгласие от основния адресно регистриран на даден адрес, че те приема да живееш при него/нея. В последния случай трябва копие от легитимацията на въпросния човек.
1. акт за раждане - да. Новите многоезични трябва да важат без каквито и да са заверки. Иначе превод от заклет преводач на холандски, английски, френски или немски, и апостил.
2. да, може и лична карта, и международен паспорт
3. необходим е, да, за превода виж по-горе. Според официалната информация на сайта на община Eindhoven и актове за раждане на децата. Не съм сигурен дали са необходими на практика.
Друго не е необходимо.
Marto66 написа:1. При подаване на документи за bsn number задължително ли е да имаш адресната регистрация с договор за наем или има и друга възможност?!Трябва ли да пребливаваш в Холандия през цялото време докато трае процедурата и какви документи се изискват точно?

BSN се получава едновременно с адресната регистрация, друг начин вече няма. Преди имаше една врътка да се получи sofi номер през данъчните, вече я няма. На какво основание е получена адресната регистрация няма значение - виж по-горе. И при сина си да се регистрираш, пак ще имаш bsn. Процедурата трае до 4 седмици, макар че в много случаи става за 2-3 дни. Няма ограничение да си в страната през това време. Ако обаче от общината решат да проверят дали наистина живееш на този адрес и няколко пъти не те намерят там, това ще забави процедурата. Освен това в някои от големите градове има квартали, където за да се регистрираш трябва да имаш определен минимален доход (за да се избегне формирането на "гета"). Това трябва да се провери в конкретната община, на сайта им, или по мейл или телефон. В по-малките населени места няма ограничения.
Marto66 написа:4. Този документ VAR "winst uit onderneming" ще ми бъде ли задължително необходим за моята дейност или е пожелателен

Пожелателен е. Той дава сигурност на възложителите ти, че наистина си самостоятелна фирма и няма да им искат данъци после че прикрито са те назначили на работа. Ако работиш предимно с физически лица (услуги на дребно), изобщо не е необходим VAR. Също и ако назначиш работници в твоята фирма. VAR трябва само ако си подизпълнител на друга фирма и си без твои работници (т.е. работници на които плаща твоята фирма; собственикът не се брои). Дори и в този случай можеш да работиш без VAR, но възложителят може да ти го поиска, за си "върже гащите"
Marto66 написа:5. Референции от фирми от Германия, Австрия/с които съм работил/ биха ли били полезни и доколко холандците /като частни лица/ се повлияват от това

Честно казано, мисля че не. Мога да си представя, че ако някой богаташ реши да те наеме по проект за 100 000 ще окажат влияние препоръките, но в общия случай - надали. Може да имат значение обаче ако се предлагаш за подизпълнител някъде. И не вреди да ги споменеш на сайта ти :)

По точки 2 и 3 от въпросите ти ще пиша по-късно. Иначе фирма може да регистрира всеки, вкл. синът ти, нищо че е студент.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението (общо 2):
medichkovaMarto66
Рейтинг: 8%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот Marto66 » 9 Февруари 2015, 11:28:28

Е,е... това се казва изчерпателен и грамотен отговор. Аплодисменти - супер си, човек.
Но не ми стана ясно като синът ми е под наем /в част от къща, цялата се дава под наем на отделни помещения/,
чрез договор за наем с агенция/как става регистрацията при него, т.е с негово съгласие /писмено/ и копие от негов документ "писмено съгласие от основния адресно регистриран на даден адрес, че те приема да живееш при него/нея. В последния случай трябва копие от легитимацията на въпросния човек"
Става ли без да се занимавам с агенцията и/или да наемем друго помещение директно да подавам в общината за BSN??? :-k

Потребители благодарили на автора Marto66 за мнението:
medichkova
Рейтинг: 4%
 
Marto66
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 26 Януари 2015, 11:17:40
Благодарил: 13 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот boyko123 » 9 Февруари 2015, 13:35:01

Marto66 написа:Но не ми стана ясно като синът ми е под наем /в част от къща, цялата се дава под наем на отделни помещения/,чрез договор за наем с агенция/как става регистрацията при него,

И аз се замислих за това още вчера, не съм сигурен точно как стоят нещата. Ако в договора за наем няма изрично ограничение за броя хора в "неговата" част от къщата (стая, етаж или каквото е), би трябвало да няма проблем да се регистрираш при него. Не знам обаче при това положение дали е достатъчно само неговото писмено съгласие, или от всички наематели на къщата (понеже се води един адрес). Мисля, че е най-добре той да провери в общината, ако стане този вариант ми изглежда най-лесен като начало.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението:
Marto66
Рейтинг: 4%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот Marto66 » 10 Февруари 2015, 10:45:30

Да, така ще направим - първо в общината, после в агенцията и т.н.
Във връзка със задължителните месечни разходи /здравни, осигурителни и други/ като собственик на ЕТ може ли да ме ориентираш какво да предвидя. И има ли изискване за някакъв първоначален финансов ресурс при откриване на ЕТ - да трябва да се показват някакви пари в сметка или ....?!.
Благодаря за инфото. Ще пиша как се развиват нещата.
Marto66
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 26 Януари 2015, 11:17:40
Благодарил: 13 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот boyko123 » 10 Февруари 2015, 20:10:21

Публикувах в Заеднопедия каквото знам по въпроса за ЕТ, виж дали ще ти свърши работа.

Съвсем накратко по конкретните ти въпроси. Няма нужда от начален капитал за да се регистрираш като ЕТ. Единствената задължителна месечна вноска, която ще дължиш, е личната ти здравна застраховка. Всичко останало е на годишна база и се плаща с ДОД, обикновено през юни-юли на следващата година.

Успех и пиши :)
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот Marto66 » 16 Февруари 2015, 12:29:58

Привет на всички,
искам да разбера да ли в Холандия като придобиеш собственост/недвижим имот - апартамент, къща, и т.н/, т.е ако се закупи има ли някакви преференции?
Marto66
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 26 Януари 2015, 11:17:40
Благодарил: 13 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот boyko123 » 16 Февруари 2015, 12:32:55

Лихвите по ипотеката, ако има такава, на основното ти жилище се приспадат от облагаемия доход по ДОД. За други права или преференции не се сещам (освен че си имаш собствен имот, разбира се :))
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот Marto66 » 21 Февруари 2015, 09:59:35

Бойко, искам да те питам/можеше и на ЛС, но не ми позволява с-мата/ - Синът ми е ходил в общината и от там му предоставили /с/у такса от 10,50евра/ някакъв документ/Bewijs за финансово подпомагане/, които да се завери от Холанското посолство в БГ. Знаеш ли подробности и как да постипя.
Marto66
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 26 Януари 2015, 11:17:40
Благодарил: 13 пъти
Благодарено: 2 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот ScheissMann » 22 Февруари 2015, 13:05:08

Аз не съм в Холандия но .....Хората са щедри дават ,защо се дърпаш ? Попълни завери и изпрати . А откъде да знам може да не ти трябва финансиране .Ако не ти трябва не се занимавай .
Аватар
ScheissMann
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 656
Регистриран на: 17 Декември 2013, 13:47:53
Местоположение: Жермани
Благодарил: 98 пъти
Благодарено: 71 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот boyko123 » 22 Февруари 2015, 14:07:36

@Marto66, не се сещам защо точно общината ще иска такъв документ... има социални помощи за хора с ниски доходи (bijstand), но по принцип трябва да си живял 5г. в Холандия за да имаш право на нея (при "особени" случаи са възможни изключения); може да има някаква специфична програма на общината в Eindhoven; или просто искат доказателство за доходи за да се регистрираш адресно в определени части на града (писах за това вече). Или е нещо, което съвсем не знам...

Ако искаш пусни малко повече информация за въпросния документ (да речем заглавието му) и евентуално целта му - синът ти всъщност за какво е ходил в общината? По-добре тук, отколкото на лични, според мен (освен ако няма лична информация), понякога и други хора се включват, може да знаят повече.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението:
Marto66
Рейтинг: 4%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Собствен бизнес - мираж или реалност?

Мнениеот Marto66 » 22 Февруари 2015, 14:53:47

Значи, синът ми е попитал в общината мога ли да се регистирам с неговият адрес и какво им трябва, след което е получил този документ. Той е на холандски/естествено/ и много малка част на английски, със заглавие:
Bewijs
van garantstelling en/of particuliere logieverstrekking

по на долу пише следното:
Het door u ingevulde formulier dient voor legalisatie van uw handtekening bij de gemeente te worden aangeboden.
Let up!
In geval sprake is van garantstelling dient ook de handtekening van uw partner bij de gemeente te worden gelegaliseerd.

Следват:
1.Gegevent garantsteller en/of logiesverstrekker/ondergetekende/
Име и т.н/лични данни/
2.Gegevent huwelijkse/geregistreerde partner van/ondergetekende/
лични данни...
3.Verklaring
Als ondergetekende ga ik er mee akkoord dat de op dit formulier vermelde gegevens worden ingevoerd in het Visum informatie systeem en daar gedurende maximaal vijf jaar worden opgeslagen.Tijdens die periode zijn zij toegankelijk voor de visumautoriteiten en de autoriteiten die bevoegd zijn tot het uitvoeren van visumcontroles aan de...
4.Visumplichtige vreemdeling
Лични данни...
5. Ondertekening

Отдолу има и следното инфо:
Dit formullier een gezamenlijke uitgave van:
Ministerie van Binnenlandse Zaken en konninkrijksrelaties, immigratie-en Naturalisatiedienst/www.ind.nl/

Aко не те затруднявам много, можеш ли да преведеш?/че GOOGLE преводач се обърква яко!/
Marto66
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 26 Януари 2015, 11:17:40
Благодарил: 13 пъти
Благодарено: 2 пъти

Следваща

Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement