• Advertisement

Закупуване на имот и стартиране на малък бизнес в Ден Хелдер

Форумът, който касае всеки!

Закупуване на имот и стартиране на малък бизнес в Ден Хелдер

Мнениеот medichkova » 5 Февруари 2015, 15:22:29

Здравейте,
от известно време имам идея да се преместим в Холандия, била съм няколко пъти в страната и имам местни познати, а също ми допада стилът на живот и вместо да купувам имот в БГ на същите цени, си мисля да купим жилище в Ден Хелдер и да започнем малък бизнес. Моля за коментар и съвети по следните въпроси:

1. Има ли изисквания при купуването на имот от чужденци и какъв е годишният данък имот (или друга такса според техните закони) Какви са комисионните при продажба?
2. Можем ли да кандидатстваме за кредит (50% или 30% от стойността на имота примерно) за да ни останат средства за първите месеци, докато тръгне бизнеса пък и за спокойствие да не влагаме всичко което притежаваме ?
3. Като купим имот придобиваме ли някакви права като граждани на страната или не?
4. Наемане на магазин и регистриране на търговска дейност (прочетох в другите теми, че няма проблем и става сравнително лесно) ако има нещо допълнително споделете?
5. Нашето семейство е от 4 души имаме близнаци на 3 годинки, дали ще можем да ги запишем в детска градина? Някакви специални условия или изисквания за семейства с деца пристигнали в държавата им?
6. Какви осигуравки се плащат и горе долу какъв е размерът им?
7. Идеята ми е да предлагам малък асортимент от традиционни български стоки и храни, мислите ли че има пазар за това? (по мои наблюдения холандците са отворени към нови и интересни за тях чужди традиции и култури)

Някакъв съвет при тази схема с кое да започна първо?

Благодаря предварително.

Потребители благодарили на автора medichkova за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
medichkova
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 5 Февруари 2015, 14:27:28
Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Закупуване на имот и стартиране на малък бизнес в Ден Хелдер

Мнениеот kyky » 5 Февруари 2015, 16:05:49

Съжалявам, че не мога да ти помогна по същество. Но едно предупреждение. В България може би е възможно с произволна търговийка да свържеш двата края, но в западна Европа в този бранш оцеляването е много трудно и навиците на хората са коренно различни. Не е случайно, че българските магазини се броят на пръсти и много често всъщност са турски.

Потребители благодарили на автора kyky за мнението (общо 2):
medichkovadaisymm
Рейтинг: 8%
 
kyky
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 228
Регистриран на: 24 Май 2013, 17:29:20
Благодарил: 1 път
Благодарено: 67 пъти

Re: Закупуване на имот и стартиране на малък бизнес в Ден Хелдер

Мнениеот bknf » 5 Февруари 2015, 16:40:46

Бил съм в Холандия, но не живея там.. така че ще ти отговоря така. И както разбирам, никой от вас не знае холандски?

Тоест искате да отидете ето тука? http://nl.wikipedia.org/wiki/Den_Helder

1. Какви изисквания да има за купуване на имот? Ако човек има парите - купува. Обаче какво е имот - жилище, земя, къща?

2. Ако можете по някакъв начин да дадете гаранции за тоя кредит, сигурно може. Иначе без значение националността, едва ли някой ще даде пари на непознат човек.

3. Едва ли. Самата покупка на имот едва ли означава нещо. Сигурно има и други изисквания. За целта трябва да се научи холандски, и да се потърси съответната информация.

4. Трябва да се отиде там на място и да се разгледа пазара.

5. сигурно има някаква цена тая детска градина, в зависимост от конкретното място.

6. не знам

7. Дали приходите от такава една дейност ще покрият разходите - не знам.

А като за първо, трябва да се иде там на място и да се поживее седмица - две.

Потребители благодарили на автора bknf за мнението (общо 2):
medichkovadaisymm
Рейтинг: 8%
 
bknf
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3813
Снимки: 0
Регистриран на: 22 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 286 пъти
Благодарено: 450 пъти

Re: Закупуване на имот и стартиране на малък бизнес в Ден Хелдер

Мнениеот medichkova » 5 Февруари 2015, 20:03:21

Благодаря ви за включването мили хора.

******
И аз се надявам на по точни коментари. Явно не съм задала добре въпросите си.
Надявам се и
boyko123
Да се включи адекватни коментари прави.

В допълнение мога да кажа че в Холандия съм гостувала на холандските ми приятели (не като турист, а по проекти и културен обмен) поне няколко пъти за по 10-12 дни.
Отделно имам опит в маркетинга и ако нисшата е интересна за пазара знам как да се справя.

Сега като гледах имотите как вървят, стигнах до извода, че като ще купувам, по добре жилище с магазин отдолу, но нещо не напирам такъв вариант, а наема на магазинин ми се струва голям (1200-1800 евро) на мен ми се иска първично място не повече от 20-30 кв.м.

Мислите ли че има възможност ако купя от този тип жилища да преустрои гаража или първи етаж на дюкян-пекарна?
http://www.funda.nl/koop/den-helder/hui ... straat-12/
Последна промяна medichkova на 6 Февруари 2015, 16:08:14, променена общо 2 пъти

Потребители благодарили на автора medichkova за мнението:
daisymm
Рейтинг: 4%
 
medichkova
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 5 Февруари 2015, 14:27:28
Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Закупуване на имот и стартиране на малък бизнес в Ден Хелдер

Мнениеот boyko123 » 7 Февруари 2015, 22:52:38

Така, опресних някои спомени и попрегледах туй-онуй, та мога да отговоря на някои от въпросите, дано да е адекватно ;)
medichkova написа:1. Има ли изисквания при купуването на имот от чужденци и какъв е годишният данък имот (или друга такса според техните закони) Какви са комисионните при продажба?
3. Като купим имот придобиваме ли някакви права като граждани на страната или не?

Публикувах една статия в Заеднопедия за купуването на жилище в Холандия, мисля че ще намерите полезни неща там по този въпрос. С придобиването на недвижим имот не се придобиват "граждански права", но и като жители на ЕС имате достатъчно възможности.

medichkova написа:2. Можем ли да кандидатстваме за кредит (50% или 30% от стойността на имота примерно) за да ни останат средства за първите месеци, докато тръгне бизнеса пък и за спокойствие да не влагаме всичко което притежаваме ?

Силно се съмнявам, но може да се опита. Силно се съмнявам, защото не отговаряте на условията за доход (виж пак статията). А може да се опита, защото искате много малко (според холандските разбирания) финансиране. И това заедно с историята ви на успешен бизнес в България (страна от ЕС) може да ви направи "специален случай" за банката. Специално във вашия случай мога да си представя и друг сценарий - купувате имота без финансиране и след това кандидатствате за бизнес или потребителски кредит с (вече вашия) имот като обезпечение. Лихвите вероятно ще са малко по-високи отколкото за "нормална" ипотека, но все пак може да е шанс. Моят съвет е да се обърнете директно към някоя банка и да обсъдите възможностите за финансиране във вашия случай. Rabobank е по традиция банката която кредитира малък бизнес в търговията, но може да се опитат също ING и ABN Amro (тези трите са най-големи), или която и да е друга, за предпочитане с офис в Den Helder. Също с тях можете да обсъдите и варианта за купуване на магазин / пекарна + жилище. Всъщност в този случай настойчиво ви съветвам да си поговорите с банката. Лично на мен това ми се струва много сериозен риск - става дума за малък и специфичен пазар, ако нещата не потръгнат или просто поискате да смените града може да се окажете много неприятно "вързани" за имота. Но не съм експерт по въпроса...

Споменаваш, че наемите на магазини от порядъка на 1200-1800 евро ти се виждат високи. Възможно е, не познавам този пазар, но все пак отчитайте стандарта тук - минималната заплата например е около 1500 евро. Според мен варианта в началото поне да тръгнете под наем (за магазина, жилището или и двете) има определени предимства - намалявате риска и запазвате гъвкавостта си. Но естествено в дългосрочен план е по-скъпо.
medichkova написа:5. Нашето семейство е от 4 души имаме близнаци на 3 годинки, дали ще можем да ги запишем в детска градина? Някакви специални условия или изисквания за семейства с деца пристигнали в държавата им?

Не мога да кажа много по този въпрос, освен да са ви живи и здрави малките и големи да пораснат :). Детски градини има най-различни - можете да потърсите по kinderopvang, kinderdagverblijf, Crèche. Понякога родители гледат деца от квартала за през деня (срещу заплащане) - gastourders. Всички тези опции са отностително скъпи, но има една сложна система по която държавата компенсира голяма част от разходите за детска градина на работещите родители - вкл. на работещите в собствена фирма. Във вашия случай обаче очаквам езиков проблем - не знам кои градини биха взели деца които не говорят холандски, както и не знам кой е най-добрия начин децата бързо да научат езика. Че ще го научат е ясно, децата много ги бива в това отношение. Но си струва да се проучи практически как да стане това.

Друг интересен момент е, че децата в Холандия тръгват на училище обикновено на 4 годинки. Задължително е от 5г., но почти всички училища предлагат обучение от 4г. и е масова практика да се тръгва тогава. Училището е безплатно и родителите имат право сами да изберат в училището. Но пак може да се сблъскате с езиковия проблем. Първите две години училище (за 4 и 5 годишни) са по-скоро като българската "предучилищна", не се учи кой знае какво, по-скоро социализират децата. Четенето, писането и смятането започват от 6 годишна възраст.
medichkova написа: 4. Наемане на магазин и регистриране на търговска дейност (прочетох в другите теми, че няма проблем и става сравнително лесно) ако има нещо допълнително споделете?
6. Какви осигуравки се плащат и горе долу какъв е размерът им?

Надявам се утре да пусна и една статия за отварянето на фирма и данъците и осигуровките. Колкото до необходимите разрешителни за магазин или пекарна, най-лесно е да се провери в общината (gemeente). Г-жа Martha Heuvelink е бизнес съветник към общината, може да ѝ изпратите мейл на английски (освен ако не знате холандски, де ;)

medichkova написа: 7. Идеята ми е да предлагам малък асортимент от традиционни български стоки и храни, мислите ли че има пазар за това? (по мои наблюдения холандците са отворени към нови и интересни за тях чужди традиции и култури)

Хм. :-k Едно познато семейство български турци, с доста успешна дюнерджийница, опитаха подобен проект в Енсхеде с български стоки (турски и без това има достатъчно). Не потръгна, и се отказаха. От друга страна, знам че има български магазини в Хага и Арнем, явно е възможно. Но не съм бил в тях, засрамвам се ;). Според мен да се разчита главно на българската общност за клиенти не стига, както казваш и ти, трябва да се "зарибят" холандците. Отвореността им към чужди култури, стоки и храни варира силно - най-голяма е в големите градове и в Randstad (западна Холандия), във "вътрешността" има много консервативни райони. Den Helder мисля е в "правилната" част, ключът според мен е да предложиш непознатия продукт в познат контекст - магазинче, което прилича на холандско (чисто, светло и подредено), обяснение кое нещо какво е, и пр. Ама не искам да те уча на бизнес, аз дето и един геврек не съм продал през живота си ;). Само да спомена, че езикът може да се окаже сериозен проблем в търговията - ако смятате да продавате вие (а не да наемате човек) без (свестен) холандски няма да мине.

medichkova написа: Някакъв съвет при тази схема с кое да започна първо?

Според мен с добре подготвена проучвателна мисия на място, която може да включва например
  • Срещи с маклери и евентуално посещение на интересни имоти; и/или на агенции за наем
  • Среща в общината за необходимите разрешителни
  • Среща в банката за евентуално финансиране
  • Посещение на детски градини и питане какво се прави с деца, дето трябва да учат холандски
Опитайте да си уговорите срещите още от България, доколкото е възможно. Пригответе си документи, които показват че имате успешен бизнес в България (доколкото разбирам), евентуално и презентация, и при разговорите заемайте позиция от типа на "ние сме оправни и работни хора, имаме хубав бизнес в България, сега искаме да го правим тука, защото Холандия и особено Den Helder ни харесва. Имаме даже и приятели тука". Това има шанс да направи добро впечатление, а доброто впечатление вече е капитал ;). И нахвърляйте писмено някаква концепция за бизнеса ви в Холандия, дори и да не е подробен бизнес план.

Оттам нанатък, в зависимост от резултатите... Така или иначе ще ви трябва жилище от самото начало, така че изглежда логична първа стъпка.
Успех!
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението:
medichkova
Рейтинг: 4%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Закупуване на имот и стартиране на малък бизнес в Ден Хелдер

Мнениеот medichkova » 16 Февруари 2015, 12:10:25

Благодаря boyko123,

Полазна и изчерпателна информация.

Като разглеждах Chamber of Commerce попаднах и на заявления за регистрация на Фондация, тъй като имам такава (освен ООД-то) с дълга история в БГ, се чудя дали не е по-добре с фондация в холандия да работя. В Бг има повече вратички, когато имаш фондация?!?

:-k
medichkova
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 5 Февруари 2015, 14:27:28
Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 3 пъти

Re: Закупуване на имот и стартиране на малък бизнес в Ден Хелдер

Мнениеот boyko123 » 16 Февруари 2015, 12:29:16

Хм, да ти кажа право, не знам много по този въпрос. Доколкото знам, фондациите (stichting) и сдруженията (vereininng) нямат право да имат печалба от дейността си. За фондациите има едно мъгливо изключение, че могат да имат печалба, която обаче да използват по предназначение според предмета си на дейност, например фондация за поддръжка на исторически сгради, ако има печалба, трябва да я инвестира в поддръжка на още сгради. т.е. не можеш да си я прибереш в джоба.

Знам че понякога се прави друг "трик", регистрира се едновременно ООД (BV) и холдинг (който е пак ООД), с цел част от печалбата от "работното" ООД да се "затвори" във холдинга за да е неприкосновена при фалит да речем.

Но по тези въпроси наистина ти трябва професионален консултант.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението:
medichkova
Рейтинг: 4%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Закупуване на имот и стартиране на малък бизнес в Ден Хелдер

Мнениеот medichkova » 13 Март 2015, 14:46:41

Забравих да благодаря за отличните отговори =D> на всички за включването и специално ва boiko !

Аз пуснах една нова тема, тъй като проучванията ми за бизнес в сферата на търговията се задълбочиха и там чакам включване ;-) viewtopic.php?f=251&t=21081

Ето примерно от подобно изложение дали може да се стартира, калкото да се представиш на потенциалните клиенти
http://www.supervlooi-beurs.nl/ Някой има ли наблюдения над подобни базари.

Малко мизерни стоките ми се виждат, но пък ако се посещава добре - за всеки има по нещо, нали така :rr:
medichkova
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 5 Февруари 2015, 14:27:28
Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 3 пъти


Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement