• Advertisement

намаляване на застраховката на кола в Холандия

Форумът, който касае всеки!

намаляване на застраховката на кола в Холандия

Мнениеот Dada-14 » 13 Юли 2015, 18:42:35

Като сключвах застраховка на колата ми(по интернет разбира се),по тела ми бе обясниха,че понеже досега съм нямала кола тук и нямам "досие" от застрахователна компания могат да ми предложат застраховка ,но за повече пари .....Приех разбира се...При питане от мен "С какъв документ от България мога да я намаля,защото винаги съм била изряден шофьор", ми обясниха,че може да поискам намаляване на вноската,ако представя документ от Застрахователно дружество в България на английски и напечатено върху хартия на дружеството ,за няколко години назад.

Някой знае ли дали ще стане намаляване на застраховката с такъв документ наистина?

И дали става,ако само от КАТ се вземе някакво удостоверение,че съм нямала ПТП-та? Това е съвет на застрахователен агент,че все пак масово българите не се застраховаме всяка година в едно дружество,а където е най-евтина :)
Dada-14
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 13 Юли 2015, 17:07:03
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 12 пъти

Re: намаляване на застраховката на кола в Холандия

Мнениеот boyko123 » 14 Юли 2015, 11:51:11

Преди 2-3 години на един познат му направиха проблем с подобно удостоверение от КАТ. Не помня кой застраховател беше, но се опъваха, защото според тях далеч не за всяка щета се прави полицейски протокол (поне в Холандия ;)). На довода "ама то в България другояче" не обърнаха особено внимание. Искаха точно документ от застраховател, с данъчен (BTW) номер. В крайна сметка с помощта на дилъра се навиха да признаят 3 години май, около половината от което пишеше в документа от КАТ. Човекът си купуваше (употребявана) кола от автокъща, та затова дилъра помогна.

Това не е представителна извадка, разбира се, и вероятно зависи от застрахователя, ама имай едно наум. Също ако сключиш застраховка и се разберете допълнително да представиш документ за "години без щети", ги помоли изрично да го наипшат в досието ти, или да го има някъде из email комуникацията ви, да не се чудят после за какво става дума. По принцип са добронамерени, но когато нещо излиза извън обичайната процедура почват да се чудят.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: намаляване на застраховката на кола в Холандия

Мнениеот Rince » 18 Юли 2015, 09:57:14

В Германия това става с документ от застрахователя, в който той удостоверява, че нямаш произшествия по твоя вина докато си била застрахована при него. Предполагам, че този документ ще ти трябва за Холандия(ако там въобще ти прознаят годините), документ от КАТ не мисля, че ще бъде признат(КАТ издава документ въз основа на това дали има шоф. книжка или не, а това дали имаш книжка не значи автоматично, че си имал и кола през това време. Затова в Германия искат документ от застрахователя).
Ако всяка година си бил при разкличен застраховател, ще имаш малко повече работа да изискаш това удостоверение от всеки един за периода когато си бил при него.
Аватар
Rince
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 153
Регистриран на: 21 Октомври 2004, 00:00:00
Благодарил: 1 път
Благодарено: 3 пъти

Re: намаляване на застраховката на кола в Холандия

Мнениеот magnum rex » 21 Август 2015, 17:52:44

Тъй като и на мен ми предстои подготовка за мигриране към Холандия, разучих въпроса и се оказа, че тази процедура не е съвсем чужда за застрахователите в България. Говорих с Армеец и те потвърдиха, че имат такава практика - в София на Жолио Кюри 20 могат да издадат документ на английски, посочващ колко време е нямало застрахователни събития за еди кой си шофьор и автомобил. Документът се нарича Good driver или нещо подобно :). Мен ме интересува друг въпрос, свързан с карането на автомобил с бг регистрация в Холандия, но мисля, че е редно да го пусна в специализирана тема.

Потребители благодарили на автора magnum rex за мнението:
boyko123
Рейтинг: 4%
 
magnum rex
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 17 Август 2015, 16:15:38
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 1 път

Re: намаляване на застраховката на кола в Холандия

Мнениеот Dada-14 » 2 Септември 2015, 15:28:12

Да споделя за развръзката:

Като се прибрах на България отидох в офис на брокер,представител на няколко компании.Жената бе вежлива и ми направи справка в тяхната система по номера на колата.Изпринтира ми годините назад в коя застрахователна компания съм имала сключена застраховка "Гражданска отговорност" и номера на полицата.После ми обясни на коя компания къде е централният офис в града и ме прати там да попитам.

Тук от форума на Германия прочетох,че документа е Удостоверение за предходни застрахователни събити(не съм на 100% сигурна)

Отивам в първата (Оли**)(от 4 вариращи в списъкът ми),обяснявам на жената в офиса,а тя го каза документа на английски и че се получава на адрес след като подам молба при нея и заплатя 12лв.Това добре,но реших да отида и до другите компании да попитам ......Молба +заплащане=пращане на адрес(така е при всички)

Отивам във втората(БУЛ ГЪз)- цената на документа бе 50лв,но го издават само на български,даже ми го показаха какво представлява-бял лист с печат,че по номер на полица...на името на ...е нямал щети в ...период.МНОГО СЕ ЯДОСАХ!!! условията който ми бяха дадени-да е на английски и върху фирмена хартия,а не лист който мога и аз да го напечата, пък и превод да плащам...Отказах се напълно да продължавам по другите компании,защото в тези двете имам най-много години.Ще си карам със по-скъпа застраховка.....Не виждам смисъл да давам пари за документи,които не се знае дали ще приемат,камо ли бял лист на български придружен от превод.......
Dada-14
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 13 Юли 2015, 17:07:03
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 12 пъти


Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement