• Advertisement

Кандидатстване за социални помощи при болест

Форумът, който касае всеки!

Кандидатстване за социални помощи при болест

Мнениеот stanislav1985 » 28 Септември 2016, 18:49:23

Здравейте,
Може ли да се получават някакви помощи , ако не си работил в Холандия , но се лекуваш там?
Леля ми е дошла тук в Недерландия, преди една година след като е била поканена от нейния приятел , пенсионер да живее старините си него.
Тoй и е направил адресна регистрация и здравна застраховка, получила е BSN и когато е отишла на преглед са установили че е болна и има рак на гърдата, начална форма без метастази и са започнали успешно лечение което продължава и до sega.
. Но господина , ние сме му благодарни безкрайно за помоща и храната , която и дава всеки ден, е заявил в общината , че не е заедно живееш с нея и тя е дошла да работи, но се е разболяла и той е издържа понеже е болна и няма никакви доходи .Така те са му върнали AOW, което е било удържано
, но той не и дава тя да има и 20 евро в банковата си сметката, нито да помисли или кандидатства за някави помощи защото отново ще му удрежат AOW. Аз живея също в Холандия отскоро , имам адресна регистрация , работя законно не лека работа, Въпроса ми е следния : може ли да помогна на леля ми ако дойде при мен да живее и кандидатства за някави помощи , дали ще може да получава ?
stanislav1985
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Септември 2016, 16:23:57
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Кандидатстване за социални помощи при болест

Мнениеот boyko123 » 29 Септември 2016, 17:39:09

Добре дошъл в Заедно, и първо желaя на леля ти успешно и бързо оздравяване!

По въпроса за помощите - ситуацията е доста необичайна и сложна от правна гледна точка, тъй че според мен без консултация със специалист няма да мине. Тук ще очертая само някои основни положения.

По принцип в подобна ситуация в Холандя има 4 типа помощи.
1) Обезщетение при нетрудоспосбност (инвалидност). Урежда се от закона за работа и доходи (Wet werk en inkomen, WWI). Тези обезщетения важат само ако в момента на (откриване на) заболяването човек е работил по трудов договор в Холандия. В такъв случай работодателят е длъжен да плаща минимум 70% от заплатата на работника в продължение на 2 години; след това идват помощите от държавата. Очевидно не е приложимо във вашия случай.

2) Социална помощ при недостатъчни доходи (bijstand). Това е базовата социална помощ, която може да получи всеки легално живеещ в Холандия, ако доходите му са под (около) 1300 евро на месец. Точната граница зависи от семейното положение и пр., но тя не е толкова важна в случая. Проблемът е в правото на bijstand за граждани на ЕС. Правилата са следните:
а) При престой в Холандия по-малко от 3 месеца - няма право (с някои специфични изключения)
б) При престой над 5 години - същите права като холандците
в) При престой между 3 месеца и 5 години - зависи дали си работил и колко:
- ако си работил повече от година в Холандия (мин 16 часа на седмица средно) - имаш право за неограничено време
- ако си работил между 1 месец и 1 година (мин 16 часа на седмица средно) - имаш право за поне 6 месеца, може и повече по преценка на общината
- ако не си работил или си работил по-малко от месец - по принцип имаш право, но това може да доведе до загуба на право на пребиваване в страната.

Последната точка ще я анализирам по-внимателно. Според ЕС правилата човек може да пребивава в друга страна от съюза по-дълго от 3 месеца (т.е. колкото си иска) без да е икономически активен (т.е. без да работи) стига да може да се самоиздържа. Така че ако леля ти подаде молба за bijstand, общината (gemeente) е длъжна да уведоми имиграционната служба (IND, Immigratie en Naturalizatiedienst) и IND може да прецени, че тази молба показва, че леля ти не може да се самоиздържа, т.е. няма право на законно пребиваване в Холандия. Ако стигне до такъв извод IND уведомява писмено и леля ти и общината и от този момент всякакви държавни помощи спират. Гражданин на ЕС не може да бъде екстрадиран от страната, освен при пряка заплаха за обществената сигурност или здраве, тъй че никой не може да я изгони оттук, но няма да получи и стотинка от държата повече.

Много търсих информация как IND преценява дали да прекрати правото на престой, но не намирам нищо. Пише само, че всеки случай се разглежда индивидуално.

Освен тези условия, не бива да имаш имущвество за повече от (около) 6000 евро (за женени - двойно), както и ако имаш собствено жилище, пазарната му стойност минус ипотечния кредит (ако има такъв) не бива да е повече от 50000 евро. Ограниченията се отнасят и за имущество в България, но дали общината ще реши да го проверява там, кой знае.

Накрая, ако не знаеш холандски поне на ниво А2, си длъжен да започнеш да го учиш и ако до една година не достигнеш това ниво, общината може да ти намали или спре помощите. Конкретните правила зависят от общината.

За конкретния случай бих ти препоръчал да питаш тук-там, било на холандски или на английски:
= в общината (gemeentehuis) където живееш
= IND (http://www.ind.nl) - на сайта има тел. за връзка. Да знаеш, че не са особено кооперативни, като правило
= Държанва правна консултация, безплатна, на https://www.juridischloket.nl/ Там има координати за връзка.
= адвокат, който е запознат с тази проблематика (ЕС граждани и bijstand). Нямам идея обаче къде се намират такива...

3) Добавка за наем (huurtoeslag) и за здравна осигуровка (zorgtoeslag). ЕС граждани имат право на тях след 3 месеца престой без опасност за правото на пребиваване. Добавката за наем не е приложима в случая, защото леля ти няма сключен договор за наем и при теб вероятно също няма да има - т.е. ти ще плащаш наема. Но право на zorgtoeslag има, сумата може да достигне 80 евро на месец при доход до 19000 годишно. По-малки суми се полагат при доход до около 26000 годишно. Документи се подават електронно на сайта на данъчните, трябва ти обаче DigiD.

4) Данъчни облекчения при фискално партньорство. Фискалните партньори се разглеждат от данъчните като семейство и в много случаи това носи данъчни облекчения на получаващия по-високи доходи, особено ако разликата в доходите е голяма (или единия изобщо няма доходи). По принцип фискалното партньорство е начин "нежените" семейства да се третират като семейства, но не е задължително фискалният патньор да е "половинката ти".

Конкретно в този случай, ако и двамата с леля ти не сте женени, регистрирани сте на един адрес и сключите нотариалмно заверено споразумение за съжителство (notarieel samenlevingscontract), може да се регистрирате като фискални партньори. Ако един от вас се ожени обаче, отпада партньорството :). Тази стъпка може да се окаже нож с 2 остриета, например леля ти за загуби право на bijstand (което обаче и без това е съмнително).

Така, след цялата тази бъркотия, няколко препоръки:
1) По въпроса за bijstand на леля ти се консултирай както писах по-горе
2) Потърси данъчен съветник за частни лица (belastingadviseur particulier) и поговори с него
.. а) дали ти имаш право на някои от субсидиите huurtoeslag, zorgtoeslag. Той може да ти помогне и при подаването на документи, както за леля ти, така и за теб (ако имаш право)
.. б) плюсове и минуси на еветуално фискално партньорство (ако е възможно изобщо)

Успех и ако имаш по-конкретни въпроси, питай.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Кандидатстване за социални помощи при болест

Мнениеот stanislav1985 » 1 Октомври 2016, 21:46:17

Благодаря за отговорa !
stanislav1985
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Септември 2016, 16:23:57
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Работа, данъци и осигуровки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

  • Advertisement