Страница 1 от 1

зъботехник в Холандия

МнениеПубликувано на: 9 Февруари 2019, 14:23:55
от SweD427
Здравейте,краят на тази или началото на другата година обмислям преместване в Холандия,насочил съм се към Амстердам или Ротердам (зависи къде ще си намеря работа :mrgreen: ) . Аз съм зъботехник.Холандски все още не знам,но лятото почвам курсове. искам да попитам как стой въпроса с търсенето на работа?как трябва да кандидаствам за работа?с българска диплома нали след превода и легализацията дали ще мога да почна на работа или трябва да си отварям фирма?има ли определени изисквания за дипломата? и така нататък всякяква информация малка или голяма ще ми е от полза тъй като нито аз нито хората около мен знаят нещо по въпроса.

Re: зъботехник в Холандия

МнениеПубликувано на: 9 Февруари 2019, 18:09:38
от bknf
SweD427 написа: всякaква информация, малка или голяма, ще ми е от полза. нито аз нито хората около мен знаят нещо по въпроса

За останалото не знам, но тука ето разни обяви.
https://www.indeed.nl/Tandtechniek-vacatures

И ето както е - Tandtechnicus.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tandtechnicus

Вариант е, да намериш какви обяви има, кой търси такъв човек - и да кандидатстваш там.
Ако знаеш английски - там в Холандия знаят.

SweD427 написа:или трябва да си отварям фирма?

И защо да отваряш фирма - за зъболекарски услуги? Разбери там тяхната камара каква е, зъболекарската.
Те сигурно имат информация по тия въпроси.

Re: зъботехник в Холандия

МнениеПубликувано на: 9 Февруари 2019, 22:53:39
от juventus
Ако знаеш английски - там в Холандия знаят.То и ние в България знаеме анлгйски,ама ти като отидеш за хляб или да ползваш някаква услуга ще искаш да ти говорят на български.Та така и в Холандия.В Холандия биха те взели на работа само с английски,във фирма ,която работи само с чуждестранни клиенти, тоест не с холандцци.Или на някакава мега мега мега на квадрат нискоквалифицирана работа да береш там нещо си,къде и не могат да намерат жив човек да я работи,тогава биха били склонни на компромис.Има и такива почасови работи за студенти, да разнасяш храна, там съшо може да минеш само с английски, но за зъболекар избий си го от главата.

Re: зъботехник в Холандия

МнениеПубликувано на: 9 Февруари 2019, 23:59:17
от iniuta
bknf, кога за последно си търсил работа в Холандия? Никак няма да е зле да не се опитвате да вкарвате хората в заблуда и да се лежи на идеята, че ''те там в Холандия знаели английски.'' Това, че някой в големите градове ще те упъти на английски, съвсем не значи, че в офиса всички с охота ще ти говорят на английски. За клиенти - забрави. Тия обяви, дето си му ги изпратил, колко от тях са на английски?! В колко от тях пише, че изобщо ги вълнува дали кандидатът говори английски?!

Без холандски вариантите за добре заплатена работа са доста ограничени - добри IT специалисти; университетски преподаватели; финансови анализатори, евентуално инженери в някаква много тясна специалност.

Re: зъботехник в Холандия

МнениеПубликувано на: 10 Февруари 2019, 12:41:30
от bknf
iniuta написа:bknf, кога за последно си търсил работа в Холандия?

Никога. Cамо съм общувал с разни холандци и съм обикалял из тая страна.) Както и знам някои неща около зъбната медицина и зъболечението. Но през немски. И ми става смешно, като го слушам и чета холандския.

Nieder Lande (Nederland, Nederlân) = "Долна Страна".)
Почти като немски - ама не съвсем. ;-)

И да, разбира се, че това беше само за първоначална насока/ представа. Както и c тия обяви - също.

В случая човек сам трябва да опитва, да установи контакт. Било то по обяви, или директно (дето и няма обява, че търсят някой). В случая човека би трябвало сам да разбере, подробностите - около зъботехниците. Още повече, в съответната холандска система.

juventus написа:Има и такива почасови работи за студенти, да разнасяш храна, там съшо може да минеш само с английски, но за зъболекар избий си го от главата

Да ама "зъботехник" - не е "зъболекар". Последния общува с пациента, обяснява му това ли онова - понякога. В случая не знам разбира се, дали и кога зъботехника общува с краен клиент, на който му се прави съответния зъб, По размери, взети от зъболекаря. Даже не е и необходимо, зъботехникът да стои в директен контакт с тия зъболекари.

Но в случая не знам, как точно се процедира. Затова и се учудих малко, относно въпроса, ако той направи фирма. Тогава трябва да са известни и други параметри. Както и тогава би трябвало да се правят контакти и със зъболекарите и т.н. други неща.

Re: зъботехник в Холандия

МнениеПубликувано на: 26 Февруари 2019, 14:03:52
от vallyzara
Здравейте , дайте ми ваши координати , аз съм зъботехник по професия , но съм възрастна и не съм практикувала с години По-добре е в началото да започнете в някоя лаборатория и след това да си откриете своя лична . Мои познат холандец ми каза , че скоро е прочел или чул че в Холандия има недостиг на зъботехници и ще приемат кандидати от други страни.

Re: зъботехник в Холандия

МнениеПубликувано на: 26 Февруари 2019, 19:53:45
от SweD427
vallyzara написа:Здравейте , дайте ми ваши координати , аз съм зъботехник по професия , но съм възрастна и не съм практикувала с години По-добре е в началото да започнете в някоя лаборатория и след това да си откриете своя лична . Мои познат холандец ми каза , че скоро е прочел или чул че в Холандия има недостиг на зъботехници и ще приемат кандидати от други страни.

Здравейте,понеже не мога да изпращам съобщения Ви пиша тук Имейла ми е bdwhadjiev42@gmail.com Ако Ви е удобно пишете ми там или facebook:Радо Хаджиев.Аз разбрах че дипломата трябва да се легализира в България И след това да се изпрати в Холандия за приравняване, но не знам дали след приравняването

Re: зъботехник в Холандия

МнениеПубликувано на: 26 Февруари 2019, 19:54:52
от SweD427
Ще е необходимо да уча още или ще мога да започна работа веднага