• Advertisement

Кола с български номера в Холандия

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Кола с български номера в Холандия

Мнениеот iniuta » 13 Юли 2010, 13:35:31

Български граждани, които вече имат регистрация в общината, са задължени да сменят българските номера на автомобилите си с холандски.

За целта трябва да отидете в най-близкия офис на RDW. Не е необходимо да си записвате час предварително, освен ако нямате специфични въпроси. Имайте предвид, че RDW работи с граждани от 8 до 12 сутринта. Вземете със себе си документите на колата, документът си за самоличност и удостоверението от общината, че сте адресно регистриран.

В случай, че колата е на повече от 3 години, трябва да мине технически преглед ( в Холандия обаче).

Таксата за холандски регистрационен номер е 100 Е.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот belev75 » 15 Октомври 2014, 22:39:59

Темата май е от доста време ,но искам да попитам плаща ли се някакъв допълнителен данък от рода на bpm преди да се регистрира колата ,или само се плаща нормално данък за автомобила.
belev75
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 28 Юли 2014, 21:26:16
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 12 пъти

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот boyko123 » 16 Октомври 2014, 00:22:30

Хм, това е малко объркано. Има начин да не се плаща BPM, при следните условия:
1) Преди да пристигнеш в Холандия си живял поне 12 месеца в друга ЕС страна (да речем България)
2) Колата е била регистрирана на твое име в България поне 6 месеца преди да дойдеш в Холандия
3) Имаш адресна регистрация и BSN в Холандия

Забелязвам, че тази възможност "небрежно" се изпуска в английските части в повечето от сайтовете на институциите. Но все пак малко информация има на сайта на данъчните:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/c ... oval_goods

Оттук можеш да свалиш заявката за освобождаване от BPM
http://download.belastingdienst.nl/bela ... 2z4fol.pdf

Заявката е само на холандски и както ще видиш, искат куп документи с които да докажеш, че си живял поне 1 година извън Холандия - глупаво в твоя случай, обаче е факт. Например че си имал банкова сметка в България, че си плащал здравни осигуровки, копие от трудов договор, договор за наем или покупка на жилище, и пр. Нямам познати, които да са минали по този път, тъй че информация от първа ръка не мога да дам. Може би има смисъл да питаш на безплатния телефон на митниците (Douane) 0800 - 0143, мисля че говорят английски, кои от документите всъщност са достатъчни. В смисъл, български гражданин си, естествено че си живял поне една година в България.

Преди да се регистрира колата в RDW трябва да имаш отговор от данъчните на заявката за освобождаване от BPM.

Ако не си одобрен за освобождаване от BPM, трябва да го платиш. Други данъци и мита няма, освен самата такса за регистрация от RDW и цената на номерата, които не се правят в RDW, а се "изчукват" от оторизирани фирми, като им занесеш документите за регистрация от RDW.

Успех и казвай как се развиват нещата, ти май ще си "опитното зайче" за тази процедура във форума :)
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението (общо 2):
kolatarusenec
Рейтинг: 8%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот belev75 » 16 Октомври 2014, 20:32:14

Нямам нищо против да бъда опитно зайче:) За това да съм живял поне 12 месеца изван Холандия,аз всъщност съм тук от малко повече от 6 месеца,но не знам дали мога да го докажа с нещо. Но за да пробвам трябва да си ида до Бг да взема колата на жена ми, че тази с която съм сега е 2,9 дизел и много ще ми се зарадват като тръгна да плащам беластинга. Другата кола е газ бензин и по се ядва с данъка, а и е доста по лекичка, а май това е от значени за изчисляването му.
belev75
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 28 Юли 2014, 21:26:16
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 12 пъти

шофиране в Холандия с бг номера за резидент

Мнениеот magnum rex » 21 Август 2015, 18:06:12

Здравейте,
Обмислям емиграция в Холандия на база на оферта за работа, но ме интересува дали мога да карам колата си временно без да сменям номерата и евентуално (не се надявам много де :)) без да плащам MRB. Колкото и да чета, излиза, че имам 2 седмици (?!?) за регистрация на автомобила и подмяна на табелите - https://www.rdw.nl/englishinformation/P ... ish/Import
Как биха разбрали, че колата е там от повече от две седмици? Аз мога да съм резидент и от 6 месеца, но да съм я докарал съвсем скоро, не е ли така? По този начин няма да се плаща и MRB. Вероятно има някакъв контрол - ако знаете, споделете. Но дори и да не мога да избегна регистрацията на автомобила там, мога ли да разчитам, че ще запазя бг номерата? По този начин, има ли шанс да запазя и каското от БГ, поне докато изтече? Идеята ми е, че все още няма как да знам дали ще остана в Холандия твърде дълго, за да предприема всички тези доста категорични стъпки.
magnum rex
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 17 Август 2015, 16:15:38
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот boyko123 » 22 Август 2015, 01:12:43

Добре дошъл във форума, magnum rex!

Съединих твоето питане с тази тема, защото в нея има вече известна информация по въпроса.

Попрочетох доста по въпроса, ето някои неща накратко
1) Като резидент си длъжен на плащаш данъци за колата, която караш в Холандия, независимо от регисрацията ѝ, т.е. също и за кола с български номера. Задължението влиза в сила от първия ден, в който караш колата в Холандия. Има разни източници по въпроса, например сайта на данъчните:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/c ... rs/bpm/bpm

2) Ако не си резидент, можеш по силата на ЕС право да караш колата с БГ номера максимум 6 месеца

3) От гледна точка на данъчните си резидент от момента на регистрацията ти в системата с лични данни (BPR) и получаването на граждански номер (BSN). Повече по този въпрос малко по-късно.

4) Дали можеш да кажеш, че колата "вчера си я докарал от България"? По принцип можеш; ако обаче те хванат, че лъжеш, ще си докараш сериозни неприятности. А могат да те хванат по няколко начина:
а) "снимали" са те някъде за превишена скорост, или за друго нарушение. Далеч не всички камери "светкат" като те снимат, и от снимането до писмото за глобата могат да минат месеци (особено ако те търсят първо в БГ), тъй че можеш изобщо да не знаеш че те има "на кадър"
б) почти всички основни гранични преходи имат камери, които сканират и разпознават автоматично номерата на всички влизащи и излизащи автомобили. Дали успяват да разпознаят БГ номера не знам. Немски разпознават със сигурност.
в) могат да проверят кога колата е влязла за последно в Шенген и ако е преди няколко месеца, ще трябва да обясняваш (писмено) как така не е била в Холандия през това време, като ти си бил тук.
Като цяло "злоупотребата" с чужди номера тук е политически върос - (напоследък малко по-малко), тъй че проверки се правят.

5) Данъците всъщност са два - MRB - нещо като пътен данък, плаща се на тримесечие, и BPM - данък при придобиване (или внасяне) на автомобил, плаща се еднократно. Виж в по-горните постове по този въпрос. По-големия ти проблем може да се окаже BPM-a, затова е важно да се освободиш от него при регистрацията на колата (виж връзките по-горе)

6) Може ли да си запазиш БГ номера, а да плащаш данъците в NL? За моя изненада след много четене се оказа, че може. В този случай не се занимаваш с RDW, а подаваш директно документите на данъчните. Не съм чувал някой да е използвал тази възможност, тъй че не знам какви са последиците за застраховки и пр. Връзките по въпроса обаче са само на холандски.

7) Допускам, че има една "врътка" с "резидентството". Ако се регистрираш първоначално като не-резидент (мах 4 месеца, писано е тук как става) пак ще получиш BSN с който можеш да работиш, но вероятно можеш законно да караш колата с БГ номера в рамикте на тези 4 месеца - без да гарантирам. А и това ще ти спести най-много едно тримесечие BRM, надали си струва масрафа, освен ако не идваш за кратко време. Освен това принципно, ако те подгонят данъчните имаш възможност да докажеш, че всъщност не живееш в Холандия а си временно на работа. Дали ще ти повярват обаче, зависи от тях. Има случай на поляк, с тримесечен договор за сезонна работа, който всеки понеделник идва с колата от Полша и в петък вечерта обратно. Данъчните опитали да го подгонят за данък на колата, той обжалвал в съда и съдът отменил глобата, тъй като постоянното мстожителство на човека си било в Полша (там и жена и деца и пр.), т.е. той не се е преместил да живее в Холандия и в този случай важат 6-те месеца като не-резидент. Ама това е хлъзгава пътека...

8) Това за "двуседмичното освобождаване" от данък важи за автомобил, който е регистриран в чужбина и си го наел или ти е предоставен за ползване, но не за твоя собсвтвен.
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/c ... etherlands
На практика според мен ако започнеш процедурата по регистрация или подаване на данъчни декларации в рамките на 2-3 седмици от пристигането, никой няма да мрънка.

8) Данъчните имат телефон за "non-resident tax issues", ако искаш опитай да ги питаш. Стационарен телефон е, не е импулсен ;), и говорят английски:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/c ... tax_issues

9) Това по литературни данни. Ще поразпитам за личен опит наоколо, ако науча нещо ще пиша. Пиши и ти, ако имаш новини по въпроса.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението:
magnum rex
Рейтинг: 4%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот magnum rex » 24 Август 2015, 00:12:55

boyko123 написа:6) Може ли да си запазиш БГ номера, а да плащаш данъците в NL? За моя изненада след много четене се оказа, че може. В този случай не се занимаваш с RDW, а подаваш директно документите на данъчните. Не съм чувал някой да е използвал тази възможност, тъй че не знам какви са последиците за застраховки и пр. Връзките по въпроса обаче са само на холандски.

Сърдечно благодаря, Бойко, за обстойния ти отговор! И въобще като гледам във форума, много хора сме ти благодарни :).
Та по шеста точка - слава богу има Гугъл транслейтор, а и сайтовете на RDW и данъчните в Холандия имат английски версии, та четейки това, излиза, че май няма как да не си сменя табелите...?

iniuta написа:В случай, че колата е на повече от 3 години, трябва да мине технически преглед ( в Холандия обаче).

Четейки същия линк горе, виждам, че мога да използвам годишния преглед от България (колата ми е по-нова от 3 години, но къде има такова условие?) докато той изтече и няма да минавам през никакъв преглед, така ли?

P.S. Току що се изясни, че ще съм със статус нон-резидент в началото, така че сега почвам проверките отначало, визирам твоята 7ма точка :).
magnum rex
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 17 Август 2015, 16:15:38
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот magnum rex » 25 Август 2015, 11:34:27

Пускам ново мнение, тъй като старото не мога да го променя вече :)
Разбрах, че мога да имам статут на нон-резидент (по вече установената процедура с регистрация в общината с БГ адрес), тъй като семейството ми временно ще остане в България и аз ще се връщам от време на време в България за този период.
В резултат на това, мога да карам до 6 месеца с бг табелите и без регистрация на колата (вкл. без плащане на BPM, MRB):
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/belastingdienst/individuals/abroad_and_customs/luggage/from_an_eu_country/cars_motorcycles
След този срок, когато и семейството ми дойде, ще стана резидент в резултат на имиграция и принципно ще трябва веднага да регистрирам колата, но остава открит въпроса за освобождаването от BPM - важен е защото колата ми е двегодишен дизел 2.2 и направо режат глава там.....! Точно тук бих искал мнението ви и познанието по холандски - мога да се освободя, ако не съм живял в Холандия последните 12 месеца - е добре, статусът на нон-резидент с БГ адрес, но работещ и плащащ данъци в Холандия, живеещ ли се води в Холандия? Ето това са линковете на английски и на холандски:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/belastingdienst/individuals/cars/bpm/no_bpm_payable/exemption_for_removal_goods
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/bpm/vrijstelling/verhuisboedelvrijstelling
magnum rex
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 17 Август 2015, 16:15:38
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот boyko123 » 25 Август 2015, 15:14:10

Ще пиша по-подробно по-късно през седмицата. Искам да питам и някои хора дето са минали оттам.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението:
magnum rex
Рейтинг: 4%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот belev75 » 27 Август 2015, 20:59:21

Здравейте. Преди време трябваше да стана опитно зайче и да споделя по-късно каква е процедурата по прехвърлане на номерата от БГ на холандска регистрация. Със сигорно е възмножо освобождаване от BPM, искаха една камара документи,но е възможо ,ако последните 12 месеца си живял извън Холандия, и превозното средство е твое поне от 6 месеца. Ще се опитам да намеря бланката която точно се попълваше за да съм ви по полезен. Имаше една подробност ,че след прехвърляне на номерата дължиш MRB от датата на адресната Ви регистрация,а не от датата на смяна на номерата,но при вас със статут на нон-резидент може би е различно.
magnum rex добре дошъл е Холандия!

Потребители благодарили на автора belev75 за мнението:
boyko123
Рейтинг: 4%
 
belev75
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 28 Юли 2014, 21:26:16
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 12 пъти

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот belev75 » 27 Август 2015, 21:07:14

Не успях да я намеря,но мисля че я бях свалил от тук http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/c ... verhuizing . Аз така и не довърших процедурата до край, реших че е по-лесно да си купя кола тук. Но пък вашата е доста по нова и определено си струва. Успех!

Потребители благодарили на автора belev75 за мнението:
magnum rex
Рейтинг: 4%
 
belev75
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 28 Юли 2014, 21:26:16
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 12 пъти

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот boyko123 » 18 Септември 2015, 11:32:25

С извинение за закъснялата реакция, още малко информация по въпроса:
1) Не можах да открия лично човек, който в скоро време да е карал продължително време кола с БГ регистрация в NL. Освен едни студенти, ама за тях има изключение.

2) belev75 ми изпрати тези две вързки, благодаря сърдечно :thumbleft: . После видях, че поне едната вече е цитирана по-горе в темата, но за всеки случай:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/c ... ehicle_tax
Може и това да е от полза,ако не си го видял.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... ken-hebben

3) Ето два източника на холандски, в които се казва, че може да се притежава кола с чуждестранна регистрация в Холандия, при положение, че се плаща пътен данък и евентуално BPM:
а) от официалния правителствен информационен сайт: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... ken-hebben
б) данъчна декларация за кола с чуждестранна регистрация:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/c ... s_kenteken

4) В крайна сметка се обадих на телефона за данъчните за коли (има го по-горе) и питах. Ето разговора в резюме, след като обясних ситуацията. Те: "той има задължение да плаща пътен данък и да си смени номерата с холандски от момента в който се регистрира в общината като резидент. От BPM може да се освободи, щом е от ЕС и си е негова колата." Аз: "А може ли да плаща пътен данък без да си сменя ноемрата?" Те: "ммм... момент" и следва 5 мин музика. После: "Може. Този вариант според нас не е добър и не го препоръчваме, но е възможно - трябва да се обърне към някой от пунктовете за BPM регистрация на място, там ще му обяснят. И е важно това да стане скоро след пристигането, за да се уреди освобождаването от BPM." Аз: "колко скоро?" Те: "формално в деня на регистрацията в общината или при първото вкарване на колата в Холандия, ако е след това; на практиа в рамките на 1-2 седмици е ОК". Аз, с усмивка "някаква друга практическа хитринка (any other useful hint)?". Те: "Ами ако е сезонен работник с договор до 4 месеца, да си кара колата спокойно". Аз: "Ами ако е 6 месеца?" Те: "Господине, обяснихме Ви правилата"

Та тъй. Ето списък на местата за BPM регистрация, в последната секция са адресите:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/c ... iftepunten
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението (общо 2):
kolatamagnum rex
Рейтинг: 8%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот magnum rex » 18 Септември 2015, 16:35:12

Много благодаря, Бойко!
Все още за съжаление не ми е ясно като нон-резидент дали ми тече времето като живущ в Холандия, защото ако тече, няма как да се освободя от BPM по-късно, когато стана резидент. Въпросът тук е за повече от 3000 EUR, така че реално е решаващ дали да внеса колата или не въобще :).
Аз се опитвам да изясня това и с едни консултанти от Холандия, ще пиша веднага, щом разбера за бъдещите имигранти.
magnum rex
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 17 Август 2015, 16:15:38
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 1 път

Re: Кола с български номера в Холандия

Мнениеот boyko123 » 18 Септември 2015, 22:11:30

Според мен не тече; но наистина е хлъзгав въпрос, тъй че колкото по-компетентно мение получиш, толкова по-добре. Успех и ще се радвам(е) ако пишеш!
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Някой може ли да ми помогне

Мнениеот psycho » 1 Октомври 2015, 22:50:00

Живея от 1 година в Холандия, работя, и си имам адрес, искам да закарам кола с български номер , как мога да направя тъз без да платя тука застроховки и данъци. Благодаря
psycho
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 1 Октомври 2015, 21:22:57
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Следваща

Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement