• Advertisement

Студенти по програма Еразъм в Грьонинген.

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Студенти по програма Еразъм в Грьонинген.

Мнениеот indigoe » 14 Юли 2015, 12:03:51

Здравейте!
На първо място, създавам тази тема, тъй като не открих място за дискусия, което директно да засяга програмата Еразъм и временното студентство в Холандия и конкретно в Грьонинген. Смятам, че е важно, тъй като за един студент, който за първи път се сблъсква с подобен тип форма на обучение е важно да има представа какво да очаква и как да се подготви. Софийски университет има сключен договор с RUG и смятам, че немалко студенти всяка година имат нужда да получат информация. Моля всеки, който може да сподели опит - да пише тук. Благодаря Ви! А ето и моите притеснения...

В главата ми е пълно с въпроси, така че ще карам направо. Приета съм по програмата Еразъм за един семестър обучение в Грьонинген. По всяка вероятност ще ми се наложи да замина на 30-ти януари 2016г. Наскоро се захванах да търся квартира, тъй като цените на стаите в общежитията ми се струват доста високи, имайки предвид, че субсидията, която ми се отпуска е 500 евро. Наясно съм с високия стандарт на живот там, но въпреки това се надявам да намеря нещо по-евтино (от 350 евро), дори малко. Семейството ми не е особено заможно и определено това преживяване ще ни излезе солено. Спестявам, обмислям, планирам...
Тъй като ще заминавам с моя приятел, решихме да се задействаме и да потърсим квартира, която да събере и двама ни. Открихме едно място, извън града, но по данни на собственика - на 20 минути с колело от центъра на Грьонинген. Цената ни се стори доста добра, имаше включено обзавеждане и интернет, но нямаше възможност за регистрация в общината, а не съм съвсем сигурна дали като Еразъм студент трябва да си направя такава. Това е първият ми въпрос #-o Като временно пребиваващ (6 месеца) предполагам също трябва да направя такава регистрация, но тъй като не съм сигурна, моля някой да ми разясни.
Друго нещо, което ме интересува е свързано с разходите покрай квартирата. Бих се радвала, ако някой може да ми каже каква е средната месечна сума за ток и вода? Иначе казано - за какви сметки да се подготвя горе-долу. А също така - плаща ли се такса смет, когато си на квартира или собственикът се грижи за този разход? Сигурно тези въпроси са доста глупави, но за първи път ми се случва да живея в друга държава и не съм особено информирана.
Това, което ме притеснява е, че дори тази квартира да е евтина на пръв поглед, по всяка вероятност с допълнителните такси може да излезе по-скъпа дори от общежитие.
Всякаква друга информация и насока е добре дошла. Благодаря Ви предварително!
indigoe
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 18 Януари 2015, 14:55:09
Благодарил: 4 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Студенти по програма Еразъм в Грьонинген.

Мнениеот iniuta » 14 Юли 2015, 16:41:11

Привет и добре дошла във форума :)

indigoe написа:Цената ни се стори доста добра, имаше включено обзавеждане и интернет, но нямаше възможност за регистрация в общината, а не съм съвсем сигурна дали като Еразъм студент трябва да си направя такава. Това е първият ми въпрос #-o Като временно пребиваващ (6 месеца) предполагам също трябва да направя такава регистрация, но тъй като не съм сигурна, моля някой да ми разясни.


Ето какво пише на сайта на общината по въпроса . Личното ми мнение, че ще си спестиш доста главоболия, ако имаш BSN номер, който се издава при регистрация в общината. В този смисъл, тази квартира не е ок за мен и аз не бих я взела, но това разбира се е субективно лично мнение ;)

indigoe написа:Друго нещо, което ме интересува е свързано с разходите покрай квартирата. Бих се радвала, ако някой може да ми каже каква е средната месечна сума за ток и вода? Иначе казано - за какви сметки да се подготвя горе-долу. А също така - плаща ли се такса смет, когато си на квартира или собственикът се грижи за този разход?


Освен ако в обявата за квартира не е отбелязано друго, всички сметки са включени в наема.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement