• Advertisement

Условия за отглеждане на деца в Холандия

Информация за новопристигнали, търсене на жилище и др.

Условия за отглеждане на деца в Холандия

Мнениеот imperialtour » 21 Март 2017, 13:08:25

Ние сме 4 членно семейство от България,което планира да се премести в Хага. Имаме 2 деца, които при пристигането ни ще са на 7 и 15 години. Силно се интересуваме от някаква информация, ако имате такава относно изискванията на властите за отглеждането на тези деца.По-конкретно- дали всяко от децата трябва да има собствена стая или могат да споделят една? Дали на големия ни син, може да се оставя под надзор по-малката ни дъщеря през деня за няколко часа или трябва да има задължително родител с тях постоянно? Ще сме много благодарни, ако някой има подобна информация!
imperialtour
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Март 2017, 12:59:26
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Условия за отглеждане на деца в Холандия

Мнениеот boyko123 » 21 Март 2017, 19:48:20

Нямате проблем и по двата въпроса. Холандската държава, за разлика например от немската, няма навика да се бърка много в отглеждането на децата, освен ако явно не са застрашени. Спокойно могат двете / двамата да са в една стая; доколко ще им е комфортно е друг въпрос, особено ако са момче и момиче, но това вие си решавате. Няма формално изискване за отделни стаи.

Също няма проблем голямото дете да "гледа" малкото за няколко часа през деня. Холандския закон не поставя ограничение до каква възраст децата не могат да се оставят сами, има само изискване хора "в безпомощно състояние" да не се оставят сами. От чисто законова гледна точка това ограничение се отнася за бебета и съвсем малки деца. Разни психологически и родителски организации препоръчват дете да не се оставя само под 10г. (или само за малко). Ето един пример https://www.online-opvoedhulp.nl/kind-a ... e-leeftijd. Няма ограничение обаче за възрастта на "гледача". Стара холандска традиция е 14-15-16 годишни (предимно момичета) да изкарват по някое евро като "гледат" 6-7-8 годишните комшийчета. Напоследък особено в градовете традицията позамря, но няма проблем "голямото да гледа малкото".

От друга страна повечето училища в Холандия предлагат занимални (buitenschoolse opvang) до късно следобед, така че и това е опция, вместо да стоят в къщи. Зависи разбира се от училището. В обикновено училище ли мислите да ги изпратите (на холандски) или интернационално (на английски)? Ако е обикновено, някои училища предлагат в следучебно време допълнитени уроци по холандски на новодошли, може и за това да попитате.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Условия за отглеждане на деца в Холандия

Мнениеот imperialtour » 22 Март 2017, 09:20:37

Здравейте!
Благодарим много за изчерпателната информация. Наистина беше важна за нас за да планираме по-добре установяването си! Най вероятно ще се спрем на холандско училище за да ги интегрираме по-бързо.
Успешен ден!
imperialtour
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Март 2017, 12:59:26
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Условия за отглеждане на деца в Холандия

Мнениеот Инагдк » 14 Юни 2017, 16:10:10

imperialtour написа:Ние сме 4 членно семейство от България,което планира да се премести в Хага. Имаме 2 деца, които при пристигането ни ще са на 7 и 15 години. Силно се интересуваме от някаква информация, ако имате такава относно изискванията на властите за отглеждането на тези деца.По-конкретно- дали всяко от децата трябва да има собствена стая или могат да споделят една? Дали на големия ни син, може да се оставя под надзор по-малката ни дъщеря през деня за няколко часа или трябва да има задължително родител с тях постоянно? Ще сме много благодарни, ако някой има подобна информация!


Здравейте, нашите деца са на 12 и 15 , намерихте ли им подходящи училища вече? Много ме интерисува как стоят нещата със училищата там . Поразрових и разпитах тук и там, но това което намерих е само интернационални и те са много скъпи, другите обикновени училища са само на холандски май, не мисля, че преподават на английски също.
Инагдк
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Април 2017, 20:04:14
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Условия за отглеждане на деца в Холандия

Мнениеот Dada-14 » 17 Юни 2017, 21:59:01

Здравейте,ще Ви отговоря може би непълно...та от това което съм видяла-в големите градове в които живеят предимно чужденци в основните училища ( от 4 до 12 години) трудно се забелязват истински холандчета(те са повече в селата).След като се регистрирате,в дома Ви ще дойдат на посещение от,,centrum jeugd en gezinт "Те се грижат за децата,дори профилактични прегледи и ваксини се правят в техните центрове.Та те ще Ви насочат къде най-близо до вас има училище в което близо една година децата учат само език,след това вече от училището ще ги насочат кой клас (тук е група) да са,но обикновенно са до -1,-2 години от наборите си,или с тях.....зависи как се справя детето.Тази процедура я е извървяло детето на моя приятелка,предполагам че е стандартна...Незнам обаче как е при по-големи деца,защото след основното училище ,според знания,какво се отдава на детето и т.н. ги насочват да изберът училище в което или няколко години учат за професия,или ги подготвят за университет....ох доста видове бяха и не ги знам....Но основното е нулева година за учене на холандски език...
Дано е полезна тази информация.Успех!:)
Dada-14
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 13 Юли 2015, 17:07:03
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 12 пъти

Re: Условия за отглеждане на деца в Холандия

Мнениеот juventus » 17 Юни 2017, 23:14:52

Не бих се съгласил че в големите градове училищата са предимно деца на чужденци или поне не за всички големи градове.За така наречения Ранстад Ротердам,Хага, Утрехт може би но те самите градове по голяма част от населението са чужденци предимно от мюсюлмански произход та нормално и учлищата да са с предимноп деца на не бих казал и чужденци защото повечето са си натурализирани мароканици или турци но да ги наречем чужденци.В провинциите Дренте,Грьонинген и Фрислант големите градове са наслени предимно с холандци съответно и училищата са с предимно холандчета.В Ляйден съм чувал че има българско училище но то може би би било удачно ако престоя ви в Холандия е само временен и децата ви да не изпускат материял от българската учебна програма и да им се признаят класовете.За началното и основното образование незнам кой го плаща да ли държавата или ученикът,но за разлика от България тука средното образование се покрива основно от ученикът държавата нищо не плаща както в България, а всяко обучение си има цена на година чилище и отделно цена учебни помагала.Много от учениците тука си финансирват обучението по програмата ,,студиифинансиринг,, която отпуска някакви пари под формата на заем но колко и на какви критерии трябва да отоговаряш за да ги получиш не знам.Знам само че един от критериите е да ли живееш самостоятелно или живееш още при родителите си или някой който покрива по голяма част от сметките в домакинството.Но тия пари далеч не са достатъчни понеже много 15-16 годишни се налагат и да поработват от страни примерно като разносвачи на пици или вестници за да си си покриват обучението.Успех!

Потребители благодарили на автора juventus за мнението:
Митака ФУ
Рейтинг: 4%
 
juventus
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 13 Януари 2017, 22:09:10
Благодарил: 3 пъти
Благодарено: 16 пъти

Re: Условия за отглеждане на деца в Холандия

Мнениеот boyko123 » 18 Юни 2017, 23:49:03

Така, докато чакаме информация от "препатили", туй-онуй и от мен, изцяло по "литературни данни", тъй като не познавам лично подобен случай - преместване с големи деца. Като са малки се оправят, виждал съм :).

1) Образованието в Холандия се дели на основно (basisonderwijs) 4/5 - 12годишни и средно (voortgezet onderwijs). След 8-ма група в основното училище (т.е. на 12г.) децата получават "съвет" в коя форма на средно образование да продължат. Съветът се базира на мнението на началиния им учител и на един специален тест (CITO). Поставих "съвет" в кавички, защото той всъщност е задължителен, т.е. не е съвет, а решение.

2) Има 3 основни типа средно образование - VMBO, HAVO, VWO. Първото е 4 години и не дава право за висше образование, другите 2 са по 6 години и дават такова право. След VMBO повечето 16 годишни изкарват нещо като техникум (MBO) с различни практически специалности, между 1 и 2 години.
За повече информация
https://en.wikipedia.org/wiki/Education ... _education
http://www.expatica.com/nl/education/Ed ... 00816.html

3) Образованието в Холандия е задължително от 5 до 16г. На практика обаче почти всички тръгват на училище на 4г. Задължението за образование се удължава след 16г. докато се вземе диплома от MBO, HAVO или VWO, или докато човек стане на 18. Т.е. на практика образованието е задължително до 18г. и се извършва в акредитирани от министерството на образованието холандски училища (държавни и частни) и също в акредитирани интернационални училища. Така че, да, в холандските училища се преподава на холандски, а в интернационалните на английски, но те са по-малко и са скъпи. За цените малко по-долу. Българското училище в Лайден (както и други подобни училища) е съботно училище и не е акредитирано, т.е. не може да се брои за задължително образование. Някъде четох за експериментални форми на (холандски) voortgezet onderwijs където обучението е частично на английски, но не успях да намеря конкретен пример. А търсих доста...

4) Оттук произтича един проблем във вашия случай - освен че не знаят холандски (предполагам), децата ви нямат и въпросния "съвет" (studieadvies). В този случай стандартната процедура е детето първо да се запише в подготвителен клас (както каза juventus), където се набляга основно на езика и след известно време (от няколко месеца до 2 години) да получи въпросния "съвет" и да продължи в някоя от нормалните форми на средно образование. Тези класове се наричат Internationale Schakelklassen (ISK). Тези класове се предлагат от някои училища, обикновено има по един, рядко два в по-големите градове. Тъй че кой знае какъв избор няма... Там са деца от къде ли не, от бежанци до току-що завърнали се от емиграция холандчета (да, и холандците емигрират понякога, а се случва и да се върнат ;)). Дали е за добро или за лошо това, кой знае, може вашите деца пък да блеснат в такава среда :).

Потърсете според мен ISK <вашия град> в Интернет. Също на сайта на общината има обикновено информация - поърсете voortgezet onderwijs nieuwcomers. Или напишете града тук, и аз ще потърся :mrgreen:

Според закона едно средно училище има право да приеме направо чуждестранен ученик, ако в училището са убедени, че образователното ниво и езиковите познания на ученика отговарят на нивото на училището. Така че може да попитате и направо в някое училище, но шансът е минимален. При всички положения ще трябва документ за изучените предмети, хорариум, оценки и пр.

За цените по-късно, че стана утре... Успех на вас!
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Условия за отглеждане на деца в Холандия

Мнениеот boyko123 » 19 Юни 2017, 23:00:46

Така, втора серия :)
1) За интернационалните училища. Скъпи са, наистина, независимо че са дотирани и от държавата. Освен това те по принцип са за деца на родители, които пребивават временно в Холандия и смятат да се върнат в страната си по-късно. В противен случай записването на детето в такова училище не отговаря на условията за задължително обучение в Холандия. На практика ако поне единия родител има временен трудов договор (а постоянен тук практически никой не дава в началото) всичко е наред. Веднъж записано детето в такова училище, никой няма да се занимава да проверява още ли сте "временни", каквото и да значи това. Ако обаче дойдете да си търсите работа или да започнете бизнес или просто да си опитате късмета, може и да има проблем със записването в интернационално училище.

Ако има родител на трудов договор, и той отговаря на условията за т.нар. 30% данъчно облекчение (30% tax rule), работодателят има право да плати и таксата за обучение на децата, без това да ви се води като приход от данъчна гледна точка; а мисля че и самия работодател ползва някъкво данъчно облекчение в случая. Повече информация за това правило ето тук
https://www.expatax.nl/30ruling
https://www.expatax.nl/kb/article/can-i ... g-389.html

Изобще ако пристигате с осигурена работа, поговерете с работодателя за избора на училище, може и да помогне.

2) Обучението в холандските средни училища за ученици до 18г. е безплатно, вкл. учебниците (които в края на учебната година се връщат на училището). Тетрадки, калкулатори, таблети и пр. помагала естествено се купуват от родителите, макар че някои училища дават например таблет на учениците чиито родители не могат да си го позволят. Има обаче едно "но". Училищата имат право да искат "доброволно доплащане" от родителите за "незадължителни" елементи от учебната програма, като екскурзии, допълнителна практика, достъп до библиотеката извън стандартните часове и пр. Това се нарича "ouderbijdrage" и варира много между отделните училища, но обикновено е няколко стотин евро годишно. Макар че формално е доброволно, при неплащане ученикът може да бъде изключен от "незадължителните" дейности което може да се отрази и на оценките, макар и формално да не бива. Някои училища правят отстъпки за семейства с ниски доходи.

3) Изключени от безплатното правило са частните MBO програми (за 16-18г.), както и учениците над 18г. Съгласен съм с juventus, че много от младежите поработват докато учат, но обикновено по мои наблюдения е повече за джобни пари, ваканция или бромер (миризлив и шумен :(), отколкото за плащане на образованието. Макар че разбира се и такива случаи може да има.

А на вашия случай пожелавам успешно развитие и пишете, ако искате, какво се случва :)
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти


Назад към Новобранец

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement