Страница 1 от 1

Ново начало в Холандия

МнениеПубликувано на: 24 Август 2020, 17:05:10
от HEFE
Здравейте,
Със семейството ми сме взели решение да започнем нов живот в Холандия.
Всякаква информация свързана с това ново начало, би била от полза, за да сме наясно какви са първоначалните стъпки които трябва да предприемем.
Ясно ни е че няма да бъде лесно, още повече предвид на това че имаме две деца.
В тази връзка, ще съм много благодарен да получа вашите съвети и насоки, как да действаме.
Както вече споменах, имаме две деца, момичета, съответно на 6г и на 11г.
С майката на децата сме разведени, но живеем в хармония и се разбираме отлично, тя живее и работи в Холандия, Тилбург, вече почти две години, а ние с децата сме в България и бихме искали да заживеем ако не в един град, то поне в една държава. Малкото дете започва училище в първи клас тази година, а каката ще бъде в пети клас.
Един от основните въпроси естествено е свързан именно с училището на децата. Каква е процедурата по преместване в холандско училище от България? Ще се приравнят ли класовете там, или трябва да започнат един вид наново? Също така, предвиждаме преместването да се случи догодина, след края на учебната година в България, ако естествено не се окаже че така или иначе годината ще е нулева при преместването.
Друг важен аспект и питане, е относно жилището, доколкото ми е известно, за да се наеме жилище там, не е достатъчно да се предплати наема за месеци напред, а трудовият договор за да имаме право на самостоятелно наемане, това така ли и ако да, какви стъпки трябва да се предприемат за да се осигури жилище при пристигането?
За работа не питам, ясно ми е че пазара на труда е обширно понятие и е трудно да се каже какво би било след месец, камоли след 9-10 месеца. Преди няколко години работих там и горе долу съм наясно как седят нещата, както и имам информация за това от бившата ми съпруга и познати които се устроиха там успешно.
Относно езика, особено за децата, предполагам е от изключителна важност. До каква степен е препоръчително да се владее езика още с пристигането? Също така има ли школи за езици, в които да учат децата без да владеят друг език освен български, или трябва да са го научили още тук? За себе си не се притеснявам за език, тъй като уча бързо, също така владея Английски на много добро ниво.
Нещо друго което ни вълнува, е това че имаме куче, към което децата са изключително привързани и няма на кого да оставим тръгвайки. Какви са условията да имаш домашен любимец там, тъй като информацията която имам от приятели е че, трябва да имаш собствено жилище с определено пространство, за да се отглежда домашен любимец, това вярно ли е и има ли конкретни условия за да се отглежда куче там?
В течение на времето до преместването, а и след това, съм сигурен че ще имам още редица въпроси и много неизвестни, за които ще се наложи да се реагира в движение. Както казах, ще съм благодарен и ще е от полза всякаква информация, както по въпросите които зададох, така и по такива за които към момента не съм се сетил или дори не съм се замислял.
Едно последно уточнение, говоря за преместване с цел установяване трайно в Холандия, не за временно пребиваване.
Поздрави,
Андре