• Advertisement

Какви са впечатленията Ви от холандците?

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Какви са впечатленията Ви от холандците?

Мнениеот iniuta » 24 Април 2010, 23:34:48

Още първия ден тук ми направи впечатление как всички се усмихват и са супер любезни. Не след дълго установих, че това всъщност, не е защото много ме харесват, а просто защото така са възпитани. Това на моменти ме плаши, все още не мога да разбера кога са искрени и кога не. Освен това са доста директни, което в началото го тълкувах като неучтивост, сега вече правя разликата. Могат да бъдат много арогантни, стига да искат. Без въобще да се съобразяват с чувствата на човека отсреща.

Много харесвам, че имат мнение по всички въпроси и никога не съм чула някои да каже "не знам". Това, което ме вади от кожата ми обаче, е че в спор с чужденец, настояват, че винаги те са прави, защото ..... са холандци. Много развито чувство за превъзходство имат и не го крият...Дразни ме, че ме подценяват, само защото съм от Източна Европа. Открито се изненадват, че получавам по-високи оценки от тях...

Много ме дразнеше преди, че когато ги заговарям на холандски, ми отговарят на английски. Да ми било по-лесно на мен. Доста време ми трябваше да ги убедя да не мислят вместо мен и просто да общуваме на техния език :)

Много по-лесно ми е да си общувам с холандци, които са пътували, били са на обмен някъде в Латинска Америка, Австралия, възможно най-далече от Холандия. По-съвсем различен начин ме възприемат, не се страхуват, от това, че съм чужденка и не ме гледат отвисоко.

Все не вярвах, като ми разказваха колко са пестеливи и следят стриктно за всеки цент. При последното ми преместване в нова квартира, предшественичката ми холандка си взе... паркета и тапетите. На предложението ми да ми ги остави с/у заплащане, тя каза: " Няма да получа толкова, колкото съм дала за тях, не съм на сметка да ти ги продавам..." По-късно ги видях изхвърлени в коша..
Сегашният ми съквартирант беше залепил на хладилника касова бележка за 2.5 Е за веро и гъби за чинии и чинно си ги събра от трима ни.

Наскоро двама колеги от университета ме шашнаха, когато в междучасието, в зала с около 30 души вътре, се преоблякоха - смениха дънките и тениската си с риза и костюм. Не съм консервативна или пуританка, просто не очаквах стриптийз посред бял ден и пред толкова непознати хора около тях :)

Относно мъжете - прави ми впечатление, че са доста по-поддържани от холандките. Виждала съм холандки с несресана коса, неизгладени дрехи... при мъжете такова чудо не съм срещала, много се грижат за външния си вид.

Това, което определено не ми харесва в холандците е, че не са активната страна, когато харесват някоя жена. И за да не скочат сега мъжете срещу мен - пояснявам :) Аз съм от онези момичета, които искат да забележат усилие от страна на мъжа, и да ме накара да се почувствам харесвана :)

Нещата, които споделих звучат доста обобщаващо, но генерализирам от моята си камбанарийка и за холандците около мен, не за цялата нация по принцип.

А какви са Вашите наблюдения? Какво харесвате и какво не в холандците? Има ли нещо, което "взехте" от техния манталитет?

Потребители благодарили на автора iniuta за мнението:
estira
Рейтинг: 4%
 
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Какви са впечатленията Ви от холандците?

Мнениеот naselo » 25 Април 2010, 10:53:45

iniuta написа:Това, което определено не ми харесва в холандците е, че не са активната страна, когато харесват някоя жена. И за да не скочат сега мъжете срещу мен - пояснявам :) Аз съм от онези момичета, които искат да забележат усилие от страна на мъжа, ...

Ако си в Норвегия, ще си хванеш мухъл от неползване :) Май и в Швеция е така. Една приятелка шведка си сваляше швед, и то такава плюнка... че му готви, говори му мило, изчисти къщата и кухнята (т.е. с притеснен вид ме накара аз да изчистя хаха), ... а той беше голям нещастник, пъпчив, заспал... а тя доста хубава.
Отностно неподдръжаните жени - явно има всякакви хора по земята. Българките имат славата на предизвикателно облечени и ... малко мръснички. Норвежките ходят с токчета, безвкусни надянатти дрешки и .. .пушка на рамо. Или с супер хубави рокли и костюми, в следващия момент - отиват където трябва, дават някой лев и някой ги облича.
Мисля, че холандците са весели и контактни.
naselo
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 662
Регистриран на: 23 Февруари 2009, 05:44:59
Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 65 пъти

Re: Какви са впечатленията Ви от холандците?

Мнениеот boyko123 » 7 Октомври 2012, 13:34:26

Впечатленията ми от холандците са разнообразни :). Има едно качество, което ми харесва, особено в работата - рационални са и можеш да се разбереш с тях, ако изтъкнеш разумни доводи. Досега май не съм приключил нито един проект навреме, но всичките закъснения са договорени :). И когато има проблем, в повечето случаи се търси решение, а не виновен. "No nonsense culture" както казват самите те.

Откъм по-забавната страна, пристигат брат ми и снахата на гости, излизат из града, влизат в едно кафе и питат "Добър ден, какво кафе имате?" Сервитьорката, леко озадачена, казва "Добър ден, амиии... голямо и малко...". Като се прибраха, снаха ми описва случката изненадано и допълва "но са учтиви, определено". Същата вечер им демонстрирах как човек може да си поръча "една бира" и си я получава без даже някой да си помисли да попита "каква" :). А холандците твърдят, че били индивидуалисти :).

Като ходя в България редовно заставам на опашката поне на метър зад предния - нали се сещате кога ми идва реда... ;-)
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)

Потребители благодарили на автора boyko123 за мнението (общо 2):
estirainiuta
Рейтинг: 8%
 
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

  • Advertisement