• Advertisement

Актуално от Холандия

Еми за тва, онова и т.н. Тука може да пише всеки по всички теми, които го вълнуват.

Актуално от Холандия

Мнениеот iniuta » 9 Юни 2010, 11:54:38

В тази тема ще Ви запознавам с актуални новини от страната на лалетата. Допълнения и предложения за дискусии са добре дошли :)

След преждевременното разпадане на служебния кабинет Балкененде, днес в страната се провеждат предсрочни парламентарни избори. Припомням, че правителството се разпадна през февруари т.г., след като коалиционният партньор,работническата партия PvDA оттегли подкрепата си за кабинета. Като главна причина за това се посочи несъгласието на работническата партия кралството да продължи военната си мисия в Афганистан.

Социолозите сочат за фаворит либералите от VVD, начело с Марк Руте. PvDA, работническата партия на Коен, се нарежда на второ място в социологическите проучвания. Трети са християн-демократите от CDA, партията на досегашния премиер. Очаква се обаче те да получат двойно по-малко кресла в парламента, в сравнение с предишните избори. Хеерт Вилдерс и неговата партия на свободата, PVV, се нареждат на четвърто място по популярност според социологическите проучвания. Вилдерс е изключително популярен сред населението на страната, най-вече заради анти-ислямистките си лозунги.

Ако социолозите се окажат прави, Холандия ще има либерален премиер за първи път от близо век насам. Руте спечели голяма популярност сред поданиците на кралица Беатрикс най-вече с предложенията си за намаляване броя на депутатите и министрите, органичаване привилегиите за имигранти и замразяване на заплатите в публичния сектор.

Въпреки това обаче, политолози и социолози са единодушни - следващото холандско правителство ще бъде коалиционно и сформирането му ще отнеме няколко месеца.

По материали от http://www.nu.nl
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Актуално от Холандия

Мнениеот iniuta » 21 Юни 2010, 22:26:19

Световното по футбол като че ли остава малко назад в новините тук. Всички са заети с прогнози и коментари за евентуалното бъдещо правителство.

Християн-демократите на досегашния премиер Балкененде претърпяха очаквания крах, а той пое цялата отговорност. Подаде оставка и като лидер на партията, и като депутат. Още на следващия ден след изборите до восъчната му фигура в Музея на Мадам Тюсо в Амстердам, беше поставена картонена кутия, в която да си опакова нещата....

Въпреки че либералите водеха по резултат и според политолози и социолози бъдещият министър-председател ще е либерал, големият победител на изборите е анти-ислямистът Хеерт Вилдерс. Милион и половина холандци дадоха гласа си за него, и така местата му в парламента се увеличиха от 9 на 24. За сравнение - либералите получиха 31 депутатски кресла, а работническата партия на бившия кмет на Амстердам, Йоб Коен - 30.

В момента в Хага текат тежки преговори за съставяне на кабинет и според прогнозите, с такъв страната ще може да се похвали евентуално късната есен. Един от най-тиражираните варианти е т.нар.коалиция Лилаво плюс, съставена от Либералната, Работническата партия, про-европейската D66 и Зелените.

А иначе духът на Южна Африка се усеща главно по улиците. Къщите и градините са украсени с оранжеви знамена, в хипермаркетите текат различни промоции и ти подаряват всевъзможни оранжеви аксесоари - ластичета, гривни, перуки, плюшени червейчета...

През изминалата седмица, освен с изборите, Холандия влезе в обсега на световните медии и с двете арестувани футболни фенки на Световното. Момичетата, облечени в оранжева рекламна рокля на бирата Бавария, бяха арестувани за непозволена реклама. Въпросната рокля беше една от най-купуваните стоки преди Световното, защото вървеше пакет със стекче Бавария. Утре, 21.06., ще се явят пред съда в Йоханесбург.

По материали от: http://www.nos.nl и http://www.nu.nl
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Актуално от Холандия

Мнениеот iniuta » 8 Октомври 2010, 22:06:22

Поредната правителствена криза в Холандия е към края си. След като страната остана без правителство през февруари, днес в пресата излезе информация, че вероятно следващия четвъртък новосформирания кабинет Рюте I ще позира за традиционната снимка с НВ Кралица Беатрикс. Още невстъпил официално в длъжност, Марк Рюте изпълни първото си предизборно обещание - намали броя на министерствата и на министрите. В първия либерален кабинет от десетилетия насам , броят на министрите ще бъде намален със седем. Министерствата ще бъдат с две по-малко.

Министерството на Икономиката се слива с това на Земеделието. Ресорите транспорт и околна среда ще бъдат комбинирани под шапката на едно министерство - на Околната Среда и Инфраструктурата. Досега въпросите на емигрантите и бежанците се разглеждаха от Министерството на Правосъдието, а оттук насетне ще бъдат в компетенциите на Вътрешното Министерство, като за тях ще отговаря отделен министър.

С имената на бъдещите министри все още се спекулира, но новината, че досегашният външен министър Максим Верхахен ще бъде вицепремиер беше потвърдена от Хага.
Големият победител на изборите, Хеерт Вилдерс няма да получи министерско кресло. Партията му ще подкрепя управляващите в парламента.


Друга новина от последните дни обаче измести политическите теми от медийното пространство. Холандското общество беше потресено от новината за самоубийството на един от най-обичаните актьори в страната - Антони Камерлинх. Звездата му изгрява в началото на 90-те, когато изпълнява главната роля в популярната сапунена опера " Добри времена, лоши времена" ( "Goede tijden, slechte tijden"). През последните години в медиите се тиражираше слуха, че Камерлинх страда от тежка депресия. 44-годишният обичан актьор остави вдовица съпругата си, актрисата Иса Хус и двете им деца. Антони Камерлинх ще бъде погребан следващата сряда в тесен семеен кръг. По изрична молба на семейството му, часът и мястото на церемонията се запазват в тайна.

По материали от: www.nu.nl и www.telegraaf.nl
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Актуално от Холандия

Мнениеот iniuta » 8 Февруари 2012, 17:55:35

Партията за Свободата (Partij voor de vrijheid), ръководена от Хеерт Вилдерс пусна днес уникален по рода си уеб сайт.
На него за пореден път, в типичния за Вилдерс стил, се обясняват негативите от масовата трудова миграция и проблемите, които носят със себе си източно- и централно-европейците. Според Вилдерс холандците не се оплакват официално от тях, защото не знаят къде и как.
Точно поради тази причина на сайта има формуляр за оплакване, който всеки може да попълни и изпрати до централата на партията.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Актуално от Холандия

Мнениеот ZaBalgariq » 9 Февруари 2012, 16:38:55

http://www.dutchnews.nl/news/archives/2 ... rt_the.php

Ето какво намерих аз!!! Това е някаква крайна точна на дискриминация!
Последна промяна iniuta на 9 Февруари 2012, 16:49:20, променена общо 1 път
Причина: кирилица
ZaBalgariq
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 9 Февруари 2012, 16:31:08
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Re: Актуално от Холандия

Мнениеот iniuta » 18 Февруари 2012, 17:05:48

По-малкият брат на холандския престолонаследник Вилем-Александър - принц Фризо пострада сериозно вчера при ски инцидент в австрийския курорт Лех.

Принц Фризо карал ски извън пистите с приятели, когато бил затрупан от лавина. Той е единственият пострадал от компанията. Прекарал е под снега 15 минути, след което е бил открит и закаран в болница в Инсбрук. Лекарите определят състоянието му като критично, но стабилно. Въпреки това, не се наемат да дават дългосрочни прогнози.

Принц Фризо е 43 годишен, женен, баща на 2 малки дъщери. Учил е в университетите в Делфт и Ротердам, както и в Университета в Бъркли, Калифорния. Понастоящем живее в Лондон и работи като финансов директор в URENCO, компания за обогатяване на уран.

Загубва правото си на втори по ред престолонаследник през 2004г., когато не поисква разрешения от Парламента, за да се ожени за Мабел Мартине Висе Смит. Според нидерландската конституция, одобрението на брака от Парламента е основно изискване за наследяване на трона. Тогава в пресата излезе информация, че процедурата е избегната заради неясни връзки на бъдещата принцеса с покойния Клаас Браунсма, сочен за един от най-големите холандски наркодилъри.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Актуално от Холандия

Мнениеот naselo » 18 Февруари 2012, 21:00:52

Коя е страницата за оплаквания от българи?
Инициаторът на сайта, в който холандците могат да публикуват оплаквания срещу гражданите от Източна Европа, потвърди, че не смята да закрива страницата, въпреки обвиненията, че е дискриминационна. По думите му, сайтът има огромен успех в Холандия, тъй като цели да покаже всички проблеми, които българи, поляци и румънци създават в неговата страна.

Източноевропейците извършват престъпления, пиянстват на публични места, възползват се от социалната система и, не на последно място, отнемат работни места, поясни той. Лидерът на Партията на свободата се позова на данни на хагската полиция, според които криминалните прояви на граждани на Източна Европа са се увеличили.
naselo
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 662
Регистриран на: 23 Февруари 2009, 05:44:59
Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 65 пъти

Re: Актуално от Холандия

Мнениеот iniuta » 18 Февруари 2012, 22:35:01

naselo, дала съм я два поста по-нагоре ;) http://www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl/
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Re: Актуално от Холандия

Мнениеот naselo » 18 Февруари 2012, 23:50:40

Извинявам се, благодаря за линка.
Има някаква уловка във формата им за попълване - връща ей това
U heeft karakters gebruikt die niet toegestaan zijn

и това
Vul a.u.b. alle verplichte velden in, of controleer of er een foutmelding bij een invoerveld staat
Het is niet mogelijk om een internet link in een bericht te plaatsen

п.п.: множко съм написал, с един ред мина успешно.
naselo
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 662
Регистриран на: 23 Февруари 2009, 05:44:59
Благодарил: 16 пъти
Благодарено: 65 пъти

Re: Актуално от Холандия

Мнениеот iniuta » 23 Април 2012, 12:11:33

По-малко от две години след предсрочния крах на правителството Балкененде, Холандия отново е изправена пред правителствена криза.

Причина за това стана категоричният отказ на мандатоносителят Хеерт Вилдерс да продължи да участва в преговорите за намаляване на бюджетния дефицит за 2013г. до под задължителните за Еврозоната 3 %.
"Кралство Нидерландия не трябва да се покланя на Брюксел", "Няма да оставя холандските пенсионери да кървят заради Брюксел" обяви Вилдерс в типичния си анти-ЕС стил.

В момента в Хага тече заседание на кабинета. Очаква се по-късно следобяд премиерът Руте да депозира оставката на правителството пред НВ Кралица Беатрикс.
Аватар
iniuta
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1033
Снимки: 256
Регистриран на: 26 Май 2009, 20:52:29
Благодарил: 173 пъти
Благодарено: 202 пъти

Холандската кралица се оттегля?

Мнениеот boyko123 » 28 Януари 2013, 19:12:26

Днес холандската кралица Беатрикс обяви оттеглянето си от трона в телевизионно обръщение. Тя ще навърши 75г. в четвъртък (31.1). След оттеглянето и принц Уилям-Александър ще стане Крал на Нидерландия.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Re: Актуално от Холандия

Мнениеот zlateto » 16 Юли 2014, 16:36:19

Холандия носи вина за Сребреница

Едно от най-тежките престъпления след Втората световна война е клането в Сребреница. То се превърна и в "холандска травма", заради бездействието на техните "сини каски". Съдът в Хага днес постанови, че и те носят вина.

На 13 юли 1995 година повече от 300 босненски мюсюлмани са били принудени против волята им да напуснат лагера на холандските "сини каски" в Поточари. По-голямата част от тях по-късно са избити. Според решението на съдията Лариса Елуин, холандският контингент "Дъчбат" е трябвало да си даде сметка, че босненските мюсюлмани могат да станат жертва на геноцид. Ако холандските "сини каски" им бяха позволили да останат в лагера, те по всяка вероятност са щели да оцелеят. Позволявайки мюсюлманите да бъдат откарани от лагера, холандският контингент е действал в нарушение на закона, се казва още в мотивите на съда.

В решението си Гражданският съд в Хага частично уважи иска на организацията "Майки от Сребреница", създадена от близки и роднини на жертвите, загинали по време на клането през 1995 година. По време на войната в Босна сръбските войски, под командването на генерал Ратко Младич, за няколко дни избиха около 8 хиляди мюсюлмански мъже и момчета в район, обявен от ООН за "защитена зона". Престъплението беше класифицирано от Трибунала в Хага като геноцид.

В мотивите на "Майки от Сребреница" се посочва, че холандските "сини каски" не са оказали никаква съпротива на сръбските сили и на практика са им съдействали за откарването на мъжете. През 2008 г. излезе съдебно решение, оневиняващо холандската държава с аргумента, че военните, които са били натоварени със защитата на анклава, са били подчинени на командването на ООН, а не на холандските власти.

Най-ужасното военно престъпление след Втората световна война

През 2013 г. обаче Върховният съд на Холандия обяви, че страната е отговорна за смъртта на трима мюсюлмани, убити, след като били изгонени от военната база на холандския контингент в Босна. Според съда Холандия е осъществявала "ефективен контрол" над умиротворителния контингент под егидата на ООН. Въз основа на това решение по-късно холандското военно министерство отпусна парично обезщетение на близките в размер на 20 хил. евро за всяка една от жертвите.

Клането в Сребреница от 1995 година е най-ужасното военно престъпление в Европа след края на Втората световна война. Неговата 19-та годишнина беше отбелязана миналата седмица в Босна. Хиляди босненци дойдоха в Сребреница, за да почетат паметта на загиналите и да присъстват на церемонията по погребението на нови 175 идентифицирани трупа, открити в масови гробове.

Командващият сръбските войски в Босна генерал Ратко Младич е обвинен за участие в геноцид. Той обаче не се признава за виновен по нито една от 11-те точки на обвинението. В отделен съдебен процес бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич също ще отговаря за геноцид и други военни престъпления.

http://www.dw.de/%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0% ... a-17790151
Когато държавата препотвърждава себе си като местопрестъпление, остава да влезе Фортинбрас и да каже това, което винаги казва: „Изнесете труповете!”
Аватар
zlateto
Майстор на перото
Майстор на перото
 
Мнения: 2818
Статии: 1
Регистриран на: 20 Декември 2008, 22:24:29
Благодарил: 133 пъти
Благодарено: 1196 пъти

Re: Актуално от Холандия - БГ крадец се заключил в тоалетна

Мнениеот boyko123 » 3 Юли 2016, 23:23:06

Не е новина номер 1, но все пак интересно
http://www.nu.nl/opmerkelijk/4286078/po ... oilet.html
Нашенец влязъл да обира кафене в Тилбург (Tilburg) през нощта. Поприготвил туй-онуй за изнасяне, ама не щеш ли се заключил в дамската тоалетна. На сутринта като дошъл собственика, нашият човек поискал да го извадят оттам и заплашил, че иначе ще стреля напосоки през вратата. Като дошла полицията е бронежилетки, се оказало, че не е въоръжен.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти


Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement