Страница 1 от 2

Търся работа

МнениеПубликувано на: 1 Декември 2012, 11:16:50
от nadka
Търся работа в Берлин.На 41 г.съм,с много добър руски,слаб английски и за съжаление много слаб немски.Знам,че шансовете ми са минимални,но нали вярата крепи човек :) Ще съм безкрайно благодарна на всеки,който може да помогне :)

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 2 Декември 2012, 18:43:17
от alek_v
Намира се работодател и се подписва договор.Желателно е намирането на работодател до ТРИ дни след регистрацията / .Затова може да се направи следното:Първо се намира работа ,подписва се договора и с него в същия ден се прави регистрацията.Работата която може да се намери е тази която е нежелана от Германец.Работа се търси по обяви от вестници или от врата на врата.Тя е или нископлатена или е с лошо работно време или ..... Сега когато видях какви трудности има мога да кажа,че е по разумно да се започне като Helfer .Трябва да знаеш немски.Може да се запъваш като говориш или да поискаш да ти повторят казаното - приема се за нормално.Чакаш по пощата трябва да ти пристигнат Bescheinigung gemass § 5 FreizugG/EU /лиценз - разрешение за пребиваване и кандидатстване за работа/ и идентификационен номер /като бълг. ЕГН/ Другия вариант е само разрешение за пребиваване без разрешение за кандидатстване за работа . В този случай пак може да си намериш работа и да кандидатстваш,но първо трябва да имаш три месеца престой в Германия С тези документи кандидатстваш за РАЗРЕШЕНИЕ ЗА РАБОТА -CV,диплома,докум.за квалификация,лична карта,шофьорска книжка. От всички пращаш копия само тези от ARBEITSAMT оригиналите..В пощата се плаща 1.49 евро,но по добре да се изпрати със застраховка за 3.5 евро на адрес Kapuziner StraSe 26
80337 Munchen . http://www.arbeitsagentur.de/nn_5198/Na ... n-Nav.html информация на тел 022871320000 . Трябва да се знае,че този тип разрешителни са само за тази работа и само за този работодател. В един от форумите една жена пише за подобна ситуация.При нея даже са задължили работодателя отново да пусне обява и след като са изминали 6 месеца и Германец не се е явил за мястото са я оставили да си работи. За шофьор има легализация на книжката около 250 евро. http://www.arbeitsagentur.de/nn_29928/N ... V-Nav.html Сайтове за работа http://www.meinestadt.de/ и още един http://www.indeed.de Посредниците работят само с лица които имат постоянно разрешение за работа.Трябва да се търсят само обяви от работодател.По закон трябва да имаш 3 месеца на адреса на който си се регистрирал за да кандидатстваш за РАЗРЕШЕНИЕ ЗА РАБОТА. В случай ,че работиш нелегално /може да е 1 ден/ глобата е 5000 евро. УСПЕХ

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 3 Декември 2012, 15:11:47
от nadka
Благодря за изчерпателния отговор.Аз обаче съм с Gewerbe-Anmeldung,имам Konto и Steuernummer,имам и Steuerberater.Изчетох всичко във форумите и може да се каже,че сега съм тотално объркана.Много хора,много мнения и истории. :-k

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 3 Декември 2012, 18:40:40
от alek_v
Това което имаш не е ли като българското ЕТ.А трябва и да се само осигуряваш ако не го правиш подлежиш на глоба. Но ако искаш компетентно мнение попитай velingrad като използваш вълшебната дума " МОЛЯ ".

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 11 Декември 2012, 16:54:12
от nadka
Благодарение на форума,вече съм предостатъчно информирана :thumbleft: И всчки необходими документи имам.Сега остава работа да се намери :) Ако някой може,нека да помогне.

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 13 Декември 2012, 20:00:06
от alek_v
Изчетох много от форума ,но не открих отговор на въпроса ми.А той е:Работя по безсрочен договор с изпитателен срок от 6 месеца.Изминали са 2 месеца.Искам да напусна.Като напусна и си намеря нов работодател отново ще кандидатствам за разрешително.Казват ми : Щом напускаш преди да изтече 1 година няма да ти издадат ново разрешение за работа а ще ти сложат печат който ще ти забрани да кандидатстваш за работа за определен период от време. Наде , моля ако знаеш нещо по проблема ми пиши ми. Разбира се молбата ми е към всички кой каквото знае или предполага да пише.

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 13 Декември 2012, 22:05:21
от polimeil
Здрвеите намирам се в REGENSBURG, тарся работа в кухня или чистене без значение моля ако някои може да помогне или да ми кажете в кои саитове мога да намеря благодаря предварителнолл

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 14 Декември 2012, 20:27:34
от alek_v

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 14 Декември 2012, 20:31:42
от alek_v

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 15 Декември 2012, 10:44:28
от alek_v
още два сайта http://www.indeed.de/ и http://jobs.mitula.de/

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 15 Декември 2012, 11:02:48
от alek_v
Само едно мнение не ми е достатъчно.Никой ли не е попадал в такава ситуация? Работя по безсрочен договор с изпитателен срок от 6 месеца.Изминали са 2 месеца.Искам да напусна.Като напусна и си намеря нов работодател отново ще кандидатствам за разрешително.Казват ми : Щом напускаш преди да изтече 1 година няма да ти издадат ново разрешение за работа а ще ти сложат печат който ще ти забрани да кандидатстваш за работа за определен период от време. Разбира се молбата ми е към всички кой каквото знае или предполага да пише.

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 15 Декември 2012, 14:28:35
от olga
Обявите за работа в meinestadt.de по принцип са много стари. Опитайте в специализирани сайтове за работа.

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 15 Декември 2012, 23:28:13
от annak0nda
Здравейте,
Изчетох доста във форума относно работни разрешителни и работа, но тъй като тази тема е прясна и видях,че пак се споменава това, което ме вълнува,реших тук да си задам въпроса.
На 23г съм и дойдох в Карлсруе да живея при приятеля ми, който все още е студент.Направих си адресна регистрация в края на октомври и след това почнах да пращам сивита по обяви от разни сайтове(имам предвид за чистачка и помощник в кухня), защото немския ми още не е на достатъчно ниво и успях да си намеря работа в един хотел като Aushilfe auf 400 Basis. Подписах договор и работодателят ми подаде документите за работно разрешително, като ми казаха,че наскоро са наели и друга българка в хотела и вече били наясно с процедурата по документите и при мен щяло да стане и по-бързо (4-6 седмици), но допълниха че и за Teilzeit ( а не на Vollzeit) по-трудно давали разрешителни, както е в моя случай. Сега чакам за отговор. Но изпитвам съмнения ,тъй като от приятели и тук във форума прочетох не на едно място, че по закон нямам право до 3 месеца след регистрация да кандидатствам за работно разрешително?! Т.е. сега моя работодател (явно не е запознат с този закон) като е изпратил договора ми в Arbeitsamt и могат да откажат работното разрешително?!

Предполагам скоро ще разбера какво ми е положението, но поне се успокоявам ,че скоро ще минат тези 3 месеца (до края на януари) и тогава спокойно ще кандидатствам отново.
А относно въпросът на алек_в - за смяната на работодател, също бих била благодарна, ако някой сподели опит и мнение.

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 16 Декември 2012, 00:59:01
от olga
Аннаконда, а не може ли да те наеме като сезонен работник за 6 месеца без разрешително ( разрешено е в хотелиерството, рестьорантьорството и селското стопанство) ?

Re: Търся работа

МнениеПубликувано на: 16 Декември 2012, 11:14:52
от alek_v
Може да те наеме за 6 месеца в една календарна година като сезонен работник.Но не знам продължението. А колкото до сайта http://www.meinestadt.de/ .Можеш да си подредиш информацията по дати или по километри от мястото което те интересува.Също така можеш да се абонираш и да получаваш на емейла обявите за дадена професия.