• Advertisement

За правото на убежище

Добре дошъл във форумите за Европейски съюз.Тук можеш да зададеш всички въпроси, които те вълнуват.

За правото на убежище

Мнениеот boyko123 » 18 Септември 2015, 22:08:42

Кризата с бежанците ме провокира да отворя тази по-обща тема за правото на убежище по принцип. По време на судената война западният свят предоставяше политическо убежище на хора, главно от източния блок, които бяха преследвани заради политическите си (разбирай анти-комунистически) убеждения. С годините (или от самото начало, не знам) този принцип се разширява и към други категории хора преследвани заради политическите си убеждения и дейност. По този начин например аятолах Хомейни живя дълги години във Франция.

С настъплението на либерализма към края на 20. век принципът се разширява още повече и убежище се предлага на всички, които в собствените им страни са преследвани заради политическа, религиозна, сексуална и каквато щете друга принадлежност; както и тези, които бягат от военни действия. "Табу" остана икономическата миграция.

Преди години зададох в един друг форум следния казус. Хомосексуалистите са преследвани (не просто стигматизирани) в много държави. Да допуснем, че 10% от хомосексуланите от Индия, Пакистан и Китай (примерно!) потърсят убежище в гей-толерантната Холандия. Дори и при консерванивна оценка на броя им, те ще надвишат жителите на Холандия. Какво правим тогава? В резутат първо ме обявиха за хомофоб и сеяч на омраза, после за паникьор ("всички знаем, че това няма как да се случи"), после някой тръгна да ме защитава с християнските ценности и традиционното семейство и накрая дискусията се изроди в това дали хомосексуализма е вроден или придобит по избор. (В Заедно не сме открили топлата вода...)

Тогава очевидно избрах политически некоректен пример, но така или иначе проблема беше заметен под килима; за съжаление не само във форума. Ето че се оказах донякъде пророк, само че източника на масова миграция е друг. Проблемът обаче е същия и както се вижда, не знаем какво правим :(.

Та, въпросът ми към вас - кога трябва да се предоставя убежище в съвременния свят?

Тук не става дума за това дали тези, които търсят убежище лъжат или не за мотивите си, а какви трябва да бъдат критериите за предоставяне на убежище по принцип.
Ако написаното от мен противоречи на здравия ви разум, вероятно е прав разумът ви ;-)
boyko123
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1449
Снимки: 1
Статии: 2
Регистриран на: 15 Септември 2012, 22:27:36
Местоположение: Enschede, NL
Благодарил: 751 пъти
Благодарено: 686 пъти

Назад към Европейски съюз

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement