• Advertisement

Емигрантите - полезни ли сме на България или не

Добре дошъл във форумите за Европейски съюз.Тук можеш да зададеш всички въпроси, които те вълнуват.

Емигрантите - полезни ли сме на България или не

Мнениеот velingrad » 3 Април 2007, 17:06:44

защо съм тук а не там?- кадето и да е това тук.
Продължение на Тази Тема, като заглавието е само работно - ще го сменим при по-подходящо.
Нека в другата Тема, наистина съберем "умни" изказвания за нас "чужденците" от тях "патриотите".
Ако съм много агресивен и туй ще променя, но не мога да ви чакам с измилянето на Име/Тема :wink:
Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш, промени отношението си. Не мрънкай.
На народите с къса памет,
преходите им са много дълги!
Аватар
velingrad
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 7590
Снимки: 392
Регистриран на: 23 Април 2005, 00:00:00
Местоположение: Das Dorf am Düssel
Благодарил: 659 пъти
Благодарено: 712 пъти

Мнениеот lili_vlaeva » 3 Април 2007, 17:30:18

Нали уж темата трябваше да е за защо сме напуснали Булагария и какво би ни накарало да се върнем? Ама нищо де,аз ще си самоотговоря! Сравнение с повечето суфорумци са малка и нямам много опит с истинският живот. Въпреки всичко знам защо напуснах България и знам защо не бих се върнала, ако нещо не го наложи естествено.

Преди две години,когато усилено се готвех за кандидат-студентдка къмпания, осъзнах, че когато един човек е хвърлил адски много труд и усилия,за да постигне нещо, то тези усилия трябва да бъдат оправдани. За първи път се сблъсках явно с корупцията и пренебрежението на хората. И когато мои приятели не бяха положили грам усилие,но бяха бутнали достатъчно,където трябваше, заеха с ГОРДОСТ най-елитните специалности, а тези без връзките,останахме на земята с пръст в уста. Тогава разбрах,че това не е само в образованието,а абсолютно във всяка една сфера от живота на България. И просто си казах не. Не искам такъв живот.
И ето ме тук.В една чужда страна, с чужди хора, с чужди обичаи. Но страна, в която вярвам,че когато положиш усилие, биваш възнаграждавам или поне оценяван.

Обичам България и винаги се връщам с удволствие там, но е различно,когато е за 20 дни. Никога няма да забравя откъде сам тръгнала,но и едва ли ще се върна.
I hope life isn't a big joke, because I don't get it. ~Jack Handey
Аватар
lili_vlaeva
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1196
Регистриран на: 2 Декември 2006, 01:00:00
Местоположение: не където трябва
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот lubo_kranchew » 3 Април 2007, 20:48:03

Причините да се махна от България при мен са много. Ще се опитам да изброя поне най-важните.
1.Алчността и меркантилизма са издигнати в култ до степен, че превръща хората в зверове. Спомняте ли си за децата дето ги стъпскаха техни връстници пред дискотека Индиго само и само да не платят 2 лв. вход? На върха на ценностната система е да пръскаш пари, да пиеш всяка вечер и да слушаш меркантилна музика с ориенталски ритми от силиконови певачки.
2.В България да си бандит е модерно. Дори тия, които не са бандити се опитват да се правят на такива. Например като гледат лошо. Геройство е да се биеш и да се караш на някой дори без повод. Примери: реакцията на персонала след като изпуснеш бутилка вино в супермаркета или пък да искаш да се качиш от първата врата в автобус на градския транспорт в София или да минеш на пешеходна пътека пред някое БМВ.
3.На българина все някой друг му е виновен. И с това оправдава собственото си бездействие. Ако си изкара изпитите къде на фантазия, къде с терикатлъци и измами и накрая излезе неквалифициран вината почти изцяло си е негова. Ако не е доволен от правителството и не прави революции или поне не гласува за до го смъкне пак той си е виновен. "Там където няма роби, няма и господари" - пишеше на една стена някъде около Софийския университет. Това "там" обаче не е България - с този манталитет все ще си бъдем колония дали на САЩ, дали на Русия, дали на Германия или на Турция или на някоя друга модерна империя е без значение. И на нас си трябва да се сърдим, ако не считат за хора втора ръка.

Какво би ме накарало да се върна? Всяка държава си има и плюсове и минуси и ще живея в тази в която се чувствам най-добре. Ако хората там и тук съумеят да направят България по-приятна за живеене за мен би било голямо удоволствие да си живея в родината. Но не виждам как ще стане това в близките десетилетия.
Аватар
lubo_kranchew
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 869
Регистриран на: 18 Декември 2005, 01:00:00
Местоположение: 66 Mario Lemieux Pl, Pittsburgh, PA 15219, USA
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 7 пъти

Мнениеот tonic » 3 Април 2007, 22:00:17

някак си ми се струва че въпросът се измества...да се твърди че някой емигрира за да помогне на страната си-не е много честно...той естествено бяга за да помогне на себе си и евентуално на близките си...не че е длъжен да помага на държава, която не се интересува от него, но да лицемерничи, че той по този начин прави най-доброто за държавата е меко казано лъжа. естетвено, че ако умните, будните и свестните останат в държавата, тя има по-големи шансове, но почетено ли е той да жертва щатието си и спокойствието си...всичко това е въпрос на собствен избор...едни могат и искат да го направят...други,не...затова дайте да не се съдим...когато бях дете имаше тук в България големи групи от Чили, които емигрираха за да се борят за правата си в Чили....все се чудех как точно променят Чили от толкова хиляди километра...така и не разбрах...
Аватар
tonic
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 420
Регистриран на: 5 Февруари 2006, 01:00:00
Местоположение: nothing happens unless first a dream... yours truly: a nasty granny
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот farwla » 3 Април 2007, 22:42:49

Абе не мен въпросът за полезността на емигрантите ми се струва меко казано тъп и леко като тема за домашно на чавдарчета. Така аз като бях първи клас, имаше в буварчето такова въпросче-какво работят родителите ни с какво техният труд е полезен (и съответно бяха дадени примери-с лекар, комбайнер и т.н.). Та аз писах само за майка ми...понеже баща ми се занимава с изкуство, а от него не видях конкретна полза за хората...Та в този смисъл мен ми е любопитно да чуя варианти за принос към родината....аз единственото, което се сещам е честно почтенното плащане на данъци...ама тогава излиза, че ученици, студенти, безработни, пензионери, както и тези, които плащат данъзи, но върху ниски доходи са съвсем безполезни :))))
Конкретно аз нямам нещо против БГ, съвсем добре си живях там, просто ми омръзна и реших дет се вика "да видя свят"...а и вярвам, че всеки човек е всъщност гражданин на света и има право да живее и ходи, където си иска...
farwla
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 233
Регистриран на: 29 Ноември 2006, 01:00:00
Местоположение: BXL
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 3 пъти

Мнениеот evva » 3 Април 2007, 22:46:25

@Velingrad

Струва ми се ,че се смесват няколко теми,но ето едно предложение за име:

Lieber Femde in der Fremde,als Fremde im eigenen Land.

(Едно време в училище писахме такава тема.)
:roll:
evva
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 261
Регистриран на: 22 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: DE
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот liverbird » 3 Април 2007, 22:53:52

tonic написа:естетвено, че ако умните, будните и свестните останат в държавата, тя има по-големи шансове, но почетено ли е той да жертва щатието си и спокойствието си

Проблемът е, че държавата почти не дава шанс да й се помогне, въпреки, че някои хора имат желанието; с-мата не го разрешава.
Me? No, man! I don't wanna be a God..... That is way too much pressure!

Представи се в Заедно сега

Аз използвам нашето куче-търсач. А ти?
Аватар
liverbird
Професионалист
Професионалист
 
Мнения: 3136
Регистриран на: 7 Март 2005, 01:00:00
Местоположение: Долно Нанагорнище (i.e. Essen)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот Mr.Bombastic » 3 Април 2007, 23:21:03

Вижте дайте да направим нещата, както трябва. Целта на темата е да се съберат тук:

1. Тенденциозните празнодумия и клишета, които се ширят и да се развенчаят с разумни доводи.
2. Интересни истории за приините довели ви до идеята да напуснете България, а съшо и защо мислите, че сте поелзни на одината си.

Нека в тази тема да съберем тази информация и да излезем с нея в българските медии, пък ако искат да ни оплюят. Сигурен съм, че трезвомислещите хора ще разберат доводите ни.
Аватар
Mr.Bombastic
Администратор
Администратор
 
Мнения: 7122
Снимки: 250
Статии: 31
Регистриран на: 12 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Германия
Благодарил: 462 пъти
Благодарено: 309 пъти

Мнениеот biberona » 4 Април 2007, 10:22:02

Аз лично в България не се чувствах добре. Учих в елитна гимназия, излязох с отличен успех, после в български университет. И от там излязох с много добри оценки, същевременно работех и бях ценен (вкл. добре платен). Но се нагледах на парадокси, безхаберие и безпереспективност. Искаше ми се и да видя свят т.е. да изляза извън страната. И го направих и не съжалявам.

Дали съм полезен? Ще оставя вие да прецениете. Моето лично мнение е, че да - полезен съм. Ще попитате, с какво си полезен?

Полезен съм с подкрепата си за близките и родителите ми, с плащането на данъци за собствеността ми в България, с немалките суми, които похарчвам, за пътуването и престоя си в България. А и не на последно място с добрия имидж, който създавам за страната си с начина си на живот в тази чужда страна.

Защо България не е добра алтернатива за мен?

Защото България не дава признаци на онова развитие, което е необходимо, за да привлече обратно хората, които я напуснаха. Доводите ми от едно време си важат и сега. И извинете, но аз правя нещо за страната си. Опитвам се да раздвижвам нещата там. Мисля точно от емигрантите полъхва иновативност и свежест в иначе посредствената БГ действителност.

Много ми е интересно от интервюто предизвикало тази тема, колко от интервюираните човека си дават сметка за това.
Аватар
biberona
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 50
Снимки: 0
Регистриран на: 14 Септември 2005, 00:00:00
Местоположение: Great Britain, London
Благодарил: 9 пъти
Благодарено: 6 пъти

Мнениеот I_Vsichki_Goli » 4 Април 2007, 10:51:30

Защо се махнах от България? Много просто.

Писна ми да гледам красиви жени по улиците. До гуша ми дойде да вися всеки божи ден по кръчми. Не ме кефеше особено работодателят ми да спестява парите ми за осигуряване, които после аз така или иначе трябваше да си плащам като данъци. Много си падах да съм виновен на някого за нещо. Дори по улиците да ходи човек, го гледат на кръв. Умирах си да помня на кой имам да връщам заеми и кой има да ми дава и как ще организираме всичко като вземем аванса.

Много ми харесваше и господството на обслужващият персонал над клиентелата. Питаме сервитьорки, бакшиши и чистачки дали можем това и онова, демек дали биха били така добри да ни позволят да направим еди-кво-си.

Накратко казано всеки ден преливаше от любов и красота, а и любезност да не забравяме (най-много си падах по колегите И колешките, които като идваха на работа и директно си сядаха пред пц-ата без да кажат по едно "майната ти"). И защо трябваше да се махам? Сигурно си падам по това, около мен да изобилства от грозни коне. Така поне можеш да се съсредоточиш по-добре в работата, отколкото ако до теб седи девойка с минижуп до подмишниците...
I_Vsichki_Goli
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1070
Регистриран на: 14 Юни 2004, 00:00:00
Местоположение: ...
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 6 пъти

Мнениеот estira » 5 Април 2007, 15:10:34

evva написа: Струва ми се ,че се смесват няколко теми,но ето едно предложение за име:
Lieber Femde in der Fremde,als Fremde im eigenen Land.


Не мисля, че е подходящо името да е на немски, все пак искаме да се обединим под един знаменател, а не да се разделим по езици. Според мен трябва да е нещо кратко, да казва много с малко, да създава асоциации, да буди спомени и да може да се използва като лого. Нещо от сорта на ''До скоро виждане, България?'' или ''Сбогом, България''. Няма да е лошо е да е винаги на първа страница като инциатива на zaedno (само предлагам, предлагайте и вие).
Ich hab keinen Bock mehr. Bin zaubern.
Аватар
estira
Доживотен
Доживотен
 
Мнения: 4929
Снимки: 275
Статии: 10
Регистриран на: 23 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Dahoam
Благодарил: 699 пъти
Благодарено: 426 пъти

Мнениеот DerWolf » 5 Април 2007, 15:37:20

Нещо от сорта на ''До скоро виждане, България?'' или ''Сбогом, България''.

Ами какво ще кажете за такова заглавие:
"Защо не намерих/намирам смисъл да остана в България?"
Аватар
DerWolf
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1307
Регистриран на: 5 Юли 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот vwpolo » 5 Април 2007, 16:20:57

Аз съм от полезните! От Германия смятам да взема и взимам най-доброто - добро и модерно инженерно образование, практично и мащабно мислене, западен манталитет... въобще всичко, за което в БГ може само да мечтаеш.
И след като се гут аусбилдна смятам да се прибера и да си продължа и разширя бизнеса. Като естествено големи ползи ще има и за България от такива като мене 8) Жалко че сме доста малко ;)

За клишетата : Ами лично аз свикнах доста трудно с израза "Ти си гаден емигрант, не си никъв патриот и като те убоде трън по дупето скачаш и цивриш" :lol: но се свиква.
Aut inveniam viam, aut faciam
Аватар
vwpolo
Писач без спирка
Писач без спирка
 
Мнения: 1920
Регистриран на: 13 Април 2006, 00:00:00
Местоположение: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 4 пъти

Мнениеот DerWolf » 6 Април 2007, 09:23:10

практично и мащабно мислене


Дали наистина е така ? :wink: Ами грандоманщината и нерационалните харчове?

западен манталитет


Да си вреш носа навсякъде и да се държиш като пуяк дали спада към най-доброто ?

Потребители благодарили на автора DerWolf за мнението:
slon4eto
Рейтинг: 4%
 
Аватар
DerWolf
Златен писач
Златен писач
 
Мнения: 1307
Регистриран на: 5 Юли 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 5 пъти

Мнениеот mammamia » 6 Април 2007, 09:45:55

...
Последна промяна mammamia на 21 Април 2007, 04:54:46, променена общо 1 път
.
Аватар
mammamia
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 558
Регистриран на: 11 Септември 2006, 00:00:00
Местоположение: .
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Следваща

Назад към Европейски съюз

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  • Advertisement