• Advertisement

Български телефонен номер за българи зад граница /без нет/

Изгодни тарифи и много съвети

Български телефонен номер за българи зад граница /без нет/

Мнениеот dinessa » 7 Юни 2006, 16:12:28

Днес един приятел ми прати следната статия:
От 6 юни "Орбител" АД предлага български телефонни номера за наши сънародници в чужбина, съобщи пред журналисти Цветелина Александрова, директор в компанията.

Услугата е предназначена за повече от един милион българи извън страната. За да получат български телефонни номера, нашите сънародници ще пращат чрез кредитна или дебитна карта месечна такса. За първи номер таксата е 20 евро или 25 долара, или 15 паунда. Всеки следващ номер ще струва съответно 8 евро, 6 паунда или 10 долара.

Срещу тази сума абонатът получава безлимитно количество телефонни обаждания от своите близки от България. Обажданията се пренасочват от България към местен номер в над 60 държави.

Абонатът получава обаждания, без да има допълнителна линия или устройство, за да ползва услугата. За близките, обажданията към тези номера се таксуват като местни, а не като международни.

Услугата предоставя градски номера от 36 града у нас, включително всички областни центрове. Пълен списък на държавите, в които се предоставя БГ номер и българските градове, от които

дава номера има на адрес www.bgnomer.com. Ако емигрантът е взел номер от вашия град може да му звъните на цената на градски разговор. Обаждането ще е напълно безплатно за хора с телефони от Орбител.

Две безплатни седмици ще получи всеки потребител, който се регистрира за услугата на www.bgnomer.com до 20 юни.

Статията е от Дневник /http://dnevnik.bg/show/?storyid=265545/.

Аз лично ползвам VOIP-сайтовете, но може би това е добра алтернатива за по-възрастните българи, които не се оправят много-много с компютрите. Не съм го и тествала, но мислех че е интересно да се спомене, че има и такава услуга вече в родината ни. :)
Никога не е късно да станеш за резил.

http://www.traikova.com
dinessa
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 21 Юли 2004, 00:00:00
Местоположение: Halle (Saale)
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот para6ut » 20 Юни 2006, 18:39:39

казаха ми ,че телефонните разговори не били на цените на градски разговор,както примамливо пише в условията ,които фирмата е описала.Познати са изпробвали такъв номер,като им са се обадили от интернет кабинка в Бг и за 20 минутен разговор сметката била около 5 лева,което няма нищо общо с цените на градските разговори.Някой друг изпробвал ли е номерата и има ли точни данни за реалните цени?
Май ще се окаже ,че всичко това е пълна измишльотина и хора ,незнаещи ,пак ще се набутат с пари...
Аватар
para6ut
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 155
Регистриран на: 16 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Дюселдорф / Варна
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот para6ut » 20 Юни 2006, 18:50:55

Тук цитат от страницата на фирмата:

"Колко плащат близките ми когато ме търсят?

При градско обаждане от номер на БТК към БГ номер за Вашите приятели и роднини в България ще важи тарифата на БТК за „Селищни разговори към други фиксирани оператори”, а именно:

Вид разговор Стандартен план Минимум план Ограничен план
Селищни разговори
към други
фиксирани
оператори
Първоначална цена 13.2 ст. - -
Силен трафик 3.6 ст./мин 21.6 ст./мин 26.4 ст./мин
Слаб трафик 3.2 ст./мин 18 ст./мин 22.8 ст./мин

Цените са с ДДС.

При междуградско обаждане, или при обаждане от мрежата на мобилен оператор цената за разговор до БГ номера се определя съобразно тарифите на съответния оператор. "

Какво е това минимум план и ограничен план на мен лично не ми е ясно.Това някакви тарифи на БТК ли трябва да са или ?
Аватар
para6ut
Редовен писач
Редовен писач
 
Мнения: 155
Регистриран на: 16 Февруари 2004, 01:00:00
Местоположение: Дюселдорф / Варна
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 2 пъти

Мнениеот BGnomer_support » 28 Юни 2006, 16:57:12

Здравейте,

Стандартен план / Минимум план / Ограничен план са тарифни планове на БТК - с различен месечен абонамент и различно таксуване на разговорите. По-голямата част от потребителите са на Стандартен план, но сме посочили всички възможни понеже реално не знаем на кой план са Вашите роднини/приятели когато Ви звънят. Цените (дадени тук) са актуални към момента. За разговори от "интернет кабинки" трябва да се види какво точно отчитат кабинките към алтернативните оператори.

Ако имате каквито и да е други въпроси/коментари и предложения не се колебайте да ги споделите :o
Аватар
BGnomer_support
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Юни 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Luke » 28 Юни 2006, 18:10:57

Здравейте БГномер_съпорт. Вярвам сте част от екипа на Орбител.

Имам само 1 предложение/забележка - цената! Прекалено висока е за подобен род услуга. Веднага се обосновавам.

В момента обаждане от Германия към мобилен телефон в България се таксува от порядъка 15-18 цента за минута. Това е ~ 30-40 стотинки/минута разговор. За разговор към фиксираната мрежа се заплаща съответно 2,5 - 4 цента за минута, което в БГЛева прави между 5 и 8 стотинки/мин грубо зактъгляване. Месечен абонамент или фиксирани такси няма.

20 евро месечно при този текущ вариант означават 20/3 = 666,6 минути разговор при средна цена 3 цента/минута. Нека не издребняваме и приемем грубо 10 часа разговор Германия-България, макар да са реално доста повече.

1. При вашият бизнес модел за 10 часа разговор, инициирани от най-евтиния БТК абонамент следва, че абонатът ще заплати грубо 21 лева (вземам 3,5 стотинки на мин за база, но разликата е пренебрежима). Това прави 10 евро грубо.

Следователно при 10 часа разговори на месец Вашият модел е с 50% по-скъп от съществуващите варианти. Ако вземем 20 часа на месец за основа, то цените се изравняват. Приблизително сходни са и при 30 часа на месец.
Следователно за да има финансова полза от услугата Ви, абонатите трябва да говорят >35-40 часа на месец грубо сметнато. И понеже таксата ви е фиксирана и не зависи от потреблението - трябва да се изговарят всеки месец тези часове, в противен случаи сметката е крайно неизгодна. Ако БТК абонаментът на инициатора не е" стандартен" сумата става ужасна.

2. Разговор през международната централа на БТК е 36 стотинки на минута (~9 евро на час), което прави практически 20 евров абонамент излишен.

3. При ценови модел като Вашия с фиксирана месечна такса е общоприето цените на разговорите да са доста по-ниски в следствие на фиксирания месечен абонамент. В случая е точно обратното. Съгласен съм, че е поради цените на БТК към Вашата мрежа, но това би следвало да го компенсирате с Вашата цена тъй като абонатът избира вашата услуга в крайна сметка.

Та на база по-горното аз лично не съм заинтересован. Но това си е мое мнение и пресмятане.
Поздрави!
„Die Philosophen haben die Welt nur verschieden interpretiert, es kömmt darauf an, sie zu verändern.“
Karl Marx
Аватар
Luke
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 339
Регистриран на: 27 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Aachen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот BGnomer_support » 3 Юли 2006, 21:49:00

Здравейте Luke,

Извинявам се че отговарям със закъснение, но времето ми е ограничено и не винаги имам възможност да реагирам на момента. Благодаря за разбирането ;)

Благодаря Ви за мнението/забележката, както и за детайлната сметка. Ясно е че както е поставена цената в момента не удовлетворява голяма част от потребителите ни, затова ще помислим сериозно върху нея - поне до 1 септември услугата е в безплатен тестов период така че вярвам, че за два месеца ще измислим нещо :)

Както сам сте отбелязъл услугата е по-скоро насочена към тези които говорят повече или искат да говорят повече (или по-скоро да бъдат търсени повече), но предоставя и предимства за останалите. Имаме Клиенти които се радват да имат български телефонен номер, има и други чиито роднини са затруднени в използването на интернет или други начини за разговори с чужбина и за тях това е един доста добър вариант, включително като ценово решение спрямо услугите предоставяни в България към този момент.

Не е възможно една услуга да бъде полезна за всички :D въпреки че бихме желали да имаме такава.

Още веднъж приемете нашите благодарности за изразеното мнение!
Аватар
BGnomer_support
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Юни 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот ngorchilov » 14 Юли 2006, 13:49:44

Luke написа:Имам само 1 предложение/забележка - цената! Прекалено висока е за подобен род услуга. Веднага се обосновавам.

Има логика във вашите разсъждения.

Имам само 1 въпрос - каква трябва да бъде цената на БГномер, за да стане услугата приемлива за вас?

Поздрави,
Ники Горчилов
Орбител
Аватар
ngorchilov
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 14 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: София, България
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Luke » 14 Юли 2006, 16:48:51

Здравейте г-н Горчилов,

трудно ми е да назова точна сума, но при всички случай трябва да е съизмерима с цената на алтернативите. Разбира се нямам представа каква е минималната цена, на която е възможно да се предлага такава услуга с % печалба. В порядъка на 10 евро предполагам ще е доста атрактивна, но пак казвам - не знам каква е възможната долна граница.

За мен е по-важно да има възможност за ползване на услугата Ви към мобилните мрежи (или поне някои от тях). В полза е и фактът, че повечето хора в германия нямат стационарен телефон (визирам студентите, командированите, много работещите). В този дух аз съм 1000% заинтересован от такъв номер, за разлика от стационарния, в чийто обхват съм за малко време и обикновенно аз се обаждам. Тук вече за цена не мога да коментирам, защото мобилните оператори по мое мнение са далеч от нормалното ценообразуване дори в Германия.

Та в заключение по скромно мое мнение болшинството клиенти:
1. имат мобилен телефон, който не използват за разговори с България (независимо от посоката)
2. Нямат стационарен телефон и/или не желаят да ги безпокоят/ сами се сещат да се обадят.
3. с удоволствие биха приемали обаждания на мобилните си телефони от БГ на разумна цена (естествено няма да е като за към стационарните тел).

Позрави!
„Die Philosophen haben die Welt nur verschieden interpretiert, es kömmt darauf an, sie zu verändern.“
Karl Marx
Аватар
Luke
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 339
Регистриран на: 27 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Aachen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот ngorchilov » 14 Юли 2006, 18:55:47

Luke написа:Здравейте г-н Горчилов,

Нека бъда просто Ники :-)

Luke написа:В порядъка на 10 евро предполагам ще е доста атрактивна, но пак казвам - не знам каква е възможната долна граница.

Ако за миг си представим, че услугата в сегашния й вид, със всички ограничения е 10 евро месечно бихте ли купили?

А ако е 10 евро, но с предплащане за примерно 6 или 12 месеца?

Luke написа:За мен е по-важно да има възможност за ползване на услугата Ви към мобилните мрежи (или поне някои от тях). В полза е и фактът, че повечето хора в германия нямат стационарен телефон (визирам студентите, командированите, много работещите). В този дух аз съм 1000% заинтересован от такъв номер, за разлика от стационарния, в чийто обхват съм за малко време и обикновенно аз се обаждам. Тук вече за цена не мога да коментирам, защото мобилните оператори по мое мнение са далеч от нормалното ценообразуване дори в Германия.

Тук съвсем правилно се ориентирате в проблема с цената. Този тип виртуални услуги се движат по тънкия лед на статистическите вероятности потребителите да говорят средно по Х минути месечно.

Когато цената на разговора е няколко цента на минута, дори при промяна в потреблението рискът за загуба е малък.

При мобилните в Европа, за жалост, цената е твърде висока - кръжи около 20 евроцента само за мобилния оператор. Няма международен пренос, разходи по обслужване на кредитните картите, мрежата на Орбител в България, обслужване и печалба.

Това означава, че при 20 евро на месец за 100 минути месечно излизаме на сериозно червено.

Затова виждам два възможни сценария и ще се радвам да чуя вашето компетентно мнение:
1. месечната такса е много над 20 евро - 30, 40, 50 или нагоре
2. месечната такса е ниска (примерно 10 евро), но се доплаща около 20 евроцента на минута

Тук в анализа трябва да включим начина, по който близките от България ви избират:
1. звънят ви на мобилния срещу 25-30 евроцента минимум на някой алтернативен оператор като Орбител или 40+ евроцента на БТК
2. звънят ви на фиксирания срещу 9-10 евроцента през алтернативен или 18 евроцента през БТК
3. не ви звънят въобще :-)

Ако е по т.1, тогава моделът с доплащане на цена на минута би излязъл. Ако ви звънят на фиксирания, то тогава не ви трябва да приемате обажданията на мобилен :-)

Правилни ли са разсъжденията ми?
Аватар
ngorchilov
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 14 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: София, България
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Luke » 14 Юли 2006, 19:58:24

:) Добре Ники,

Ако за миг си представим, че услугата в сегашния й вид, със всички ограничения е 10 евро месечно бихте ли купили?
А ако е 10 евро, но с предплащане за примерно 6 или 12 месеца?


Разбира се! Според мен цената би била прекрасна. Всъщност тук играе и субективният фактор- "аз ще платя някаква фиксирана сума и срещу това я някой ми се обади, я не...колко голяма сума бих евентуално заложил срещу евентуални желани разговори, но инициирани от друг?"
За 10 Евро аз лично не бих се поколебал. Разбира се въпросът е, че като всеки клиент ставам алчен като видя нещо хубаво и бих предпочел мобилен номер :wink:

Затова виждам два възможни сценария:
1. месечната такса е много над 20 евро - 30, 40, 50 или нагоре
2. месечната такса е ниска (примерно 10 евро), но се доплаща около 20 евроцента на минута


Лично аз вариант 1 не го виждам.
Вариант 2 не е лош. Въпросът обаче има 2 страни:

- да има възможност за избор на това, кой ще доплаща цената "на минута"
/студентите примерно биха се радвали родителите им да поемат цялата такса+сметка, докато хората с доходи тук биха искали да облекчат роднините и приятелите си/
- какво ще кажете за предплатени пакети минути? Примерно с валидност 1-2 месеца и цени които са и с реалистична печалба за Вас? Според мен би бил изгоден за всички вариант. Разбира се поддръжката на подобна система ще бъде маалко повече работа, но пък и повече клиенти...

Сега се досетих, че Орбител предлага и Орбифон. Как са цените му като явяваща се един вид конкурентна услуга?


Тук в анализа трябва да включим начина, по който близките от България ви избират:
1. звънят ви на мобилния срещу 25-30 евроцента минимум на някой алтернативен оператор като Орбител или 40+ евроцента на БТК
2. звънят ви на фиксирания срещу 9-10 евроцента през алтернативен или 18 евроцента през БТК
3. не ви звънят въобще :)


А какво ще кажете за следното:
Една месечна такса от примерно 10 евро за 2 номера, които не могат да бъдат избирани едновременно. Единият пренасочен към мобилен, другият към фиксиран (всъщност Вашето изискване ще бъде за поне 1-без значение какъв). Всички позвънявания на стационарния се таксуват 0 цента за мин, всички към мобилният - колкото трябва по предварително сметнат ценоразпис.
Реалистично ли е или се замечтах много? :lol:
„Die Philosophen haben die Welt nur verschieden interpretiert, es kömmt darauf an, sie zu verändern.“
Karl Marx
Аватар
Luke
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 339
Регистриран на: 27 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Aachen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Мнениеот ngorchilov » 17 Юли 2006, 09:44:02

Luke написа:Вариант 2 не е лош. Въпросът обаче има 2 страни:

- да има възможност за избор на това, кой ще доплаща цената "на минута"
/студентите примерно биха се радвали родителите им да поемат цялата такса+сметка, докато хората с доходи тук биха искали да облекчат роднините и приятелите си/

Този вариант и сега е възможен. Ние не питаме чия е кредитната карта. Дали емигрантът или неговите родители ще се регистрират в БГномер няма значение.

Luke написа:- какво ще кажете за предплатени пакети минути? Примерно с валидност 1-2 месеца и цени които са и с реалистична печалба за Вас? Според мен би бил изгоден за всички вариант. Разбира се поддръжката на подобна система ще бъде маалко повече работа, но пък и повече клиенти...

Това е една добра идея. Мерси!

Luke написа:Сега се досетих, че Орбител предлага и Орбифон. Как са цените му като явяваща се един вид конкурентна услуга?

В предишния ми постинг съм ги посочил :-)

Luke написа:А какво ще кажете за следното:
Една месечна такса от примерно 10 евро за 2 номера, които не могат да бъдат избирани едновременно. Единият пренасочен към мобилен, другият към фиксиран (всъщност Вашето изискване ще бъде за поне 1-без значение какъв). Всички позвънявания на стационарния се таксуват 0 цента за мин, всички към мобилният - колкото трябва по предварително сметнат ценоразпис.
Реалистично ли е или се замечтах много? :lol:

И в тази идея има резон.

Много благодаря за активната обратна връзка.
Аватар
ngorchilov
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 14 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: София, България
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот dark » 17 Юли 2006, 12:24:15

искам само да вметна, че основното предимство на орбител пред скайп е, че предлагат бългърски "Скайп Ин", и може би това е правилния ценоразпис, за да се ориентирате какви точно да са цените ви.

в момента скайп-а ми е пренасочен към стационарния ми номер в германия и мога да поемам обажданията през мобилния си телефон (със стационарен номер) 24/7 на цена <2 цента/мин, без фиксирани такси и т.н.

аз по-скоро съм за фиксирана ниска цена + 2-3 цента на минута допълнително.

а за тези, които не са прочели ЕУЛА-та, орбител забраняват >1000 мин месечно трафик.

edit: цените на скайп са
* € 10 for 3 months
* € 30 for 12 months

, което е 2,50-3,50 евро на месец + 1,7 цента на минута за пренасочването към фиксиран телефон в европа. т.е. ако ползвам по 10 часа месечно, ще ми излиза около 10 евро на месец + удобството, че реално мога да си сменям форърдинг-а до какъвто си искам номер, колкото си искам пъти.

П.С. не искам да обидя оплювам услугата ви, само давам пример за конкурентна алтернатива.
Аватар
dark
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 458
Регистриран на: 16 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: .fra.de
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот ngorchilov » 17 Юли 2006, 17:54:10

Привет,

dark написа:искам само да вметна, че основното предимство на орбител пред скайп е, че предлагат бългърски "Скайп Ин", и може би това е правилния ценоразпис, за да се ориентирате какви точно да са цените ви.

Един виц по темата:

Влиза един човек в магазин за риба и пита:
- Колко ви е килото скумрия?
- 5 лева.
- ПЕТ ЛЕВА?!?! Вие добре ли сте? В съседния магазин е по 2!
- Ами що не си купите от там?
- При тях е свършила.
- Е, като свърши при мен и аз я давам за 2 лв.

Сега сериозно - не случайно Скайп не дават български номера, при цените, които цитирате. За да осугрят номера от България ще им бъде десетки пъти по-скъпо и трудно отколкото в Западна Европа.

Нито Орбител, нито Скайп могат да избягат от злоупотребата с господстващото положение на БеТаКа под формата на високи цени за взаимно свързване.

Аз мога да ви дам Орбителски номер за 2-3 евро. месечно, но ще могат да ви звънят само наши абонати :-) Екстрата да могат да ви звънят абонати на БТК изисква договор за взаимно свързване, в който цените са монополно високи.

dark написа:аз по-скоро съм за фиксирана ниска цена + 2-3 цента на минута допълнително.

Правилно ли разбирам, че под "фиксирана ниска цена" разбирате не повече от 3,5 евро месечно?

dark написа:а за тези, които не са прочели ЕУЛА-та, орбител забраняват >1000 мин месечно трафик.

Не забраняваме, а имаме право да прекратим договора. Това е предпазна клауза. Идеята зад нея е да не се позволи злоупотреба с услугата - фирми, телефонни кабини и пр.

Злоупотребата не е трудна за откриване, но от правна гледна точка е трудна за изчерпателно описване. Затова, когато открием злоупотреба си запазваме правото да прекратим предоставяне на услугата на конкрентия потребител.

Нормален частен потребител може да не се притеснява и да си ползва услугата "на корем" без да се притеснява, че ще му бъде прекратен договора. Независимо дали ползва 100, 1,000 или 10,000 мин. месечно.

dark написа:П.С. не искам да обидя оплювам услугата ви, само давам пример за конкурентна алтернатива.

Въобще не гледам на мнението ви като оплюване, а като на ценна обратна връзка. :-)
Аватар
ngorchilov
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 14 Юли 2006, 00:00:00
Местоположение: София, България
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот adrianski » 17 Юли 2006, 18:44:22

ngorchilov написа:Нито Орбител, нито Скайп могат да избягат от злоупотребата с господстващото положение на БеТаКа под формата на високи цени за взаимно свързване.

Аз мога да ви дам Орбителски номер за 2-3 евро. месечно, но ще могат да ви звънят само наши абонати :-) Екстрата да могат да ви звънят абонати на БТК изисква договор за взаимно свързване, в който цените са монополно високи.


Алтернативните телекоми наистина са в неравностойно положение спрямо БТК, но това не ви извинява при наличието на неуводлетвореност на крайните клиенти. За да промените статутвото трявба да предложите нещо ново и същевременно с добро качество и разумна цена.
Това че БТК искат високи такси за взаимна свързаност е проблем както на алтернативните оператори, така и на Мтел и Глобул, но последните успяват да са едни от най-големите фирми в страната.

Проблемът на фирмено ниво би могъл да бъде решен с Asterisk PBX централи. А за крайни клиенти е възможно да разработите/използвате софтуерни телефони като Gizmo, FreeWorldDialup, Xten и др. ИЛИ чрез национален номер за достъп до системата (нещо като 01001).
Аватар
adrianski
Тукашен
Тукашен
 
Мнения: 62
Регистриран на: 28 Февруари 2006, 01:00:00
Местоположение: Atlantis
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот Luke » 17 Юли 2006, 19:10:27

А за крайни клиенти е възможно да разработите/използвате софтуерни телефони като Gizmo, FreeWorldDialup, Xten и др. ИЛИ чрез национален номер за достъп до системата (нещо като 01001).


Е да де, но нали услугата няма да бъде същата - идеята е phone2phone, не PC2PC. Или нещо съм изпуснал от описанията?
Няма начин за избягване на високите такси за dial out освен с междуфирмени спогодби или voice gateway.

Преселекшън (vorwahl) го има под една или друга форма в България и Орбифон мисля е точно това. Макар и доста усложнена като услуга заради купуване на карти, многоцифрени пин кодове и номера за избиране. В същност това спира минимум 60% от потенциалните клиенти.
„Die Philosophen haben die Welt nur verschieden interpretiert, es kömmt darauf an, sie zu verändern.“
Karl Marx
Аватар
Luke
Роден писач
Роден писач
 
Мнения: 339
Регистриран на: 27 Декември 2004, 01:00:00
Местоположение: Aachen
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 1 път

Следваща

Назад към Тел. разговори/Интернет/Онлайн Телевизия/Радио

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement