Страница 1 от 1

Вече и в Бг-"преносимост на номерата"

МнениеПубликувано на: 10 Януари 2007, 15:57:38
от Yura
“Глобул” и “Вивател” подписаха за преносимост на номерата

"Глобул" и "Вивател" подписаха приетата на 22 декември 2006 г. от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) процедура за преносимост на номерата в мобилните мрежи, съобщиха от двата оператора вчера. Това стана на среща, инициирана от "Глобул", на която бяха поканени представители и на "Мобилтел" и "Вивател". Нейната цел бе да осигури възможност за стартиране на услугата като обща воля на трите мобилни оператора и в изпълнение на директива на Европейския съюз.
Процедурата, при която можем да сменяме мобилния си оператор, запазвайки досегашния си джи ес ем номер обаче не може да влезе в сила, въпреки че е приета от КРС и подписана от "Глобул" и "Вивател". Причината е отсъствието на подписа на третия голям играч - "М-Тел". От оператора, управляван от Йозеф Винацер, днес ще оповестят кои са причините за това и какво смятат да предприемат.
От "Глобул" заявиха, че поддържайки активна позиция за въвеждане на преносимост на номерата в България и за изпълнение на ангажиментите на страната към ЕС, ще поканят "М-Тел" за подписване на процедурата до определения от КРС срок 10 януари 2007 г.
"Глобул" продължава да вярва, че интересът на потребителите и ангажиментите на България към ЕС са достатъчно мотивиращ фактор, за да се постигне обща воля между трите мобилни оператора за въвеждане на услугата, коментираха от компанията, управлявана от Танасис Кацирубас.
Вярваме, че съвсем скоро хората в страната ще се радват на предимствата, които имат европейските граждани - потребители на мобилни услуги - правото на избор на мобилен оператор и запазване на мобилния си номер, заяви шефът на "Вивател" Ричард Шиърър.
За "Вивател" методът за въвеждане на преносимост на мобилните номера трябва да бъде лесен, прозрачен и евтин за клиента. Клиентът трябва да има правото да подаде молба за прехвърляне на номера при оператора, чиято мрежа е избрал да ползва в бъдеще и това да става безплатно. Колкото по-ниска е цената за пренос на номера, толкова по-предпочитана и ползвана е услугата. Мобилните оператори трябва помежду си да уредят цялата документация, която е свързана с прехвърлянето на номера, смятат от "Вивател".

Валентин Георгиев,в.Монитор


Време беше и в Бг да го направят...

МнениеПубликувано на: 10 Януари 2007, 16:00:38
от bgpower
Да видим и МТел до кога ще се дърпат... :)То не за друго, ама така доста хора, които стоят прпи тях заради номера може да се преместят!Абе на пазара става интересно!Всеки случаи тази възможност с номера беше крайно наложителна!

Поздрав!

МнениеПубликувано на: 10 Януари 2007, 16:49:16
от Yura
А ето я и контраната на Мтел.Те явно още живеят в годините на монопола ](*,)

“М-Тел” отказа да подпише за пренос на номерата, чака промени в закона
“М-Тел” няма да подпише договора за пренос на номерата, който бе парафиран в понеделник от другита два мобилни оператора “Вивател” и “Глобул”, съобщиха от компанията, управлявана от Йозеф Винацер. От там посочиха, че в действащия Закон за далекосъобщенията, който поставя срока 1 януари 2007 г. за старт на тази услуга, законодателят не е конкретизирал условията, при които това трябва да се случи. Иначе операторът разполага с бюджет за въвеждане на услугата преносимост на номерата, който за 2007 г. е 10 милиона евро.
“М-Тел” неколкократно е преговарял с конкурентите си - “Вивател” и “Глобул” относно процедурата, но така и не се е стигнало до споразумение, припомниха от компанията.
Според Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ възможността абонатите да сменят оператора си, като запазят номера на GSM-а си, няма да може да влезе в сила преди и трите компании да са подписали предложената процедура.
От “М-Тел” обаче са на друго мнение. “Възможно е, ако “Вивател” и “Глобул” са готови за преноса, да го направят, но без “М-Тел”, заяви директорът по регулациите в компанията Николай Кичев. По думите му КРС няма правомощия да налага каквато и да е санкция на “М-Тел”.
Заради липсата на съгласие между мобилните оператори, в края на м.г. КРС постави срок до 10 януари, в който те трябва да подпишат процедурата за преносимост на номерата в мобилните мрежи.
“Работим добре, когато има яснота и прозрачност. Да, ще има преносимост, но трябва да се направи по правилния начин”, коментира още Николай Кичев. “М-Тел” очаква приемането на новия проектозакон за далекосъобщенията, след това и той ще даде ход на процедурата.
Трябва да стане ясно, заявяват от компанията, че за да се извърши цялата операция по преносът на номерата, 23 процеса трябва да се премоделират, а 12 системи да бъдат променени. Тук се включват call център, SMS, тарифиране и др. Средното време за въвеждане на системата е 29 месеца, с позволено средно забавяне от 8 и половина месеца, като са нужни 10 млн. евро за въвеждане на услугата “преносимост” само за “М-Тел”.
Според Кичев не трябва да се бърза с въвеждането на преноса на номерата, за да не последваме примера на Франция, където услугата бе въведена със закъснение - през 2003 година, но не пожъна голям успех - едва 0,4% от абонатите се възползваха от нея. В Испания пък, където услугата е въведена през 2000 г, само 7% са се възползвали от нея.

Валентин Георгиев,в.Монитор