Страница 1 от 4

Ausbildung-Berufsausbildung

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 14:01:27
от Hamburg
Здравейте !!!

Бихте ли ме посъветвали или насочили?!?! Проблемът е следният:
Бих искал да правя Ausbildung/ Ausbildungsplatz в Хамбург, не става въпрос за следване!

Възможно ли е това и има ли някаква вратичка???

В Ausländeramt ми казаха, че щом сам Selbstständig, не може!
Имам Gewerbeschein и си търся предприемачи.

Ако си намеря Arbeitgeber, имам ли шанс за Ausbildung и къде бихте могли да ме насочите, защото бюрокрацията тук е голяма и никoй нищо не знае и не му се занимава с теб?!?!

Трябва ли този Arbeitgeber да ме защитава пред Arbeitsamt или някакви власти, че точно мен иска, за да получа Ausbildungsplatz??

Благодаря на всички за помоща!

Като прочете човек "Помощ" и остава с впeчатлението, че ще те колят! Четете Правилата- Моля!

редакт.: vel...


18.09.2013 : Промених името на темата, защото в старият си вариант, не бе точно. (vel...)

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 14:20:13
от satbradar
Щом си Selbstständig - немска фирма може а сключи договор с тебе.Проблема е да се договорите .
Въобще що се занимаваш сAusländeramt щом си Selbstständig

Понятието Ausbildung е за хора които отиват да се обучат- обикновено това са ученици .
Ако искаш някои да те вземе като ученик - не намесваи тогава фирма та си.

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 14:33:05
от Hamburg
Благодаря ти Сатбрадар,

аз работя вече 6 месеца във фирмата и естествено се дърпат , затова исках нещо като черно на бяло , за да види фирмата, в което да се убеди , че е възможно, немците са малко или много страхливи и не им се занимава!

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 15:23:33
от gina
Общо взето ситуайцията ти е много неясна и преди всичко не е ясно защо искаш да правиш Ausbildung. Сигурно за тaпия и Übernahme, в което разбира се има много логика, НО:
1. От поста ти става ясно, че си selbsständig. Означава ли това, че нямаш Аrbeitserlaubnis?. Предполагам, че е така, съответно, нямаш право със nicht selbständige Erwerbstätigkeit да печелиш пари, ако прависч Ausbildung, трябва да ти плащат.

2. Ти казваш, че работиш в тази фирма,но внимавай, където и да си ( особено в Аrbeitsamta) трябва да казваш, че работиш ЗА тази Фирма, или Фирмата ти е Geschäftspartner, иначе някои може да се заяде за Scheinselbsständigkeit (фалшива Фирма или фирма под предлог), ако няма и други фирми за които да работиш, направо могат да те обвинят за това.

3. Аrbeitsamt се занимава само с хора, които имат право на Аrbeitserlaubnis, ако при теб не така, не вярвам да се занимаваt с теб. Мисля, че в момента единственото изключение за българи е Haushaltshilfe, има една специална процедура и може да се получи Аrbeitserlaubnis. Но това не касае твоя случай.

4. В поста ти пише, че искаш да zаzдравиш позицията си във Фирмата с нещо "черно на бяло". Защо мислиш, че Ausbildungsplatz е решението. Договор между твоята фирма и тази за която работиш е достатъчен.

5. В ДЕ има голям недостиг за Аusbildungsplätze. Дори да допуснем, че законът го допуска в твоя случаипо някои параграф, които не ми е известен, с какво смяташ да убедиш фирмата, че ти си подходящия кандидат?

Ако наистина има някаква вратичка да се прави Ausbildung, работейки самостоятелно за друга Фирма, това би било цяла революция, защото така след време, когато паднат всички ограничения за работа една тaпия за квалификация би била много полезна.
Дано някои умен политик да е решил че възможно, но на мен не ми се вярва.:wink:

МнениеПубликувано на: 10 Март 2008, 16:22:15
от Hamburg
Здравей Гина,

след 01.01.2007 Бг има право да работи в Германия , т.е. вадиш си Gewerbeschein и ставаш Selbstständig - geringfügige Tätigkeiten можеш да изпълняваш, имаш право на престой и на работа и.т.н.

Така , че всичко е редовно за властите и не е на чЕРНО!

Просто исках да знам, как може да се направи, че да изкарам Ausbildung - три години, за да си подобря квалификацията и заплащането ???

Благодаря на всички!

МнениеПубликувано на: 11 Март 2008, 02:43:06
от estira
За да станеш Azubi собствена фирма не ти трябва. Трябва ти само работодател, който да се съгласи да те обучава. Не знам дали ще му искат обяснения, защо те е предпочел пред госпожица Майер от Гелзенкирхен, но не вярвам да се заядат чак до толкова. В каква сфера искаш да се обучаваш, ако не е тайна?

МнениеПубликувано на: 11 Март 2008, 10:43:52
от Hamburg
Имам завършено БГ образование Техник - Kühl- und Klimaanlagen , бих искал немска диплома , за да е по- добро плащането?!
Просто исках да чуая мненията и насоките , ако някой е минал по тоя път!


Собствената фирма я направих, за да имам право на работа и всичко да е легално!

Благодаря

МнениеПубликувано на: 11 Март 2008, 13:53:35
от jorjo21
hmm нещо ме объркахте, аусбилдунг не може да правиш ако нямаш разрешително за работа ли? то ако имаш разрешително тогава за къв чеп ще прави човек аусбилдунг???

МнениеПубликувано на: 11 Март 2008, 14:21:25
от Hamburg
jorjo21,
тук не става въпрос само за разрешително за работа, а за по-добра квалификация и по- добро заплащане, ако притежаваш немска диплома!!!

МнениеПубликувано на: 11 Март 2008, 14:32:59
от bknf
Самото понятие „Ausbildung“ в тоя му смисъл в българския го няма. В Германия системата на образованието е такава, че можеш да следваш в университета само ако си завърхил гимназия = 13 години. Ако си с 12 години, можеш да идеш във Fachhochschule- тo (FH). По-голямата част от немските ученици завършват училище без да имат право да ходят в университетa или FH, и правят „Ausbildung“ – тоест отиват в някоя фирма и учат нещо си. Да речем има „Bankkaufmann“, и така нататък – кви ли не са ги измислили. И в тоя случай си назначен, тоест Arbeitnehmer (защото си зависим от тая фирма) , а не selbstaendig (самостоятелен) и тогава ти трябва и разрешение за работа.

Та обратно към твоя въпрос – според мен по-добре подай си документи във FH или TU и ставай инжeнер, ще работиш и легално. А тия охладителни системи какви са – по кораби, машини, или по сгради?

МнениеПубликувано на: 11 Март 2008, 23:31:18
от estira
jorjo21 написа:hmm нещо ме объркахте, аусбилдунг не може да правиш ако нямаш разрешително за работа ли?


Не, просто popwill не се е изразил правилно в първото изречение. Разбира се, че първо трябва да си намериш Ausbildungsstelle и след това да искаш (по-скоро работодателят ти да изиска) въпросното разрешително. Което пък според мен и ще получи, защото заплатата на едно Azubi е толкова мизерна, че те само имат полза от това. И, в интерес на истината, съм присъствала на такива Ausbildungsmessen, младите германски надежди са нещо ужасно!

МнениеПубликувано на: 11 Март 2008, 23:52:30
от velingrad
Чета ви ден-два и не издържах.
Преди да си "издерете очите" в празни разправии, кое било лево и кое десно, да си кажа и аз. :wink:
В случая на мистър Hamburg, не се касае до Ausbildung а по-скоро Fortbildung- Weiterbildung.
Тези "неща" се правят и от Selbstständige и за целта има много възможности. Поради липса на време, сега не съм в състояние да ги разяснявам - може би утре.

МнениеПубликувано на: 12 Март 2008, 13:05:45
от bknf
Ми да се обади и да си каже, едва ли имаме гадателски способности ;-)

МнениеПубликувано на: 12 Март 2008, 14:39:04
от Hamburg
Тя наистина стана мътна и кървава тук , вместо да получа точни, конкретни мнения и насоки, аз чета философски мнения за положението в Де и за цялостната система относно чужденците?!?!

Мистър Велинград, ще ти бъда много благодарен , ако споделиш твоя опит с Fortbildung - Weiterbildung?? Или ако не те притеснявам да ти се обадя по тел.?!

Благодаря все пак за споделените Ви мнения!

МнениеПубликувано на: 12 Март 2008, 21:01:07
от velingrad
Като начало да поясним, че:
Fortbildung ist: Bildung/Schulung im Rahmen des zur Zeit ausgeübten Berufs.

Или с прости думи - това което работиш, това и доразвиваш, донаучаваш, ставаш по-добър в професията.

Weiterbildung ist: Aktivitäten zur Erhaltung beruflicher Kenntnisse und Fertigkeiten bzw. die Anpassung an die Entwicklung in einem Beruf, der zur Zeit nicht ausgeübt wird.

И тук с по-прости думи - това е повече за моментно безработни.
И в двата случая, най-добра информация (без дрън-дрън) могат да ти дадат в jobagentur-рата.
Ако не стане (в което се съмнявам), ще се помъчим да те "насочим" и тук. Не съм минавал по този път, поради което и това, което знам е от познати, приятели и т.н.т.
Ausbildung не можеш да направиш, защото вече си Ausgebildet.

И не маловажно е, че има възможност разходите да се приспаднат към Werbungskosten при данъчните.

п.п. Съжалявам, но не си давам телефона.

п.п2. Те там се прави Fortbildung - избора е преголям.