Страница 1 от 1

Начално образование в Германия (Primarstufe, Grundschule)

МнениеПубликувано на: 9 Юли 2014, 17:17:32
от daisymm
Целта на настоящата тема е да бъде събрана на едно място информацията, свързана с началното образование в Германия. Моля участващите в темата да се придържат към нейния информационен характер, като е желателно акцентът да бъде поставен върху особеностите при децата на имигрантите.
Ето и някои от ключовите въпроси:
  • записване в начално училище
  • видове начални училища
  • учебни предмети
  • учебен процес
  • обучение на деца с увреждания

Давам линк към първия материал Информации за родители на ученици в начално училище. Информацията се отнася за Кьолн, но поне 80% от нея е валидна и за другите райони на Германия. Издадена е от Регионалната служба за подпомагане на деца и младежи от новодошли семейства (Regionalen Arbeitsstelle zur Förderung von Kindern und Jugendlichen aus Zuwandererfamilien)

Приятно четене и не се притеснявайте да споделяте.

Етикети към темата: Германия, записване, начално училище, Grundschule, първи клас, четвърти клас, родителски срещи, Elternabend, домашни работи, домашна работа, ваканция, отсъствия, емигранти, Primarbereich, Primarstufe

Re: Начално образование в Германия (Primarstufe, Grundschule)

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2014, 11:15:08
от lileti
Хиляди благодарности за предоставената информация.

Re: Начално образование в Германия (Primarstufe, Grundschule)

МнениеПубликувано на: 25 Юли 2014, 17:17:19
от stela81
Прочетох темите относно записването за начално училище ,но така и не разбрах кое точно да взема като документ от училището в Бг и преведа-самото свидетелство за завършен клас или бележка от училището за отписване или и аз не знам каква е точно,много моля за отговор от запознатите какво точно да взема със себе си в Германия и преведа оттук за да не правя излишни разходи,благодаря

Re: Начално образование в Германия (Primarstufe, Grundschule)

МнениеПубликувано на: 25 Юли 2014, 18:11:49
от daisymm
stela81 написа:Прочетох темите относно записването за начално училище ,но така и не разбрах кое точно да взема като документ от училището в Бг и преведа-самото свидетелство за завършен клас или бележка от училището за отписване или и аз не знам каква е точно,много моля за отговор от запознатите какво точно да взема със себе си в Германия и преведа оттук за да не правя излишни разходи,благодаря

Здравейте,

ако детето не завършва дадена образователна степен (например 4-ти клас), а е в междинен клас е нужно да вземете от училището само т.нар. Удостоверение за преместване на ученик, познато още катo Отпусно, което превеждате и легализирате. При записване ще ви искат и други документи, но предполагам, че вече сте прочели за тях. При записване ще ви искат и други документи, но предполагам, че вече сте прочели за тях.

До скоро ...

Re: Начално образование в Германия (Primarstufe, Grundschule)

МнениеПубликувано на: 25 Юли 2014, 19:29:44
от stela81
благодаря за бързия отговор ,само да попитам задължително ли е легализирането и ако да колко струва към днешна дата това,а относно др. документи разбрах за акт за раждане и адресна регистрация,ако има друго моля пишете за да се подготвя,благодаря

Re: Начално образование в Германия (Primarstufe, Grundschule)

МнениеПубликувано на: 14 Август 2014, 21:53:50
от stela81
Имам може би малко странен въпрос дано има запознати да ми отговорят, че работата е спешна,та-отписвам детето от училище в Бг-1клас завършен,отиваме в Германия,таткото там работи на договор и е там повече от половин година досега е имал регистрация и е живял в дадена квартира,но сега е наел друга да живеем всички там,значи ,направил е договор с предния наемател ,каза че имало такава практика там за договорите за наем да се прехвърлят от наемател на наемател,така,отива да си направи регистрация и му отказват понеже предния наемател студент не е имал регистрация на този адрес,понеже се е водил на адреса на родителите си и не е счел за нужно да си прави там в тази квартира,в момента този човек е във ваканция в държавата си и ще се връща на 7-8 септември и ще отиде да се регистрира на този адрес за да може евентуално да стане регистрацията за моя мъж и съответно за нас ,питам някои чувал ли е за подобна практика,наи вече ме притеснява фактът че ще отпиша детето от Бг училище и ако отидем и не стане тази регистрация до началото на учебната година и не мога да я запиша на тамошно училище какво правим?Има ли вариант детето да започне по късно училище и изобщо как ще се процедира,много ми е притеснено ,моля запознатите да ми отговорят спешно,предварително благодаря на всички които отговорят,надявам се е разбираемо това което питам,защото вече и аз се обърках

Re: Начално образование в Германия (Primarstufe, Grundschule)

МнениеПубликувано на: 15 Август 2014, 00:39:08
от ljuba
Няма проблем детето да започне по-късно училище. Имам приятели,който записаха детето си тук от средата на втория срок на втори клас и други, които записаха дъщеря си един месец след започването на учебната година в първи клас, така че това не го смятайте за грижа.

Re: Начално образование в Германия (Primarstufe, Grundschule)

МнениеПубликувано на: 15 Август 2014, 09:50:25
от Gabinova
След като този наемател преди вашия мъж да намери това жилище е нямал адресна регистрация за жилището, то означава да се обърне направо към собственика или истинския наемодател на жилището. В нашия договор за наем пише, че преотстъпването на жилището на трето лице би могло да стане само чрез знанието и одобрението на собственика. За детето и училището са ви писали няма проблем.

Необходими документи за училищата в Германия

МнениеПубликувано на: 17 Октомври 2014, 21:32:53
от marikler
Здравейте на всички във форума!
Края на септември ще се местим да живеем в Берлин.Имам син на 8 години.
Моля който има деца в ученическа възраст и знае как точно става записване на ученик в Берлин, завършил 1 клас в Бг
Какви документи точно ми трябват за записване на детето на училище? Трябва ли всичките да се легализират?(Ако не трябва да не правя излишни разходи.Ако трябва а не съм легализирала пък са разходи да се върна в Бг да ги легализирам) В коя институция трябва да подам документите?(До колкото разбрах се подава в институция която разпределя децата по адресна регистрация)
Може ли детето да учи в нормално немско училище (тъй като не знае немски или трябва в по специално).Дали ще се наложи да повтаря 1клас.
Много ще се радвам ако ми отговорите.Много са ми важни отговорите на тези въпроси.
Благодаря ви!

Re: Необходими документи за училищата в Германия

МнениеПубликувано на: 2 Ноември 2014, 00:04:30
от daisymm
marikler написа:...Какви документи точно ми трябват за записване на детето на училище? Трябва ли всичките да се легализират?(Ако не трябва да не правя излишни разходи.Ако трябва а не съм легализирала пък са разходи да се върна в Бг да ги легализирам) В коя институция трябва да подам документите? ...

Здравей marikler,

най-добронамерено те съветвам да потърсиш темите в подфорума Германия--->Образование, в които се обсъждат проблемите около началното образование. Така ще добиеш първоначална обща представа за ситуацията с децата на мигрантите и проблемите, които имат при записване в училище. На някои от въпросите ще намериш отговори сама, за други ще помогнат потребителите на форума. Дано да се намери и някой от Берлин точно в твоята ситуация, за да разясни детайлите, специфични за Берлин.

Със сигурност ще са нужни:
- копие на задграничния паспорт
- многоезично извлечение на удостоверението за раждане (не се превежда и легализира)

Може би ще са нужни (при нас в Sachsen не ги искаха):
- удостоверение за преместване на ученик, т.нар. отпусно (прави се превод и легализация)
- имунизационен паспорт (ако информацията е вписана на латиница не е нужен превод)

Ако междувременно не получиш по-подробни отговори ти препоръчвам да осъществиш директен контакт с регионалния офис на Regionale Arbeitsstellen für Bildung, Integration und Demokratie (RAA) e.V.. Прати им едно писмо и те ще ти дадат възможно най-точната информация по всички неизяснени въпроси на немски или английски език. После ти може да я споделиш с нас :mrgreen:

При нас в Sachsen документите ги подадохме по време на предварително уговорената среща с директора на местното училище. Районирането по местоживеене при нас не е задължително. До миналата година децата на мигрантите от 2 до 4 клас ги връщаха 1-2 години назад и повтаряха класовете по няколко пъти, докато научат понаучат езика. Интеграционните класове бяха само за децата след 4-ти клас. В момента в класа на дъщеря ми има деца от 14 до 17 години точно потази причина.

От тази година има специална програма в нашия район, която обхваща и децата от 1 до 4 клас в интеграционни групи и не се налага да ги връщат в по-долен клас и да ги мъчат по няколко години. Предполагам, че целият този процес ще е доста добре организиран в Берлин, така че няма да се наложи да го връщат в по-долен клас. Това обаче може да стане по ваш избор, ако прецените, че детето не напредва достатъчно добре и няма да успее да навакса с езика до края на трети клас. Важно е детето да влезе с добра езикова подготовка в 4-ти клас, за да може да завърши с добри оценки, които ще му дадат шанс да продължи в гимназия (ако това ви бъде целта).

Позволявам си и един страничен съвет - ако имате възможност да избирате между няколко училища, изберете такова, в което предлагат интересни допълнителни занимания (Ganztagsangebote). Там то ще може да бъде по-дълго в немскоезична среда и допълнително да упражнява езика, докато се занимава с нещо интересно. Казвам го, защото има училища, в които тези Ganztagsangebote се свеждат до хор, ръкоделие, чужд език и някакъв спорт - доста безинтересни за едно момче неща.

До скоро ...