• Advertisement

Практика в Германия - документи Помощ!

Напред, науката е слънце!

Практика в Германия - документи Помощ!

Мнениеот Eleanor » 9 Май 2006, 21:28:43

Моля за помощ!
Нуждая се от информация какви документи са ми необходими за кандидатстване за 3-месечна виза за Германия с цел работа, т.е. студентски стаж. Стажът не е организиран от ВУЗ-а където уча, по собствена инициатива е. Има фирма, коя то ме кани на работа за 3 месеца, но не знам какви документи да подготвя. Четох в сайта на немското посолство и доколкото разбрах ще ми трябва работна виза, а не студентска.
Моля някой ако има информация да ми помогне!
Благодаря предварително!
Аватар
Eleanor
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 9 Май 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Мнениеот snezhi » 15 Май 2006, 11:38:48

Здравей,

НЕ ти трябва работна виза, визата не знам какъв точно тип се води, но със сигурност не е работна. Когато аз ходих да си вадя ме убеждаваха от посолството, че изобщо не ми трябва виза. Съвет от мен - настоявай за виза, защото аз след това си удължих стажа с още 3 месеца, а без виза това не бе било възможно. Така че, искай си визата!

Основният документ, който ти трябва е уверение от университета, че си студентка. Доколкото си спомням реквизитите бяха стандартните (кой си, каквъв си, какво учиш, кой курс си) като в българските уверения с една малка разлика - начало и край на следването (мен ме връщаха веднъж заради това). Така че си го допиши в уверението и то дословно - кой месец си почнала да учиш и кога ти предстои да завършиш.

Уверението се превежда от заклет преводач (няма смисъл да го легализираш, аз минах така). Пращаш им го в ДЕ. После всичко е в ръцете на фирмата, където ще работиш. Те трябва да ти изкарат разрешение от ZAV, че можеш да караш стаж. Като ти излезе решението от ZAV, ти го пращат от фирмата (май и факс копие сатаваше) и с едно официално писмо от тях, че те приемат на стаж - отиваш да ти вадят визата. И някаква форма на удостоверение, че те ти поемат здравната застраховка трябваше.

Това е.

Успех!
snezhi
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 13 Септември 2004, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти

Blagodarq, Snezhi!

Мнениеот Eleanor » 15 Май 2006, 18:33:42

Задвижих въпроса с ЗАВ и се надявам до месец да ми издадат разрешителното за работа. Ако не се лъжа това за което пишеш е Aufenthalterlaubnis, права си че не е виза. Аз така или иначе след трите месеца стаж трябва да се върна в България, така че виза наистина не ми трябва. Имам още въпроси относно документите за издаване на Aufenthalterlaubnis: Заплаща ли се и колко? И също така ми казаха че става за 1 ден, вярно ли е? И още - стандартните документи които се попълват КАТ II за издаване на виза могат ли да се получат от друго място освен от посолството, понеже не съм от София.
Благодаря още веднъж!
Поздрави!

преведено от...велинград...
Аватар
Eleanor
Нов потребител
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 9 Май 2006, 00:00:00
Благодарил: 0 пъти
Благодарено: 0 пъти


Назад към Образование

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

  • Advertisement