Страница 1 от 1

Wohngeld за студенти

МнениеПубликувано на: 24 Септември 2008, 15:43:36
от SunRay
Моля някой може ли да каже дали имаме право на Wohngeld или не. И ако да, то къде се подават документи.

Мерси предварително!

МнениеПубликувано на: 30 Октомври 2008, 17:50:54
от lady_any
Поинтересувай се във Wohnungsamt. За всеки един случай е различно. Трябва да се попълват форуляри и накрая може и да ти излезе късмета :) .

МнениеПубликувано на: 30 Октомври 2008, 18:01:57
от velingrad
Студенти принципно нямат право на Wohngeld, но...

МнениеПубликувано на: 30 Октомври 2008, 20:17:36
от lady_any
Има толкова правила, изключения и нововъведения, че и самите служители не знаят кога как да постъпят. Аз познавам студенти, които са получавали и продължават да получават Wohngeld.
Автоматично отказват, ако получаваш BAföG.

МнениеПубликувано на: 30 Октомври 2008, 20:34:40
от migrant
Аз кандидатствах миналата година и не ми дадоха с аргумента, че много изкарвам, а и не живея сам в едно не-много голямо жилище - всичко говори против одобряването ми. Но: Aко работех на basis 400 евро примерно щяха да ми дадат. Специално ми искаха обаче удостоверение от uni, не че не взимам BAföG, а че нямам изобщо право да взимам. Това сега се промени с тези европейските истории.

Иначе бих те посъветвал да се пробваш, защото и аз съм чел по форумите, че студенти получават, дори да имат право на BAföG. Пак то сега има и промени в закона, така че виж, поразрови се. Успех!ПС: Между другото, получават ли вече много български студенти BAföG? Колко е разпространено?

МнениеПубликувано на: 31 Октомври 2008, 21:32:49
от SunRay
Ами, аз нямам право на BaföG , защото съм извън Regelstudienzeit, което е нормално за студент по информатика. Иначе съм на 400 евро работа, дори вземам някои месеци и по-малко. Благодаря за отговорите. Ще питам във Wohnungsamt. :)

МнениеПубликувано на: 1 Ноември 2008, 08:33:27
от pim1985
И мен силно ме вълнува това дали може да получаваме вонгелгд.Не съм от 5 год тука и нямам право на BAföG,обаче си викам,защо пък не вонгелд :wink: .Ето какво открих на официални сайт

Die Antragsberechtigung für das Wohngeld oder den Lastenzuschuß ist nicht an die deutsche Staatsangehörigkeit geknüpft, Ausländer können also (theoretisch) auch das Wohngeld auch beantragen.

Es haben allerdings nur Ausländer einen Wohngeldanspruch, die sich tatsächlich in Deutschland aufhalten und

* einen Aufenthaltstitel nach dem Freizügigkeitsgesetz/EU haben

Migrant,колко абрехнунги назад от заплата ти искахa 3,4 месеца ?

Re: Wohngeld за студенти

МнениеПубликувано на: 6 Септември 2012, 16:44:27
от Hekata
Здравейте мили любители на всички възможности от страна на немската държава да се получава финансова помощ....хаха..И аз съм студентка и нямам право на БафöГ, понеже се прехвърлих в друга специалност след 3-тия семестър. Значи от uни-то ми изкараха този дикумент, че нямам право и заедно с него, моя доход от 400 евро и Бафöг-а на приятеля ми от 600 евро, получих Вонгелд. Ах, забравих и детските на моя приятел от 170 евро. Докато живеехме поотделно, ми беше нисък дохода и затова не ставаше...но ако изкарвах над 600 щеше да стане....сега се водим бедарфсгемейншафт и вапраки, че приятелят ми получава БафöГ, в които е предвиден наема за него, аз имах право да подам документи. Antrag-а се подава при Вонгелдстелле-то, при мен беше в Rathaus-а. Те ти дават всички необходими документи за попълване, не е сложно-договора за наем, от работодателя, при мен и Бафögа на приятеля ми и си готов. Ако ти отпуснат пари, важна е датата на която си се свързал с Вонгелдстелле-то, а не кога си предал всички документи. Аз подадох на 29.02 молба да ми пратят документите, а ги занесох на 30.03 и ми преведоха и за февруари и март също. На около 500 евро наем, ми се полгаха към 200 евро вохнгелд. Най-важно за тях е дохода-трябва да е над 400 и ако се събира с някои, скоито живеете, той трябва да не получава арбейцлосенгелд или каквито и да е социални помощи....ама това си го пише във формуляра....
Така че пробвайте и успех :)
:flower: