Здравейте, изчетох темата за регистрация на автомобил в Германия с голям интерес. Благодаря на всички Вас, за многото полезна и конкретна информация!
Предстой ми покупка на автомобил и имам някой неизяснени въпроса. Повечето коли който вземат, че ми харесат …все се оказват на голямо разстояние от мен (над 200 км). Понеже търся определена марка и модел.
Значи, най-вероятно ще е нужно да си извадя Жълти номера – Kurzzeitkennzeichen.
Разбрах това също - първо трябва да си избера застраховател и да извадя eVB-Nummer. Ще се опитам да извадя съответния документ „Удостоверение за предходни застрахователни събития, по чл. 275 от Застрахователния Кодекс.” за последните 5 години от България. Бил съм при може би 2-ма застрохователя през това време.
Въпросите:
1. Къде и кога да извадя номерата ? (по принцип се изваждат в Zulassungsstelle).
Там където живея или на местото на което е колата? Мога ли да ги извадя в „местното” Цуласунгщеле ? Малко няма логика да тръгна с номера дето траят 5 дни за да взимам кола която незнам дали ще купя

Това ми убягва като информация и искам да знам как е реда. Понеже номерата са временни и ако не взема колата ..става интересно.
2. Получих информация, че „Удостоверение за предходни застрахователни събития, по чл. 275 от Застрахователния Кодекс.” можело вече да се издаде само в централите на дружествата в София!?
Някой вадил ли е скоро такова..това вярно ли е ?
3. Някой от Вас пишат, че не е нужен протокол от КАТ за издавене на удостоверението, други ..че е нужен ..понеже времето ми ще бъде 4-5 дни искам да спестя време.
Кое в вярното ?
4. Това ще бъде първата ми кола в Германия и ще имам само този стаж документално (евентуално, още го нямам документа), колко би ми спестил реално от застраховката ? (Попълних данните на сайта на huk24 получих резултат около 1100 евро с Тейлкаско и 10 000 км годишен пробег, колата Хонда Акорд 136 к.с. Видях, че много влияе годишния пробег на колата, без да променям друго, сумата слиза с по 200 евро надолу.) Не намерих меню за добавяне на такъв документ (може да съм го пропуснал) ...прочетох от тук...първо да им се обадя и да питам, дали ще го признаят. Ок. После, как ще разбера колко ще ми намалят ако го представя ?
Голям роман изписах, но на тези въпроси не намерих отговор дотук и ще съм много Благодарен и мога да почерпя и бира, ако някой може да внесе малко светлина
Благодаря.