Страница 1 от 1

Тотал щета - какво следва?

МнениеПубликувано на: 17 Декември 2016, 17:30:00
от dinapd
Здравейте, моля за помощ при следния случай. По вина на сервиза, в който е сменяно маслото на колата, маслото изтече и двигателя е заминал. Сервиза има застраховка и след месец разследване, имаме писмо, че колата е по-добре да се обяви за Тотал щета, защото ремонта ще излезе по-скъпо от стойността на колата. Писмото е изпратено до нас и застрахователя.
Въпроса ми е, какво следва от тук нататък? Застрахователя ли ще се свърже с нас, ние ли трябва да се обадим. Какви формуляри трябва да се попълват? Дали ще покрият допълнителни разходи, например за регистрация? Всякаква информация ще ми бъде полезна.

Re: Тотал щета - какво следва?

МнениеПубликувано на: 17 Декември 2016, 21:19:18
от rikiking
Кой застраховател - вашият при когото е застрахована колата или сервизът има застрахова за подобни случаи?

Така или иначе се консултирайте с адвокат,за да може да изстиска максимално ответника - не само стойността на колата, но и примерно разходи по кола под наем, която ползвате докато щетата не е възстановена, административни разходи, пропуснати ползи и евентуално денгуби.

Re: Тотал щета - какво следва?

МнениеПубликувано на: 18 Декември 2016, 08:34:27
от dinapd
Сервизът има застраховка. Очаквахме да я ремонтират, но заключението е, че ремонта е скъп от стойността на колата.

Re: Тотал щета - какво следва?

МнениеПубликувано на: 18 Декември 2016, 11:07:33
от rikiking
Причинителят на щетата е установен от разследването - това е сервизът,така че те пряко ви дължат обезщетение, а не техният застраховател. Докато този застраховател не декларира че признава щетата и поема задълженията на сервиза към вас, вашите претенции са спрямо сервиза и те са длъжни да ви обезщетят, застраховани или не е техен, не ваш проблем.Както вече писах,наемете адвокат защото има съответните законови процедури по предявяване на иска и впоследствие събирането и изпълнението, както и законоустановени срокове които не трябва да се изпускат.

Re: Тотал щета - какво следва?

МнениеПубликувано на: 18 Декември 2016, 16:09:23
от dinapd
Благодаря за информацията!