juventus написа:Книжката ще ти е валидна,но ако имаш адресна регистрация в Германия до 6 месеца можеш да караш с нея, след това ако те спрат лесно могат да те проверят от кога точно ти е адресната регистрация и ако караш повече от 6 месеца с нея такива проблеми можеш да си навлечеш че ...
bknf написа:Злате, тука става въпрос за нещо друго. Туй c тия 185 дена е за това създадено, ако немци решат да си вадят книжка например в Полша (или в България). Има да речем - много минус точки (карал пиян и т.н.) и трябва да си върне немската книжка. А той отива в Полша, и си вади нова - полска.
Ето примерно, тука подробно
http://www.mpu-kosten.org/eu-fuehrersch ... umzugehen/
http://www.ra-hartmann.de/der-eu-fuehre ... rtner.html
А на него като българин, никой не може да му забрани - да си изкара книжката в България.
juventus написа:След 6-тия месец трябва да си извадиш немска книжка и чиновника който ти приеме запитването няма да ти ,,чопли книжката и да гледа да ли е фалшива,, а ще направи запитване до регистара в бг
rikiking написа:Обаче ако имаш С категория и нагоре, какъвто беше моят случай, се налага да представиш медицински свидетелства, че си годен от общопрактикуващ лекар и очен специалист. Прегледите са сериозни и действително се извършват,не като подпечатването на бланката в България. Докторът ми взе четири епруветки кръв, прави ми пълна кръвна картина, урина, бактериална посявка,холестерол,белтъци,дупчи ми ухото за диабет, прави ми ехограф на сърцето и дробовете, кръвно,ЕКГ итн...все едно че кандидатствам за НАСА, не за подновяване на шофьорска книжка. Два прегледа и чак като излязоха всички резултати от изследванията и установи, че са нормални ми издаде медицинското. Очният преглед е 45 минути, минаваш на десетина апарата за пряко, периферно , нощно зрение, астигматизъм, далтонизъм, святкат ти в очите , натискаш бутони итн. Струва около 80 Евро.
Като се сдобих с медицинските, след един месец получих и картичка да ида да си взема и немската професионална шофьорска книжка, барабар с включени и новите подкатегории, които не бяха отразени в българската
majorski написа:2002 година не признаваха българските книжки и трябваше да изкарам опростени германски
zlateto написа:
Bсеки гурбетчия, който подаде заявление за подновяване на документа си за правоспособност, ще получава [би следвало да получи ...] отказ от МВР, ако той има "обичайно пребиваване в друга държава от ЕС", притежава друга валидна книжка в страна от съюза или някъде в Европа му е наложена забрана да шофира !
Процедурата за нарушение засяга прилагането на директива 126 на ЕС от 2006-тa година. Европейската комисията иска България да се свърже с европейската мрежа за свидетелства за правоуправление (RESPER). Чрез нея националните власти обменят информация, така че едно лице да не може да има повече от една шофьорска книжка. Системата служи да предотвратява случаи, в които водач, чието свидетелството е отнето в една страна, да си извади такова в друга.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта