Всички чуждестранни студенти в Германия могат да управляват автомобили без значение собствени или чужди или националност на регистрациятя по време на следването си,ако имат валидна шофьорска книжка.Българската шоф. книжка важи в Германия 6 месеца, след което важи само немска кижка.
Ако си извадиш немската книжка до 3-та година от престоя в Г-я,плащаш само приравнителен курс - мин. 2 уч.часа кормуване, изпити теория и практика.Цялото излиза към 600 евро.След 3-тата година Г-я караш пълен шофьорски курс - мин. 3000 евро.Хванат ли те с Бг-книжка след първите 6 месеца,глобата е мин.700 евро-управляваш без валидна книжка!
Аз съм в Германия вече 6-та година и си управлявам колата с Бг-регистрация без проблем.
Веднаж имах следния случай: спряха ме полицаи за превишена скорост и ми поискаха всички документи:шоф.книжка,зелена карта и документ за собственост на автомобила-показах им всичко.Те започнаха да твърдят,че нямам право да управлявам автомобил с чужда регистрация,все едно чия собственост е, след като имам постоянен адрес в Германия по-дълго от 1 год.След като си платих глобата за превишената скорост,те ми обясниха,че ще заведат следствие срещу мен по повод опит за укриване на данъци-трябвало да пререгистрирам автомобила от българска с немска регистрация.Отидох до Finanzamt и обясних случая в съответния отдел.Служителят ми обясни,че не съм в нарушение, понеже съм студент и ми даде копие (една страница) от закона, в който е упоменато това.
След около 3 седмици получих съобщение от полицията,с което ми съобщаваха,че делото срещу мен по повод укриване на данъци е заведено и ми даваха последна възможност да се призная за виновен,което щяло да облекчи положението ми в сравнение евентуално доказване на вината чрез следствие.Обясних положението и им изпратих копие от документа,получен във Finanzamt.
Два месеца(!) по-късно получих известие,че следствието срещу мен е прекратено поради безпредметност.
Оттогава винаги си имам копие от документа в колата и не съм имал подобни проблеми.
В случай,че на някой му трябва такъв документ, моля пишете:
lubovarbanov65@yahoo.com -изпращам го веднага на Е-Mail.
Можете да бъдете сигурни: Никой български студент в Германия не е длъжен да пререгистрира автомобила си след първата година,но трябва да има немска книжка след 6-тия месец.Изключенията от това са чист късмет!
С поздрав: Любо