Да опиша и какво се изисква в Бремен:
ТЪРПЕНИЕ
Като цяло: Ако изпълнявате условията - директно отивате в Stadtamt на Stresemannstrasse през работното време и на информацията долу искате номерче за Einbürgerung. Чиновниците в отдела се олакват, че са претоварени и нямат капацитети, но никога не се чака повече от 15 минути.
Първи контакт:
Обяснявате, че искате да се натурализирате. Дават ви формуляра към който има приложен списък с нужните документи. Там ви отбелязват и какво трябва да се носи.
Обикновено искат:
- снимка в паспортен формат
- Aufenthaltserlaubnis
- акт за раждане. Преведен от преводач в Германия. Струва 20-30 евро според преводача.
- доказателство за дохода през последните 2-3 месеца.
- Rentenversicherungsverlauf Получава се по пощата за 4-5 дни след обаждане в Deutsche Rentenversicherung (ще ви напишат телефона). Когато се обаждате ви трябва Sozialversicherungsnummer
- докумет за владеене на езика. DSH, TestDaF etc.
- Einbürgerungstest (може да се подаде и по-късно) 25€ във VHS
- паспорт
- Immatrikulationsbescheinigung (за студенти)
Всичко това в ОРИГИНАЛ и КОПИЕ има вариант да се осовбодите от Einbürgerungstest, ако сте завършили средно тук, или сте изучавали право по време на следването. Понеже имам издържано право исках да се осовободя, но не става само с Vordiplom. искаха и описание на съдържанието на курса. След 30-ина минути звънене из университета реших, че май с тест ще е по-лесно.
Таксата е твърдо 255 евро, от които 191 искат като аванс. може да платите и по-малък аванс, ако се договорите.
Няма никакъв проблем с двойното гражданство. Добре запознати са с промените в закона и знаят, че България е член на ЕС. Ще ви кажат и какво да впишете в графата "защо искам да запазя досегашното си гражданство". Макар аз да носех извадки от закони и решения намерени тук.
Първия Beratung беше около 20-ина минути. Общо да съм прекарал 30 минути в сградата.
Формуляра се попълва и с оригиал и копие от изискваните неща се отива отново в Stadtamt, отново без Termin. Подаването трае 30-ина минути (подредете си добре документите и окомплектовайте оригинал и копие). След което получавате документ, че сте подали документи с Zeichen и карта с която да платите на автомата.
Пазете Zeichen-a защото ще ви трябва ако трябва да влизате в контакт със службатаПлащате си таксата и чакате. Трае повече от 6 месеца. Обяснението е, че са unterbesetzt. При мен и доста познати след 6-7 месеца се получи писмо, че процесът е на ниво "Endgültige Bearbeitung" и отново искат да им изпратите документи за доход и/или Immatrikulation. Става и по пощата, и по факс. След това отново чакате и един ден в пощата цъфва писмо с покана в следващите дни да отидете да си вземете Urkunde-то.
На последния Termin ви обясняват права и задължения, как става получаването на Personalausweis и че можете да си промените името в съответствие с немското законодателство (отпадане на бащиното, отпадане на родственото спрежение (а-то на края на името за жените)). Доплащате оставащата сума до 255 евро и след прочитане на клетва
сте германец. Получавате URkunde, няколко листа с информация и копие на Grundgesetz
Честито.
Общо разходите със снимки, копия, документи и такси са към 350 евро (щедро сметнато). Perso + Pass са още ~100
Смяна на името струва 40 евро, но е свързана с допълнителни разходи. Например ако имате немска книжка трябва да подновите и нея и да уведомите банки, застраховки, учрежения и тн.
Съветът ми е:
Ако имате 7+ години престой - подайте докумнети. Разходите не са големи и могат да се плащат разсрочено. Няма проблем със зачитане на престоя. Било то като работещ или учащ, ако сте имало документ. Всеки студент дори преди 2007 идваше с виза и получаваше Aufenthaltserlaubnis без проблем. На мен не ми иска Анмелдунг за жилище - нито актуално, нито старо. Свидетелство за съдимост, здравни осигуровки, договори за наем, договор за работа също не са ми искали. Казаха ми, че информацията я имат.
Ако имате въпроси:
Отидете и питайте на място
Stadtamt - Staatsangehörigkeitsbehörde
Stresemannstraße 48!http://www.stadtamt.bremen.de/sixcms/de ... .c.1905.dehttp://bremen.de/einbuergerungen-19194239